CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
1234Next
Return to list New
View: 7459|Reply: 66

[Dunia] Game of Thrones : kenapa Nabi Daud dan Nabi Sulaiman kawal seluruh empayar pemer

 Close [Copy link]
Post time 12-3-2017 11:04 AM | Show all posts |Read mode
Edited by hack3line at 12-3-2017 11:05 AM

disebabkan aku nampak ada pengguna forum ni pergi pakai banner kata sokong Israel.. kenapa tuhan pilih nabi Daud dan nabi Sulaiman yang terdiri dari ahli muzik yang amat fanatik.. dikatakan apabila dia sebut sesuatu, nyanyi lagu pada besi yang amat keras, tiba-tiba besi tu jadi lembut dengan sendirinya, juga diaorang faham semua binatang-binatang dan mampu cakap dalam bahasa binatang-binatang,.. gunung-gunung pun tunduk padanya, ada banyak ayat khas dia dalam Al-Quran yang cerita pasal benda ni.

dikatakan masa nabi Daud rampas kuasa dari raja yang zalim, tetiba nabi sebelum tu yang sudah meninggal dunia yang amat dihormati oleh bangsa Israel tiba-tiba hidup kembali untuk sementara waktu dan sampaikan wahyu tuhan yang suruh semua pembelot dan pengkhianat semasa perang melawan raja yang zalim tu supaya bunuh diri mereka sendiri untuk beri laluan kepada raja Daud untuk naik ke atas tahta kerajaan Israel masa tu, bunyi dia dah macam dalam cerita Game of Thrones, anak nabi Daud yang dikenali sebagai nabi Sulaiman adalah hasil pernikahannya dengan perempuan, bekas isteri orang lain yang nabi Daud hantar suaminya ke medan perang dan ditakdirkan mati terbunuh, dan selepas tu tuhan turunkan malaikat untuk tegur perbuatannya.. cerita pasal malaikat yang diutus untuk tegur nabi Daud ni pun ada diceritakan di dalam Al-Quran.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 11:08 AM From the mobile phone | Show all posts
alat muzik haram dlm 4 mazhab.kompang bleh.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 11:11 AM | Show all posts
boleh la cerita lebihdetail di page The Patriot
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-3-2017 11:14 AM | Show all posts
TuntungReturn replied at 12-3-2017 11:08 AM
alat muzik haram dlm 4 mazhab.kompang bleh.

pelik juga sebab salah satu kitab langit tu maksud kitab tu adalah muzik atau lagu-laguan.. dan yang terimanya pula adalah nabi Daud yang melahirkan nabi Sulaiman yang dapat kawal manusia, jin, binatang, angin, syaitan.. dalam Al-Quran dikatakan diaorang faham bahasa semut yang amat kecil sekalipun, ada surah khas dia di dalam Al-Quran yang dinamakan sempena semut tu.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 11:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Entah la. Ak tolong tag tim yisrael je la @Changa @sabath_shalom
@genot
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 11:21 AM | Show all posts
boleh bagi rujukan tak yg perenggan kedua

yg itahu Nabi daud tu mukjizat dia memang boleh lembutkan besis  , is it al hadid?
then - lain mukjizat suaranya merdu.

Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 11:30 AM | Show all posts

TT Boleh La Join Geng Mistisfiles Ye

http://mistisfiles.historiansecret.com/

Zaman dulu saye salah sorang peminat Mistisfiles tapi website asal tu dah tukor jadi yang di atas.

Antara topik yang saye suke: Alter Terahsia Bangsa Melayu




Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-3-2017 11:39 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 12-3-2017 11:21 AM
boleh bagi rujukan tak yg perenggan kedua

yg itahu Nabi daud tu mukjizat dia memang boleh lembutk ...

