CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: seribulan

[Pelbagai] ...Idea EXPLORE/RASA : tips ke serata benua...

  [Copy link]
Post time 21-3-2021 02:43 PM | Show all posts
seribulan replied at 21-3-2021 12:27 PM
Good for you...stori le lagi...ni nunggu divaksin...nak pi Mekah & London

nak tunggu vaksin ni yg jenuh tu haha
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2021 08:52 PM From the mobile phone | Show all posts
saya pernah pergi bosnia.. sapa pergi sana waib try burek dan cevapi..sedapnyaaa..saya pergi bulan september masa tu, siang panas juga tp bila malam sejuknyeeee mcm winter

saya penah pergi mesir juga, makanan sedap2 tp malangnya masa da nak balik tu food poisoning kot mmg cirit sume rasa la ada make sure prepare ubat2 ni ya.. naik gunung sinai juga tp kat puncak tu kulit luka sbb sejuk sgt..

saya teringin sgt nak pergi turki
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-3-2021 07:35 AM | Show all posts
ironpatriot31 replied at 21-3-2021 01:43 PM
nak tunggu vaksin ni yg jenuh tu haha

Nunggu Fasa 3 ni...berjanggut
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-3-2021 07:37 AM | Show all posts
airmineral replied at 21-3-2021 07:52 PM
saya pernah pergi bosnia.. sapa pergi sana waib try burek dan cevapi..sedapnyaaa..saya pergi bulan s ...

Ni link ke Turki memang best saya pun tak sangka...


https://mforum.cari.com.my/forum ... ;extra=#pid72400231


Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2021 10:06 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 22-3-2021 07:35 AM
Nunggu Fasa 3 ni...berjanggut

Btol2 last travel pegi ausiie n umrah pastu terus x bole travel lagi waaaaa nak gi Singapore pun x lepas......rindu nak feel makan dalam flight bole gitew huhuhu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-3-2021 12:16 PM | Show all posts
ayamour78 replied at 22-3-2021 09:06 AM
Btol2 last travel pegi ausiie n umrah pastu terus x bole travel lagi waaaaa nak gi Singapore pun x ...

Last pegi UK je...pehtu pandemik
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2021 10:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Syoknya Kalau dapat travel
Tp zaman covid ini kena la dok.dendiam mereput kat umah kalau xde keadaan mendesak nk keluar.
Kalau nk travel opkos nk tgk keindahan pemandangan sesebuah destinasi,di sampai bajet nk pergi sana n also ada tempat peninggalan sejarah..baru best nk travel
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-8-2021 07:47 PM | Show all posts
Nak sambung yang tertangguh sebab .pandemik.. travel UK & Europe
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 03:03 AM | Show all posts
Semua pergi sendiri xde Travel agency.
Korea 3X (sebab x boleh move on.. so pg banyak kali)
Japan
Bali
Bangkok
Turkey
kashmir
US

Bile border nak bukak ni aku dh x boleh duduk diam...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-8-2021 02:27 PM | Show all posts
Ciksayang replied at 3-8-2021 02:03 AM
Semua pergi sendiri xde Travel agency.
Korea 3X (sebab x boleh move on.. so pg banyak kali)
Japan ...

Japan
Bali
AustraliaBandung/Jakarta
UK
Ireland


ni backpack @ x guna travel agency...




Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2021 02:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila la ada rezeki nak travel ni.. Ada ke rezeki saat bumi sudah begitu usang.. Tunggu pengakhirannya saja.

Tak puas pergi NZ, tu la first time tak guna pakej sendiri cari campervan, flight, visa etc.

Rindu nak travel Turki, tak boleh pergi sekali tak cukup nak explore. Uzbekistan pun best.. Hmmm Balkan and some Mediterranean countries.. Syukur la sekali pun dah penah merasa celup kaki laut nun..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2021 07:44 PM | Show all posts
Rindunyaaa nk travel.. Cpt la covid ni habis

Weols jenis travel yg last min plan.. Xde proper itinerary.. Jalan redah je..

1st trip giler kami.. Chinese new year 2012..Cuti pjg, pack brg.. Bwk je buku merah.. Destinasi dituju tak tau..Yg i ingat, weols pegi lepak mv dulu, tgk muvie, lps tu mkn2..Tgh2 mkn tu decide jom kita gerak ke utara.. Kut2 rajin blh masuk thailad.. Henjut punya henjut, dh masuk border..Asalnya ronda2 pasar pagi sbb masuk  ikut wang klian.  Terus jalan, sampailah krabi.. Nmpk signboard ke krabi-phuket 180km.. Lepak2 mkn dkt krabi, terus gerak ke phuket. Akhirnya sampai phuket... mmg xde book hotel.. Cari punya cari, dptla bilik hotel,  so far so good sbb perjalanan best, jln besar, rnr bersih, surau bersih. Stay la 4-5 mlm kat phuket, lps tu gerak blk. Kami lepak pulak krabi 3 mlm..  Lps trip tu, rasanya dh 5 kali kami drive ke phuket.  Ada yg member dan cousins join konvoi ramai2..

