CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 14200|Reply: 122

‘Kena Tahu Logik & Toleransi’ – Sering Diaju Soalan Mengenai Hobi Suami, Ini

  [Copy link]
Post time 8-10-2017 04:16 PM | Show all posts |Read mode
Keluarga Hanis Zalikha dan Hairul Azreen sering menjadi perhatian netizen. Lebih lebih lagi dengan kehadiran Yusuf, anak lelaki mereka yang femes. Siapa yang ikuti keluarga mereka di laman Instagram, pasti tahu Hairul merupakan seorang yang lasak yang sering menyertai aktiviti luar.
Mungkin ada di antara korang yang tertanya-tanya apa agaknya reaksi Hanis Zalikha apabila Hairul sering menghabiskan masa dengan hobi. Ini jawapan Hanis sendiri.

Sentiasa sokong hobi
I get this question a lot ? Suami & hobi.
Ini bukan nasihat, ini perkongsian. Selama kami berkawan pun, Keknis dah sentiasa sokong / sertai hobi dan minat dia. Main paintball dengan kawan-kawan dia, badminton, selam skuba dan memancing kat muara. So I don’t think that should change just because we got married.
Lelaki kalau dah minat, dia memang akan fokus dan bersemangat. Macam masa dia nak ngorat kita, macam tulah. Takde siapa boleh halang ? Jadi lelaki yang berhobi ni bagus, berjiwa besar & berdaya saing bila dia SALURKAN tenaga & semangat dia kepada aspek lain dalam hidup (keluarga & kerjaya).
Kena pandai jaga anak dulu
Tapi dia kena tahu logik, dan juga toleransi. Logiknya, dah kahwin taklehlah seminggu sekali nak berhobi kemainnn. Toleransinya, dia ada hobi, isteri pun kena ada hobi (atau masa untuk buat benda yang disukai). He can go on his fishing trips, I can go on my girls trip. But the number one rule is: Lepas kahwin, boleh teruskan hobi, tapi kena pandai jaga anak dulu. (Takleh mulakan dengan ‘anak taknak kat I, nak dekat you je’. Takleh. Dari pantang dah kena involve jaga anak)
You really do not want to take that away from him. The passion, the drive and the happiness from doing the things he loves makes him the person you admire so much. So appreciate your man and his passion. A man full of life, can love you better.
InsyaAllah.
Sumber : Hanis Zalikha/ oh bulan

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-10-2017 04:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok...ok ..so..
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2017 04:46 PM | Show all posts
queue comments hencapan in 3..2..1.
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2017 05:00 PM | Show all posts
Jadi lelaki yang berhobi ni bagus, berjiwa besar & berdaya saing bila dia SALURKAN tenaga & semangat dia kepada aspek lain dalam hidup (keluarga & kerjaya).


ko mcm ckp besar kan?

so, lelaki x berhobi ni, x ok ke???? x jiwa besar, tak daya saing?
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2017 05:10 PM | Show all posts
elok ja laki aku duk kat umah xde hobi
kecuali bace komik online
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2017 05:11 PM | Show all posts
chinta89 replied at 8-10-2017 05:00 PM
ko mcm ckp besar kan?

so, lelaki x berhobi ni, x ok ke???? x jiwa besar, tak daya saing?

My dear, dont read her perkongsian with hypothetical remarks. Dia tak cakap other wise pun. Why the need to read with negativity in mind.
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2017 05:14 PM | Show all posts
laki hang tade keja ka ? selain gigih dok upload video apa dia buat dgn ucop hari2
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2017 05:23 PM From the mobile phone | Show all posts
C1k_J4h replied at 8-10-2017 05:10 PM
elok ja laki aku duk kat umah xde hobi
kecuali bace komik online

hobi la tu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-10-2017 05:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia bagi pendapat je.. Xde negatif mana pon
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2017 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok jer ngan pendapat dia... Betul jer apa dia cakap... Jangan dah kawen nak diikat pulak laki kat rumah... Sekian.
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2017 06:04 PM From the mobile phone | Show all posts
ok la tu
dpt laki xde hobi ke nasib kita la
yang penting senua manusia xsama...
kalau semua sama..habis yg lain nak buay apa?
kalau semua suka gym...
hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2017 06:11 PM | Show all posts
itu pendapat dia
bagi aku okay je
walaupun dia kawen baru few years (biasa akan ada yg hencap 'baru kawen 3 4 tahun boleh la sembang'
tak salah dia nk share macam mana dia cope dengan hobi suami
mohon jangan samakan suami/ family masing-masing
dengan suami/ family orang lain

duhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2017 06:33 PM From the mobile phone | Show all posts
freesia71 replied at 8-10-2017 05:11 PM
My dear, dont read her perkongsian with hypothetical remarks. Dia tak cakap other wise pun. Why th ...

I suka sharing dia wpon laki i bkn hobi mmancing sb i suka statement dia, pandai jaga anak dlu!
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2017 06:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Elok la hobi laki pancing ikan keknis oii drp pancing betina or jantanzz
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2017 06:34 PM From the mobile phone | Show all posts
gekkou replied at 8-10-2017 06:11 PM
itu pendapat dia
bagi aku okay je
walaupun dia kawen baru few years (biasa akan ada yg hencap 'bar ...

I pon xrasa dia nasihat, dia share n i xnmpk apa yg slh? Im not even her fan pon. N i xpenah rasa dia cantik tp apa yg dia share tu bmanfaat. Yg negative kat sni mesti hati busuk
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2017 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
freesia71 replied at 8-10-2017 05:11 PM
My dear, dont read her perkongsian with hypothetical remarks. Dia tak cakap other wise pun. Why th ...

Tq. I rasa apa yang Hanis cakap tu betul bab toleransi, which is jaga anak.
Kalau tak suka empunya badan pun, sekurang- kurangnya bacalah dan terimalah dgn hati yang terbuka.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-10-2017 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
gekkou replied at 8-10-2017 06:11 PM
itu pendapat dia
bagi aku okay je
walaupun dia kawen baru few years (biasa akan ada yg hencap 'bar ...

Iya dan sebaik- baiknya doakan yang baik- baik sahaja utk mereka.
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2017 06:41 PM From the mobile phone | Show all posts
'Me time' mmg i thk is important for husband n wife. Masalahnya asik duk berbincang bab suami yg full of life can love better, sbnrnya the same thg with the wife. Bg wife juga me time. Buat ape yg die gemari/hobby.

So dlm kite nk jd the perfect wife kononnya x ikat laki, tp dlm hati kite duk merempan kene pandai jaga anak bagai.. kita juga wajib ambil masa utk diri sendiri as a wife sbb barulah kita akan lebih semangat to be the best wife to our husband.
All about balance n prioritize ur matters.
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2017 06:42 PM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 8-10-2017 06:34 PM
I pon xrasa dia nasihat, dia share n i xnmpk apa yg slh? Im not even her fan pon. N i xpenah rasa  ...

I taknak cakap hati busuk tu, tapi I couldn't help but agreed with your statement.
Kalau you seorang yang neutral, you akan nampak apa yang dia kongsikan itu betul.
Tak salah utk berhobi tapi berpada- padalah lebib- lebih lagi kalau dah ada anak.
Dan yes, I setuju dgn Hanis sebenarnya dari waktu anak itu lahir, ajak dan suruh para suami utk jaga anak. Biar dia tau susah senang besarkan anak. Bukan mengharapkan isteri sahaja.
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2017 06:43 PM From the mobile phone | Show all posts
boring mcm kan dah puluh2 tahun kawin je sampai org mintak nasihat
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-11-2022 09:36 AM GMT+8 , Processed in 0.117553 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list