CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: seribulan

[Pelbagai] ...Idea EXPLORE/RASA : tips ke serata benua...

  [Copy link]
Post time 25-1-2017 05:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada sesiapa ada experience dgn arbatravel?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 25-1-2017 07:01 PM From the mobile phone | Show all posts
No and no to all questions
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-1-2017 07:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by seribulan at 25-1-2017 07:25 PM

Dari Birmingham boleh naik Ryan Air ke Dublin...Ireland..

Gi ri tu bawa periuk nasi kecil...dok Citihostel...lepak masak2 sebab kedai Asia dia ada macam2 kalah kedai runcit Mesia... Yg susah nak dpt ada je kat kedai tu...meat ada kedai Arab leh beli...

Souvenir dia - kat Carrolls...I like the magnet fridge dia...so far the best...dpt tshirt yg unik tol...suka dia nye org hijau...leprechaun...satu lagi Solos rasanya...
Singgah tengok Trinity College...kedai kasut Campbell..silap Clarks...

I like design of the houses...took lots of photos of them...
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2017 11:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Sambungan sharing (maaf atas kelewatan)

Kami travelled to London via Eurostar. Ticket beli online, through website. Travelling time around 2 hours to London.

Sampai2 London we went to Bunda Cafe (same building as MARA hostel, not sure skrg ada lagi tak). Sbb dah almost 3 hari x makan nasi, masing2 tak tahan. Hihihi. Then we check in to our accomodation near Marble Arch

After lunch we made a trip to the London Zoo. If you are travelling with kids, this place is a must! Tickets were also purchased online.

Next day we made a trip to Stonehedge. Ambil gambar dari luar je sbb mmg tak plan nak masuk dalam. Then we went to Bicester Village

The next day we went for London tour. Ada a few tour company, but we took The Original Tour. Konsep tour mcm hop on hop off. Jadi blh plan nak turun kat mana2 and then ambil the next bus to the next destination. We went to the usual tourist hotspot like Big Ben, Tower Bridge, Buckingham Palace (too bad we missed the changing of guard!), Madame Tussaud (worth a visit!) and final stop was the London Eye. Breathtaking view sbb naik time sunset!

On our 4th day in London, we split up, the guys went for stadium tour to Old Trafford and the ladies kat Oxford Street

The last 2 days in London, we went to Oxford Street (again!) and Harrods (it was Easter weekend so byk sale! Hehe) and spent the afternoon at Hyde Park. Then with heavy heart we bid farewell to London

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2017 11:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Continuation from previous post

Some sharing when travelling to London
1) Hotel in London are expensive. As we are travelling in big group, we stayed in 4 units of 2 bedroom apartment. Sbb ambil 4 apartments and about 1 week stay, we managed to get discount
2) Purchase oyster card, boleh guna on the underground and bus. The public transport is efficient and on time. We took the London taxi once, sbb nak merasa naik. Hehe
3) Senang dapat halal food in London. There are a few places that offers Malaysian food too. Mana tau ada yg rindu nasi lemak
4) Most places that we go to have baby friendly facilities. Jadi senang tukar diaper anak atau utk feeding
5) Drop by King Cross Station. Boleh bergambar di Platform 9 3/4. Ada souvenir shop utk Harry Potter fans too
6) Again, kalau nak beli souvenirs (fridge magnet, keychain) jangan beli from street peddlers di oxford street sbb harga agak mahal. Walk a bit, near piccadily circus, kedai2 di sana is a bit cheaper
7) Check timing for changing of guards di Buckingham Palace. Our mistake of not doing so, jadi terlepas

Setakat ni yang ingat (kena tgk blk gambar2 semasa di sana). InsyaAllah akan share lagi kalau ada teringat. Hopefully bermanfaat bagi yg ada plan nak ke sana

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-1-2017 03:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by seribulan at 26-1-2017 03:19 PM

Tips for Europe-

German/Deutschland- backpack agak murah di sini...naik river cruise nya menarik sambil tengok orang yang tinggal di boathouse tepi sungainya...suka tengok pasu kiut dgn bunga miut kat windowsill...

Holland- penduduk paling lawa baik lelaki @ perempuannya di mata saya- mungkin derang agak fit sebab naik basikal...di Amsterdam saja ada 2 juta penunggang basikal...area Red Light District ada kedai Shoe Factory yg boleh beli but...murah gak...
Sini yg best cheese tasting, gi tengok kincir angin...tulip la...subenir terompah...gi tempat derang buat terompah...scenery nya cantik...
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2017 07:51 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 26-1-2017 03:50 PM
Tips for Europe-

German/Deutschland- backpack agak murah di sini...naik river cruise nya menarik  ...

@TheSendu88 boleh share pengalaman dctok  
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2017 11:52 AM | Show all posts
seribulan replied at 26-1-2017 03:50 PM
Tips for Europe-

German/Deutschland- backpack agak murah di sini...naik river cruise nya menarik  ...

Holland -

selain Amsterdam, smod ke bandar mana lagi?

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 30-1-2017 01:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by seribulan at 30-1-2017 01:17 PM
bianglala replied at 30-1-2017 10:52 AM
Holland -

selain Amsterdam, smod ke bandar mana lagi?

Seblm tu dari Belgium, gi check Belgian chocolates kat Holland tu gi gak
Dutch fishing and cheese village of Volendam. Ada demonstrations of cheese and clog making n as advertised kami try the variation of cheese and have picture taken in a traditional Dutch costume and also have the opportunity of standing on the dam (barrier built along Holland to hold back sea water) and marvel at the fact that most of Holland is below sea level. Gi port makan ala kebab

Kemudian Innsbruck gi kedai swarovski crystals and accessories...

