CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 6821|Reply: 21

BRCA GENES DAN BREAST CANCERS: Apakah hubungan nya

  [Copy link]
Post time 29-1-2017 11:58 PM | Show all posts |Read mode
BRCA ialah genes mengelakkan cancer. Mereka ialah Tumor Suppressor Genes (TSG). Ini adalah genes yang membuat proteins yang membaiki DNA yang rosak, dan sekaligus mengelakkan pembentukan tumors.

Ada dua BRCA genes yg dikenali, mereka ialah BRCA1 dan BRCA2. Jika ada mutasi yang berlaku yang merosakkan keuda dua genes ini, maka proteins yang mereka buat pon turut rosak, dan tidak berfungsi dengan sepatutnya. Maka, DNA yang rosak tadi tidak lah terbaiki. Ini menyebabkan timbulnya risiko breast cancer, dan juga, ovarian cancers. Juga, genes yang rosak ini boleh dipasskan kepada anak perempuan pesakit, lalu dia mengalami risiko untuk mendapat breast cancer berketurunan (Hereditary Breast Cancers).

Mutasi BRCA1 dan BRCA2 ini bertanggungjawab dalam 25% breast cancer yang berketurunan, dan dalam 10% jumlah keseluruhan breast cancers. Di dalam banyak negara, terutama negara Barat, pencarian genes ini di dalam pesakit breast / ovarian cancers adalah rutin.

Risiko ''lifetime'' seseornag wanita untuk mendapat breast cancer ialah 12%. Risiko ini menjadi 40-85% jika seorang wanita itu mempunyai mutasi pada genes BRCA1 dan BRCA2 yang penting ini.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-1-2017 12:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Ape penyebab mutasi genes ni?
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2017 06:12 PM From the mobile phone | Show all posts
sedihnya ingat kat 3budak kecik tu.. sbb arwah dlu pun mmg keturunan dia ada boleh ke diaorg yg sihat matikan sel ke..  supaya xdapat kanser kelak?
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2017 12:07 AM | Show all posts
"BRCA ialah genes mengelakkan cancer."

Berdasarkan statement di atas, Doktor Ipes, saya ada soalan:

Bagaimanakah BRCA terbentuk?
Adakah setiap manusia mempunyai BRCA?
Apakah penyebab mutasi berlaku pada BRCA?
Jika BRCA didapati rosak akibat mutasi, adakah terdapat cara-cara untuk memulihkannya?

Thank you in advance Dr Ipes. Hope to hear from you soon.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-2-2017 02:10 PM | Show all posts
sheqim replied at 30-1-2017 12:25 PM
Ape penyebab mutasi genes ni?

mainly spontaneous kalau tak silap i..semcm byk genetic mutations yg lain
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-2-2017 02:12 PM | Show all posts
Super-M replied at 31-1-2017 06:12 PM
sedihnya ingat kat 3budak kecik tu.. sbb arwah dlu pun mmg keturunan dia ada  boleh ke diaorg y ...

at the moment tak boleh tackel the genetic issues tu. yg penting, jika maknye ade, anaknya perlu dicek for the genes, jika ada, follow up is tight dan also some docs may offer prophylactic mastectomy. yes, i know yg SM cakap tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-2-2017 02:24 PM | Show all posts
WhiskeyScotch replied at 1-2-2017 12:07 AM
"BRCA ialah genes mengelakkan cancer."

Berdasarkan statement di atas, Doktor Ipes, saya ada soala ...

BRCA ni kita memang ada.
Dia adalah genes yg buat proteins yg membaiki kerosakan DNA tertentu.
Jika BRCA ni mutate, didapati kerosakan DNA yg tak terbaiki tadi membawa kepada breast atau/dan ovarian cancer.

Setiap gene mutasi yg membawa pada (byk jenis) cancer sebenarnya datang dalam 2 hit; first hit tu, biasanya didapati dari dalam genetic jugak, ie turun je dalam DNA kita dari mak bapak. Sesiapa yg dapat first hit ni, jika dia dapat second hit eg spontaneous mutation pada the same gene tapi pada copy yg satu lagi (kita kan ada berpasangan chromosomes nye), maka timbullah masalah dgn gene product tu. Jika gene product tu adalah jenis yg jaga diri dari cancer, maka tak terkawal lah dan cancer pon terbentuk. Ini adalah secara ringkasnya.

