CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 7133|Reply: 78

Bagaimana nak hadapi bakal menantu?

  [Copy link]
Post time 27-9-2017 11:12 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Baru2 ni, anak ada bagitau yang keluarga teman lelaki dia nak berkenalan dengan kami untuk mengeratkan hubungan, katanya.
Hati tiba2 jadi sayu dan tak tentu arah, saya dan suami rasa tak bersedia nak lepaskan dia ke tangan orang lain sebab bagi kami dia kecik lagi walaupun dah hampir berusua 23 tahun dan ada kerja tetap, bf dia dah 29 tahun dan ada kerja yg stabil.
Kami sebolehnya nak lengahkan dulu ada ikatan sebab nak dia puas2 berjalan ke sana sini dengan rakan2 baik dia dan mendapat pengalaman baru..kalau boleh tunggulah hingga berusia 25tahun ke atas baru settle down.
Pentingkan dirikah kami? Atau ada idea tak untuk lengahkan sedikit masa lagi?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 27-9-2017 11:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Berusia** typo lak..
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2017 12:03 AM From the mobile phone | Show all posts
23 nak ke 25 lebih tu mcm sat ja pun ..ok kut..tp 23 memg muda lg..tgk budak baru masuk keja umo gitu dah kawen..tp perangai mcm kanak2 riang..mcm tak boleh pikir ke depan sgt..umo gini memg utk enjoy jah..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-9-2017 12:07 AM From the mobile phone | Show all posts
alieyrina replied at 28-9-2017 12:03 AM
23 nak ke 25 lebih tu mcm sat ja pun ..ok kut..tp 23 memg muda lg..tgk budak baru masuk keja umo git ...

Kan...baru kerja setahun. Pergi jalan2 ke singapura yg dekat pun belum. Selama ni dia berangan nak pergi ke korea dan jepun, tu yang suruh dia realisasikan impian tu dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2017 12:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Tnya la dlu kat ank..fmly bf nk dtg ada hajat ka sesaja
N trus terang la kata acik n suami xready nk bg dia kawen..btau la reason skali

Tp mmg muda lg nk kawen..njoy puas2 dulu lah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-9-2017 12:46 AM From the mobile phone | Show all posts
lil_sparky replied at 28-9-2017 12:19 AM
Tnya la dlu kat ank..fmly bf nk dtg ada hajat ka sesaja
N trus terang la kata acik n suami xready n ...

Katanya family bf tu nak kenal2 dulu, lepas tu nak merisik...haishh.
Acik nebes ni, takut tersalah cakap kang..nanti lain pula yang sampai.
Lagipun anak acik kena mendalami islam kalau nak kawin dengan bf dia.
Acik kalau boleh nak dia betul2 masuk islam atas keikhlasan hati dia bukan sebab orang lain.
Acik dan suami tiada halangan dalam isu ni sebab dikalangan keluarga kami pun ramai yang berkawin campur.
Anak acik tu pun bukan jenis anak dara pingitan, kalau suruh kemas rumah pun berulangkali bebel baru buat..
Masa cuti, memang membuta  je.
Memang betul2 belum ready utk pikul tanggungjawab berkeluarga.
Abislah kalau dia baca ni sebab dia pun ahli cari juga....
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2017 02:39 AM | Show all posts
JDT replied at 28-9-2017 12:46 AM
Katanya family bf tu nak kenal2 dulu, lepas tu nak merisik...haishh.
Acik nebes ni, takut tersala ...

JDT?????

LEbarkanlah kuasamu....


Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2017 02:42 AM | Show all posts
alieyrina replied at 28-9-2017 12:03 AM
23 nak ke 25 lebih tu mcm sat ja pun ..ok kut..tp 23 memg muda lg..tgk budak baru masuk keja umo git ...

Mak Ayah belum puas sedut duit gaji Anak pompuan Yang baru kerja kot??? Yelah investment dah kuar Berapa bergazillion lemon menyekolahkan menyusu Kan Anak pompuan dari umur bayi lagik.....Nee kalau dah jatuh ke tangan jantan Tak guna..... anak pompuan kena control...Tak dapat kasi Mak Ayah ration duit jajajn tiap bulan..melopong ler TT laki bini kan???


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-9-2017 02:47 AM | Show all posts
JDT replied at 28-9-2017 12:07 AM
Kan...baru kerja setahun. Pergi jalan2 ke singapura yg dekat pun belum. Selama ni dia berangan nak ...

  • kalau nanti kawen ngan bf nya, honeymoon dapat Keliling dunia..

Manakautau??? Eh namaku.....




Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2017 02:57 AM | Show all posts
lil_sparky replied at 28-9-2017 12:19 AM
Tnya la dlu kat ank..fmly bf nk dtg ada hajat ka sesaja
N trus terang la kata acik n suami xready n ...