Masa kat Paris gi gak Disneyland dierr...seronok  tengok parade...gi Pais mosque juga...

Pergi naik ferry, balik naik train ikut underwater tunnel...
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2017 01:25 PM | Show all posts
seribulan replied at 30-1-2017 01:13 PM
Seblm tu dari Belgium, gi check Belgian chocolates  kat Holland tu gi gak
Dutch fishing and ch ...

memang seronok travel ke negara yang ada speciality ...macam clog, kincir angin semua tu takde di negara lain. teringin nak ke Giethoorn ni.






Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-1-2017 01:30 PM | Show all posts
bianglala replied at 30-1-2017 12:25 PM
memang seronok travel ke negara yang ada speciality ...macam clog, kincir angin semua tu takde di  ...

Lalu juga kawasan kanal macam ni...geram tengok bunga2an kat window sill and colourful wild flowers tu...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-1-2017 02:03 PM | Show all posts
Edited by seribulan at 30-1-2017 01:19 PM

Tips Australia- hari-hari minum kopi...sedap tol...cherry cherry everyday gak...
Australians love coffee, beach and barbecue

Sydney- opera house, sydney/darling harbour n circular key-  souvenir shop di sini..great ocean road, 12 apostles, eating calamansi n other seafood, aboriginal show, free bus ride...  animal zoo- koala kanggaroo, tasmanian devil etc malam tengok Sydney Harbour Bridge n the famous rock tu...cuci mata tgk junior not so senior like here bikers n geng kereta mewah..yg mlm mula keluar kumpul...Siang hop on a bus to Bondi beach

Gold Coast- Australian ni rajin cakap BM dgn Malaysian...siap nyanyi Rasa Sayang...funny..derang akan tetiba sapa kita- hallo...terkejut gak la...theyre very friendly...ada halal Korean eatery...yg lain ada citer seblm ni...wifi @ Surfers Paradise..Gi tengok derang sambut Christmast @ the beach- barbecue...

Melbourne- Greek n Turkey city...mkn peach, gozleme etc...Victoria market...free city circle tram...Ada Indonesian n mamak restaurant...park dia best gak...Royal Botanic Gardens...ada wifi...guling park ala hindi movie

Brisbane- manmade beach- ferris wheel of Brisbane,  nitro icecream...free boat ride...best river cruise...jln tepi pier...ada bicycle ride... gi time Christmas merasa dok watch Christmas Parade at the busiest shopping street...wifi at City Hall. Tgk bebudak main kriket masa lepak kat park...n Mount Coot-tha Lookout...view from the top


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-2-2017 08:21 AM | Show all posts
terbaca bod pelancongan @aisya_hadi Perth Adventure...mohon tepek sini ye sebab menarik sesgt...

day 1 - sampai dah ptg...
- sbb sampai on boxing day, kami terjah jugak ke belmont forum...dpt la sambar corelle @ $41.30 per set ... hajat tercapai gittew...
- dinner - order packed dinner dari zahida assyaima (whatsapp +60 13-659 5539) ....sedap, penuh sume bekas...harga pun ok .. ade macam2 menu...

day 2 -  cover swan valley ...TG : Jutawan Tours
- bfast picnic @ whiteman park
- caversham wildlife park
- margaret choc factory --- sedap hot choc dia
- yahava koffeeworks --- sila cuba ice koffee, sedap gile...beli 3 botol bawak balik & suh die bubble wrap skali sbb nak bawak balik masuk beg baju kan...
- lunch @ charcoal chicken -- mmg terbaik la kambing nya...saya bkn peminat kambing, tp makan meratah2 kambing sbb tak rase lgsg kekambingan nya
- after lunch, shopping @ watertown  brand outlet ....
- dinner @ insan cafe...agak kecewa..sbb tak la sedap spt yg diwarwarkan...maybe sbb kami ramai sgt, order mcm2, tukang masak takleh nk fokus kot masak sedap2..pk yg baik2 aje
- lepas makan, jln2 tgk perth city, naik ferry pergi balik cross swan river ..saje gatal..

day 3 - ke north ..TG : Actractive - Kamarul (whatsapp : +61 413 974 855), FB: Nora Oliver & K.Syima--- sgttt  best dorg ni.. FB Page: Jalan-jalan Perth
- bfast picnic @ yanchep natinal park (packed bfast by FB: Noorzuliana Azhar - nasi goreng pattaya)
- stop over at moore river
- lunch @ lobster shack -- so so la kot...tade la kebabom sgt rase die
- pinnacles
- lancelin sand dunes -- tak larat nka turun naik...pastu angin kuat...seb baik mmg dah standby bawak goggles utk kanak2...so agak seronok la mereka bermain di situ....
- packed dinner by FB: Noorzuliana Azhar ....mmg sedap gile nasi ayam dia....harga sume menu die sama jer.. $7 satu pack...
- malam gi shopping souvenir @ kilang Megabes -- buat appointment dgn owner Megabes Wen Teo mobile : 0402 827 123 / office  (08) 9248 1071 ....
(kami buat mlm, sbb nak save masa shopping ..tak perlu spend masa siang utk shopping souvenir kat e-shed cadangnye)

day 4 - kami ke south pula.. TG : Actractive - Kamarul, Nora Oliver & K.Syima
- packed bfast by FB: Noorzuliana Azhar ..nasi lemak awesome sedapppp -- mkn kat apartment je..die deliver ke apartment jam 6 pagi
- Mandurah cruise - sewa bot yg TG bawak sendiri..rezeki...dpt jumpe bykk dolphin
- Pickering Brook - Cherry Picking !!! ..syok gile petik makan petik makan...saya & suami bawak balik msia 5kilo ....$20/kg tak termasuk yg dok makan sampai pengsan kat ladang tu...balik sini tgk rege...mak ai...sekilo RM123...
- lawat Curtin University - amik aura utk kanak2 tanam cita2 gi blaja obersee - gi Corica --- beli apple strudel yg glemer tu....serius terbaikk sedap
- minum petang @ Makan2 Cafe....pekena roti canai teh tarik...sedappp

