CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: JDT

Bagaimana nak hadapi bakal menantu?

  [Copy link]
 Author| Post time 28-9-2017 06:46 PM From the mobile phone | Show all posts
mommymonster82 replied at 28-9-2017 06:38 PM
Memang gitulah puan..
Me ni pon sampai skrg my parents masih tak boleh redha.. dorg tunjuk macam  ...

Ya puan...memang itulah impian saya, semuga anak2 terpelihara kesejahteraan dan kebahagiaan mereka.
Tak taulah macam mana keadaan perjumpaan tu nanti, kami ni jenis sempoi saja...memang tak pandai nak serious, nanti termerapu pula sebab nebes...isk..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-9-2017 06:49 PM From the mobile phone | Show all posts
JDT replied at 28-9-2017 06:46 PM
Ya puan...memang itulah impian saya, semuga anak2 terpelihara kesejahteraan dan kebahagiaan mereka ...

Mohon Allah permudahkan kalau itu jodoh yg terbaik untuk anak puan..kalau tak mohon Allah jauhkan dari anak. Mohon Allah jaga hati anak dari kecewa. Sebab hati budi manusia jita tak tahu..Allah je yg tahu..moga Allah permudahkan urusan Puan sekeluarga jika dia tu mmg jodoh yg terbaik untuk anak puan insyaallah....instinct org tua ni mmg selalunya betul. Sekali jumpa dan berbual2 pon dah boleh agak macam mana..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-9-2017 06:52 PM From the mobile phone | Show all posts
mommymonster82 replied at 28-9-2017 06:49 PM
Mohon Allah permudahkan kalau itu jodoh yg terbaik untuk anak puan..kalau tak mohon Allah jauhkan  ...

Instinct saya rasa bf dia baik dan boleh membimbing dan jaga dia, cuma saya rasa anak saya macam tak bersedia lagi..entahlah..
Terima kasih puan, sejuk hati saya baca komen puan.. Semuga segala urusan puan dipermudahkan..
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2017 04:21 AM | Show all posts
mommymonster82 replied at 28-9-2017 06:38 PM
Memang gitulah puan..
Me ni pon sampai skrg my parents masih tak boleh redha.. dorg tunjuk macam  ...

Hmmm pelik Kan???

Anak buah manak kata...kalau  sampai dah ada cucu masih Tak boleh redho parents hang ..it can mean only one thing...that  your hubby in their mind.... have not shown  qualities of a good leader of the house to lead you to Jannah.....

Make sense???


Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2017 04:27 AM | Show all posts
chazey replied at 28-9-2017 02:37 PM
Boipren Melayu ke si anaknya acik tu berkenan?

Toksah la. Cari la orang lain kata kat anak aci ...

Harlowwww hang sendirik cari laki melayu jenis kental buah laici...apa ingat Semua laki Melayu macam Yang hang pilih kah???

Bak kata diva AA...see my levellllllllllllllllll



Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2017 04:30 AM | Show all posts
mommymonster82 replied at 28-9-2017 06:49 PM
Mohon Allah permudahkan kalau itu jodoh yg terbaik untuk anak puan..kalau tak mohon Allah jauhkan  ...

What happened to your parents nye instinct bila nikah Kan hang dulu???? That sampai sekarang masih Tak boleh nak redho???


Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2017 04:34 AM | Show all posts
JDT replied at 28-9-2017 02:29 PM
Manak, sebagai ibubapa kami tak pernah menganggap anak2 sebagai pelaburan kewangan. Bagi kami, ana ...

Then what are you guys still waiting for??? Nak tunggu sampai Anak Dara kelepai hang, laki bini, jadik jeruk Pak Ali kah????



Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2017 04:44 AM | Show all posts
JDT replied at 28-9-2017 06:46 PM
Ya puan...memang itulah impian saya, semuga anak2 terpelihara kesejahteraan dan kebahagiaan mereka ...

Maaf cakap...I think hang laki bini Nee Counselling by manak ler.....

Tak pernah manak dengar sebelum ini orang Yang nak menerima tandangan bakal menantu lebih nervous dari Yang nak datang bertandang...

Hear me out...the fact that orang Yang nak bertandang tuh has given that much respect to you by wanting to pay a visit to you guys,  shows how beradab he is.....then the least you could do is to reciprocate by showing  what good hosts you guys are.....

Susah sangat Kah????
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-9-2017 01:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Good afternoon jdt.  
Jarang jumpa muslims yg nk dtg rumah kenal2 bkl biras non-muslims.  I think they r from a good family.  Tkpa, parents berkenalanlah dulu.  Kalau risik n then tunang pun, ur daughter has ample time to study about Islam.  Let her declare syahadah n learn about Islam di Perkim yg berdekatan.  Jdt pun boleh ikut belajar sama kalau mahu.  Ada je non-muslims yg pergi utk tmbh ilmu mengenai Islam.
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2017 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts
JDT replied at 28-9-2017 06:52 PM
Instinct saya rasa bf dia baik dan boleh membimbing dan jaga dia, cuma saya rasa anak saya macam t ...

