CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 2527|Reply: 17

kahak, selesama dan batuk

[Copy link]
Post time 14-2-2018 10:31 AM | Show all posts |Read mode
Edited by gummygummy at 19-6-2018 01:13 PM

Salam parents! Happy CNY
Deleted. Settle.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-2-2018 03:05 PM | Show all posts
haii i pun buat mcm u..tp kalau anak kena selsema u ambil sebijik bawang besar hiris kasar..lepas tu letak area anak u tido contoh kat ruang tamu or bilik tido..dalam sehari dua nnt anak u ok..
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2018 03:49 PM | Show all posts
kalau saya dulu, jika  anak kecil selalu kena selsema, saya guna ibu kunyit , sapu kat dahi dan batang hidung nya... ini memang petua orang dulu dulu..

di dada, dahi, belakang  sapu vicks bagi mudahkan pernafasan utk sementara.



Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2018 04:27 PM | Show all posts
betul2.. selain kunyit boleh mengeringkan hingus tu..

ada petua lain, letakkan vicks kat ubun2 baby then letak bedak kat situ biar x panas sangat kan.. pastu vicks letak kat tapak kaki.. biar berangin. kalau baby ni selesema selalunya badan terus jadi panas sebab dia x cukup nafas kan...

jangan kena direct kipas.. berpanaslah sikit mama babah. then,.. tidur meniarap mcm baby kami. dia rasa lega sikit... kalau nak tolak hingus ke dalam, boleh sembur sterimar, (kt farmasi ada) tapi takde la bagus sgt2.. ok2 aje..

kalau hingus jenis cair, boleh sedut guna alat sedut hingus tu,,.. boleh google & tengok  kat utube cara dia... yg itu pun okey..

ada lagi.. buat rawatan bwg putih.. bwg putih rendam kat air suam, then anak hadap bau bawang putih, boleh google juga rawatan ni ada blogger banyak share.. tapi bagi aku tak berapa mujarab dan bahaya takut terkena air panas, jadi benda lain pulak bahayanya...

yg penting tak perlu sampai sedut kahak kt klinik tu.. kalau nak juga, better pergi hospital tau, utk tau betul ke perlu.. then boleh juga buat neb kat klinik. kalau neb, dlm RM17 sekali rawatan, boleh pinjam juga mesin neb dari klinik tu, bayar sewa je. kalau nak beli, kt lazada pun ada.. dlm RM300 kot.. boleh tengok jenama mesin neb kt klinik dulu before beli,,, ubat dlm mesin neb pulak, kena dpt kaunseling doc tau, bukan bole beli kt farmasi....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-2-2018 10:44 PM | Show all posts
biozipstar replied at 15-2-2018 04:27 PM
betul2.. selain kunyit boleh mengeringkan hingus tu..

ada petua lain, letakkan vicks kat ubun2 b ...

thankyouuuuuu. ouh baru tahu mesin neb tu kita boleh memilikinya.



Cuma i ols nak tanya, vicks tu iols guna vicks for baby. tapi cam tak berangin jek macam normal punya so ok jugak or letak yang dewasa punya?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-2-2018 10:46 PM | Show all posts
kubong replied at 14-2-2018 03:49 PM
kalau saya dulu, jika  anak kecil selalu kena selsema, saya guna ibu kunyit , sapu kat dahi dan bata ...

pernah try kunyit. taktahu la  iols yang tk reti ke tpi cm tkde effect je. effect kat bantal and tilam hahaha kuninggg
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-2-2018 10:48 PM | Show all posts
Eiyja85 replied at 14-2-2018 03:05 PM
haii i pun buat mcm u..tp kalau anak kena selsema u ambil sebijik bawang besar hiris kasar..lepas tu ...

maksudnya letak tepi bantal ke? or memang kena letak dalam area bilik contoh atas meja tepi tepi katil
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-2-2018 10:55 PM | Show all posts
Last amek neb tadi petang, Doc kata memang banyak kahak kat paru2 dia so doc suh amek neb lagi. Tadi dia neb sambil melalak kaw kaw, lepas neb terus clear je takde bunyi. Mummy memang sangat puas hati lah dengar. Sebab doc kata kalau asek berterusan dia nak refer ke spital.