day 5 - Fremantle - on our own
- bfast picnic @ Elizabeth Quay
- round hay street sekejap - ade org ngidam nak beli pandora
- naik train ke Fremantle
- then menapak ke Fremantle market....otw, singgah beli churros...mmg sedapp...
- Fremantle Market - sesak sgt....x syok jln ...tp terjah juga Muffle & Co dlm market tu, kedainye depan pintu masuk...beli muffle yg sedap tu ..$10 satu...sila beli yg with icecream, lebih sedap compared to yg with whipcream...
- then naik blue cat kat tepi market tu...stop kat yg last stop, stop 18 kot ..lupe dah...nak terjah jugak e-shed market ....jln kaki cross railway station dah sampai...kali ni pi kedai Aussin....lagi syok rupenye,sbb kedai die byk..n die mmg bagi diskaun sbb serumpun katenye ....bile compare ngan megabes, mcm Aussin ni lagi murah kot...
- pastu naik balik blue cat round balik fremantle n stop kat esplanade...budak2 syok main kat park & playground...lepas dah penat, jln ke cicerello...fish & chip for early dinner..
- head back to train station, balik perth...tapiiiii atas permintaan ramai, nak singgah lagi skali watertown (cos on Friday,  watertown close @ 9pm)....so naik train td tu stop @ city west station...then jln kaki sket dah sampai...so, bershopping lagi, sampai 815 pm kot..laju gile sume bershopping

day 6 - balik msia ...kat airport TG Kamarul handle & guide kami sampai kami masuk check in...serius berterima kasih sgt2 ...masing2 beg makin gemuk, beranak pinak sbb shopping x ingat donia ...
and advisable, pergi airport biar awal, ape2 hal senang tak kelam kabut..
n corelle kene check-in ye kawan2, xleh hand carry...ade makcik immi ni strict gile..terpaksa la a few of us wrap balik n masuk check-in corelle bogel kotak jer...pasrah....
kalo rezeki dpt yg tak strict, die kasik lepas jer hand carry...

kesimpulannya trip kali ni mmg memuaskan hati sbb TG Kamarul, Nora Oliver & K.Syima mmg sporting & try nak fulfill semua permintaaan rombongan Cik Kiah seramai 26 org...
kami opt utk amik day tour dgn TG sbb kami ramai, n ade warga2 emas...so agak kesian kalo nk buat style jln2 kaki terjah ...
alhamdulillah sume seronok & puas hati ...
n mmg sgt2 recommended utk deal with Actractive team : Kamarul, Nora Oliver & K.Syima..
(promosi tak berbayar...tp sbb sgt puas hati )
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-2-2017 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by seribulan at 1-2-2017 08:17 PM

Yg ni cilok FB Fatin Najwa sebab menarik gak...
https://m.facebook.com/fffanaj/albums/10208412227891385/


Bismillah...
.

Alhamdulillah kami baru je balik dari mengerjakan ibadah umrah dan ziarah ke Madinah dan Makkah. It was such a memorable experience n i feel like sharing it with all of you. Basically saya cuma nak share persediaan, itinerary dan pengalaman umrah kami kali pertama. Masa saya nak ke umrah hari tu pun saya banyak buat bacaan dari pengalaman orang lain supaya lebih bersedia nak berangkat ke tanah suci. Jadi, saya rasa nak give back to others dengan menceritakan pengalaman kami lak.
.
Untuk perjalanan kami kali ni, tiket flight beli sendiri.. yang lain semua prepared by As Shams travel & tours. Kursus umrah, visa, airport transfer, hotel, ziarah n transport semua by agency, cuma customized pakej ikut cane kitorang nak. Sebab kan first timer, jadi memang better follow agency yang dipercayai. Kami bagi 5 star untuk servis As Shams travel & tours yang terbaek 👍🏼
.
https://www.facebook.com/asshamstravel
.
Contact details As Shams travel & tours :
Hafiz Sam 📲 +60 10‑666 0886
.
Cuma ada sesetengah benda yang kami tak nak, so boleh adjust ikut keperluan. Contohnya kalau tak nak pakej sekali dengan makan ke, ada tempat yang tak nak ziarah ke.. nak hotel jauh/dekat ke.. Tu antara sebab utama kami pilih As Shams travel & tours sebab boleh custom pakej ikut macam mana kami nak.
.
My humble advice is, sebelum nak pegi umrah, buat research n bacaan sendiri supaya familiar dengan perjalanan kita nanti. Macam blog hopping travelog umrah orang lain ke, youtube kursus umrah ke, baca buku Travelog Haji by Dr Kamil (sangat recommended!) Jangan cuma harapkan kursus umrah yang pergi sekali tu je. Bak kata ustad masa kursus umrah yang kami pegi aritu.. teknikal n praktikal pasal ibadah umrah ni tak sampai sejam pun boleh study tapi persediaan mental dan rohani kita tu yang lebih penting. Sebab tu jugak la tergerak nak share pengalaman umrah kami ni, moga ada manfaat kepada yang nak mengerjakan ibadah umrah ni nanti insyaAllah..
.
So, here goes 😊 Silakan share jika bermanfaat ❤


.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-2-2017 08:37 PM | Show all posts
Checklist before nak ke umrah (wanita):

-mahram utk bawah wanita berumur bawah 45
-approved visa
-borang nikah yg dicop pejabat agama bhgn cerai rujuk
-gambar pasport utk umrah
-buku vaksin
-kursus umrah (baca buku n travelog umrah sekali lebih baik)

Day 1
Flight KUL-JED

Disebabkan kami pegi dengan tiket flight beli sendiri, jadi pergi airport pun berdua je dihantar kawan (thanks kak Yatie). Flight kami pukul 3pm jadi pukul 1pm kami dah ada kat KLIA untuk urusan check in. Kami tak pakai pakaian ihram masa ni sebab kami akan ke Madinah dulu.

