CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: annabellaruz2

jom kongsi gambar tanaman sekeliling rumah

  [Copy link]
Post time 22-8-2021 03:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Memang patut la tanam lg pulak rumah landed kan. Sis sejak PKP tanam dlm polibag/pasu je kt sini. Skrg baru lega bole balik tgk kebun skejap2.

Yang bunga kantan tu memang betul sgt!! Kalau pasaraya bole pegi RM3.00 sekumtum sis. Mmg bako darah dibuatnya! Cito ngan mak kt kg memang kono golak yo.
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2021 09:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Veneer at 30-8-2021 09:00 PM
annabellaruz2 replied at 22-7-2021 03:07 PM
cantik giler warna pink dia..

meols klu dok rumah landed tak tau la apa jenis koleksi nnt meols ...

Kalau rumah atas, cuba menanam secara vertical.
Macam gambar bawah ni.




Okay dah keluar gambar.

Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2021 12:15 PM | Show all posts
Veneer replied at 30-8-2021 09:33 AM
Kalau rumah atas, cuba menanam secara vertical.
Macam gambar bawah ni.

xde gambar pun?
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2021 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Veneer at 30-8-2021 08:59 PM
dellashrill replied at 30-8-2021 12:15 PM
xde gambar pun?


Itu lah. Hahaa. Jap yee. Tengah godek godek.

Edited: dah keluar
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2021 09:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Veneer at 30-8-2021 09:13 PM

Memandangkan dah pandai upload gambar. Nak show off lah sikit. Hahaa

Caladium thai collection
Id: Set tee pa larn.


Sekarang harga keladi, colocasia, alocasia sedang mencanak naik di thai oleh kerana permintaan tinggi dari vietnam dan filipina. Yang variegated size anak sebelum ni boleh dapat bawah 1k depends on id. Sekarang range harga 2-4k ringgit malaysia. Harga id id biasa pun naik 1-1.5x ganda.  

Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2021 09:21 PM From the mobile phone | Show all posts


Asparagus Fern.

Antara pokok yang aku suka. Pokok ni nampak menyamankan je. Bagi tropical vibes. Tak besar pun dalam 30-40cm je ketinggian. Ada small space pun tak pe, tak makan ruang. Murah pun murah, Rm15 tak silap.
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2021 09:50 AM From the mobile phone | Show all posts
My other half compliment my minat kt pokok.
Dia lbh passionate. Meanwhile i campak2 je.
Janji berbunga.

I take bad photos. But here's some of my pokok bunga.

Pokok butang je. Tp suke bile byk bee & butterflies dtg hinggap
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2021 09:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Weh nape x keluar gambar. @Veneer how come urs keluar. Cis
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 08:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Pokok puding tak tau nama
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Pokok salam tanam dalam pasu .
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 08:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Pokok selasih sedang berbunga
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 08:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang ini pula pokok kemangi...
Satu keluarga dgn selasih
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2021 11:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Veneer replied at 30-8-2021 09:33 AM
Kalau rumah atas, cuba menanam secara vertical.
Macam gambar bawah ni.


Cantiknya... Tapi susah nak jaga
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 11:18 PM From the mobile phone | Show all posts
vokay replied at 11-9-2021 11:36 PM
Cantiknya... Tapi susah nak jaga

Tak susah sebenarnya. Bergantung jenis pokok apa. Kalau buat gantung gantung ni, vincca petunia, rose jepun, cantik. Paling senang ros jepun. Nak matahari. Air tak cerewet. Medium pun tak cerewet.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-9-2021 08:03 AM | Show all posts

seronok tengok kebun mini uols..

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-9-2021 08:16 AM | Show all posts
MrsVeneer replied at 5-9-2021 10:50 AM
Weh nape x keluar gambar. @Veneer how come urs keluar. Cis

sbb tu meols dah lama tak share gambar sbb xreti nak tepek sejak cari tukar format.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-9-2021 08:18 AM | Show all posts
ghalibboy replied at 9-9-2021 09:58 PM
Yang ini pula pokok kemangi...
Satu keluarga dgn selasih

yg ni senang nak tanam..meols tanam dalam pasu jer..
suka petik pastu ramas2 sikit..
hidu bau daun kemangi ni best...
tp meols tak pernah lagi masukkan dalam mana2 masakan sbb meols tak tau.
meols ambik benih kat umah MIL.


Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2021 01:24 AM From the mobile phone | Show all posts


ID : Nop Pha Kao

Antara yang dicari cari collector. Variegated tapi variegated pun ada banyak gred. Lagi banyak variegated lagi tinggi harga. Sekarang market price Rm500+ ke atas untuk anak. Pokok besar Rm ribu ribu. Susah nak tentukan harga sekarang sebab orang buka bid.

Cuma kena tahu bahawa variegated di setiap pokok itu tidak stabil. Ambil contoh philodendron burle marx. Kalau perasan ada penjual dia letak (reverted green). Jadi macam mana nak bagi variegated balik? Ada kata letak epsom salt, bagi matahari pagi. Jawapan aku, bersabarlah. Hahaa. Cuma tips, kalau keluar daun variegated daun yang hijau kasi cantas.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2021 01:27 AM From the mobile phone | Show all posts
MrsVeneer replied at 5-9-2021 09:50 AM
Weh nape x keluar gambar. @Veneer how come urs keluar. Cis

Sebab handphone mahal kut. Hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2021 03:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga gambar ni lepas.
Kesayangan rj
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-6-2022 12:28 PM GMT+8 , Processed in 0.088840 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list