I start travel tpt lain drpd 2017.. Waktu i cuti belajar.. Financial dh start stabil, anak2 dh besar.. So senang nk gerak.  

Jun 2017- 1st time travel ke London dan Paris. Yg ni sbb 1st time jejak kaki ke Europe, xde pengalaman, tanya kwn2 dan abg ipar..Diorang kata book hotel siap2.. Better naik public trnsport etc..  So kami pun follow.. Flight tiket pun booked 2 weeks early. As usual, perangai kami jln2 ikut hati, free and easy. Shopping bkn agenda utama. Kt London, paling happening bila pegi Little Venice, sampai ke  Camden Town. Ini semua main redah jaa.. Yg lain2 tu, smpt la explore tpt2 yg jd tourist attraction . Setel london, naik Eurostar ke Paris. Smpi Paris, hampehh betoii tgu nk amik kunci Apartment.. Seb baik dpt Apartment besar, mengadap Eifel Tower.  Tpt utama kami tuju Disneyland.. Lps tu ronda2 town, Eifel Tower tu wajiblaa.. Dh smpi kan.. Blh la.. kena kejar dgn org Timor Leste, mcm negro tp ckp Indop...

Sept 2017- Pegi US dgn hsbnd. 1st trip berdua jauh dgn hubby. Kebetulan dia ada conference dkt Texas 4 hari dan i cuti semester. Blh la ikut. Proses amik Visa dkt Embassy xde mslh. Ticket beli guna travel agency. 4 hari ronda2 Texas, x ke ana sgt sbb bz, lps tu kitorang fly ke Los Angeles berdua. Kami sewa kereta, cari hotel dan lepak. Kt sini kami buat keje giler lagi.. Sbb masa suntuk, kami ada 4-5 hari ja.  Kt LA kami smpt pegi Universal Studio, Walk of Fame dan ronda2 town. Kami sempat touch down pegi San Francisco dan Las Vegas ( book flight last min) LA-San Francisco-Las Vegas-LA.. merasalah naik 1st class drp Vegas ke LA.  Kami smpi Vegas around 7pm, and the next day around 8am, kami dh patah blk ke LA. Mmg keje giler hahah.. Vegas mlm la happening.. Kete yg kami sewa dkt LA kami tinggal dkt parking airport LA (beg baju tinggal) just bwk 1 beg kecik ja utk ke San Francisco dan Vegas, smpi San Francisco, sewa kete lain, then touch down Vegas, kami sewa lagi kereta lain. Puas sbb hubby i mmg jenis suka drive, blh explore tpt yg org x pegi.  Vegas kami tak tido sbb dpt fligt awal pagi, lepak tido dlm kete jap sblm next flight. Sampai LA kami lepak lg 2 mlm, ronda dan shopping sikit2. Weols jatuh hati dgn San Francisco, balik Malaysia terus buatkan visa siap2  utk anak2.. Dh plan nk repeat US next time, amik cuti panjang... Visa valid 10 years.. still got time..

Jun 2018- i habis belajar.. Sblm i masuk keje, i ada 7-8 days ja cuti. Final exam paper i habis awal. Tetiba hubby i tanya dan bg few places mana i nk pegi.  Kira mcm hadiah habis belajar. Pilih punya pilih sbb masa x byk, i pilih Amsterdarm dan Zurich..  Mlm tu juga kami book flight, esok mlm fly.. sempatla packing brg apa yg patut. Mlm tu fly.. Hubby i mmg kagum giler dgn i sbb i blh setel everything and blh kata 90% perfect. Weols mmg bag travel dh siap2 asing.. Beg toileteries dan bag  gadjet penting (cables charging , plug multipurpose etc).  Capai ja setel. Xyah kalut2 nk cari kumpul bila nk berjalan. Trip kali ni kami cuma booked flight pergi balik. Itinerary, hotel semua mmg xde.. Sampai airport, 1st thing sewa kereta.  Itu yg penting.  Dpt kereta kami gerak ke Amsterdam. Dpt hotel betul2 walking distance ke Red Light Area. Haha.. Smpi hotel check in, lps penat, bari google survey mana nk pegi. mlm tu just santai2 rehat dulu. Kami habiskan 4 hari di Amsterdam..smpt la melawat tpt2 menarik.. Pegi explore Red Light Area berdua dgn hsbnd, masuk Sex Museum.