Ada gak airlines yang straight ke Madinah so depends pada pilihan memasing. Kami naik MAS n flight tu kena transfer ke airport Jeddah dulu n naik kereta/teksi untuk ke Madinah. Transport kami di arrangekan oleh As Shams travel. Airport transfer Jeddah ke Madinah range bayarannya dalam 500-700SR kalau naik teksi biasa dan perjalanan ambil masa 3-4 jam.

Kami sampai airport Jeddah dalam 8.30pm. Alhamdulillah sangat sebab settle kat imegresen tak sampai 15minit. Menurut kata agen As Shams, kat imegresen ni yang selalu delay lama sebab ramai orang tapi maybe sebab kami tak sampai dengan jemaah jadi urusan tu dipermudahkan dengan izin Allah.

So terpaksa lepak kat airport lama sikit tunggu driver kereta yang nak bawa kami ke Madinah sebab janji dengan driver tu pukul 10.. punya la ingat settle imegresen lama huhu. Jadi kami solat jamak di surau airport jeddah. Airport dia tak besar macam KLIA tapi suraunya besar n selesa.

Day 2
First day in Madinah

Sampai Madinah dalam pukul 3 pagi. Sepanjang jalan tu tidur je jadi tatau la nak share jem ke apa ke haha. Terjaga je terus dah sampai ke depan hotel n terus check in. Nama hotel ni Al Ansar Golden. Hotel ni bebetul direct depan gate 25 Masjid Nabawi, tak sampai 20 langkah jalan dah sampai masjid. Pakej yg kitorg amik kat hotel ni ada sediakan makan bfast, lunch n dinner.

Tapi sebenarnya makanan memang takde masalah langsung kat Madinah n Makkah.. bezanya murah dengan mahal je n ikut tekak nak makan apa. Kadang2 kami gi makan sendiri je sebab nak rasa makan kat luar.

Masa baru sampai ni sebenarnya tak sabar sungguh nak masuk masjid nabawi tapi suami kata tunggu Subuh. So saya tak tidur pun, unpack barang2, mandi n dengar azan subuh pertama pukul 4.30am terus ke masjid. Ni gambar first time masuk perkarangan masjid nabawi, 4.30am.

Antara sebab saya tak sabar sangat nak ke masjid ni.. sebab saya risaukan uzur syarie. Jadi rasa sayang kalau tak berpeluang solat kat masjid nabawi di mana pahalanya 1000x ganda lebih banyak dari solat kat masjid lain masyaAllah. So, i will maximize my chance to iktikaf as much as possible insyaAllah.

Alhamdulillah, setiap waktu solat fardhu saya ada kat Masjid Nabawi n few times berpeluang masuk, solat n berdoa dalam Raudhah. Since kami tak ikut trip rombongan, so masa kami fleksibel. Whenever sesi Raudhah untuk wanita bukak je, memang saya akan ambil peluang untuk ke Raudhah.

RAUDHAH WANITA

Sesi 1 : 9 - 11am
Sesi 2 : 1 - 3pm
Sesi 3 : 9 - 11pm

Biasanya lepas waktu solat fardhu sebelum sesi Raudhah wanita ni dibuka dah boleh start tunggu n queue untuk nak masuk. Sebab kalau ramai orang, dia akan close gate awal. Still boleh dok area Raudhah sampai sesi habis (jika dah berjaya masuk) tapi gate nak masuk tu akan ditutup awal. Jadi the best ialah untuk datang beratur at least setengah jam before setiap sesi bermula. Contoh sesi start pukul 9am, 8.30am paling kurang dah beratur untuk nak masuk.

Masa saya pergi tu macam ni la jadualnya. Hotel kami dekat n berdepan je dengan entrance gate 25. Gate 25 ni memang antara main entrance wanita ke Raudhah. Sebab tu gak takde masalah nak pergi selalu sebab dekat je pun. Balik lewat malam pun tak takut n tak risau apa pun.. Ramai je jemaah lain ulang alik ke masjid sampai masjid tutup insyaAllah

Ni jalan nak menghala ke Raudhah.

Saya nak share sikit tentang pengalaman saya ke Raudhah. Sebelum saya ke Madinah, banyak artikel yang saya baca menceritakan betapa susah nak solat n even nak masuk ke Raudhah.. saya tak dapat bayangkan macam mana. Jadi pagi pertama saya pegi tu, saya redha je apa nak jadi tapi tetap nak pegi. So, since saya sorang2 sebab lelaki punya Raudhah entrance kat tempat lain lak so kena separate lah dengan suami.. jadi saya follow satu jemaah indonesia ni untuk jalan ke Raudhah.

To my surprise, tak ramai orang pun masa tu n tak perlu beratur banyak pit stops pun before nak masuk. Once dah masuk, yes memang ramai n memang bertolak2 especially wanita dari negara lain yang kasar n lebih besar dari kita. Masa ni saya terus bagi salam pada Rasulullah saw, berselawat n baca Rabbi Yassir Wala Tuassir berulang kali. Saya cuma doa dalam hati, ‘Ya Allah izinkan aku dapat tempat untuk solat dalam Raudhah ni.’

