CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 34565|Reply: 151

tolong ajar pasal credits..

  [Copy link]
Post time 8-6-2017 05:51 AM | Show all posts |Read mode
Edited by trunks at 12-10-2019 12:47 PM

Legenderer: 99999 - 999999
Emperor: 69999 - 99999
Master: 59999 - 69999
Superior: 49999 - 59999
Conquerer: 39999 - 49999
Warrior: 29999 - 39999
Fighter: 19999 -29999
Challenger: 14999 - 19999
Defender: 9999 - 14999
Highlander: 6999 - 9999
Survivor: 4999 - 6999
Adventurer: 2999 - 4999
Honour: 1999 - 4999
Revolutioner: 999 - 1999
Pioneer: 799 - 999
Minder: 599 - 799
Keeper: 399 - 599
Senior: 99 - 399
Junior: 59 - 99
Beginner: 0 - 59
Toublemaker: -999999 - 0





saya baru join forum.. tapi blur sgt sebab macam takde guide pun pasal credits..

yang saya tahu kalau komen kat thread dpt la one credit per comment. boleh ke komen bnyk2 kt thread yg sama?

nak tahu kena ada berapa credits utk setiap read permissions..

ada tak cara untuk dapatkan bnyk credits sekaligus? ada org kata main game quiz tp tak faham sbb yg quiz tu soalan nya mesti ramai yg dh jawab.. cmne nak dpt credits dari situ?

pastu ada orang rate comment kita dpt 30 credit terus.. so siapa2 yg rate tu kira nya dia bagi kita credit la? saya pun rate komen org n bg kredit ke?

pastu banyak term yg forumers pakai tapi tak faham n malu nak tanya kt thread.. antaranya

  • TT
  • kaka
  • hajbir
dan bnyk lagi tapi lupa dh.. haha


please help.. thank you..


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-6-2017 07:23 AM | Show all posts
tt = tuan tanah/ tuan thread
kaka - sis/ sister
hajbir = hajah birah

nk masuk thread yestana ke dek

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 07:25 AM | Show all posts
pasal point, RP sume tu gi check dkt setting>user group
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 07:26 AM | Show all posts
akak dh post 3x termasuk ni..so dh +3 credit. paham?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-6-2017 07:56 AM | Show all posts
matchstick replied at 8-6-2017 07:23 AM
tt = tuan tanah/ tuan thread
kaka - sis/ sister
hajbir = hajah birah

yestana tu apa pulaak. aduh blur betul aku ni haha.

hehe saya nak masuk thread hh..
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 08:02 AM | Show all posts
tembikaileici23 replied at 8-6-2017 07:56 AM
yestana tu apa pulaak. aduh blur betul aku ni haha.

hehe saya nak masuk thread hh..

nk dpt byk kredit, mohon masuk board borak, ngan bod lawak..lubuk kumpul kredit smp lebam..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-6-2017 08:10 AM | Show all posts
harkktuih replied at 8-6-2017 08:02 AM
nk dpt byk kredit, mohon masuk board borak, ngan bod lawak..lubuk kumpul kredit smp lebam..

oh yeke.. thank you for the tips..

so saya masuk n just borak2 jela dgn forumers dalam tu? hehe selalu nervous sbb semua mcm dh otai2 je..

tapi pasal kumpul kredit aside, saya baru tahu website ni mmg best.. macam2 boleh belajar dari orang lain pnye pengalaman..

thanks again!
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 08:22 AM | Show all posts
tembikaileici23 replied at 8-6-2017 07:56 AM
yestana tu apa pulaak. aduh blur betul aku ni haha.

hehe saya nak masuk thread hh..

Thread hh thread apa tembikai ?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-6-2017 08:28 AM | Show all posts
tembikaileici23 replied at 8-6-2017 08:10 AM
oh yeke.. thank you for the tips..

so saya masuk n just borak2 jela dgn forumers dalam tu? heh ...

bod lawak je yg boleh reply post dgn smiley..kalau bod lain confirm kena cantas kredit.
bod borak, just borak je dlm tu. tegur je la sape2 pun. jgn segan2..
satu lagi kat bod buku & kesusasteraan pun senang dpt kredit. mod seribulan rajin wat aktiviti & sgt pemurah ngan kredit.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-6-2017 08:31 AM | Show all posts
Ayda89 replied at 8-6-2017 08:22 AM
Thread hh thread apa tembikai ?

hanis haizi.. kikikikikiki
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-6-2017 08:34 AM | Show all posts
harkktuih replied at 8-6-2017 08:28 AM
bod lawak je yg boleh reply post dgn smiley..kalau bod lain confirm kena cantas kredit.
bod borak ...

