CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 7674|Reply: 45

Erma Fatima COPYPASTE hasil nukilan orang lain #HAPDET mokcik dah DELETE

[Copy link]
Post time 11-5-2018 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by ReginaGeorge at 12-5-2018 08:47 AM

Ada artis, copypaste artikel aku tanpa kredit. Lepas tu berbondong-bondonglah peminat beliau memuji.

Lepas tu apabila ada orang maklumkan yang tulisan tu aku yang punya, dia pun buat hashtaq #mynameiskhairul dan bukannya letak kredit kepada aku secara betul.

Kalau dia ikhlas dia boleh sahaja letak begini,
Tulisan oleh: Khairul Abdullah

Tetapi tidak.

Maka page viral seperti mStar Online pun ambillah cerita tu tanpa bertanya dan mengesahkan sumber.

Baru cerita pasal mentaliti nak maju, dah ada contoh macam ni. Beginilah mentaliti orang Malaysia. Ambil sahaja tulisan hasil usaha orang dan acah-acah macam kau yang tulis.

Kalau lah aku ambik skrip dia dan mengaku tu skrip aku, mau kena saman gamaknya.

Tapi, bila aku luahkan macam ni maka akan ramai yang kecam aku balik.

"Alah tulis macam tu pun nak berkira", "tulis tak ikhlas", "idea milik Allah" dan macam-macam lagi.

Ada Allah bagi idea kat kau ke semalam?

Kenapa kau tak tulis?

#mentalitijamban

**Sumber: FB Khairul Abdullah

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-5-2018 06:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia cilok tt punya ke.. pencilok..
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2018 06:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Aduradura at 11-5-2018 06:28 PM

Woiiii, iolls punya la comment bersetuju dengan erma, ingat nukilan sheolls sendiri, iolls like bagus nya ayat erma ni...patut la ada hashtag mynameiskhairul...tapi tak salah kalau erma credit tag the real owner, mmg bagus penulisannya.....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-5-2018 06:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Agaknya manas tak montot erma kalu kasil karya dia dicilok
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2018 06:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Jom gi serang ig erma acikw bawang sekalian
Justiforkhairul
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2018 06:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Say no to plagiarism. Apa daaa mencilok hak orang. Buat malu je!
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2018 07:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Nasib aku x like
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2018 07:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa lah sgt cilok caption ig aje pun. Lagu cilok dia pun pernah lepas ke AJL. So? Why bother
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-5-2018 07:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Laaaa punya la bace wahh bgus nya ayat2 dia ni... Terlepas letak tag ke apa makcik erma?
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2018 07:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni dr fb khairul abdullah kn,dah baca yg kt fb dulu yg erma tak baca pun lg.
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2018 07:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Nek erma tak pnh buat thesis kot...mana dia taw nk kredit2 ni.
Even msa sekolah menengah kalu ade tulis 4 rangkap pantun pon kami quote penulis asal.
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2018 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols pun menyampah orang jenis mencilok ni. Memang la idea tu allah yang bagi. Tapi sementara nak dapat tu, puas jugak fikir tau
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2018 07:43 PM | Show all posts
ReginaGeorge replied at 11-5-2018 06:36 PM
Agaknya manas tak montot erma kalu kasil karya dia dicilok

#JusticeTimberlandForKhairul
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2018 07:45 PM | Show all posts
mudahnya hidup kalau semua benda boleh copy paste.  #SayNoToPlagarism #HidupTun #ReformasiAnwar #HidupMatSabuMatMaslan
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2018 07:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Aduradura replied at 11-5-2018 06:26 PM
Woiiii, iolls punya la comment bersetuju dengan erma, ingat nukilan sheolls sendiri, iolls like bagu ...

Yg bestnya umi tanya balik sape khairul mu? Hahahah
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2018 08:01 PM From the mobile phone | Show all posts
nak negara maju tapi still takleh nak ajar diri jadi cerdik..duk plagarise hak orang tanpa rasa malu

go acik bawang, serang ig beliau
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-5-2018 08:02 PM From the mobile phone | Show all posts
tt ke khairul tu iols ingat tt pompuan
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2018 08:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak nampak berotak kononnya so kena plagiarize.....alangkan melania trump pun plagiarize michelle obama....
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2018 08:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Pantas iolss gi fb tt. Nak tgk rupa je bkn nak membawang sgt
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2018 08:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm tadak dah post tu Kat ig dia
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-1-2023 07:06 AM GMT+8 , Processed in 0.144616 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list