وَلَقَدۡ آتَيۡنَا دَاوُودَ مِنَّا فَضۡلًا يَا جِبَالُ أَوِّبِي مَعَهُ وَالطَّيۡرَ وَأَلَنَّا لَهُ الۡحَدِيدَ
أَنِ اعۡمَلۡ سَابِغَاتٍ وَقَدِّرۡ فِي السَّرۡدِ وَاعۡمَلُوا صَالِحًا إِنِّي بِمَا تَعۡمَلُونَ بَصِيرٌ



"Dan demi sesungguhnya, Kami telah memberikan kepada Nabi Daud limpah kurnia dari Kami (sambil Kami berfirman): Hai gunung-ganang, ulang-ulangilah mengucap tasbih bersama-sama dengan Nabi Daud dan wahai burung-burung (bertasbihlah bersama-sama dengannya)! Dan juga telah melembutkan besi baginya;
(Serta Kami wahyukan kepadanya): Buatlah baju-baju besi yang luas labuh dan sempurnakanlah jalinannya sekadar yang dikehendaki dan kerjakanlah kamu (wahai Daud dan umatmu) amal-amal yang soleh, sesungguhnya Aku Maha Melihat akan segala yang kamu kerjakan" (terjemahan Surah Saba', ayat 10 dan 11)



baca penjelasan tafsir dari Ibn Kathir, dia kata besi tu tiba-tiba jadi lembut di tangan nabi Daud.

Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 11:45 AM | Show all posts
aik pertanyaan agamakat ci....
kena letak kat bod agama ler kak oiii
tak kan la si spidey nak jawab kemasalahan ni pulok...

heheehhe


Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 11:50 AM | Show all posts
ctaz replied at 12-3-2017 11:45 AM
aik pertanyaan agamakat ci....
kena letak kat bod agama ler kak oiii
tak kan la si spidey nak jawa ...

bod agama apa ko rasa sesuai?...





Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 11:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Ni current issue ke dikk?? Mod sila pindahkan thread sendu ni ke board lain atau katup jah. Tq.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 11:54 AM From the mobile phone | Show all posts
ctaz replied at 12-3-2017 11:45 AM
aik pertanyaan agamakat ci....
kena letak kat bod agama ler kak oiii
tak kan la si spidey nak jawa ...

tanya kat bod agama hujung2 dorang gaduh sesama sendiri jah
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Boleh merge ke area Sejarah dah
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 01:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by chazey at 12-3-2017 01:16 PM

@sabbath_shalom

Akak baru tahu kitab Zabur tu adelah Mazmur/Psalms dalam Alkitab Bible kapir Kristian.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 01:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by chazey at 12-3-2017 01:22 PM

Dalam Bible, akak paling menyampah dengan kesah Raja Daud ini. Sebab dah huntong2 dipiliah Elohim sejak dari kecik lagi untuk menjadi raja yisroel tetiba la kan bila dah jadik raja, dah merasa dok atas, ko jadik besar kepala melawan Elohim siap sundal berahi dengan bini orang bagai pastu jeles dengan laki sheol ko pi rancang pula pembunuhan beliau. Dasar maknusia.  
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 01:43 PM | Show all posts
chazey replied at 12-3-2017 01:20 PM
Dalam Bible, akak paling menyampah dengan kesah Raja Daud ini. Sebab dah huntong2 dipiliah Elohim se ...

hahaha uols ingat lagi
Bathsheba
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 01:53 PM From the mobile phone | Show all posts
bnyak benda  dlm kitab bible dan psalm takda dlm quran
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 01:53 PM From the mobile phone | Show all posts
bnyak benda nda dlm kitsb bible dan psalm takda dlm quran
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 02:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by chazey at 12-3-2017 02:04 PM
xAthenax replied at 12-3-2017 01:43 PM
hahaha uols ingat lagi
Bathsheba


Ingat sebab macam baca cerita 18sx Daud mengintai Batsheba mandi telanjang dari bumbong istana. Bodo hamsap punya Daud. Batsheba/Bat Sheva tu pon, nama apsal entah bermula dengan 'Bath'=mandi.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 02:07 PM From the mobile phone | Show all posts
sekngucing replied at 12-3-2017 01:53 PM
bnyak benda nda dlm kitsb bible dan psalm takda dlm quran

Dalam Quran ada tak cerita Daud membunuh si tantara reksasa Goliath dari suku Philistine dengan lastik?  
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-7-2022 05:00 PM GMT+8 , Processed in 0.322273 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list