Sesi tolak menolak terus berlaku n tetiba saya dah ditolak sampai ke tepi sekali bahagian kiri dekat dengan pagar makam nabi n depan tu tiang. Saya terus solat sunat mutlak, tahiyatul masjid, solat taubat n solat hajat n berdoa dengan tenang je tanpa pengawas wanita tu suruh keluar dari situ. The feeling was undescribeable… Saya tak sangka boleh sedekat ini dengan Rasulullah saw dan berada dalam taman syurga (Raudhah). Sampai sekarang terkenang n rindu dengan bau wangi di Raudhah tu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-2-2017 08:43 PM | Show all posts
Allah itu maha besar.. dalam pada saya risaukan saya uzur tu.. 4x jugak saya berpeluang ke Raudhah, solat n berdoa kat sana. Kali kedua saya pergi, waktu malam.. saya tak tahu rupanya malam ramaiii sangat orang ke Raudhah so kami dibahagikan ikut negara. Malaysia dan Indonesia masuk last sekali. Masa ni saya kenal kawan2 baru yang masyaAllah sangat baik.. Kak June, Kak Siti n Sha. Dorang macam tak caye bila saya kata saya datang sorang huhu n ajak join masuk Raudhah dengan dorang skali sebab boleh gilir2 solat sambil jaga antara satu sama lain sebab tak nak orang tolak2.

Saya cakap kat Kak june, “jom la kita menyelit masuk dengan orang2 Arab tu.. sebab takut nanti habis sesi malam ni takut tak dapat masuk.” Kak june ni dah few times ke umrah jadi dia cakap “Fatin, takpe kita last pun.. janji kita tak bertolak2. Sebab kita nak ziarah makam nabi.. kalau bertolak n berkasar kasar ni nabi pun tak suka.” Betul jugak tu. So Kak June kata selawat n baca Rabbi yassir wala tuassir banyak2..

Saya bersyukur jumpa diorang ni sebab kami kenal tak lama pun ada la dalam setengah jam.. tapi bila dah masuk Raudhah tu diorang siap tanya nama penuh saya n suami untuk doakan kami. Then, saya dapat tempat solat depan tiang lagi.. means takde la orang nak lalu lalang. So saya pun dengan tenangnya buat beberapa solat sunat dan bila dah habis… cari cari diorang dah takde. Sedih sebenarnya sebab tak dapat no fon ke apa. Saya nak berterima kasih kat dorang sebab sungguh2 tolong saya tapi tak sempat…

Pagi tu suami bawa saya gi jalan2 sekitar masjid nabawi n cerita sejarah2 masjid ni dari yang apa yang dia baca. Sekitar masjid nabawi ni pun ada masjid2 lain yang dibina sahabat nabi.. kalau jalan pagi2 ni sejukkkk. Buat umrah hujung tahun ni sejuk cuacanya bila pagi n malam tapi tak la sejuk sangat. Sejuk yang syok untuk nak tour masjid yang besar ni.

Masjid nabawi ni cantiknya masyaAllah.. Sepanjang saya dok Madinah.. memang ajaib sangat rasa ketenangan yang buatkan saya tak fikir hal duniawi pun. Sayang sungguh bumi Madinah ni.. Bumi yang dijaga Rasulullah..

Ada saya baca somewhere, burung merpati di Madinah ni dijaga Rasulullah dan tak akan buang najis dalam masjid.. beza dengan di Makkah memang kena watch out tahi burung dalam masjid. Wallahualam betul ke tak..

BABU AS SALAM

Saya tengok entrance Raudhah lelaki.. lelaki boleh masuk Raudhah anytime, n lagi dekat dengan makam nabi n boleh tengok mihrab nabi solat.. tempat nabi berkhutbah… aihhh bestnyaaaa… Tapi ni tengok dari luar je la. Perempuan takleh masuk ikut sini.

DAY 3
Tour Masjid Nabawi

Masa ni, family mertua dah sampai. Memang kami suami isteri pergi awal few days sebab saja nak dok lama sket. Pagi tu, kami pergi tour sekitar masjid nabawi dengan sepasang mutawwif suami isteri wakil As Shams. Dorang berdua ni belajar kat Madinah jadi dah lama dok n familiar dah dengan kawasan Madinah ni.

Antara tempat yang kami gi ialah perkarangan masjid nabawi, Saqifah Bani Saedah, kawasan perkuburan baqi’ dan sekali lagi dibawa masuk ke Raudhah. Semua tempat2 ni jalan kaki je dari masjid nabawi.

Perkuburan Baqi'.

Untuk wanita, boleh tengok dari luar je sebab dah didirikan tembok tinggi sekitar kawasan perkuburan ni. Kaum lelaki boleh masuk jika ikut mengiring jenazah selepas solat jenazah setiap kali habis solat fardhu. Di perkuburan baqi’ ni ustazah cerita, barang siapa yang meninggal di bumi Madinah akan dikebumikan di sini termasuk jemaah haji dan umrah.

MasyaAllah bayangkan dikebumikan berdekatan Rasulullah saw dan lebih 10 ribu sahabat dan keluarga baginda… Dan ustazah juga cakap, Rasulullah saw sering menziarahi perkuburan baqi’, mengucapkan salam dan berdoa memohon keampunan serta rahmat Allah bagi mereka yang dikebumikan di situ.