ooooh begitu rupanyaa. banyak betul benda nak kena belajar ni.

hehe okay terima kasih ye!
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 08:59 AM | Show all posts
tt, dh ade porumer lain tlg jawabkan utk awak; ,maksud bagi

tt = tuan tanah/ tuan thread
kaka - sis/ sister
hajbir = hajah birah
yestana = istana (ni thread hajah lopak)

dari satu thread, jadi byk thread.. ko jgn tnya thread tu ape dikkkkk oiii.. bila thread dh byk, jadi rumah... bila dh byk rumah jadi la villa. lps villa jd istana (yestana). ini menunjukkan betapa byk nya thread2 yg dibuka bg membincangkan satu2 topik hingga thread tu dh capai 100 pages, akan tutup. so, kte akan buka thread kedua bg topik tersebut. then habis topik tu bila 100 pages, kte buka lagi thread ketiga dan seterusnya hingga thread tu 'roboh' hehehe.. roboh tu ibarat dh habis 100 pages maknanya..

bukan semua thread capai tahap istana a.k.a yestana ok.

istilah2 dlm porem ni lama2 ko akan paham bila dh selalu lepak2 dlm ni. thread2 rahsia akan dipagar (read permission). so kalau kredit ko x cukup utk melepasi pagar, ko kena la berusaha kumpul kredit tu. satu komen, satu kredit. nk byk kredit, pegi kat board yg porumer lain bgtau tu utk cepat dpt kredit ye..

utk memudahkan pemahaman ko, cth ko boleh pegi kumpul kredit kat page ni

https://mforum.cari.com.my/forum ... 3&highlight=makanan


mod dia bermurah hati nk bg kredit banyak2 walaupun ko komen satu je dengan syarat; ko ikut rules yg mod nak.


mengenai soalan ko
yang saya tahu kalau komen kat thread dpt la one credit per comment. boleh ke komen bnyk2 kt thread yg sama?

ko boleh komen byk2 kat satu2 thread tp jgn lari dari tajuk. cth, thread psl makanan ko melencong duk cter psl kucing plk... satu lagi kalau komen2 ko menyakitkan hati dengan ayat2 provoke, ko akan kena ban dari moderator jika ade yg buat report (sila perhatikan butang report kat ruangan komen sebelah kanan bawah).

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-6-2017 10:35 AM | Show all posts
chinta89 replied at 8-6-2017 08:59 AM
tt, dh ade porumer lain tlg jawabkan utk awak; ,maksud bagi

tt = tuan tanah/ tuan thread

ohhhh faham fahammm. thank you soo much!

okay nnti saya testing kat thread tu.

lagi satu nak tanya, kalau thread tu dah bertahun dicreate, masih boleh ke komen? sebab saya ada baca forumers otai mrh sbb knp nak naikkan thread yg dh lama ni mesti nak kutip kacang je. kadang tu mmg ikhlas nak komen sesuatu, tp risau sbb i beginner je org igt saje je nak kumpul kredit.
saya tanak la buat org marah pulak.. hehe
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 10:45 AM | Show all posts
tembikaileici23 replied at 8-6-2017 10:35 AM
ohhhh faham fahammm. thank you soo much!

okay nnti saya testing kat thread tu.

kalau satu dua thread mybe takpe.. kala dh byk2 nt dianggap sengaja nk timbulkan thread lama dan ini akan membuatkan thread2 baru 'tenggelam'.

iols paham niat u nk komen2 thread lama sb bminat nk komen jgk kan.. bukan nk kutip tacang semata.

mungkin mana2 mod boleh bg pencerahan kat @tembikaileici23 dgn lebih lanjut

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 12:48 PM | Show all posts
thread thread lama yang dah tak aktif tu biar la mendap ke bawah..
komen la thread thread baru yang masih relevan..
punya banyak thread on going, kenapa pilih nak komen thread yang dah bersawang..
contoh macam kat CI, nama pun isu semasa..
kalau tt up thread kurun lepas, tak jadi isu semasa dah la..
kalau board lain, owner thread pun entah hidup entah tidak..
so nanti thread naik atas pastu tergantung tak ada penyudah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 01:07 PM | Show all posts
i tau siapa tembikai. org yg sgt misteri..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-6-2017 01:08 PM | Show all posts
nk kacang..
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 01:16 PM | Show all posts
gender pun secret
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 01:28 PM | Show all posts
I suke order tembikai laici kat kedai  mkn....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-6-2017 01:42 PM | Show all posts
deiyinnadei replied at 8-6-2017 01:07 PM
i tau siapa tembikai. org yg sgt misteri..

ni dah kenapa ni?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-8-2022 07:49 PM GMT+8 , Processed in 0.109332 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list