CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3427|Reply: 6

Apa procedure untuk jadi Pilot?

[Copy link]
Post time 20-7-2018 12:31 PM | Show all posts |Read mode
Salam all parents

Nak tau if ada antara uols yang anak jd pilot or sedang menjalani kursus utk jadi pilot

or any sedara mara uols yg uols tau caranye nk jd pilot

Mtk tlg advice me here the way, cost dia, ms sek kena aliran apa..result apa drg mtk, sekolah pilot ada kt mana, etc..Thanks
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-7-2018 01:03 PM | Show all posts
syarat kena kredit fizik dengan add math  rasanya . apply kadet pilot kalau dibuka, kalau tak dibuka mungkin boleh apply dekat melaka or langkawi kolej pilot.

ramai pilot jobless sekarang 1700 orang.  kena tanya pilot yang sedia ada industri pilot untuk tahu peluang pekerjaan.

kos study below RM 400 000 dalam RM 330 000. lepas grad kena cukupkan kredit hour dalam masa tempoh tertentu kalau tak cukup lesen boleh kena gantung.

tu kelemahan sistem pilot.  refer captain @kelana36. he was the best pilot in asia regions.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-7-2018 01:09 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 20-7-2018 01:03 PM
syarat kena kredit fizik dengan add math  rasanya . apply kadet pilot kalau dibuka, kalau tak dibuka ...

wahhhh tq2 sudi reply

ada yg kata cost study pilot tu byr sndiri..yeke? dia xde ptptn ke..scholarship ke eh?

apa nama sek pilot kt melaka n langkawi tu?
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2018 03:42 PM | Show all posts
zaziot replied at 20-7-2018 01:09 PM
wahhhh tq2 sudi reply

ada yg kata cost study pilot tu byr sndiri..yeke? dia xde ptptn ke..schol ...

aa'h kan.. bnyk dengar kata nak training pilot kena kuar duit sendiri.. mcm Ptptn tu xde sebab mungkin course pilot ni mcm nak dapat kan lesen juruterbang.. so, dia bukan dapat diploma ke degree ke.. tapi rasanya kalau layak.. masuk je la airforce..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-7-2018 07:39 AM | Show all posts
kurga replied at 20-7-2018 03:42 PM
aa'h kan.. bnyk dengar kata nak training pilot kena kuar duit sendiri.. mcm Ptptn tu xde sebab mun ...

tu la mmg xde ptptn utk pilot
cane nk masuk pilot airforce lak tu
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2018 12:53 PM | Show all posts
zaziot replied at 23-7-2018 07:39 AM
tu la mmg xde ptptn utk pilot
cane nk masuk pilot airforce lak tu

masa sy duduk dalam kem tentera subang dulu.. ade la kadet juruterbang..masa tu kata kawan sy.. untuk jet pejuang.. yang mana dalam 20 org yang ditapis.. koman-2 lepas sorang atau dua jer..mmg power la... tapi itu dulu2 nye cerita..

kalau berminat.. ade facebooknyer..pastu skrg kena ade degree kalau nak jadi kadet udara..

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-7-2018 03:15 PM | Show all posts
kurga replied at 23-7-2018 12:53 PM
masa sy duduk dalam kem tentera subang dulu.. ade la kadet juruterbang..masa tu kata kawan sy.. un ...

ooo ok tq..saje la start cari info for future kegunaan anak2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-11-2022 09:17 AM GMT+8 , Processed in 0.098080 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list