Subhanallah Allahuakbar… moga kita terpilih untuk dikebumikan di sana kelak. Aminnn…

Masa dibawa ke Raudhah sekali lagi, saya bawa mak masuk dengan laluan wheelchair sebab risau mak bertolak2. Ustazah bawak adik2 ipar masuk Raudhah laluan biasa sebab saya kan dah pernah masuk sebelum ni.. ni kali ke 4 saya masuk so saya volunteer nak bawak mak sebab biasanya kena tunggu lama kat lorong wheelchair tu.

Kebetulan masa tu tak ramai pun yang beratur untuk wheelchair. Rezeki mak. Alhamdulillah mak pun dapat buat beberapa solat sunat dalam Raudhah dan saya yang menolak ni pun ada ruang solat khas yang tak perlu bertolak2 pun.

Gambar ni sebelum masuk ke kawasan Raudhah. Kawasan Raudhah ni dibezakan dengan carpet warna hijau. So, selagi berada kat carpet merah ni means belum sampai ke Raudhah lagi. Raudhah kat depan kawasan yang ada pemisah warna putih tu. Tiang dalam Raudhah pun lain dari tiang2 seluruh masjid nabawi.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 1-2-2017 08:47 PM | Show all posts
DAY 4
Ziarah Kota Madinah

Antara tempat ziarah yang kami pergi:

1) Bukit Uhud

Tempat berlaku perang Uhud. Dan kami berkesempatan menziarahi makam para syuhada Uhud. Allahuakbar.. seumur hidup saya cuma pernah baca je tentang kuasa Allah untuk balasan baik dan buruk di alam barzakh.. tapi ketika melintasi makam sayyidus syuhada uhud, sayyidina hamzah.. bau wangi.. Tengok juga sekeliling kot ada orang jual minyak wangi ke apa sebab wangi sungguh… tapi mutawwif kata memang wangi kat sini. Subhanallah..

Kat sini la makam Saidina Hamzah yang kami bau wangi tu. Perkuburan kat sini ditandakan dengan batu je. Lain sangat dengan perkuburan di Malaysia yang siap buat batu marmar dan hiasan bagai.

2) Masjid Quba

Masjid pertama di dunia, masjid yang dibangunkan Rasulullah saw ketika dalam perjalanan baginda berhijrah ke Madinah. Ambil la peluang untuk solat di Masjid ni sebab pahalanya sama seperti pahala menunaikan ibadah umrah.

Fadhilat solat di Masjid Quba'

Sabda Rasulullah SAW, "Sesiapa yang berwudhu’ dari rumah, kemudian pergi ke Masjid Quba' dan solat dua rakaat di dalamnya, maka baginya sama dengan pahala umrah."

3) Wadi Al-Jinn

Atau lebih dikenali sebagai bukit magnet. Wallahualam tentang ada jin ke tak tapi menurut kata mutawwif, bukit2 di situ ada kuasa magnetic yang tinggi. Magicnya, van yang bawa kami tu bila free gear pun kereta boleh jalan laju. Dan bila press pedal sekuatnya, kereta jalan lambatttt sangat pulak. Driver buat demo masa kitorang ada dalam kereta tu. So, kitorg jadi kagum lak. Ramai gak orang sepanjang jalan tu berekperimentasi dengan kuasa magnet bukit sepanjang jalan ni.

MasyaAllah.. Maka nikmat Tuhanmu yang manakah kamu dustakan?

Malam tu free n easy. Kalau nak shopping or jalan2, pegi la lepas isyak. Isyak pukul 7 lebih.. jadi takde la terkejar kejar nak ke masjid nanti lagipun kalo masuk waktu solat fardhu, semua kedai akan tutup sebab semua akan solat jemaah di masjid.

Girls, kalau nak beli jubah, beli kat Madinah sebab murah dari Makkah. Lagipun kalau dah setel shopping kat Madinah, kat Makkah boleh la focus kat umrah n iktikaf kat masjidil haram kan? Nah sis belanja gambar try jubah. Try je tak beli pun 😝

Tips dari SM seribulan- fesyen terbaru banyak di Madinah tapi yang murah di Makkah. Kena pandai cari...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-2-2017 08:49 PM | Show all posts
DAY 6
Pagi terakhir di madinah.

Sebak sungguh rasanya nak tinggalkan tempat ni. Kami akan berangkat ke Makkah hari ni. Jadi saya ambil peluang buat beberapa solat sunat kat masjid nabawi n solat sunat ihram sekali sebelum berangkat ke miqat masjid birr ali untuk niat ihram.

Saya juga berdoa supaya Allah jemput kami lagi ke sini, dimurahkan rezeki, diberi nikmat kesihatan yang baik dan diberi kesempatan masa untuk datang lagi, especially untuk menunaikan haji.

Niat ihram di miqat birr ali. Miqat ni maksudnya sempadan kawasan untuk menunaikan ibadah umrah dan haji. Kita kena niat di miqat sahaja untuk nak tunaikan ibadah umrah. Lelaki kena siap2 pakai pakaian ihram dari sini dan dah start kena jaga larangan ihram.

Untuk perempuan better niat ihram bersyarat sebab takut tetiba period lak kan. Saya niat ihram bersyarat. Perjalanan ke Makkah ambil masa 3-4jam.. kami stop sekali kat tempat macam R&R untuk makan. Kat masjid Birr Ali dah solat jamak siap2 zohor dan asar. Sepanjang perjalanan saya bertalbiah seperti yang disarankan mutawwif sampai tertidur. Kami sampai Kota Makkah waktu Maghrib.

Di Makkah kami dok di hotel Retaj Albayt Suites. Hotel ni konsep hotel apartment, ada 2 bilik dalam satu unit, 3 katil dalam bilik pertama, 4 katil dalam bilik kedua, 1 katil di ruang tamu yang spacious n ada dapur skali. So, total boleh dok 8 orang dalam satu unit. Kalau pergi dengan family memang sesuai dok kat sini.

