CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 2239|Reply: 21

[Tempatan] Only in Johor - Babi Main Buaian

[Copy link]
Post time 10-8-2017 01:22 PM | Show all posts |Read mode
Edited by spiderman80 at 11-8-2017 09:30 PM



PIHAK berkuasa diminta mengambil tindakan bagi menyelesaikan masalah kehadiran sekumpulan babi hutan di taman permainan Jalan Bayu 16, Bandar Seri Alam, Johor, sejak lebih sebulan lalu.

Kesucian peralatan taman permainan itu dipersoalkan apabila Nur Aisyah Samian, 26, memuat naik gambar dan video sembilan babi hutan memasuki taman permainan itu petang semalam.

Video dan gambar yang dimuat naik Nur Aisyah di Facebook (FB) mendapat perkongsian 4,800 netizen.

"Ini adalah kali pertama saya melihat sembilan ekor babi hutan berkeliaran di taman permainan kawasan itu.
"Sebelum merakam gambar berkenaan, saya sekeluarga dari Taman Megah Ria melalui kawasan berkenaan sebagai jalan pintas ke Plentong untuk keluar makan.

"Terkejut melihat babi hutan dan atas rasa tanggungjawab sebagai umat Islam, saya ambil gambar, video dan muat naik di FB supaya penduduk lebih berhati-hati kerana haiwan ini haram bagi umat Islam," katanya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-8-2017 01:23 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2017 01:27 PM | Show all posts
melayu.. asal jangan babi asal jangan anjing
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2017 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by putehkundor at 10-8-2017 01:29 PM
Terkejut melihat babi hutan dan atas rasa tanggungjawab sebagai umat Islam, saya ambil gambar, video dan muat naik di FB supaya penduduk lebih berhati-hati kerana haiwan ini haram bagi umat Islam," katanya


Sheols lebih concern ttg Haram Tak Haram bagi umat Islam jah, bukan pasal safety anak anak main buaian ni kena sondol dgn Babi utan.
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2017 01:31 PM From the mobile phone | Show all posts
putehkundor replied at 10-8-2017 01:28 PM
Sheols lebih concern ttg Haram Tak Haram bagi umat Islam jah, bukan pasal safety anak anak main  ...

Apa nak boleh buat sister? Dah memang unmah makin gila, plus makin celaka. Pemikiran mereka udah makin tingtong akibat dari terlebih dos habatussauda mungkin?
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2017 01:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Babi hutan ni jangan buat main. Kalau kena sondol, boleh mati tau. Rumah arwah nenek aku dulu, selalu babi hutan ni datang malam-malam. Kitorang takde la pergi samak pulak tanah yang babi tu pijak. Tak terfikir pasal haram pun. Concern cuma pasal keselamatan.

P/s: pegang tangan bukan mahram pun haram tau. Bukan babi saja
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2017 01:46 PM | Show all posts
prizadane replied at 10-8-2017 05:42 AM
Babi hutan ni jangan buat main. Kalau kena sondol, boleh mati tau. Rumah arwah nenek aku dulu, selal ...

ye haram tapi boleh jadi halal bila bernikah..dgn babi boleh jadi halal ke ?
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2017 01:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Alllau besarnya cabaran ummah suchi johoreana leluhur dna

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-8-2017 02:16 PM From the mobile phone | Show all posts
torsotiger replied at 10-8-2017 01:46 PM
ye haram tapi boleh jadi halal bila bernikah..dgn babi boleh jadi halal ke ?

Kau ada kenal sesiapa yang nak nikah dengan babi ke?
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2017 02:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Haritu bahbi langgar kawasan masjid.ni tmn lak.musim bahbi tunjuk perasaan mungkin kah?
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2017 02:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Panggil jer non muslim swk yg ramai kt Johor tu...depa blh kawtim menatang ni....
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2017 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
pooh~key replied at 10-8-2017 01:31 PM
Apa nak boleh buat sister? Dah memang unmah makin gila, plus makin celaka. Pemikiran mereka udah m ...

Dik puki,  jikalau benar bagai dikata habagissoda tu mampu mengubat pelbagai jenis penyakit kenapa ya ulamak melayu gigih pergi berubat negara lapir laknatullah juga ya dik... Orang melayu lucu kan
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2017 02:59 PM | Show all posts
Babi la lu com

lu dok dendiam dlm hutan sudah @Abah.Kau.Mulhid

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2017 03:04 PM | Show all posts
kenapalah Cina Johor tak makan babi, sembelihlah buat panggang belakang rumah. Kurang sikit babi berkeliaran
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2017 03:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau tak cekik daging babi itu nak haram celah mana bang?
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2017 03:06 PM | Show all posts
Sesiapa yang ada senapang patah tu bolehlah berlatih menembak tepat di padang permainan ni....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-8-2017 03:08 PM | Show all posts
dalam pic atas tu motif ramai2 pakat tengok babi huta tu dekat2? minta disondol ke?
ingat babi hutan sondol2 manja? dia sondol mau robek pungkok ko.
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2017 03:21 PM From the mobile phone | Show all posts
mesmerize replied at 10-8-2017 07:08 AM
dalam pic atas tu motif ramai2 pakat tengok babi huta tu dekat2? minta disondol ke?
ingat babi hut ...

Ingat dekat zoo kot..santai gitu tengok babi..
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2017 03:23 PM | Show all posts
alergik sangat dengan babi. pelik aku.......isu keselamatan lagi penting ni sibuk halal haram, bukannya makan babi tu pun....
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2017 03:33 PM | Show all posts
dh la tmpt bdk2 salu main , kotor mmg 1 hal la, dgn keselamatan depa lgi
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-12-2022 04:24 PM GMT+8 , Processed in 0.118852 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list