CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: JDT

Bagaimana nak hadapi bakal menantu?

  [Copy link]
Post time 28-9-2017 11:41 AM | Show all posts
Genkidesuka replied at 28-9-2017 10:22 AM
Mine pulak tknk kahwin.  Depa kata depa nk grow old dgn cats.  -_-

anak2 ros pulak..tak sabar2 nk explore dunia luar...takde simpulan kasih pengikat bagi diorg rasa betah utk pegi meninggalkan ibu..pegila nak..jauh lagi pejalanan mu..ibu takan ada selamanya disisi..sob sob
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 28-9-2017 02:29 PM From the mobile phone | Show all posts
maannaakautauu replied at 28-9-2017 02:42 AM
Mak Ayah belum puas sedut duit gaji Anak pompuan Yang baru kerja kot??? Yelah investment dah kuar  ...

Manak, sebagai ibubapa kami tak pernah menganggap anak2 sebagai pelaburan kewangan. Bagi kami, anak2 adalah amanat, jaga penuh kasihsayang, diberi pelajaran secukupnya dan diasuh secukup baik  mengikut kemampuan kami.
Kami cukup tabungan untuk menghadap usia emas. Terima kasih atas keperihatinan kamu.
Btw JDT  initial  nama saya.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2017 02:37 PM From the mobile phone | Show all posts
JDT replied at 28-9-2017 02:29 PM
Manak, sebagai ibubapa kami tak pernah menganggap anak2 sebagai pelaburan kewangan. Bagi kami, ana ...

Boipren Melayu ke si anaknya acik tu berkenan?

Toksah la. Cari la orang lain kata kat anak acik tu.

Kawin campo ni, walau biasa bagi Borneon (adakah acik Borneon?) tetap banyak isunya. Bukan senang.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2017 03:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau kawen muda byk benda ko nak buat terbatas.. kalau laki ko satu kepala ok lah... seramssss
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2017 04:30 PM | Show all posts
dulu saya bertunang umor 22.. tak hbs blajar lagi dah tunang.. lagi awal dari anak u puan.. mak ayah sokong jek.. benda baik apa salahnya kan..

konon nak kawen umor 25.. skali nak mencecah umor 25 tu.. terputus pula pertunangan, dia nk kawen dgn org lain.. jodoh kami tak panjang.. semestinya sedih.. tapi sekali lagi mak ayah tetap jadi tulang blakang menggembirakan saya pula..

bila mak ayah menyokong saya dan ada disebelah saya walau suka duka, saya sangat2 rasa gadis terbahagia..

oh bydaway saya dirisik balik umor 27, baru kahwin umor 29.. (ingat tak maw kahwin, tapi satu family suruh kahwin.. i ikot jaaaa (bila dah kawen terpikir dlu lagi ptot kawen).. haha
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2017 05:05 PM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 28-9-2017 11:41 AM
anak2 ros pulak..tak sabar2 nk explore dunia luar...takde simpulan kasih pengikat bagi diorg rasa  ...

Hehe sabar ros.  
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-9-2017 05:08 PM From the mobile phone | Show all posts
lil_sparky replied at 28-9-2017 07:59 AM
Ayh kwn lil kn..ms fmly bf nk dtg merisik..ayh dia ckp kat dia..kalau nk dtg merisik..jgn dtg..kal ...

Lil...kami yang non muslim, tu yang acik  taknak anak acik anggap mudah. Acik  nak dia ikhlaskan hati dia mendalami islam ni, acik tak nak dia goyah pegangan andainya jodoh tak panjang sebab ada kes dikalangan kenalan macam ni..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-9-2017 05:22 PM From the mobile phone | Show all posts
mommymonster82 replied at 28-9-2017 08:37 AM
Apa salahnya lepas kahwin puan dan suami teruskan bantu dan didik.. itukn tugas kita sbg ibu bap ...

Terima kasih atas pandangan puan.
Entahlah puan, dalam hati saya anak dara tu rasa macam masih kecik lagi..haishhh....mungkin saya perlu belajar melepaskan...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-9-2017 05:23 PM | Show all posts
umur 23 ok kot kawin kalau kerja dah stabil.. iols tengok budak2 nurse selalunya ramai yg abis diploma terus kawin, elok ja..

best pe nanti acik dapat cucu awal.. masa muda ni la bagus beranak, badan sihat lagi, dalaman cepat heal..

acik jumpa la dulu family tu kenal2.. kalau ok rasanya boleh kasi green light..
kalau masih rasa tak sedap ati cakap la kat anak suh tunggu 1-2 tahun dulu...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-9-2017 05:29 PM From the mobile phone | Show all posts
SuRiaGreeNz replied at 28-9-2017 08:49 AM
sma2 dh stabil... bg je kawen..
sbgai parent doaknlah kebahagiaan ank2..