Alhamdulillah gak hotel ni berdepan je dengan entrance masjidil haram. Satu bangunan dengan clock tower. Kami settle down barang2 dalam bilik n get ready untuk buat umrah wajib for most of us.

Dari hotel kami ni, ada musolla wanita di level 10. Lepas solat maghrib kat musolla ni, saya terus ke saf depan ada cermin besar nampak view menghala ke masjidil haram. Saya terus pergi kat cermin tu n tercari2 Kaabah tapi tak nampak! Tiba2 rasa sedih… rupanya saya diberitahu memang tak nampak Kaabah dari situ sebab tak cukup tinggi. Kaabah di dalam lagi kawasan masjid. Jadi, masa nak buat tawaf umrah nanti baru masuk ke kawasan tu.

Masa ni saya berdebar2 sangat sebab first time nak tengok Kaabah live depan mata kan… Allah je tahu perasaan saya masa tu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-2-2017 08:53 PM | Show all posts
Bila masuk dalam perkarangan masjid, saya tunduk je.. tak tahu kenapa. Lepas tu, berjalan pula nak masuk ke kawasan mataf untuk buat tawaf. Bila saya angkat kepala nak pandang Kaabah, automatic saya terus nangis dan rasa tak percaya sangat saya sekarang berada depan Kaabah, kiblat untuk semua umat Islam di dunia ni.

Saya sebenarnya agak bersedia la jugak dengan buku panduan doa umrah, what to do, whats not to do masa tawaf.. kiranya saya dah baca n buat research la sikit2. But when the time comes, semua tu jadi macam lost kejap. Lepas niat tawaf, saya cuma mampu berzikir, berdoa ikut apa yang saya teringat dan most of the time i just cried like a baby. Saya yang pendosa ni pun Allah swt terima untuk hadir ke Baitullah.. Masa tu takleh fikir n tak kisahkan orang lain pun.

Sedar2 dah habis 7 pusingan tawaf. Ni gambar lepas tawaf nak proceed ke saie.

Lepas solat sunat tawaf, terus proceed ke ibadat saie. Entah mana la datang semangat dan tenaga tu padahal it has been a long journey since morning, tapi Alhamdulillah tak rasa penat pun. Sedar sedar dah nak dekat pukul 1 pagi.

Yang lain nak naik bilik hotel terus lepas dah bertahalul, tapi saya cakap kat suami, saya teringin nak pegang Kaabah, kalau berpeluang. So, suami bawak saya pergi menghala ke Kaabah. Tq sebab selalu teman hehe ❤

Saya nampak ramai sangat orang berebut di area Hajarul Aswad untuk nak pegang dan cium.. suami cakap kita tak payah pegi la takut orang tolak2. Tiba2 ada orang tanya kami.. nak pergi ke Hajarul Aswad tak diorang boleh tolong bawakkan.. suami setuju sebab diorang tak berkira dengan bayaran sedekah.. n it happened so fast when suddenly my face was inside the Hajarul Aswad’s casing already. I can see the pieces of the stone dalam jarak sedekat tu. Takde orang cederakan or pijak2 tolak kami pun sebab kami dijaga oleh diorang yang nak membantu tadi tu. Lepas tu kami terus sujud syukur menghadap Multazam. Rasa macam tak caya sangat 😭

Tetiba dia teringat, mak pun teringin nak cium Hajarul Aswad tapi belum berkesempatan walaupun lepas berapa kali gi umrah dan haji. So, kami naik hotel dan ajak mak pegi.. suami teman mak dengan bantuan orang yang tolong bawakkan tu untuk ke hajarul aswad. Saya doa je kat depan multazam moga urusan diorang dipermudahkan. Mak happy sangat dengan experience tu Alhamdulillah.

Suami pesan, kita cium hajarul aswad sebab nak ikut sunnah nabi.. bukan sebab kita agungkan batu tu lebih dari Allah swt. Saya setuju.. niat kena betul. Cuma nak pesan jaga2 dengan orang yang nak tolong bawakkan ke hajarul aswad tu.. sebab ada yang paksa mintak dibayar sampai RM1000! Jadi, sebelum setuju dengan apa apa, tanya betul2 dulu kena bayar ke atau derma seikhlas hati ok. Cium hajarul aswad ni tak wajib pun.. sunnah je. Kami anggap ni rezeki kami sebab dipermudahkan Allah swt.

Kat Makkah kebanyakan aktiviti kami rileks je. Hari Rabu-Jumaat kami spend masa kat hotel n masjidil haram je.

Ni gambar suami masa solat Jumaat. Kami solat di musolla sebab masjid penuh dengan jemaah lelaki. Jika berpeluang solat jumaat di Makkah, ada translation khutbah jumaat 90.5 untuk BM/Indonesia, 100.0 untuk english. (Sori kalau tersilap. Ada banner tulis info untuk fm translation ni kat sana)

Bawak FM radio atau fon yang ada radio n ear phone untuk tune in translation. Saya tak faham bahasa Arab jadi saya bawak mp3 player untuk nak dengar khutbah ni. Sebab imam of course akan berkhutbah dalam bahasa arab kan. So kita dengar translation. Nak gak tau imam cite apa sampai nangis2 kekadang tu.

Macam biasa, makanan memang takde masalah kat Makkah n Madinah ni. Selalunya kami akan beli lauk di restoran felda d saji kat bangunan sebelah hotel kami (Safwa hotel, level 2) n makan kat bilik ramai2. Kalau nak jalan jalan, pergi lepas isyak yang paling rileks sekali n tak terkejar2 nak ke masjid bila masuk waktu solat fardhu. Perut melayu tetappppp cari nasi lauk masak lemak cili api hahahah.

