CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
1234Next
Return to list New
View: 27336|Reply: 68

Pernah pakai skincare ada bahan kimia bahaya?

[Copy link]
Post time 6-6-2018 05:07 AM | Show all posts |Read mode
Siapa sini biasa pakai skincare? Pernah tak korang pakai skincare yg ada bahan kimia bahaya cth macam mercury atau hydroquinone? Paraben pun bolehlah masukkan sekali walaupun belum ada kajian saintifik mengatakan paraben ni boleh mendatangkan mudarat. Boleh vote kat poll ni

Yang pernah, dari mana korang tau produk tu mengandungi bahan kimia bahaya? Apa kesan kepada wajah korang lepas pakai beberapa lama atau lepas stop pakai? Jom borak kat sini
Single Polls, Total 94 Users voted
Your User group have no permission to vote

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-6-2018 12:56 PM | Show all posts
Edited by chinta89 at 6-6-2018 01:02 PM

penah pakai produk :

D'Qistee. mse tu top, so iols try. Dh guna 2 bekas, baru kecoh isu bahan terlarang kat socmed. iols stop guna lepas bekas ke 3. masa pakai mmg kulit muka nampak ade perubahan postif dalam tempoh yg singkat, mmg la happy hehe. lps stop, kulit rasa kusam. lupa dh ade bhn terlarang mercury ke atau hydroquinone...




Collagen Plus Vitamin E.krim dia best. rasanya sempat 2 kotak pahtu timbul isu bahaya. mse tu kesedaran dan pengetahuan brg2 yg ade bahan terlarang ni mcm x meluas sgt.. senang ckp brg2 mcm ni tgh up, so ramai pakat berlumba2 beli bila tgk org ramai duk share jd cantikkk peloles hehe. kilang dia dah ditutup di Indonesia (produk ni dari Indonesia).  





Hazeline Snow.
Dh x ade keluaran. Unilever Malaysia secara rasmi dah hentikan this product Ade keluar keratan akhbar psl produk ni masih ade dijual online kat 11 Street. lama2 tu ak tgk dah xde jual (mse akui taip ni ak x check dh ade jual balik ke blm). So far kat jualan online ade jual. Shopee ke ape ntah.. ak beli yg 100 gram. Mse kecik2 dlu produk ni mmg selalu ak tgk org pakai. Dh timbul isu produk ni discontinue, cepat2 ak cari n try. Nak kata best tu, entah mcm xde kesan pun. maybe x sesuai ngn kulit aku atau penjual tu jual brg x ori rata2 org yg penah pakai mmg feedback bagus2. aku je x jd. lps beli tu ak tgk ingredients dia mmg byk buh paraben2 which is org ckp x bagus kan utk long term.


Produk Sri Mawar.
Iols pegi jln2 usha produk lps tu tertanya penjual pakai ape ek utk hilangkan jeragat, dia cadangkan krim yg utk gelupas kulit tu. iols pakai yg tu je, bukan satu set. teruk gila muka gelupas, terus stop sb xde yg best pun lps pakai tu. At least produk lain yg iols cerita kat atas tu, ade jugak 'kesan sementara' jd kulit lawa. Penah ade kat thread ni psl pengasas Sri Mawar ni kerek gila, sombong ya amat, dan dia kawin org kaya. N dia ni mmg kulit dah tersedia cantik pun, so jual produk tu bukan sb dia cantik jasa pakai produk dia jual pun which is semua penjual produk tu pun sama je diorg bukan pakai produk diorg yg menjadikan diorg lawa.



____________________________________________________________________

So far rasanya tu je brand2 yg penah top, iols sempat pakai. Lps dh byk isu2, iols semakin rajin membaca keburukan produk local yg tak mematuhi piawaian, iols hanya teruskan dengan produk di drugstore sahaja.


jgn kecam iols ye, sb mse satu2 brg ni tgh top, takde lagi isu kantoi guna bhn terlarang ni dlm produk. Lps dh kantoi pengasas2 produk tu buat dajal, baru iols stop guna.