Mummy is ok kalau kena sedut sebab apa pon i need to clear that mucus. Tak sanggup nak dengar. Walaupon dengar sedut2 tu sakit but only one time sakit dari kene jangkitan ouh no, da lah kua2 perut terus nicu sebab jangkitan jugekk.

Doc ada bagi ubat air, antibiotik, selesema dan kahak. I taktahu la sebenarnya babies bleh minum ubat ke tak but since they are doctors so mummy ikut je nasihat dorang. Terasa setitik tadi sebab ter jatuh kat tangan, mang aiii manissssss
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-2-2018 09:10 AM From the mobile phone | Show all posts
gummygummy replied at 18-2-2018 10:48 PM
maksudnya letak tepi bantal ke? or memang kena letak dalam area bilik contoh atas meja tepi tepi k ...

Aha letak dalam area bilik atas meja solek ke..insyaallah berkesan kalo nmpk anak start nk selsema tu better buat cepat2 nnt selsema x jadi
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2018 02:35 PM | Show all posts
gummygummy replied at 18-2-2018 10:55 PM
Last amek neb tadi petang, Doc kata memang banyak kahak kat paru2 dia so doc suh amek neb lagi. Tadi ...

ade jugak jenis ubat yg xsesuai dgn baby...better pergi pakar kanak2 kalau rasa was2 dgn ubat klinik yg bukan pakar kanak2....
yg letak kunyit tu,,awk amik kunyit hidup,,awk gesek2 kat batu lesung,,smpai kulit kunyit tu tanggal,,pastu kunyit tu awk sapu je kat batang hidung anak..hingus kering...ade yg letak air garam jugak..air garam tu hingus akan cair...
faktor udara n cuaca sekrg pun kena amik kira..jgn bwk anak terdedah dgn crowd sgt..

vicks tu sy gune vicks biase,,yg bekas die kaler biru..sapu sikit2 kat dada,,belakang bdn,,betis,,tapak kaki..ade baby yg xsesuai dimandikan time2 die tgh bhingus n kahak ni..n jgn mandikan baby awal pagi..seeloknya waktu dhuha..dlm pukul 9.30-10.00...
sy ade terbaca 1 artikel..tentang jenis hingus xsilap,,ade yg jenis panas dan sejuk.hingus hijau or hingus putih..hijau utk panas,putih tu sejuk..xsilaplah..sebab sy pun dah lupe..

ade anak kecil memg byk bnd yg merisaukan..nak pilih solution terbaik utk anak pun rse mcm yg mane betul yg mane salah..

tp,,sebelum buat ape2 utk anak,,niat yg terbaik utk anak tu..yg penting memg kena byk pantang...sorry kalau ade yg salah dlm ayat sy ni...
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2018 02:35 PM | Show all posts
gummygummy replied at 18-2-2018 10:55 PM
Last amek neb tadi petang, Doc kata memang banyak kahak kat paru2 dia so doc suh amek neb lagi. Tadi ...

ade jugak jenis ubat yg xsesuai dgn baby...better pergi pakar kanak2 kalau rasa was2 dgn ubat klinik yg bukan pakar kanak2....
yg letak kunyit tu,,awk amik kunyit hidup,,awk gesek2 kat batu lesung,,smpai kulit kunyit tu tanggal,,pastu kunyit tu awk sapu je kat batang hidung anak..hingus kering...ade yg letak air garam jugak..air garam tu hingus akan cair...
faktor udara n cuaca sekrg pun kena amik kira..jgn bwk anak terdedah dgn crowd sgt..