Malam lepas isya' saja gi jalan. Best kalau dok Raffles Hotel ni sebab hotel ni ada bilik yang direct view Kaabah. Satu bangunan je dengan hotel kitorang Raffles Hotel ni. Ni dari coffee shop dia level bape tah tak ingat. Clock tower tengah tak beroperasi sepanjang masa kami di Makkah. So this is the best view from the top we could get at the mo. Boleh je masuk sebab ada observation deck.

DAY 9

Untuk wanita, kita kena bersedia jika kita uzur syarie. Perlu ambil tahu macam mana niat, cara nak buat umrah wajib, cara nak jaga larangan ihram, etc. Saya sangat bersyukur sebab Allah Maha Besar dan Maha Mengetahui.. sepatutnya saya akan uzur sepanjang di Madinah kalau ikutkan kebiasaan tapi Allah bagi peluang saya habiskan masa di masjid nabawi dan lewatkan masa uzur saya. Saya tak makan ubat untuk stopkan period cuma mak dan mak mertua suruh doa banyak2. Kuasa Allah.

So, malam hari ke 9 ni saya dah boleh solat balik. Hari hari saya mandi wajib tau sebab nak habiskan masa di masjid huhu tapi kecewa gak for few days. Takpe, ini bahagian umrah saya 😊 Sebab tu saya kata kena ambil tahu sebab jika uzur, kita akan berada lama dalam tempoh ihram sampai kita dah mandi wajib, jika dah niat umrah. Kalau tak, selagi tu kita kena jaga larangan ihram n kalau terlanggar, kena dam. Ada dam bayarannya sampai seekor unta tau. So, please take note ok.

Jadi lewat malam tu saya nak ke masjid. Nak buat solat sunat, tawaf sunat n i just wanna sit n pray in front of Kaabah. Kaabah ni, hanya dengan memandangnya pun dapat pahala masyaAllah. Suami pun nak teman. Masa ni was the best moment we’ve ever spent together, for me. Kami tawaf sunat sama, n lepas tawaf.. kami saja jalan di tepi Hijr Ismail. To our surprise, lengang dan tak crowded n tak bertolak2 macam selalu. So kami masuk dan sempat solat n berdoa dalam tu. Takde pengawal halau pun. Such a bliss moment. Rezeki sangat2. Syukur alhamdulillah.

Kenapa rasa best sangat sebab Allah izinkan solat dalam kawasan Hijr Ismail ni? Sebab pada asalnya kawasan Hijr Ismail ni termasuk dalam binaan Kaabah yang dibina oleh Nabi Ibrahim. Ia dikeluarkan dari Kaabah ketika binaan Quraisy. Jadi, solat di dalamnya menyamai solat di dalam Kaabah. MasyaAllah.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-2-2017 08:55 PM | Show all posts
Dalam bilik ada tv yang buat live streaming depan Kaabah. Tv ni sangat helpful sebab kami dapat bajet orang ramai ke tak kat area masjid. Selalunya lepas 12 tengah malam kurang sikit. Tapi still ramai cuma tak se-crowded waktu siang. Kami pergi waktu tengah lengang tu sebab bajet crowd dari tv ni la. Tapi rezeki jugak kan.. Allah yang tolong permudahkan.

DAY 10
Ziarah Kota Makkah

Kami pegi ziarah naik van sebab amik pakej sendiri2. Kalau dengan jemaah rombongan, pegi ziarah naik bas. Antara tempat2 yang kami ziarah di Makkah:

Ladang unta
Masjid Hudaibiyah
Muzium Al-Haramain (Muzium 2 Masjid Suci)
Gua Hira’
Jabal Rahmah
Arafah
Mina campsite

Jika nak buat umrah kali kedua dan seterusnya, masa ziarah ni biasanya kita akan dibawa ke miqat berdekatan untuk niat ihram. Masa kami pergi ziarah, kami ada ke miqat di Ja’aranah untuk niat.

Saya sempat buat umrah 2x sepanjang trip umrah kali ni. Kalau nak buat banyak kali pun boleh, just ambil teksi untuk ke miqat berdekatan. Tapi, untuk wanita.. kena pastikan ada mahram ikut sekali. Jangan pandai2 pergi walau berdua dengan wanita gak.

Ada tempat yang kami turun n ada yang kami just lalu je sambil mutawwif cerita tentang sejarah tempat2 tu. Contoh macam ladang unta, tak turun pun just tengok je dari luar. Kami pilih di tempat mana yang kami nak spend masa lebih. Driver tu akan follow je. Driver ni diarrangekan oleh pihak As Shams travel & tours.

Masa ke Jabal Rahmah ni, kami berdua tak naik ke atas puncak bukit tu, ada ahli keluarga yang naik. Jabal Rahmah ni tempat di mana Nabi Adam AS dan Hawa ditemukan kembali setelah terpisah selama beratus ratus tahun di dunia. Jadi, tempat ni simboliknya orang selalu berdoa untuk ditemukan jodoh. InsyaAllah semua akan terjadi dengan izin Allah swt.

Cuma janganlah kita ni nak berdoa semata disebabkan bukit tu, sama macam nak cium hajarul aswad bertolak berkasar dengan orang lain sebab agungkan batu, nak tulis2 nama kat batu bukit, nak usap tiang masjid di Raudhah dan sapu pada badan untuk ambil aura.. bagi saya semua ni tak perlu sama sekali.. but u will see people do these kinda things kat sana. Doa hanya pada Allah swt, tiada sekutu yang lain ok.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-10-2022 06:38 PM GMT+8 , Processed in 0.086010 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list