CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 8764|Reply: 28

Pokok Buah Tin/Fig Plants

[Copy link]
Post time 13-3-2017 04:42 PM | Show all posts |Read mode
Ada sesape sini terror bab buah tin/fig plant?

saya ada tanam beberapa keratan...bru je la cucuk ke tanah kelmarin

tp teringin sgt nk beli pokok, kalau bole yg buah dia rasa sangat2 manis...ada ke?

dh penah rasa buah dia aritu, xde la manis gile...tp sedapx saya suka

kalau de sesapi otai fig, bole la share ilmu sini kalau sudi

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-4-2017 12:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Keratan tu variety apa ? Figs ni ada banyak varieties ..jenama tu menentukan karektor buahnya dari segi warna   kulit  bila masak ..warna isi dlm dan tahap kemanisan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-4-2017 11:09 AM | Show all posts
dolms replied at 5-4-2017 12:50 AM
Keratan tu variety apa ? Figs ni ada banyak varieties ..jenama tu menentukan karektor buahnya dari s ...

hehehehe, tq response to my post

skrg dh ada pokok tin

saya beli ms fig festival di putrajaya end march marin

saya beli Manressa and SRH and dia bg 1 keratan SRH free which rs mcm dh arwah je keratan ni

and b4 beli pokok tu ada org bg few jenis keratan...so far yg dh kuar daun jenis IBG je...yg lain tu masih dlm NICU

2 pokok yg saya beli tu dh ada putik buah..betol ke mmg lama tgu buahnye masak? dlm fb, sorang ni komen kata dlm 100 hari

skrg sy buh baja sentap (ye nama baja tu BAJA SENTAP )...katanye organik n pokok xkan kepanasan even terbubuh byk..xtau la ye ke idak

ada any tips penjagaan pokok tin?

Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2017 08:24 PM | Show all posts
zaziot replied at 5-4-2017 11:09 AM
hehehehe, tq response to my post

skrg dh ada pokok tin

Manresa buahnya masak warna hitam. Antara buah tin warna hitam yang bersaiz besar, boleh mencecah 80 higga 100 gram, rasanya sedap, berlemak dan manis. Isinya padat dan cukup masak isinya berwarna kemerahan. Paling sedap kalau dapat makan yang sudah mula kering di atas pokok.

IBG - atau Ipoh Blue Giant, ada cerita disebalik nama ni (panjang ceritanya)..buah masak warna merah, isi merah, saiz besar boleh melebihi 100 gram..berbuah banyak

SRH - Super Red Hibrid, buah masak warna merah, dan ada bintik bintik putih halus pada kulit, boleh tahan manis, dan produktif..

Pokok tin ni perlukan air yg cukup tapi tak boleh akar terendam..dan tak sesuai tempat yg lembab, senang kena kulat.

Pokok tin perlukan baja yang cukup..disarankan pembajaan kerap dalam kuantiti yang sedikit. Kalau tanam dalam pasu atau polibeg kena jaga PH tanah supaya tidak berasid..

Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2017 08:28 PM | Show all posts
Edited by dolms at 25-4-2017 08:48 PM


https://mforum.cari.com.my/home.php?mod=space&uid=1115972&do=album&id=12476
Buah Manresa di kebun saya
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2017 08:32 PM | Show all posts
"2 pokok yg saya beli tu dh ada putik buah..betol ke mmg lama tgu buahnye masak? dlm fb, sorang ni komen kata dlm 100 hari "

Biasanya buah tin masak dalam 90 ke 100 hari dari putik buah mula keluar. Jangan risau kalau buah tin terhenti membesar ..biasanya saiz buah tin akan meningkat dengan mendadak sehingga dua kali ganda dalam masa dua hari sebelum masak.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-4-2017 11:37 AM | Show all posts
dolms replied at 25-4-2017 08:24 PM
Manresa buahnya masak warna hitam. Antara buah tin warna hitam yang bersaiz besar, boleh mencecah  ...

