CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 20176|Reply: 188

[Tempatan] 8 Produk Kosmetik Dikesan Beracun – KKM

[Copy link]
Post time 23-3-2017 10:45 AM | Show all posts |Read mode
PUTRAJAYA – Kementerian Kesihatan (KKM) mengumumkan lapan produk kosmetik dikesan mengandungi racun berjadual yang tidak dibenarkan.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata produk kosmetik yang didedahkan ini mengandungi raksa, hidrokuinon dan tretinoin yang boleh memberi kesan mudarat kepada kesihatan.

Kelapan produk kosmetik berkenaan adalah seperti berikut.

Moleek Day Cream.
Adel Miracle Flawless Serum
Ah Beauty Night Cream
NDZ UV Whitening
Snow Cream Norma
Snow Cream Sensitif
Dnars Nar Cream-Sensitif
Ellfie Night Cream.

Berikutan pengesanan bahan beracun berjadual itu, notifikasi produk-produk kosmetik tersebut telah dibatalkan oleh Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi, KKM.

“Penjual dan pengedar produk kosmetik ini diberi amaran untuk menghentikan penjualan dan pengedarannya dengan serta merta.

“Mereka turut diingatkan penjualan dan pengedaran produk kosmetik ini adalah melanggar Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984.

“Individu yang melakukan kesalahan di bawah peraturan ini boleh dikenakan hukuman denda tidak melebihi RM25,000 atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan pertama dan denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan berikutnya.

“Bagi syarikat yang melakukan empat kesalahan boleh dikenakan denda sehingga RM50,000 untuk kesalahan pertama dan denda sehingga RM100,000 untuk kesalahan berikutnya,” katanya memetik Berita Harian.

Dr Noor Hisham berkata produk yang mengandungi hidrokuinon dan tretinoin adalah produk farmaseutikal yang perlu berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah dan hanya boleh digunakan dengan nasihat profesional kesihatan.

“Produk kosmetik yang dicampur palsu dengan hidrokuinon boleh menyebabkan kemerahan pada kulit yang disapu, ketidakselesaan, perubahan warna kulit yang tidak diingini dan terlalu sensitif.

“Kesan daripada penggunaan hidrokuinon boleh menghalang proses pigmentasi yang mengurangkan perlindungan kulit daripada pancaran sinar UV merbahaya dan boleh meningkatkan risiko kanser kulit.

“Produk kosmetik yang dicampur palsu dengan tretinoin biasanya dipromosikan untuk tujuan merawat masalah jerawat dan membantu mengurangkan kedutan dan penggunaannya tanpa pengawasan boleh menyebabkan bahagian kulit yang disapu menjadi kemerahan, tidak selesa, pedih, menggelupas dan sensitif kepada cahaya matahari.

“Produk kosmetik yang dicampur palsu dengan raksa boleh memudaratkan kesihatan kerana raksa yang terkandung dalam produk kosmetik boleh menyerap masuk ke dalam badan dan menyebabkan kerosakan pada buah pinggang dan sistem saraf, “ katanya. – MYNEWSHUB.CC


"Dnars tu jer la yang i pernah dengar. Yang lain produk sendu"
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-3-2017 10:47 AM | Show all posts
Ah Beauty Night Cream  <<<   lagi sendu
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2017 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
mieymiey replied at 23-3-2017 02:45 AM
PUTRAJAYA – Kementerian Kesihatan (KKM) mengumumkan lapan produk kosmetik dikesan mengandungi racun ...

khuenzzzz. dah la sendu, buat hal lagik. mohon branding nama balik
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2017 10:48 AM | Show all posts
wow ellfie??????
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2017 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Produk nama kampungan ni, org kampung je pakai.
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2017 10:50 AM | Show all posts
nama produk pun x pernah dngar
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-3-2017 10:51 AM | Show all posts

Produk Ah Soh ker?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-3-2017 10:53 AM | Show all posts
samasam90 replied at 23-3-2017 10:47 AM
khuenzzzz. dah la sendu, buat hal lagik. mohon branding nama balik

Guna racun nak bagi kesan cepat putih seawal 3 hari (ummah paling suka kesan yang dapat dirasai seawal sekali pemakaian) pun masih sendu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 23-3-2017 10:55 AM | Show all posts
haryatie replied at 23-3-2017 10:50 AM
nama produk pun x pernah dngar

Dah la sendu, beracun pula tu
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2017 10:58 AM From the mobile phone | Show all posts
alah mostly local produk mmg ada pun kan semua benda bahaya ni. tapi org still beli, guna. then bila dah terkena baru nak sedar seller pun kemain la up produk kata itu ini tipu. sdgkn benda betul
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2017 10:59 AM | Show all posts
nak cantik cepat kan.. muka putih dari tangan pon xpe asal nmpk cerah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-3-2017 11:02 AM | Show all posts
mirebus replied at 23-3-2017 10:58 AM
alah mostly local produk mmg ada pun kan semua benda bahaya ni. tapi org still beli, guna. then bila ...

Local product, OEM semua tu sah-sah la diragui. Dah la claimed sekali penggunaan kulit dah putih (putih hokey, bukan cerah ).
Sah-sah mengandungi racun.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-3-2017 11:03 AM | Show all posts
esbatu replied at 23-3-2017 10:59 AM
nak cantik cepat kan.. muka putih dari tangan pon xpe asal nmpk cerah

Apasal la tak apply sekali cream tu kat tangan?
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2017 11:04 AM | Show all posts
dnars pun ada
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-3-2017 11:06 AM | Show all posts

Chuols guna dnars ker kak Sari?
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2017 11:07 AM | Show all posts
Ni semua repack la ni kan.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 23-3-2017 11:08 AM | Show all posts

Confirm chuols
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2017 11:10 AM | Show all posts

Tak pun yang pakat2 guna kilang kosmetik sendiri apa benda entah. Theyols sendiri tak guna product yang theyols buat
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2017 11:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Repack punya produk apa nak hairan
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2017 11:14 AM | Show all posts
mieymiey replied at 23-3-2017 11:03 AM
Apasal la tak apply sekali cream tu kat tangan?

mahal katenyer

founder promote muka.. tangan sorok belakang baju
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-10-2022 07:12 AM GMT+8 , Processed in 0.091718 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list