vicks tu sy gune vicks biase,,yg bekas die kaler biru..sapu sikit2 kat dada,,belakang bdn,,betis,,tapak kaki..ade baby yg xsesuai dimandikan time2 die tgh bhingus n kahak ni..n jgn mandikan baby awal pagi..seeloknya waktu dhuha..dlm pukul 9.30-10.00...
sy ade terbaca 1 artikel..tentang jenis hingus xsilap,,ade yg jenis panas dan sejuk.hingus hijau or hingus putih..hijau utk panas,putih tu sejuk..xsilaplah..sebab sy pun dah lupe..

ade anak kecil memg byk bnd yg merisaukan..nak pilih solution terbaik utk anak pun rse mcm yg mane betul yg mane salah..

tp,,sebelum buat ape2 utk anak,,niat yg terbaik utk anak tu..yg penting memg kena byk pantang...sorry kalau ade yg salah dlm ayat sy ni...
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2018 02:38 PM | Show all posts
Eiyja85 replied at 20-2-2018 09:10 AM
Aha letak dalam area bilik atas meja solek ke..insyaallah berkesan kalo nmpk anak start nk selsema ...

sy biase letak dlm beg goodies yg jenis organza tu,,pastu sangkut je kt buaian anak or tepi bantal die...
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2018 02:40 PM | Show all posts
minyak bawang putih tu awk blh buat urut die lepas mandi or ime nak tidur...sapu sikit2 jek..kat tapak kaki..sambil urut2 baby...ade jugak yg letak bawang putih seketul kat dlm stokin kaki anak..tp ade baby yg xsesuai dgn cara msuk dlm stokin ni sbb nnt tapak kaki die melepuh...

boleh jugak mandikan anak dgn air lemon...msukkan lemon dlm air mandian anak suam2...xpayah letak lemon byk2,,sepotong dua je...ni sy bace kat mr gugel je...
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2018 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts
haliamerah replied at 20-2-2018 02:38 PM
sy biase letak dlm beg goodies yg jenis organza tu,,pastu sangkut je kt buaian anak or tepi bantal ...

Haa mcmtu pun boleh sy sb anak xpakai buai so letak dlm piring plastik letak kat area anak tido..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-2-2018 10:14 AM | Show all posts
Eiyja85 replied at 20-2-2018 09:10 AM
Aha letak dalam area bilik atas meja solek ke..insyaallah berkesan kalo nmpk anak start nk selsema ...

ouhh boleh cuba ni. thnks for the tipss . hopefully serasi

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-2-2018 10:36 AM | Show all posts
haliamerah replied at 20-2-2018 02:35 PM
ade jugak jenis ubat yg xsesuai dgn baby...better pergi pakar kanak2 kalau rasa was2 dgn ubat klin ...

Memang pernah pikir nak gi pakar kanak2 tapi area kl or selangor taktahu la mana bagus. any suggest tak kalau ada yang tahu?

pasal vicks tu sekarang guna vicks baby yang tutup pink tu bila rasa macam tk panas langsung la pulek. kawan ada kata yang minyak angin tropika tu function juga.

Pasal kunyit pernah try tp macam tk function. mungkin sebab da strt dari ubun kot.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-2-2018 10:43 AM | Show all posts
gummygummy replied at 21-2-2018 10:36 AM
Memang pernah pikir nak gi pakar kanak2 tapi area kl or selangor taktahu la mana bagus. any sugges ...

myk tropika tu die akan cairkan selsema tu..bgus jgk myk tu..sapu mcm vicks jgk.jgn byk2..dada..blkg bdn..pinggang..betis..tapak kaki..kalau anak kena ggt nyamuk,,mmg sy sapu myk tu..nnt cpt reda bintat tu...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-2-2018 11:20 AM | Show all posts
haliamerah replied at 21-2-2018 10:43 AM
myk tropika tu die akan cairkan selsema tu..bgus jgk myk tu..sapu mcm vicks jgk.jgn byk2..dada..bl ...

haa kalau macam tu nanti nak pi beli la sebab dulu tak beli sebab dia bagi tester panas ya amat
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-10-2022 11:34 AM GMT+8 , Processed in 0.098207 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list