CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4754|Reply: 25

Belum dapat anak..

[Copy link]
Post time 17-3-2018 10:57 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Sy dah 2 tahun kawen,tp belum ada tanda2 dapat anak lagi.. Isteri dah stress.. Huhu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-3-2018 11:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Junpa doktor la..ko tanya kat sini amende yg forumer boleh tlg...
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2018 11:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Sabar..  Nanti stress..  Bila stress lg kacau... Enjoy dulu masa berdua..
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2018 11:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Lagi satu..cuba search tred TTC( trying to conceive..ko cari je by keyword ttc..dlm tu byk tips..tp yg plg penting... Jumpa la doktor dlu check2..
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2018 11:55 AM | Show all posts
jap nak ambil calculator fx-570
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2018 12:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Try makan produk himalaya speeman utk laki..shatavari utk wife.
Sblum tu..p check tt n wife..tgk ada mslh ka dak, sperm count...dan lain2
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-3-2018 12:39 PM From the mobile phone | Show all posts
raihaneem replied at 17-3-2018 12:05 PM
Try makan produk himalaya speeman utk laki..shatavari utk wife.
Sblum tu..p check tt n wife..tgk ad ...

tak ada plan nak jmpa doc lg, sbb sy berfikir kalu betul rezeki Allah dh tulis.. even mandul sekalipun tetap akan pregnant.. dan kalau bukan rezeki subur mcm mana seklipun tetap takkan jadi anak.. tp perempuan ni bila ckp tentang rezeki Allah dan takdir susah sikit nk faham,
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2018 12:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenjiyan replied at 17-3-2018 12:39 PM
tak ada plan nak jmpa doc lg, sbb sy berfikir kalu betul rezeki Allah dh tulis.. even mandul sekal ...

Ya betoi..rezeki ank tu rahsia Allah...
Bacalah ttg group ttc tu...sgt inspiring, motivasi diri...dan dpt tgk ujian setiap org dan cekalnya hadapi.

Sya faham...sbb saya pun lama ..lebih 5 tahun cuba..last yg saya cuba produk himalaya tu la.

Pujuk la wife tu....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-3-2018 01:12 PM From the mobile phone | Show all posts
2 tahun dah stress? Enjoy la dulu..aku anak 2 tak boleh nak enjoy sgt dah..stress jugak..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-3-2018 01:23 PM From the mobile phone | Show all posts
raihaneem replied at 17-3-2018 12:52 PM
Ya betoi..rezeki ank tu rahsia Allah...
Bacalah ttg group ttc tu...sgt inspiring, motivasi diri.. ...

Baik,insyaAllah..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-3-2018 01:24 PM From the mobile phone | Show all posts
alieyrina replied at 17-3-2018 01:12 PM
2 tahun dah stress? Enjoy la dulu..aku anak 2 tak boleh nak enjoy sgt dah..stress jugak..

Betul tu,tp maybe sbb umur wife dh 35.. Risau jugak dia
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2018 01:58 PM From the mobile phone | Show all posts
insyaAllah rezeki tt akan dtg nnt..aku doakan utk ko tt..bila smua dh ready, amanah Allah tu akan dtg..keep praying n trying..
umor x da msalah as long as sihat tubuh badan..umor 40 pon ad yg baru pregnant..
elakkn stress..enjoy ur sex life.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2018 02:22 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 17-3-2018 02:24 PM
Kenjiyan replied at 17-3-2018 12:39 PM
tak ada plan nak jmpa doc lg, sbb sy berfikir kalu betul rezeki Allah dh tulis.. even mandul sekal ...

