CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 3879|Reply: 36

[Tempatan] Rayuan gagal Ampang Park ttp akan dirobohkan

[Copy link]
Post time 8-6-2017 10:10 AM | Show all posts |Read mode
Pusat beli-belah pertama di Malaysia, Ampang Park bakal dirobohkan untuk memberi laluan kepada projek MRT.





Notis pengambilan tanah oleh kerajaan bagi projek stesen Mass Rapid Transit (MRT) Ampang Park telah dikeluarkan pada 25 September 2015, dua tahun lalu.

Pengambilan tanah boleh diteruskan kerana cabaran perundangan oleh 39 pemilik strata dan penyewa pusat beli-belah ini telah berakhir pada 1 Jun 2017. Ia diambil alih di bawah Seksyen 8 Akta Pengambilan Tanah 1960.



Menurut Bernama, pemilik premis dan penyewa mula memfailkan tindakan undang-undang sejak 18 Januari 2016 bagi membantah rancangan roboh Ampang Park





8 Januari 2016: 39 pemilik premis perniagaan dan penyewa memfailkan tindakan undang-undang untuk membatalkan kelulusan merobohkan Ampang Park bagi memberi laluan kepada pembinaan laluan pejalan kaki bawah tanah menghubungkan stesen MRT yang baru ke stesen LRT sedia ada.

30 Jun 2016: Permohonan mereka ditolak oleh Mahkamah Tinggi selepas mahkamah memutuskan bahawa pengambilan tanah dilakukan dengan sempurna dan mengikut undang-undang.

18 Januari 2017: Pemilik strata dan penyewa gagal dalam rayuan mereka di Mahkamah Rayuan dan mereka kemudian memfailkan permohonan bagi kebenaran untuk merayu ke Mahkamah Persekutuan.

1 Jun 2017: Mahkamah Persekutuan diketuai oleh Ketua Hakim Negara Tan Sri Md Raus Sharif menolak permohonan mereka.



Malah, mereka turut meminta pampasan sebanyak RM5 juta bagi setiap lot perniagaan sekiranya rancangan tersebut diteruskan


Dalam laporan Astro Awani, Penasihat Persatuan Peniaga 1Malaysia Ampang Park (Peniaga Dan Pemilik), Dr Dzulkhaini Hussain berkata nilai yang ditetapkan oleh 253 pemilik premis itu setimpal dengan kerugian yang terpaksa ditanggung sekiranya mereka terpaksa berpindah.

"Tanah di Ampang Park kini nilainya tinggi dan mahal. Tiada lagi mana-mana kawasan di Kuala Lumpur yang mempunyai persekitaran seperti ini. Sekiranya diberikan pampasan ia perlu setimpal, iaitu sekurang-kurangnya RM5 juta bagi setiap lot.

"Cadangan projek MRT memang boleh, tetapi kenapa perlu tanah ini dijual kepada syarikat lain dan dibangunkan semula?" katanya..



Untuk makluman, Ampang Park dibuka pada Mac 1973, dua bulan sebelum Kompleks Campbell


Perobohan itu akan memberi laluan kepada projek bawah tanah yang menghubungkan stesen LRT Ampang Park ke stesen MRT baru yang akan dibina di sebelahnya.


Tidak akan ada lagi Pusat Beli-Belah Ampang Park selepas ini. Bangunan itu akan menjadi satu legasi terulung di Kuala Lumpur setelah berdiri megah selama 44 tahun.





**teringat memori zmn kanak2 antara main shopping mall kalau shopping selain BB...



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-6-2017 10:14 AM | Show all posts
so diorang minta 5 juta tu dapat ke tak?
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 10:24 AM | Show all posts
Bertabahlah demi pembangunan..
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 10:42 AM | Show all posts
Shoppers take advantage of clearance sale as this may be Ampang Park‘s last Raya

THE Ampang Park shopping centre in Kuala Lumpur used to be one of the favourite spots for Hari Raya shopping.

Dubbed “Jalan TAR (Tuanku Abdul Rahman) in a mall,” the 44-year-old shopping haven renowned for its traditional and modern Malay fashion was the go-to place to find the best attire for the special occasion.

However, when StarMetro checked out the mall, it was missing its usual spark. This was understandable, considering it could be the mall’s last Hari Raya.

On June 2, 39 strata owners and tenants of the mall lost a legal challenge over the acquisition of land for the construction of the Klang Valley Mass Rapid Transit (MRT) Ampang Park station.

This means the mall can now be demolished to make way for an MRT station.

Due to the uncertainty, many of the shops operating in the mall have put up “stock clearance” and “big discounts” signage.

Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
so how much do they get?
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
so mall mne yg da lama? subang parade da 30 tahun kn.
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 10:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Ampark ni ada lagi ka end of tis month?
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 10:59 AM From the mobile phone | Show all posts
caprut replied at 8-6-2017 10:49 AM
so mall mne yg da lama? subang parade da 30 tahun kn.

Sg wang plaza lagi lama, bukak dr tahun 70an lagi.

Kompleks pertama dn campbell pun dah lama
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-6-2017 11:03 AM From the mobile phone | Show all posts
RED 666 replied at 8-6-2017 10:59 AM
Sg wang plaza lagi lama, bukak dr tahun 70an lagi.

Kompleks pertama dn campbell pun dah lama

antara kompleks pertama dgn kompleks pkns shah alam mne lg lama?
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 11:04 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 8-6-2017 10:48 AM
so how much do they get?

Tak dpt ape2 kan? Sbb supreme court justice pun tolak permohonan diorg
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 11:13 AM From the mobile phone | Show all posts
caprut replied at 8-6-2017 11:03 AM
antara kompleks pertama dgn kompleks pkns shah alam mne lg lama?

Kurang pasti tapi dua2 mula ada tahun 80an.

Yg pasti subang parade lagi baru sbb bukak hujung 80an
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 11:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Jangan sentimental sangat dengan sejarah..itu pesan Tok Det
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Sedih...tempat jatuh lg dikenang....
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 11:22 AM | Show all posts
kalau diaorg guna akta Tanah.. mmg susah laa nak fight.. terima je laa offer diaorg..
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts
me12345 replied at 8-6-2017 11:19 AM
Sedih...tempat jatuh lg dikenang....

Bila masuk kat ampang park ni smbil layan lagu modern talking mmg rasa mcm balik ke era 80an
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 11:30 AM | Show all posts
sapa ada pi shopping kat sana? sale teruk ke?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-6-2017 11:30 AM | Show all posts
dah x de la lepas ni restoren  Cozy Corner ..
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 11:40 AM | Show all posts
Ala suka ampang park, bila masuk aja terus rasa lain. kalau pergi sana confirm beli kacang kat uncle india tu dan tempat biasa Paz tukar duit.
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 11:40 AM | Show all posts
sedihnya...
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 11:44 AM | Show all posts
bye cozy corner.. harap mereka akan buka kat tempat lain..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-12-2022 06:48 PM GMT+8 , Processed in 0.231712 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list