This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2018 02:12 PM | Show all posts
Pernah pakai babyface masa tahun 2001, produk dari filipina, memang glemer la produk ni

ade sabun, krim malam siang, toner hiroquinon, tulis besar2

masa tu xde lagi orang kate mende ni bahaya, lepas stop pori pori muka terbuka habis, sampai sekrang huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2018 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
kalau paraben rasanya semua pernah la kot hihi.. kecuali yg pakai bedak sejuk aje langsung tak pakai cream ke lotion ke.. tapi sekarang banyak dah produk organic yg bagus2..  tinggal nak rajin research yg mana sesuai je
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2018 01:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah pakai tia amelia. Produk timbang kilo rupenye. Mase tu x tahu sgt bab bahan terlarang bagai. Sebelum tu slalu pakai eversoft or jenama drugstore aje. Lepas pakai kulit mmg nampak bersih n makin putih skit, breakout kurg tp after beberapa minggu pakai, mcm muke start meragam dan mcm dh kurg berkesan. So stop pakai. Alhamdulillah takde kesan yg terlampau teruk. Maybe pakai x lama sgt.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-6-2018 02:44 AM | Show all posts
chinta89 replied at 6-6-2018 12:56 PM
penah pakai produk :

D'Qistee. mse tu top, so iols try. Dh guna 2 bekas, baru kecoh isu bahan ter ...

Wah lengkap! D'Qistee tu kalau tak silap rumah pengasasnya dekat dgn rumah sy. Suami isteri kaya raya, muda lagi akhir 20-an.

Sekarang camana? Kulit dah ok?


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-6-2018 02:46 AM | Show all posts
ihtisyam1 replied at 6-6-2018 02:12 PM
Pernah pakai babyface masa tahun 2001, produk dari filipina, memang glemer la produk ni

ade sabun ...

Tak pernah dengar nama produk ni. Mungkin sebab time tu sekolah lagi, tak ambik tau sangat pasal skincare ni.

Tak try guna ais kat kulit muka? Orang kata boleh kecikkan pores.


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-6-2018 02:47 AM | Show all posts
Levespa replied at 6-6-2018 10:35 PM
kalau paraben rasanya semua pernah la kot hihi.. kecuali yg pakai bedak sejuk aje langsung tak pakai ...

Ye betul tu. Kesedaran tentang produk bahaya ni pun dah makin meningkat. Jadi banyaklah produk natural yang wujud sekarang ni.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 7-6-2018 02:49 AM | Show all posts
ladybugz replied at 7-6-2018 01:39 AM
Pernah pakai tia amelia. Produk timbang kilo rupenye. Mase tu x tahu sgt bab bahan terlarang bagai.  ...

Selalu jugak dengar iklan dia kat radio. Tak sangka produk bahaya. Radio pun bukannya nak check dulu, tau nak duit je
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2018 08:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah pakai dnars. X banyak perubahan. Stop pun ok xde apa2 efek.

Pakai organic mary jardin. Naik jerawat halus kat dahi. Lepas stop dah xnaik.

Sekarang pakai the body shop vit e. So far ok.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2018 08:38 AM From the mobile phone | Show all posts
amirezu replied at 7-6-2018 02:49 AM
Selalu jugak dengar iklan dia kat radio. Tak sangka produk bahaya. Radio pun bukannya nak check du ...

Iols pun penah pakai gk tia ni, rasanya 2 tahun lebih gk.. masa tu xde kesedaran pun psl produk timbang kilo ni.. masa dekat 2 tahun pakai tu br perasan ada jeragat dh start naik huhu.. owner produk kaya raya, yg kesian penggunalah tertipu
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2018 09:58 AM | Show all posts
amirezu replied at 7-6-2018 02:44 AM
Wah lengkap! D'Qistee tu kalau tak silap rumah pengasasnya dekat dgn rumah sy. Suami isteri kaya r ...

pengasas dia mmg dh tersedia cantik kan, dulu mmg pemesss hbs DQistee ni sb antara produk top yg terawal produk local yg tgh up.
Btw kulit iols jeragat, which is susah nk pudar/hilang. hehe. skg merajinkan diri dengan penuh sabar pakai produk2 yg bersesuaian (try n error).

Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2018 11:08 AM | Show all posts
dulu pnh pakai tia amelia....mmg cantik sgt kulit...pstu stop..naik jerawat2 halus...pstu pernah pakai produk mekar semilu...dlm 2 minggu dh putih melepak tp putih pelik la...bkn pinkish ke apa...now pakai safi rania  tp i pkai jgk sunblock tia amelia...
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2018 02:44 PM | Show all posts
pnh pakai tia, sabun & krim kunyit. awal2 pakai mmg bkesan, jeragat kt hidung ni hilang... sukaa!! masuk botol kedua dh xbkesan pulak. sudahnya, stop trus pkai krim, tapi sabunnya mmg pakai lama bertahun-tahun.  siap share2 ngn asben. tiap kali cuci muka rs pedih, xtau kenapa.

Collagen Plus Vitamin E pun pnh pakai. masa tu terpedaya ngn iklan hihi... belum abes pakai 1 set, dh stop sbb dpt tau produk ni bahaya. last2 sabunnya guna utk cuci badan

pnh juga guna Biowhite.. ms tu guna Sazzy Falak as a duta.. tpi xputih 2 juga

produk2 ni bnyk jual kt kedai2 jamu...  

Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2018 09:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah pakai desi damayanti. Kulit muka jadi putih pelik pastu terus stop sbb mcm rasa tertipu dan tak best guna produk ni last2 continue dgn hada labo, simple, safi
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2018 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Paraben tu pernah lah.

Now semua doctors presecribe.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-6-2018 01:09 AM From the mobile phone | Show all posts
2005 muka break out teruk lepas ikut sukn hoki masa study
Pakai produk NV. Pop!! muka 2mgu dh putih melepak. Tp toner nv mmg pedih gila. Masa nk bubuh tu muka kena mgadap ekon n fan econ kena full. Fuhhh sengsara.
Now dh insaf dh..
2016 & Thn lepas dekat2 nk ry gini muka masih kusam
Ai pakai babies blink, tahu dh produk local tp nk cepat utk raya kuen. aci x. Bkesan.Dekat 2 mgu guna, dh puas hati- stop, pakai skincare biasa.
Setakat ni muka x masalah...
Skrg x buat dh..
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2018 01:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Zaman study dulu pernah jugak pakai tia amelia, best krim kunyit nya. Tapi sejak dengar bahaya stop la, tak lama pakai beberapa bulan tak silap. Sekarang skin care routine biasa produk2 dari drug store and sephora. Tak putih pun takpela asal muka selesa dan bersih
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2018 02:23 AM | Show all posts
pernah pakai toner no.2 NV, sebab kena paksa dgn office mate... masa tu kulit carly kusam giler... pernbah jugak pakai sabun muka tia amelia... tp skg pakai produk drugstore aje, mcm safi, cosmoderm... itu je yg mampu...
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2018 05:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Munah pernah pakai jg produk timbang kilo lma jg sthun lbh. Msa pakai tu mmg kulit cantik dan bersih je. Munah lupa nma produk tu. beli kt kedai kecantikan je. X tau pn psl paraben apa semua tu. mmg xde kesedaran langsung
Tp at the end munah stop jg sbb bkn muka teruk ke apa tp sbb rsa nk tkr ke body shop which is mmg selamat.
2 thn pakai tbs munah stop sbb nk try ronasutra (free paraben).
2 thn pakai ronasutra munah stop pakai tbs blk
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-10-2022 01:16 PM GMT+8 , Processed in 0.104485 second(s), 28 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list