takdir is takdir but ikhtiar is perlu dan setiap ikhtiar tu berpahala kalau ikut syarak lah

so pada saya

kalau dah kahwin dua tahun dan tak ada apa apa bentuk langkah cegah hamil pun antara saudara dan dan isteri maka  , pada sayalah lebih jumpa doktor

saudara ada pelbagai asbab ( takdir tu takdirlah but saudara pun tak tahu pun kan  apakah ini takdir ke tak kan pun , right??? ) penyebab  ketidak suburan

sebab tu datang dari suami
isteri
faktor mekanikal

so - dalam pihak suami - jumlah sperms benih tu normal ke? atau jumlah normal tapi kualiti sperme s tu  macam mana dari rupa bentuk ke tahap keboleh renangan  / gerakan tu
atau may be ada masalah perubatan lain ke

so kalau pi LPPKN  atau klini kesuburan  depa akan check dedua

pihak wanita pula

sama ada tube / Fallopian tube ( google pun boleh ni ) tersumbatke ape ke
atau yg i paling takut  endometriosis - ni kalau waktu haid dia akan sakit like 'mad' / sakit sungguh sungguh ....
atau may be ada faktor perubatan lain

so...dalam hal ini memana budaya pun kalum adam akan rasa segan sebab  depa kaitkn kesuburan dengan kelelakian / virility as a man
so susah lah nak deal dengan bebenda yg  actually simple communication je bende ni ...

itu bermakna pi lah jumpa pakar

lagi satu masalah p[aling common ialah stress...hmm...so...
pada i baik pi ikhtiar


tak ada jatuh pun staus wanita atau kelelakian  suami isteri kalau dedua faham maksud perkahwinan  dan kebahagiaan untuk eddua understand each other and sek help.

atau give yourself time kalau thn ketiuga tak ada baby  i guess , kena lari pi dapatkan rawtan, kekadang masalah tu may be simple je atau may be sebaliknya ...

so, tak pe ikhtiar




Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2018 02:25 PM | Show all posts
Kenjiyan replied at 17-3-2018 01:24 PM
Betul tu,tp maybe sbb umur wife dh 35.. Risau jugak dia

should not wait anymore.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2018 05:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Stress lagila susah nak conceive. Tell ur wife baru 2 tahun kott. Enjoyla masa ngan suami nih. Best ape dok berdua je dulu. Kalu orang dok tanya tanya tuh just senyum je, jangan sampai stresskan diri sendiri. Kalau dah tertulis rezeki tu ada, sampai masa adala nanti.  
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2018 05:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenjiyan replied at 17-3-2018 12:39 PM
tak ada plan nak jmpa doc lg, sbb sy berfikir kalu betul rezeki Allah dh tulis.. even mandul sekal ...

Ya betul rezeki tu mmg dr Allah tapi kita perlu usahakan juga. Jangan tunggu da 10 tahun baru jumpa doctor. Usia perkahwinan lebih setahun tapi still tak pregnant dah sesuai dah pergi jumpa doc utk check ada masalah ke tak. Once ah tau u berdua ok, baru la tawakal tggu rezeki datang.

U kena faham pmpuan ni mmg mudah stress bila cakap pasal anak. Sbb yg pregnant tu ppuan bukan laki. So org akn cakap2 ppuan yg bmsalah sbb tu tak pregnant.

Sy da 3tahun kawin blm pregnant lagi tapi pergi jugak check takut ada masalah dalaman. So skg ni usaha je dan selebihnya doa.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-3-2018 05:37 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 17-3-2018 02:22 PM
takdir is takdir but ikhtiar is perlu dan setiap ikhtiar tu berpahala kalau ikut syarak lah

so ...

Yes setuju.. kena juga ikthiar. Pegi lppkn kl pon ok sbb doctor ppuan. Doctor layan pon ok. Dalam hal macam ni dua2 kena main peranan, bincang dan sama2 pergi check bukan isteri shj.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2018 06:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Umur 35 dan 2 tahun berkahwin, trying tk conceive saya setuju patut dapatkan pemeriksaan macam forumer @mbhcsf cakap tu

May allah ease
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2018 06:58 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 17-3-2018 11:55 AM
jap nak ambil calculator fx-570

Akak lak nak pakai financial calculator.pinjam dr adik ipar yg tgh wat ACCA nih . Siap ada formula kira net present value NPV lagi
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2018 07:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Selain dari check doktor, pemakanan pun kena jaga.  Ada keep track time subur ke?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-2-2023 08:05 AM GMT+8 , Processed in 0.110364 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list