CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234
Return to list New
Author: JDT

Bagaimana nak hadapi bakal menantu?

  [Copy link]
Post time 2-10-2017 06:22 AM | Show all posts
JDT replied at 1-10-2017 01:03 PM
Kalau suami dia berkemampuan untuk membahagiakan dan menanggung makan pakai dan serba serbi, apa ...

Nak menanggung makan pakai keperluan Anak bini...rasanya Tak berat mana pun Bagi seorang Yang bergelar suami...tapi nak bina jiwa bersyukur dalam diri tuh Yang susah....

Hang Tak percaya???? Cuba hang try tanya Datin Datin Yang bekerja dalam board nee sahaja??? Tanya derang kenapa mereka perlu keluar bekerja???

95.75 peratus akan sebut suka suka..Bukan sebab laki Tak mampu Sara derang...

Hang paham Tak nee????


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 2-10-2017 05:58 PM From the mobile phone | Show all posts
maanaakautauu replied at 2-10-2017 06:22 AM
Nak menanggung makan pakai keperluan Anak bini...rasanya Tak berat mana pun Bagi seorang Yang berg ...

Apa saja alasan, terserlah pada yang empunya badan..tak payah pening2 fikirkan hal orang. Doakan yang baik2 untuk semua orang lagi mudah.
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2017 06:01 PM | Show all posts
JDT replied at 2-10-2017 05:58 PM
Apa saja alasan, terserlah pada yang empunya badan..tak payah pening2 fikirkan hal orang. Doakan y ...

Kalau hang sendiri berpegang pada ayat ayat hang diatas nee ...takda nya sampai nak bukak Tred nee Kan??


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-10-2017 06:05 PM From the mobile phone | Show all posts
maanaakautauu replied at 2-10-2017 06:01 PM
Kalau hang sendiri berpegang pada ayat ayat hang diatas nee ...takda nya sampai nak bukak Tred nee ...

Ini hal anak sendiri, kenalah fikirkan..
Hal forumer lain, itu terpulang pada mereka.
Terima kasih manak sebab rajin sangat reply.
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2017 06:56 PM From the mobile phone | Show all posts
manganini replied at 28-9-2017 05:23 PM
umur 23 ok kot kawin kalau kerja dah stabil.. iols tengok budak2 nurse selalunya ramai yg abis diplo ...

Setuju bab beranak awal tu... Time tengah gagah ni la seronok jaga anak/cucu..  Boleh je kalau nak travel jauh2. IMHO Matang and taggungjawab tu berkadaran dgn masa dan pengalaman.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-10-2017 07:16 PM From the mobile phone | Show all posts
bunga_popi replied at 2-10-2017 06:56 PM
Setuju bab beranak awal tu... Time tengah gagah ni la seronok jaga anak/cucu..  Boleh je kalau nak ...

Terima kasih ya. Betul juga pasal beranak awal tu..
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2017 09:39 PM | Show all posts
JDT replied at 2-10-2017 06:05 PM
Ini hal anak sendiri, kenalah fikirkan..
Hal forumer lain, itu terpulang pada mereka.
Terima ka ...

Sampai bila nak sorokkan Anak pompuan hang dalam kain batik hang laki bini???

sekarang lelaki yang  baik ramai Yang Dah kawen tau...hang laki bini hegeh  hegeh sangat bersikap pentingkan diri sendirik...Kang Anak hang jadi andartu. Baru kena kutuk kaw kaw dgn ifanonline...pakar statistik andartu......

paham nee???


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-10-2017 10:18 AM From the mobile phone | Show all posts
maanaakautauu replied at 2-10-2017 09:39 PM
Sampai bila nak sorokkan Anak pompuan hang dalam kain batik hang laki bini???

sekarang lelaki y ...

Paham. Terima kasih.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-10-2017 11:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Selain dari perbezaan agama, latar belakang family pun perlu dipertimbangkan.

Pernah sembang dgn sorang abang kat office ni.
Umurnya dalam 50an, ada anak lelaki 2 orang.
Anaknya ada GF anak felda, adik beradik ramai kecik2.
Dia tak berkenan sebab budak tu adiknya ramai kecik2 sebab bapaknya gigih kahwin lagi dgn perempuan muda.

