CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 2764|Reply: 27

[Jenayah] Dua suspek didakwa mengikut Seksyen 302

[Copy link]
Post time 27-9-2017 03:37 PM | Show all posts |Read mode
KUALA LUMPUR: Dua daripada tujuh suspek kes membakartahfiz Darul Quran Ittifaqiyah, Datuk Keramat, akan didakwa atas kesalahanmembunuh dan khianat dengan api, esok.

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Noor Rashid Ibrahim,berkata hanya mereka yang didapati terbabit secara efektif atau terbabit secaralangsung dalam kejadian berkenaan akan diambil tindakan.

"Baki mereka yang tidak didakwa akan disiasatmengikut Akta Dadah Berbahaya kerana mengambil dadah serta berperanan sebagaisaksi kejadian berkenaan.

"Perkara ini sudah diputuskan selepas pegawaipenyiasat mengadakan perbincangan dengan Pejabat Peguam Negara mengenaitindakan susulan terhadap kes bakar itu," katanya dalam sidang media diBukit Aman, tengah hari tadi.

Sementara itu, Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Amar SinghIshar Singh, berkata dua daripada suspek berkenaan akan didakwa mengikutSeksyen 302 Kanun Keseksaan.

Katanya, lima lagi dan seorang suspek utama akan didakwamengikut Seksyen 15 (1) Akta Dadah Berbahaya 1952.

"Mereka akan dibawa ke mahkamah pagi esok,"katanya dalam kenyataan hari ini.




Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-9-2017 04:26 PM | Show all posts
biasanya 302 tu.. boleh dihukum mati...bukan hari tu Mak menteri kata pesalah tu juvana x boleh dhukum mati..
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2017 04:42 PM | Show all posts
gede-bab replied at 27-9-2017 04:26 PM
biasanya 302 tu.. boleh dihukum mati...bukan hari tu Mak menteri kata pesalah tu juvana x boleh dhuk ...

ye tak boleh dihukum gantung atau electrict chair
patut bakar je hidup2


astaghfirullahalazim (maaf menulis dalam geram)
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2017 04:43 PM | Show all posts
ada yg dah lebih umur kot
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2017 04:44 PM | Show all posts
bawah 18 tak boleh kena hukuman mati chuols

tapi boleh kena penjara
dan parents kena denda
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-9-2017 04:45 PM | Show all posts
gede-bab replied at 27-9-2017 04:26 PM
biasanya 302 tu.. boleh dihukum mati...bukan hari tu Mak menteri kata pesalah tu juvana x boleh dhuk ...

itu la kan..kalau 302 ni kan hukum mati pye hukuman..but 2 org je falls under 302
yg balance dibicarakan under dadah

xpe la..at least drg bole agak pengakhiran hidup drg mcm mane..dpt la drg plan nk taubat or nk teruskan jd jahat ..huhuhu

kita yg xtau pape pengakhiran kita mcm mane..taubat pun ada yg idak lg..nk continue jd seorang yg baik pun susah..ada je mulut ni nk berkata2

Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2017 04:45 PM From the mobile phone | Show all posts
SweetShera replied at 27-9-2017 04:43 PM
ada yg dah lebih umur kot

Ya.  Ada sorang 18 tahun.
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2017 04:45 PM From the mobile phone | Show all posts
5 org lg tu bkn bersubahat ke. Ke sbb diorg jd saksi kes & bantu pihak polis.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-9-2017 04:46 PM | Show all posts
ulamalu replied at 27-9-2017 04:45 PM
Ya.  Ada sorang 18 tahun.

harap keputusan dibuat seadil2 nya

Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2017 04:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Bawah umur tapi dah mumayiz (sp?). Masuk dalam ler. Bagus. Good riddance. Kurg cket org jahat berkeliaran.

Alahai... beranak cam tikus. Pastu anak2 jadi perosak kt muka bumi. Sedih.
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2017 04:51 PM | Show all posts
siapa 2 orang tu..

yang lain kalu caj under dadah maknanya duduk kejap jelah dalam penjara... huhuhu... nanti dorang dibebaskanlah...

Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2017 04:55 PM From the mobile phone | Show all posts
mr_cool5885 replied at 27-9-2017 04:45 PM
5 org lg tu bkn bersubahat ke. Ke sbb diorg jd saksi kes & bantu pihak polis.

Tak.....

Yg buat tu 2org je...yg lain tu ikut ikut je....so dikira tak terlibat secara direct
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2017 04:58 PM From the mobile phone | Show all posts
sis_yus replied at 27-9-2017 04:51 PM
siapa 2 orang tu..

yang lain kalu caj under dadah maknanya duduk kejap jelah dalam penjara... huh ...

Adik veradik tu lah kottt....

Kau ingt budak umor 11thn tu pandai ke nk guna screw driver kunci pintu tu dari luar?...

Dia tu iut ikut je...mlm tu pun dia mnyelinap masuk sbb nk tido kat ofis ppim
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2017 04:59 PM | Show all posts
mereput ko sama dgn geng upnm aritu
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2017 05:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Ermmmmm sistem mahkamah mesia........ in the end sekadar masuk jail ja....pas keluar jail nanti lagi la bertambah jahat.....wait n see ja malaun mcm ni punya perangai...
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2017 05:03 PM | Show all posts
gede-bab replied at 27-9-2017 04:26 PM
biasanya 302 tu.. boleh dihukum mati...bukan hari tu Mak menteri kata pesalah tu juvana x boleh dhuk ...

Bukan kalau juvana still boleh charge under 302 tapi hukuman je takde hukuman mati?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-9-2017 05:04 PM | Show all posts
kalau tak silap, kes macam ni lepas umur melebihi 18 baru hukuman dijalankan
so dia kena tunggu lah sampai umur 18 tahun
kalau tak silap lah
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2017 10:19 AM | Show all posts
zaziot replied at 27-9-2017 04:45 PM
itu la kan..kalau 302 ni kan hukum mati pye hukuman..but 2 org je falls under 302
yg balance dibi ...

tak pun kedua2 tu akan duduk 'dalam' sepanjang perkenan ketua negeri dimana berlakunya kejadian jenayah..dalam hal ni di KL so dibawah perkenan Yang di Pertuan Agong...
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2017 10:21 AM | Show all posts
kukulangau replied at 27-9-2017 04:42 PM
ye tak boleh dihukum gantung atau electrict chair
patut bakar je hidup2

semua orang geram n marah dik...tak pa jadikan pengajaran pada kita..
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2017 10:27 AM | Show all posts
pada saya biar simpan "dalam" aje seumur hidup...
mak bapak budak budak tu pun diam aje...
patutnya mak bapak budak budak tu pun kene denda... sebab lalai menjalankan tanggungjawab...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-11-2022 10:08 AM GMT+8 , Processed in 0.118075 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list