CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: annabellaruz2

jom kongsi gambar tanaman sekeliling rumah

  [Copy link]
 Author| Post time 2-7-2021 11:55 AM | Show all posts
ImpianSeroja replied at 29-6-2021 09:09 AM
Pokok Sakura Jepun..Sangat cantik pokok time ia berbunga.Sesuai di tanam di hadapan rumah.. sekarang ...

meols suka sangat bunga sakura ni....

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2021 06:12 PM From the mobile phone | Show all posts
annabellaruz2 replied at 2-7-2021 11:55 AM
meols suka sangat bunga sakura ni....

Sama la..i pun suka..cantik cam kat jepun yg ada musim luruh tu..leh la fefeeling dok obersea..hihi
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2021 09:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Pokok Lemon

Pokok lemon nie iolls rasa wajib ada di setiap rumah kerana pelbagai guna dan manfaat nya kepada kita.

Buah Lemon selalunya dibuat minuman, digunakan dalam masakan mahupun digunakan dalam bidang perubatan terutama kepada penghidap kolestrol tinggi.

Tanam ia dari keratan batang yang matang untuk mempercepat kn proses tumbesarannya (ada uncle bgtau).Ia adalah tanaman tahan lasak yg mudah ditanam dan dijaga.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2021 05:00 PM | Show all posts
edameme 2 bulan dah dapat tuai hasil




This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2021 05:02 PM | Show all posts









This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-7-2021 12:24 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 5-7-2021 06:00 PM
edameme 2 bulan dah dapat tuai hasil

weyh...kacang ni sedap la....

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-7-2021 12:25 PM | Show all posts

meols pernah tanam bunga matahari..

tengah cantik berkembang, dipetik dek monyet....geram meols..


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-7-2021 12:27 PM | Show all posts
ImpianSeroja replied at 4-7-2021 10:52 PM
Pokok Lemon

Pokok lemon nie iolls rasa wajib ada di setiap rumah kerana pelbagai guna dan manfaat ...

meols suka minum air lemon...

pokok limau purut kat rumah mil berbuah tak henti.

Selain buat mandi dan masak tomyam, meols pernah try buat jus.
Konon2 nak try kot2 la rasa macam lemon kan??

Sekali betul2 cerry berry uols...masam dia takleh bawa bincang..
masam tajam mcm cuka.

Kempis jap perut kembung meols..

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-7-2021 12:29 PM | Show all posts
ImpianSeroja replied at 4-7-2021 10:52 PM
Pokok Lemon

Pokok lemon nie iolls rasa wajib ada di setiap rumah kerana pelbagai guna dan manfaat ...

tp tak tahan...mengundang ulat rerama yg kaler hitam dan hijau..

klu pokok kecik, tah berapa jam ditarah gondol daunnya.

meols fobia ulat rerama yg rupa bullet train jepun tu...ahahaahah



Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2021 04:40 PM | Show all posts
annabellaruz2 replied at 7-7-2021 12:24 PM
weyh...kacang ni sedap la....
beza tau rasa yang hat kat kedai sushi tu ...
bila tanam sendiri rasa manis ja .. rasa sedap ja ...
cabut2 terus rebus dan makan

sebab penat tanam kot ...



Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2021 04:42 PM | Show all posts
annabellaruz2 replied at 7-7-2021 12:25 PM
meols pernah tanam bunga matahari..

tengah cantik berkembang, dipetik dek monyet....geram meols ...
sapa tak geram ... punya la lama nunggu dia dok berbunga ...

ramai tanya awat dia tanam tak tumbuh ...
rasa nya sebab biji benih elok tak elok jer kan ...
iols tanam gtu2 jer ... idak la ada sukatan tanah tu semua ...
sebab ada yang tanya gtu

Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2021 04:45 PM | Show all posts
annabellaruz2 replied at 7-7-2021 12:27 PM
meols suka minum air lemon...

pokok limau purut kat rumah mil berbuah tak henti.
hahaha brapa gelas teguk tu...?

iols kulit2 tapak tangan jadi melepuh ... merah2 pedih

dok gosok2 hari2 cuci guna limau purut

yer la ... nak kulit tangan halus mulus la ...kan ...

insaf uols


Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2021 04:51 PM | Show all posts
Pengisytiharan Perang ...