Sinis dia bagitau I... aku pun tak susahkan anak aku, risau yang mendatang pula menumpang senang.

Wahhh... ingatkan mak2 aje yang macam tu, bapa pun ada rupanya.

Apapun, I setuju dengan abang itu..

Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2017 01:45 PM | Show all posts
ingtkan da tkde mak mak macam TT ni but i feel u.kalau ai ade anak dara pun ai akan macam TT.bukan senang nak lepaskan anak pd org lain dan i salute mak mak yg open bila anak muda2 nak kawin.

ai sndiri kawin umur 20 ,kalau anak ai kawin umur camni pun ai susah nak lepas kot
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-10-2017 02:04 PM From the mobile phone | Show all posts
buluhbetung replied at 3-10-2017 01:45 PM
ingtkan da tkde mak mak macam TT ni but i feel u.kalau ai ade anak dara pun ai akan macam TT.bukan s ...

Kan...macam2 kena fikir. Apa lagi anak yang manja, tak pernah kena marah..hahah dahlah kuat merajuk.
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2017 09:49 AM | Show all posts
mommymonster82 replied at 30-9-2017 09:46 PM
Biasalah tu hati ibu ngan bapk ni mmg susah nk lepaskan terutamanya ank perempuan..selalu takut2 n ...

sis...best lah . sis masuk sini kasi pak manap card merah










Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2017 10:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Monafake2 replied at 4-10-2017 09:49 AM
sis...best lah . sis masuk sini kasi pak manap card merah  




Sebb tu pantang nmpk  me .. mengeletar 1 badan klu xreply .
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-10-2017 11:54 AM From the mobile phone | Show all posts
mommymonster82 replied at 4-10-2017 10:04 AM
Sebb tu pantang nmpk  me .. mengeletar 1 badan klu xreply .

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2017 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
JDT replied at 4-10-2017 11:54 AM





Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2017 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
JDT replied at 4-10-2017 11:54 AM

Bila bakal menantu acik nk dtg?? Dh plan ke nk jamu apa..hehee..laksa johor???

Tetiba terasa nk mkn laksa johor plak
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 5-10-2017 06:53 PM From the mobile phone | Show all posts
lil_sparky replied at 5-10-2017 01:14 PM
Bila bakal menantu acik nk dtg?? Dh plan ke nk jamu apa..hehee..laksa johor???

Tetiba terasa nk ...

Dah jumpa hari tu lil_sparky.. Kira kenal2 santai2 je...hahah..oklah jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2017 10:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Untuk tt walaupun tt bukan beragama islam, i just nak kongsikan perkara ni memandangkan anak u barkawan dengan muslim:

5 hal yang harus disegerakan dalam Islam

1. Memberi hidangan kepada tetamu
2. Menguruskan jenazah
3. Menikahkan anak perempuan. Apabila ada lelaki baik yg mahukan anakmu, nikahkan la dia dengan segera

Dari Hatim Al-Ashom -rahimahullah- berkata :

:                           

“Dikatakan, “Ketergesa-gesaan itu dari setan, kecuali dalam lima perkara: menghidangkan makanan jika tamu telah hadir, mengurusi jenazah jika telah wafat, menikahkan anak gadis jika telah baligh, menunaikan utang jika telah jatuh tempo, dan bertobat dari dosa jika telah melakukan dosa”. [HR. Abu Nu’aim dalam Al-Hilyah (8/78)]

- See more at: http://tar-q.com/perkara-perkara-yang-harus-disegerakan-detail-18507.html#sthash.fqnDhU4m.dpuf

4. Membayar hutang
5. Bertaubat

TT , XOXO
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-10-2017 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 6-10-2017 10:41 AM
Untuk tt  walaupun tt bukan beragama islam, i just nak kongsikan perkara ni memandangkan anak u ba ...

Terima kasih Catpaw
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-12-2022 02:07 PM GMT+8 , Processed in 0.101140 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list