No, WS, takleh buat apa pada BRCA tu jika dua dua dah mutate ..jadi di usa dan byk negara, kita beri prophjylactic medicine, atau prophylactic surgery. Depa boleh wat gini sebab depa screen utk genes ini di kalangan wanita yg mak nye ada breast cancers ( atau sisters).
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2017 02:53 PM | Show all posts
ipes2 replied at 1-2-2017 06:24 AM
BRCA ni kita memang ada.
Dia adalah genes yg buat proteins yg membaiki kerosakan DNA tertentu.
J ...

Thank you so much Dr. Ipes for the explanation. Bila baca explanation Dr. tiba-tiba teringat dekat Human Genome Project. Ada kena mengena ke Human Genome Project dengan BRCA ni?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-2-2017 03:02 PM | Show all posts
doc nak tanya..

kawan i ibu dia pesakit breast cancer and ovary cancer (dah pass away..Al-Fatihah).
dan nenek dia..ibu kepada ibu kawan i pun meninggal sebab breast cancer.

Recently kawan i tu mengadu kat my sis dia kata ada ketulan di breast dia..But thn doctor kata itu hanyalah lump sahaja.

tapi i terlebih concern on behalf of her lah yer...

adakah itu petanda awal yg dia juga akan mendapat breast cancer?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-2-2017 12:15 AM | Show all posts
WhiskeyScotch replied at 1-2-2017 02:53 PM
Thank you so much Dr. Ipes for the explanation. Bila baca explanation Dr. tiba-tiba teringat dekat ...

HGP ni saya dah tulis kat dalam Kuiz ''genetic'' ari tu..kemana dah gi kuiz tu.
HGP ni depa start in 1984..dan in 2003 depa dah completed.
dgn ini, boleh lah di declare bahawa ''semua'' genes kita sudah dikenali nucleotides nyer (dlm DNA tu nucleotides la semua).
Kita ada 4 je nucleotides..kita senangnkan sebagai A,C,G dan T. ACGT ni bersambung sambung dan hanya cells kita je yg tahu apa makna turutan nucleotides of the DNA ini. setiap 3 kita panggil ''codon'' eg TAC; beribu ribu akan membentuk satu ''code''. Jadinya, awak dan saya ni Allah buat dgn codes je, patut la Dia kata Kun, maka Fayakun; sebab Dia tahu rahsia kita; jika Dia nak buat org tu lahir jari lebih ke, maka adalah codes yg dia ubah, maka ''Jadilah''. (secara ringkasnya).

Jom kita amik satu stretch of DNA: ...CGATTATTAGATTAGCCAGTTAGCTACAGTACGATCCAGAT...etc etc cells kita dan enzymes nye akan tahu apa maknanya.

Dibawah adalah genes utk buat Human Insulin. Scientists amik ni dan tanamkan dalam genes bacteria, maka terhasil lah insulin dalam makmal.


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-2-2017 12:24 AM | Show all posts
ogata replied at 1-2-2017 03:02 PM
doc nak tanya..

kawan i ibu dia pesakit breast cancer and ovary cancer (dah pass away..Al-Fatihah ...

''lump'' bermakna ketulan, sebagaimana  ''car'' ialah kereta.
doctor tadi tahukan apakah ketulan itu? adakah ketulan itu cancer?
jika mak dan nenek sebegitu, kita boleh lah bertaruh dgn yakin bahawa tentu sekali mereka ada genes ini; jika ada ovarian cancers pulak sekali dgn breast cancer tadi, hmmm, apa lagi kan?

jawapan doctor kawan Ogata tadi adalah seperti dia bertanya kepada doctor tadi ini Car ke? dia kata tak, ini kereta sahaja.
cepat cepat make sure kawan awak itu bertemu dgn doctor yg lebih bertanggungjawab.

jika cancer lah ''lump'' tadi, dalam sejam berapa juta dah new cancer cells yang terbentuk (sila tgk jawapan kuiz saya tentang Antibiotics, then you will know how many new cells can be produced in 24 hous)
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 08:17 AM | Show all posts
ipes2 replied at 3-2-2017 12:24 AM
''lump'' bermakna ketulan, sebagaimana  ''car'' ialah kereta.
doctor tadi tahukan apakah ketulan  ...