Botol merah tu ... mitos jer rupa2 nya








This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2021 02:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Sejak pkp ni, terkena pula miang keladi. Adoiii. Hahaaa. Nanti aku share gambar.
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2021 02:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Veneer at 17-7-2021 02:30 AM

Beberapa koleksi caladium yg aku ada. Masih lagi dalam proses mengumpul. Tak boleh nak stop membeli. Hahaa






This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-7-2021 09:44 AM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 7-7-2021 05:40 PM
beza tau rasa yang hat kat kedai sushi tu ...
bila tanam sendiri rasa manis ja .. rasa sedap ja .. ...



Tapi puas hatikan??

Lain macam rasa reward bila dapat rasa hasil tanam sendiri.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-7-2021 09:48 AM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 7-7-2021 05:42 PM
sapa tak geram ... punya la lama nunggu dia dok berbunga ...

ramai tanya awat dia tanam tak tumb ...

meols menanam tak pernah lagi bersukat tanah bagai..
asal ada tanah, gembur2 sikit, tabur benih, siram air.
Tabur baja pun yg beli kat kedai eco.
Elok jer tumbuh dan berbuah.
Smlm meols teruja giler bila MIL meols anta gambar cili habanero meols dah masak.
Meols tanam masa PKP 2.0.

Tanam dari buah cili beli kat Cameron.
meols dah lama tak balik kampung gara2 pkp 3.0

Apa khabarlah agaknya sayur2, cili2, pisang meols.




Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-7-2021 09:49 AM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 7-7-2021 05:45 PM
hahaha brapa gelas teguk tu...?

iols kulit2 tapak tangan jadi melepuh ... merah2 pedih

segelas jer uols..tp limau purut tu sebiji besar penumbuk.

mmg insaf ler nak minum jus limau purut.

Tak tahan usus kena hakis..ahahaha


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-7-2021 09:52 AM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 7-7-2021 05:51 PM
Pengisytiharan Perang ...

Botol merah tu ... mitos jer rupa2 nya

botol merah tu buat aper uols?
Halau monyet ke?

Meols dah bermacam cara nak halau monyet.
Petua dan tips dari pelbagai group tanam menanam.

Tak pernah menjadi.

La ni kiri kanan rumah mil dah naik taman.
Monyet dengan sendirinya membawa diri mencari port baru.
Barulah dapat merasa pisang dgn mangga.


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-7-2021 09:57 AM | Show all posts
Veneer replied at 17-7-2021 03:23 AM
Beberapa koleksi caladium yg aku ada. Masih lagi dalam proses mengumpul. Tak boleh nak stop membeli. ...

weyh...yg ni dah jadi viral skrg.

Cantik2..member meols sanggup habis duit beli keladi2 ni .hahaha..
skrg sibuk nak beli pokok pisang daun yg berlorek2 tu. Meols tengok, harga cecah ribu gak baka dari thailand...


Keladi ni masa meols balik kampung 2017, bersusun tepi sungai.
tak terfikir pun nak ambik bawa balik tanam dalam pasu.
La ni dah viral, meols tak sabar nak keluar bebas mencari tepi2 sungai pokok keladi ni.

Kat kampung meols, byk pokok2 liar yg tumbuh kat pokok, orang sekarang dh buat hiasan kat rumah.

Meols dah imaginekan rumah mak meols bakal jadi mangsa pengumpulan pokok2 esotik dan unik ni...



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-6-2022 09:33 AM GMT+8 , Processed in 0.100316 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list