CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 2070|Reply: 3

Lawyer Yang Super Slow Dalam Urusan Jual Beli Rumah

[Copy link]
Post time 23-7-2018 05:42 PM | Show all posts |Read mode
Salam semua.

Situasinya macam ni.
1. Beli rumah baru daripada pemaju. Rumah landed. Teres 2 tingkat.
2. Rumah dah siap 100% & dah ada Borang F / CF pun.
3. Sign S&P pada bulan Disember 2017 dengan bayaran booking fee 1% dari harga rumah RM 315k selepas loan bank lulus.
4. Dalam masa yang sama apply utk Skim MyDeposit utk bantuan deposit rumah pertama. Bulan April 2018 akan keluar result.
5. Semasa sign S&P tu dah inform lawyer & developer juga yang baki deposit 9% akan dibayar lepas result MyDeposit. (Sama ada lulus atau gagal)
6. Akhirnya result keluar dengan keputusan gagal. Jadi terpaksa bayar baki deposit guna duit sendiri pada 16 April 2018.
7. Selepas bayar baki deposit, developer inform perlu tunggu sampai geran tukar kepada nama buyer sebelum boleh bagi kunci. Dijangka ambil masa dalam sebulan ke dua bulan.
8. Malangnya sampai hari ni 23 Julai 2018 tak settle lagi. Raya puasa dengan rumah baru dah terlepas, Raya haji pun nampak gaya terlepas juga lah.
9. Tambah lagi malang, lawyer siap advice developer untuk charge interest atas buyer atas sebab lewat bayar baki deposit, lebih dari 3 bulan dari tarikh sign S&P.
10. Dalam S&P memang ada clause ni. So ok fine. Cuma bernasib baik developer kata kemungkinan besar tak akan charge sebab buat buyer tunggu lama juga untuk proses tukar nama pada geran.

Jadinya nak minta pendapat forumer.
1. Andai kata developer tiba-tiba nak charge interest tu, macam mana nak counter balik? Sebab dalam S&P memang ada clause tu, tapi tak ada pula clause yang kata buyer boleh charge developer/lawyer balik kalau melewatkan urusan tukar nama pada geran.
2. Ada cara tak untuk buat aduan berkenaan lawyer ni. Sama ada report dengan kementerian perumahan, kpdnkk atau pun ke bar council terus.

Sekian, terima kasih.


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-7-2018 05:59 PM From the mobile phone | Show all posts
You apply loan bank ke? Selalu tukar nama dekat pejabat tanah dulu. Baru bank kena bayar dalam tempoh 14 hari. Tapi kalau dah register sepatutnya 1 hari je dah tukar nama.

Lawyer bank yg akan buat ni. Dah follow up ngan bank lawyer. Spa lawyer lain. Bank lawyer lain.
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2018 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Minta bank lawyer no perserahan di pejabat tanah kalau dia claik dah pergi tukar nama.

Kami buat tukar nama from developer kepada nama kami 1 hari siap. Lawyer bank present pukul 2.30pm khamis. Jumaat 9.00am dah selamat tukar nama kepada nama kami. Gadaian semua pun selamat tukar sekali.

Lawyer bank tu kena check sekali. Kalau developer bayar lawyer depa akan siding developer. Kalau developer kata 1 2 months bla bla bla. Minta black and white. Developer kami cakap pun ada hitam putih surat keluar etc.
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2018 06:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols punya.lawyer under.cimb bank.kelana.jaya.nama.nurul.izzah di.plaza.perangsang mmg gila.babi punya.lambat...
Dah.la.lambat...sombong...
Time.s&p dh siap..dia x call pon...trus.brenti n.serah fail pada orang baru...
Iols.skang.masih igt.nama.dia
Nurul.izzah.jilakeee.....
Hahahahaah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-10-2022 11:01 AM GMT+8 , Processed in 0.091776 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list