Harlowww usia 23 Bagi seorang pompuan Muda lagik????

maaf cakap ler..mengikut sebutan salasiah perubatan...usia sebegini..telor gatal dalam badan dah cukup ranum  ler.......

Bak kata Anak buah manak Yang setahun setengah tuh...rezeki jodoh tuh jangan ditolak....bila ia datang menerpa.....

Sekian.....

Hajat......











Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2017 07:59 AM From the mobile phone | Show all posts
JDT replied at 28-9-2017 12:46 AM
Katanya family bf tu nak kenal2 dulu, lepas tu nak merisik...haishh.
Acik nebes ni, takut tersala ...

Ayh kwn lil kn..ms fmly bf nk dtg merisik..ayh dia ckp kat dia..kalau nk dtg merisik..jgn dtg..kalau nk knl2 je xpe..ayh dia mcm xbg lg kawen..umo 27 br hbs master. Dtg la fmly bf tu..fmly bf bg cincin merisik..ayh dia xamik pn..tp ayh dia layan ok la kt fmly bf..xda la dingin je kn.

Psl perangai ank acik ni..hmm..ssh jgk sbb nmpk sgt blom ready...bf non muslim eh.
Kalau dh dia nk sgt..suruh la dia pn g kelas agama dgn bf dia..n kne start blaja tanggungjwb br la acik n suami bg kahwin. Cth bg tempoh setahun utk btl2 ready dlu sblm kahwin (blaja masak..kemas rumah..blaja g market)
Mana nk tau kot masa tgh blaja ni..dia rsa xready lg..xpuas nk enjoy.

Lil phm apa yg acik risau kn..kazen lil ada je jns kawen muda..awal 30an dh single balik..nmpk la xpuas enjoy. 30an br nk buat perangai ala2 bbnu..tp ank dh 2.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2017 08:13 AM | Show all posts
lil_sparky replied at 28-9-2017 07:59 AM
Ayh kwn lil kn..ms fmly bf nk dtg merisik..ayh dia ckp kat dia..kalau nk dtg merisik..jgn dtg..kal ...

i second u.
my sil ada cerita kwn2 die yg dlu ikot trend kawen muda, tend to mencurang skrg ni. ada skandal, siap ckp dgn my sil takde prasaan dgn laki tp dgn skandal, pgg tgn pun dah rsa mcm di awangan.

msa muda tak puas enjoy, jd mcm tu lah.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2017 08:16 AM | Show all posts
Acik tak pentingkan diri. Acik berhak risau dgn future dia sbg parents dia.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2017 08:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Anak dah minta elok2 ..redhakn la puan.

Jangan dia buat yg bukan2 pulak..
Nauzubillah..
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2017 08:37 AM From the mobile phone | Show all posts
JDT replied at 28-9-2017 12:46 AM
Katanya family bf tu nak kenal2 dulu, lepas tu nak merisik...haishh.
Acik nebes ni, takut tersala ...


Apa salahnya lepas kahwin puan dan suami teruskan bantu dan didik.. itukn tugas kita sbg ibu bapa walaupon ank2 dah besar2 tua2 pon.. selagi belum tutup mata masih perlu kita tegur dan bantu anak2 tu.

Anak minta elok2 bukn nak buat maksiat..

Puan ptut bersyukurlah dlm keadaan dunia skrg ank puan masih jg kehormatan diri dan maruah keluarga..  dia xbuat yg bukan2.minta elok2 pulak tu.
Pada sy 23 tu just nice umurnya. Xdelah awal sgt pon..
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2017 08:49 AM | Show all posts
sma2 dh stabil... bg je kawen..
sbgai parent doaknlah kebahagiaan ank2..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-9-2017 10:04 AM | Show all posts
anak dara aku yg baru tumbuh bulu hidung tu dah pandai nak bebopren rajin aku suruh dia belaki cepat..buang masa je hantar sekolah suruh pikir sendiri nak hidup mcmana..ada hati nak belaki.

Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2017 10:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Assalammu'alaikum.  Dorang nk nikah, nikahkan je.  Lelaki dah stabil.  Anak perempuan nk travel esok, biar dia travel dgn suami.  Nk gi tmpt jauh2 mcm korea ka jepun ka... mcm nk gi haji tu kan... haram dia travel tanpa mahram.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2017 10:22 AM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 28-9-2017 10:04 AM
anak dara aku yg baru tumbuh bulu hidung tu dah pandai nak bebopren rajin aku suruh dia belaki cepat ...

Mine pulak tknk kahwin.  Depa kata depa nk grow old dgn cats.  -_-
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2017 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Mesti neves acik akan..huhu.kalau anak pompuan sy mcm tu pon belum tentu sya bagi dia kawen..skang masih kecik lg pon ayah dia dh kata jgn kawen dok ngan ayah je.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-11-2022 12:18 AM GMT+8 , Processed in 0.115427 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list