Terima kasih....akan saya cuba lagipun pada naluri saya, bf dia baik orangnya
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-9-2017 05:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Genkidesuka replied at 28-9-2017 10:20 AM
Assalammu'alaikum.  Dorang nk nikah, nikahkan je.  Lelaki dah stabil.  Anak perempuan nk travel esok ...

Salam sejahtera, akan diusahakan untuk berjumpa dengan bf dan familynya selepas berjaya pujuk suami..
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2017 05:37 PM From the mobile phone | Show all posts
JDT replied at 28-9-2017 05:08 PM
Lil...kami yang non muslim, tu yang acik  taknak anak acik anggap mudah. Acik  nak dia ikhlaskan h ...

Btl2. Biar ikhlas masuk islam bukan sebab kahwin. Lil paham mksd acik sbb dlm fmly lil pn ada jugak kes gini..huhuu..serba salah d buatnya
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-9-2017 05:37 PM From the mobile phone | Show all posts
mokcikKSKB replied at 28-9-2017 11:40 AM
Mesti neves acik akan..huhu.kalau anak pompuan sy mcm tu pon belum tentu sya bagi dia kawen..skang m ...

Tu la....suami saya yg masih keberatan lagi.. Saya tak sampai hati nak kecewakan  hati anak
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-9-2017 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 28-9-2017 11:41 AM
anak2 ros pulak..tak sabar2 nk explore dunia luar...takde simpulan kasih pengikat bagi diorg rasa  ...

Kannn hujungnya kita yang akan ditinggalkan..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-9-2017 05:43 PM From the mobile phone | Show all posts
chazey replied at 28-9-2017 02:37 PM
Boipren Melayu ke si anaknya acik tu berkenan?

Toksah la. Cari la orang lain kata kat anak aci ...

Aah Chazey, bf melayu dan ya, saya Sarawakian tapi memang dah bermastautin di semanjung.
Acik tak kisah siapa jodoh dia tapi acik risau takut dia menyesal kawin awal.
Berkawan dah 2 tahun, bercinta baru 2 bulan...rasa macam awal sangat..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-9-2017 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
sally03tomato replied at 28-9-2017 03:47 PM
Kalau kawen muda byk benda ko nak buat terbatas.. kalau laki ko satu kepala ok lah... seramssss

Kan...sekurang2kurangnya dia dah puas enjoy dengan geng dia dulu..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 28-9-2017 05:46 PM From the mobile phone | Show all posts
LostStar replied at 28-9-2017 04:30 PM
dulu saya bertunang umor 22.. tak hbs blajar lagi dah tunang.. lagi awal dari anak u puan.. mak ayah ...

Berkesudahan yang baik2 kan..
Semuga bahagia selalu..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-9-2017 05:48 PM From the mobile phone | Show all posts
lil_sparky replied at 28-9-2017 05:37 PM
Btl2. Biar ikhlas masuk islam bukan sebab kahwin. Lil paham mksd acik sbb dlm fmly lil pn ada juga ...

Kan..tu yg acik risaukan.. Kalau boleh biarlah hatinya tekad..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-9-2017 06:10 PM From the mobile phone | Show all posts
manganini replied at 28-9-2017 05:23 PM
umur 23 ok kot kawin kalau kerja dah stabil.. iols tengok budak2 nurse selalunya ramai yg abis diplo ...

Hahah....anak acik pun nurse juga. Dia ada bagitau nak sambung post basic dan degree baru nak kawen...sekali tup2 dah tukar pulak.
Tu yang acik nasihatkan abiskan belajar dulu. Nanti stress belajar dan stress kerja menganggu rumahtangga pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2017 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
JDT replied at 28-9-2017 05:22 PM
Terima kasih atas pandangan puan.
Entahlah puan, dalam hati saya anak dara tu rasa macam masih ke ...

Memang gitulah puan..
Me ni pon sampai skrg my parents masih tak boleh redha.. dorg tunjuk macam redha tapi fahamla.. still rasa tak rela nak lepaskan.. ada cucu tu nampakla kurg skit sbb tu kalau dorg dtg nak amik cucu bawak jenjalan me tak halang.. bagi je.

Tapi insyaallah sbg ibu bapa doa yang tak putus2  beserta nasihat dan tunjuk ajar dapat bantu anak2. Dan juga membantu diri kita juga.. untuk redha.. Kitaniat yg baik2 untuk anak2..insyaallah..baikla jadinya..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-12-2022 01:18 AM GMT+8 , Processed in 0.106075 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list