Kawan i cerita yang doc ambik sample cecair shaja..doctor kata cecair itu cecair biasa sahaja..
pada mata kami semua kawan i tu memang ada potential untuk mendapat kanser memandangkan nenek dia dan mak dia menghidap penyakit tersebut..
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 03:43 PM | Show all posts
ipes2 replied at 2-2-2017 04:15 PM
HGP ni saya dah tulis kat dalam Kuiz ''genetic'' ari tu..kemana dah gi kuiz tu.
HGP ni depa start ...

So interesting. Sangat sangat menarik. Thank you so much Dr Ipes. Banyak saya belajar hari ini. Excited pula. Hehehe.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-2-2017 08:10 PM | Show all posts
ogata replied at 3-2-2017 08:17 AM
Kawan i cerita yang doc ambik sample cecair shaja..doctor kata cecair itu cecair biasa sahaja..
p ...

oh, dia dah buat FNAB lah agaknya, ie Fine Needle Aspiration & Biopsy.
OK lah kalau buat.

Saya tak tahu samaada Mesia ada buat BRCA genes screening.

Awak tau tak kenpa Angelina Jolie buang dua dua breasts dia (prophylactic bilateral mastectomy)?

Sila baca:
http://www.ctvnews.ca/health/hea ... d-and-why-1.1280396

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-2-2017 08:14 PM | Show all posts
WhiskeyScotch replied at 3-2-2017 03:43 PM
So interesting. Sangat sangat menarik. Thank you so much Dr Ipes. Banyak saya belajar hari ini. Ex ...

No problemo; cuma doakan kejayaan buat saya ok? Ameen
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2017 08:30 PM | Show all posts
ipes2 replied at 4-2-2017 12:14 PM
No problemo; cuma doakan kejayaan buat saya ok? Ameen

Okeyh. Saya doakan kejayaan Dr. dunia dan akhirat.
Aamiin.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 4-2-2017 09:15 PM | Show all posts
WhiskeyScotch replied at 4-2-2017 08:30 PM
Okeyh. Saya doakan kejayaan Dr. dunia dan akhirat.
Aamiin.

ameen ya Rabb..dan utk awak juga
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2017 09:45 AM From the mobile phone | Show all posts
ogata replied at 3-2-2017 08:17 AM
Kawan i cerita yang doc ambik sample cecair shaja..doctor kata cecair itu cecair biasa sahaja..
p ...


Last year bln 10,perasan ade lump n kbtulan ade urusan kt KL, jd sy screen kt national cancer society. Scan n radiologist advised ; multiple bilateral fibroadenoma.
Then,bw result tu jmpe doctor. Tp xde buat biopsy or apa pun sbb sy fkr ianya x serius lgpun sy bkn org yg jenis risau2 ni.Cuma kena rutin check 6 months sekali la sbb umur pun da 30an.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-2-2017 06:36 AM | Show all posts
CardiGans85 replied at 7-2-2017 09:45 AM
Last year bln 10,perasan ade lump n kbtulan ade urusan kt KL, jd sy screen kt national cancer so ...

alhamdulillah if they are just fibroadenoma je (plural: fibroadenomata)
eloklah awak follow up your adenofibromata tu at the specified time
no, worrying doesnt help anyone
action does
my wife pon ada lump; she got it removed, it was histologically diagnosed by the Pathologist as just a fibroma, alhamdulillah
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2017 09:24 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 8-2-2017 06:36 AM
alhamdulillah if they are just fibroadenoma je (plural: fibroadenomata)
eloklah awak follow up yo ...

Tu la doctor. Husband sy diam je bila sy bgtau..smpai nk mkn pun x lalu. .

Bln april ni sy jmpa doctor again utk kes ni,then br buat kptsan. Thank u.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-10-2022 05:38 PM GMT+8 , Processed in 0.129989 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list