Balik keje ni, nk punggah balik cutting2 dlm cup tu...nk betolkan balik medium dia..sbb saya main bantai je cup tu letak di balkoni

so berhujan, berpanas..tp ada gak yg idup n berakar...yg jenis IBG and yellow fig dh kuar daun

anyway, u amanda putri garden, yg kt melaka tu ke??

smlm blk keje, sy pasan sebijik srh sy dh tukar kaler ke merah or hitam cmtu la...pdhal dia yg lewat kuar..tp dia plak yg berkaler dulu...yg lain masih hijau tp bole nmpak isi kaler merah kt lubang bulat buah tu.

actually, baja apa yg terbaik utk tin ni ye...dr segi nk bg subur buah byk and xde serangga/semut hinggap..sy pasan mcm ada semut kt tanah manresa saya..ariu dh spray ridset
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2017 03:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuttings memang perlu care yang lebih .media tak boleh lembab sangat dan kena spray dengan racun kulat. Racun kulat paling cantik guna nautivo atau kalau organik gunakan oligochitosan atau EM
Untuk semut guna racun semut powder yg dijual di pasar malam atau kedai hardware
Untuk baja ..untuk pembesaran cukup baja 8:8:8 dan untuk bagi buah manis selangkan dengan baja 12:12:17 + mgo + trace elements

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-5-2017 03:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Amanda Putri's Garden ..garden kami di bukit mahkota bangi dan kebun kami di kg ramuan China besar masjid
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-5-2017 03:11 PM | Show all posts
dolms replied at 3-5-2017 03:37 PM
Cuttings memang perlu care yang lebih .media tak boleh lembab sangat dan kena spray dengan racun kul ...

baja yg ada bacaan : tu dikira as chemical ke x ye (8:8:8)
so far saya siram dgn baja organik je
ha ah la, ada gak semut kt tanah pokok tin tu, geram betol

Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya stress betul, bila jaga pokok fig ni malu plak nak berbuah, my jiran letak berpanas berujan buah berebut kluar. Saya guna baja kimia 15 15 15 n berselang seli dgn baja kopi n fish bone. Mana silap iyer
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2017 11:03 AM From the mobile phone | Show all posts
zaziot replied at 4-5-2017 03:11 PM
baja yg ada bacaan : tu dikira as chemical ke x ye (8:8:8)
so far saya siram dgn baja organik je
...

Kalau baja 888 tu biasanya campuran organik dengan chemical. .kalau pure organik nisbah npk dlm 555 sahaja
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2017 11:07 AM From the mobile phone | Show all posts
marla69 replied at 5-5-2017 09:41 PM
Saya stress betul, bila jaga pokok fig ni malu plak nak berbuah, my jiran letak berpanas berujan bua ...

Baja yg you guna tu mostly sesuai untuk pertumbuhan yg subur. .kalau nak ransang buah kena letak baja high K seperti 12:12:12:17:2+mgo+te. Atau cari Muriate of potash 0:0:60.
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2017 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
dolms replied at 7-5-2017 11:07 AM
Baja yg you guna tu mostly sesuai untuk pertumbuhan yg subur. .kalau nak ransang buah kena letak b ...

Ok. Tq for info . Nanti akan di usahakan.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-5-2017 10:23 AM | Show all posts
dolms replied at 7-5-2017 11:07 AM
Baja yg you guna tu mostly sesuai untuk pertumbuhan yg subur. .kalau nak ransang buah kena letak b ...

saya baru try baja bactova fruity..bru skali siram, esoknye trus nmpak mata ketam mula berputik...tp xleh siram kerap lak baja tu which sy ni jenis excited suka nk siram2 baja

xsabar nk tgk next result

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-5-2017 10:24 AM | Show all posts
dolms replied at 3-5-2017 03:37 PM
Cuttings memang perlu care yang lebih .media tak boleh lembab sangat dan kena spray dengan racun kul ...

btw, ada tak gmbr baja2 utk maniskan buah tu

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-5-2017 11:02 PM From the mobile phone | Show all posts
zaziot replied at 8-5-2017 10:23 AM
saya baru try baja bactova fruity..bru skali siram, esoknye trus nmpak mata ketam mula berputik... ...

Baja apa tu? Ada gambar tak?
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 09:17 AM | Show all posts
boleh tanam dalam pasu?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-5-2017 09:40 AM | Show all posts
marla69 replied at 8-5-2017 11:02 PM
Baja apa tu? Ada gambar tak?

xde gmbr and xtau nk post ke sini cane...gugel je in IG tu "baja bactova"

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-5-2017 09:41 AM | Show all posts
neeziee replied at 9-5-2017 09:17 AM
boleh tanam dalam pasu?

bole dlm pasu..saya pye few variety tanam dlm pasu je...dok condo je so mmg kena berpasu je la kat balcony

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-11-2022 09:53 AM GMT+8 , Processed in 0.107752 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list