Lps tu kami gerak ke Zurich,  smpi sana as usual sampai airport kami sewa kereta dulu. Xde kereta mmg xleh gerak la.  Sewa Apartment dkt Zurich.. Very nice place. Cari restoran halal, jumpa 1 restoran owned by malaysian, tukang masaknya org Pahang, tp dh lepak sana, kawen org sana. Smpi skrg jd member. Selalu keep in touch dgn hubby.  Smpi Swiss, mmg target nk ke Mt Titlis la kan.  Oleh sbb kami drive sendiri, puas la explore masuk kampung2 atas bukit. Mmg berbaloi sgt. Blh stop mana2 amik pictire, tak terikat dgn sapa2. Free and easy. Org sana baik2.. Setioa kali lalu tpt private, weols mintak izin utk amik picture.. Semua okay.  Berbaloi2.. i blk smpi klia ptg, esoknya terus report duty.. Jetlag tak habis lagi... Nasib la labuuu...

Ogos 2018- I pegi Jakarta dan Bandung. Short trip ja. Mkn mmg heaven la.. Tp macet tak leh tahan.. Nyaris nk terlepas flight balik di Bandung.  Sbb jarak perjalanan 30 min terbabas smpi 3 jam..

Dec 2018- Trip ke Australia dan NZ.. Last min plan juga. Seb baik blh setelkan visa Ausie on time. Ada mslh sikit, tp Alhamdulillah setel cpt. Apply yg approved less than 24 hrs. Beli flight KLIA-Sydney-Christchurch ja dulu. Weols book Motorhome 6D5N utk explore Southern NZ. Best travel naik motorhome.. Camping site dia bersih, toilet proper dan bersih, mcm rumah. Cuma nk pusing NZ ni dr  1 tpt ke 1 tpt tu mmg jauh2. Kami main terjah camping site yg ada. As usual free and easy. Tak terikat book mana2 camp site. Setel kami gerak ke Auckland. Hajat hati nk visit "The Hobbit" tapi ticket sold out smpi middle january. So x stay lama dkt Auckland, kami terus fly ke Melbourne. SKat sana pun free and easy pusing town.  Nasib baik i ada member kat sana. Dia tanya balik naik apa..I cakap naik AirAsia. Terus dia ckp, Air Asia kena naik dr Avalon which is 1 hour drive from town.  So a day before blk, kami ke Avalon, cari hotel terdekat dgn Airport.


Feb 2019- CNY i hanimun ke Hanoi-Siam Reap- HCM.. Short trip juga. Touch down tpt2 biasa. Kt Hanoi kami lepak dkt "Hanoi Train Street" smbil minum kopi telur yg famous.  Nice experience.. Kt Siam Raep, pegi visit Angkor Wat, Floating Market menyusuri sungai teh tarik.. Dkt HCM kami enjoy food kt sana. Pegi dinner atas kapal.  Kali ni kami x sewa kereta.. Naik uber je.. Senang..

Apr 2019. I kebetulan dpt cuti 6 hari. Hsbnd i terus ajak i pegi Jepun. Mlm cari tiket, the next day mlm, kami terbang. Kt Tokyo kami x sewa kereta. Naik public trnsport ja. Pegi la tpt menarik, Shibutya, Shinjuku, Mt Fiji. Elok pulak time smpi Tokyo, sakura baru berkembang.  Happynya rasa. Mmg puas bergambar. Duk Tokyo 4 mlm, lps tu naik bulllet train ke Osaka. Smpi Osaka kami pegi muzeum kereta.. Hubby i minat benda2 mcm ni. Sempat la pegi 2 muzium. Satu lg benda kelakar, tersalah airport lagi.  Syukurlah dpt driver yg terer cilok mencilok. Smpi Kansai airport, MAS dh tutup kaunter, kami last passenger check in. Belari2 la kami pegi kaunter imigresen. hubby i dh laju ja.. Tp i kena tahan dek org Jepun, dia ingat i minah Jepun, salah laluan masuk foreign lane.. I tunjuk passport baru dia lepas hahah..Kalau tak, jadilah i minah jepun.


Jun 2019- Short trip lagi ke Bangkok. Thn ni mmg byk i travel berdua dgn hubby. Dpt rezeki maid yg blh diharap, dipercayai. Pegi few places yg menarik, pegi floating market.  Tak sah kalau tak jejak Chatuchak Weekend Market and Maeklong  Railway Market Train. Best tgk train lalu market. Beza dgn train kt Hanoi, lalu market laju.. Kt Bangkok, slow and steady..

Dec 2019- Last trip sblm Covid melanda dunia. Pening gak nk pilih tpt. Few places yg jd piliham, South Africa sbb tgh summer. Nk gi NY tp tgh winter. Siang tak pjg. Tak puas berjalan.  Pikir punya pikir, last min member hubby cadangkan pegi Egypt. Dia kenalkan Tourist Guide sekali. Inonesians yg duduk sana. Merasa la pegi merata. Naik train, naik Cruise 4D3N menyusuri Sg Nil, naik hot air ballon.. Wajib jejak kaki kt Piramid, muzium. Smpt touch down Luxor, Alexandaria, Aswa etc. Kat sini tak baloi drive sendiri..mm kalau ada tourist guide bagus sbb senang deal dgn org sana.