Biasalah tu hati ibu ngan bapk ni mmg susah nk lepaskan terutamanya ank perempuan..selalu takut2 n rasa tak yakin dengan anak. Risau gelisah semua tu sbb syg..
Yg pernah mengalmi je akn faham dan yg dah jd ibu bapa je akan boleh faham.. yg ada ank sampi bila2 pon kita akn rasa ank kita tu perlu dilindungi..insyaallah doa ibu bapa tu berkat untuk anak2..

Ps..Yg hidup kesorangan kesunyian tu mmg sampi bila2 xkan faham perasaan ni.. so abaikan je... ckp bukn dr pengalaman sendiri...so sedap mulut je keluar..


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-9-2017 10:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Terima kasih kepada yang memberi maklumbalas. Sangat saya hargai. Lega sikit kegusaran hati.
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2017 09:00 AM | Show all posts
JDT replied at 30-9-2017 10:18 PM
Terima kasih kepada yang memberi maklumbalas. Sangat saya hargai. Lega sikit kegusaran hati.

Bila nak open table???? Nak tunggu majlis kawen Anak hang lambat lagi Kan???


Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2017 09:07 AM | Show all posts
mommymonster82 replied at 30-9-2017 09:46 PM
Biasalah tu hati ibu ngan bapk ni mmg susah nk lepaskan terutamanya ank perempuan..selalu takut2 n ...

Dah kasi pelajaran dunia dan ukhrawi Yang cukup....Dah asuh dan semai jiwa Anak2 dgn penuh kasih sayang...tang bilanya Anak Anak Dah bersedia atau tidaknya utk melamar atau dilamar orang pun Kita sebagai Ibu Bapa nak dictate????
Prinsip tawakkal..tuh letak kat kepala lutut Kah Mommy????

Orang Yang takda anak takkan tahu perasan Ibu Bapa kohnon.....

Hang buat kepala lutut Anak buah manak yg 5 tahun tuh gelak tau....







Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2017 09:13 AM | Show all posts
JDT replied at 28-9-2017 06:10 PM
Hahah....anak acik pun nurse juga. Dia ada bagitau nak sambung post basic dan degree baru nak kawe ...

Belajar Tinggi Tinggi pun kalau akhirnya bakal suaminya nak Anak hang tuh jadik full time homemaker. Macam ummi gendangsukasuka...hang nak kata apa ?? Nak jadi Kan isu baru pastuh?? "Aku laki bini berhabis duit kasi Anak kami belajar Tinggi Tinggi..last last dok rumah ......??"
AMacam JDT?








Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2017 09:18 AM | Show all posts
JDT replied at 28-9-2017 05:39 PM
Kannn hujungnya kita yang akan ditinggalkan..

Anak buah manak Yang baru tettanggal uri urinya kata kalau hang takut kena tinggalkan..bila Anak hang tuh kawen nanti hang mintak ler laki hang beli caravan .....mana Anak hang tuh tinggal dgn lakinya, hang laki bini pacak caravan kat sebelah rumah sebelah derang...apa susah sangat?





Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2017 09:41 AM From the mobile phone | Show all posts
JDT replied at 28-9-2017 05:43 PM
Aah Chazey, bf melayu dan ya, saya Sarawakian tapi memang dah bermastautin di semanjung.
Acik ta ...

Kompom menyesal punya.

Takyaaaaaah laaaaaaa.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-10-2017 09:48 AM | Show all posts
chazey replied at 1-10-2017 09:41 AM
Kompom menyesal punya.

Takyaaaaaah laaaaaaa.

Hang punya pengalaman Bukan masalah  dgn orang Sarawak Kah orang kelantan Kah..tapi...the problem is YOU....yes you are the real problem...not others





Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-10-2017 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
chazey replied at 1-10-2017 09:41 AM
Kompom menyesal punya.

Takyaaaaaah laaaaaaa.

Kalau dah jodoh dia, harap berkesudahan yang baik2 saja..
Acik tengah berfikiran positif ni..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-10-2017 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by JDT at 1-10-2017 01:05 PM
maanaakautauu replied at 1-10-2017 09:13 AM
Belajar Tinggi Tinggi pun kalau akhirnya bakal suaminya nak Anak hang tuh jadik full time homemake ...


Kalau suami dia berkemampuan untuk membahagiakan dan menanggung makan pakai dan serba serbi, apa salahnya. Terjamin kesejahteraan  dan kebajikan cucu kami.
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2017 06:18 AM | Show all posts
JDT replied at 1-10-2017 12:44 PM
Kalau dah jodoh dia, harap berkesudahan yang baik2 saja..
Acik tengah berfikiran positif ni..

Bukan susah pun nak pupuk fikiran positif dalam diri kan JDT( Lebar Kan kuasamu)????
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-12-2022 01:49 PM GMT+8 , Processed in 0.103371 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list