Haishhh..punya la rindu nk travel balik. Cptlah Covid ni berakhir.. Rindu nak travel balik...

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-10-2021 07:58 PM | Show all posts
farlis replied at 12-10-2021 06:44 PM
Rindunyaaa nk travel.. Cpt la covid ni habis

Weols jenis travel yg last min plan.. Xde proper iti ...

Boleh dah ke luar negara...Thai & UK x de kuarantin dengo nyee...huhu...passport tamat tempoh lak ni...
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2021 08:59 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 12-10-2021 07:58 PM
Boleh dah ke luar negara...Thai & UK x de kuarantin dengo nyee...huhu...passport tamat tempoh lak  ...

Passport masih hidup.. Tp bila pikir kena quarantine 14 days bila blk msia tu, mmg xleh buat apa la.. Kalau home quarantine pun, i xleh wfh.. Dr start pkp 1.0, i wajib dtg ofis.. Frotliner yg x didendang.. Bersabarlah tgubsemua reda.. Nk blk kg pun, risau lg.. Kes masih ada, minggu ni 2 org kenalan yg agak rapat baru meningggal asbab covid..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-10-2021 01:27 PM | Show all posts
farlis replied at 13-10-2021 07:59 AM
Passport masih hidup.. Tp bila pikir kena quarantine 14 days bila blk msia tu, mmg xleh buat apa l ...

Huhu...balik sini lak 14 hari kuarantin ye...tunggu keadaan kuarantin sini le camtu...
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2021 07:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Kuarantin dah kurang
Jadi 7 hari
Boleh apply home kuarantin
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-12-2021 07:59 AM | Show all posts
Mrgarlic replied at 19-10-2021 06:46 PM
Kuarantin dah kurang
Jadi 7 hari
Boleh apply home kuarantin

Omicron plak...omaigod...apa pun tak boleh dah...huhu...

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-1-2022 08:16 PM | Show all posts
Mrgarlic replied at 19-10-2021 06:46 PM
Kuarantin dah kurang
Jadi 7 hari
Boleh apply home kuarantin

Ujian COVID-19 tidak lagi diwajibkan untuk masuk England
Januari 25, 2022 @ 6:53pm

LONDON: Kerajaan United Kingdom (UK) dijangka melonggarkan syarat ujian coronavirus bagi mereka yang memasuki England, menurut Perdana Menteri Boris Johnson semalam, tatkala beliau terus melonggarkan sekatan memandangkan jumlah kes jangkitan semakin berkurangan.

Kerajaan ketika ini menuntut warga Britain dan penduduk banyak negara lain untuk menjalani ujian COVID-19 dalam masa dua hari selepas tiba di England.

Johnson, yang minggu lalu mengumumkan kelonggaran hampir kesemua sekatan tempatan selepas kadar kes jangkitan merosot sejak beberapa minggu kebelakangan ini, menjelaskan bahawa perubahan terbabit hanya akan dikuatkuasakan terhadap individu yang sudah lengkap divaksin.

"Bagi menunjukkan bahawa negara ini dibuka untuk perniagaan, dibuka kepada pelancong, anda akan melihat perubahan di mana mereka yang tiba di England tidak lagi perlu untuk menjalani ujian COVID-19 jika mereka sudah lengkap divaksin," katanya kepada wartawan semasa mengadakan lawatan ke sebuah hospital tempatan.

Johnson bagaimanapun tidak pula menetapkan tarikh pelaksanaan perubahan terbabit.

Awal bulan ini, Johnson menarik balik peraturan terhadap mereka yang memasuki England di mana mereka tidak lagi perlu menjalani ujian COVID-19 sebelum berangkat dan menjalani kuarantin sehingga diuji negatif.

Syarat terbabit diwajibkan bulan lalu selepas Britain berdepan lonjakan pada jumlah kes jangkitan akibat penularan Omicron pada lewat November tahun lalu.

Semasa mengumumkan pelonggaran peraturan terbabit, Johnson juga menyatakan bahawa varian Omicron sudah merebak dan langkah ujian terhadap mereka yang memasuki England hanya memberikan 'sedikit kesan' terhadap jumlah kes jangkitan, namun, terdapat 'kos yang ketara pada industri pelancongan'.

UK adalah antara negara di Eropah yang terjejas teruk akibat jangkitan coronavirus dengan jumlah kematian hampir 154,000 dan jumlah kes baru COVID-19 jatuh secara mendadak daripada paras rekod harian lewat bulan lalu. - AFP
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-7-2022 08:19 PM GMT+8 , Processed in 0.091010 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list