CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: seribulan

[Pelbagai] ...Idea EXPLORE/RASA : tips ke serata benua...

  [Copy link]
Post time 11-5-2017 05:35 PM | Show all posts
Edited by nandemoii at 11-5-2017 05:56 PM

Sambungan..

3. Spain-barcelona:
- airbnb murah, especially utk yg pegi ramai2 atau dgn keluarga. Haritu ktorg stay btul2 kt dpn camp nou, dlm 100euro lbih utk 2 malam.
- makan pun mucchh cheaper. 3euro blh dpt nasi dan ayam goreng sedap halal. Tp kena pandai cari kedai la. Seafood fresh tp kena ada bajet lebih sikit
- public transport ok. Better beli travel card hola barcelona - ada limit 3 hari, 5 hari..etc. sgt berbaloi pakai kad ni. Kad ni boleh beli online dan print kat airport. https://www.tmb.cat/en/barcelona ... ravel-card-hola-bcn
- kalau nk pergi attraction2, sila check website dulu. Kdg2 harga online ticket lebih murah dan ada yg kena book time slot (cth: parc guell)
- bas network di barca sgt bagus. dan orgnya baik2 even x ckp english sgt. i tertinggal hp dlm bas, cuak giler sbb bank card selit dlm casing hp.. tp diorg assign someone utk hantar at my place. alhamdulillah. baik sgt!!!
4. London
- airbnb mahal!! Jgn pakai airbnb kt sana
- instead, cari budget hotel. Cth: ibis budget
- ibis budget area east london sgt bagus. Bsebelahan dgn mosque. Byk kedai makan halal. Even ada menu 99sen! (Ayam n fries). Menu standard around 3-4pound.
- beli oyster card (deposit 5pound) dan topup ikut kesesuaian. Semua blh buat kt machine.. kalau habis, blh topup lg
- oyster card ni penting sbb dia ada sistem 'max daily cap'. Cthnya kalau korg guna sikit, dia tolak sikit dlm kad tu. Tp kalau guna banyak, max dia tolak is dlm 6.6pound. So sangat2 jimat. Dan rate transport pakai kad ni adalah lbh kurg 50% je drp byr on the spot or beli tiket asing.
- oyster card x habis guna?? Boleh refund... ni pun pakai machine. Akan dpt balik deposit 5pound dan kad tu blh disimpan sbg kenangan!!
- rindu makanan malaysia? Sila pergi ke kantin malaysian hall. Sedap dan affordable.

5. Geneva
- sini sgt mahal. Mahal. Jgn pergi lama sgt. Lol
- currency dia guna swiss franc (chf) tp certain place accept euro..
- tp dlm mahal2 ni, transfer dr airport ke city centre adalah FREE!! Sila print tiket kat machine area luggage claim hall. Tiket ni valid utk zone 10 sahaja (city centre) dan blh guna selama 80 minit from first validation.
- tiket free tu blh naik airport train, bus, tram
- makanan mahal. So better bwk maggi or mknn dlm tin siap2 lol


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-5-2017 03:41 PM | Show all posts
i pergi taiwan last year.. 4 days and 3 nights.. pergi sndri dgn kawan2.. xgune travel agancy.. basicallyi spent lebih kurang rm3000. rm 1.8k utk accomadation including flight tiket, hotel, dgn transport kt sn.
day 1 i pergi sight seeing dkt taipei je.  sampai aiport terus amek simcard yg ade data for only rm40. boleh gune for 5 days. and then to travel around taipei, just naek metro which u can just topup your card dkt any seven eleven or family mart je. utk mkn, i mkn seafood dgn vege food je, tp area ximending u can find a lot of halal food. google je.

day 2 pergi jauh sket, amek driver. 70 per person and unlimited time. u can deal dgn pihak hotel for this. i pergi shifen, jiufen, cat village n several famous temple. sume ni i google je. n mse google tu u kne focus which part of taiwan u nk pergi. mcm i, i focus taipei n the north side. all this place mmg utk scenery and , historical place. mkn area sni mmg ssh nk cr mknn halal, tp just go for seafood n vege.  org taiwan xfasih english, tp the will try to communicate. souvenir pon murah..

day 3, focus dkt hot spring. area hot spring mmg ade mcm2 n ad byk japanese food.  mlm plak ke shilin night market. sni mkn mmg payah so before pergi, sila mkn kyg2 dulu.

day 4, taipei 101 n sekitar taipei main station.

i suggest if anyone nk pergi, better stay dkt ximending sbb sng nk cr mknn halal.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2017 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
teringin nak ke jepun sebab terpikat dgn budaya bento depa. tapi kene p mekah dulu buat rukun wajib...pastu bleh pikir ke tempat lain

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2017 10:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Umrah- tiramtravel

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2017 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts
I wanna go Osaka!!!lets make it happens yeahhh!!cant wait
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2017 10:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Me selalu go for the experience....tak pegi dgn agensi...main redah jer. Wanderlust kuat sgt....tapi of cos rekki segala info dulu...pegi seoul time winter -13 degrees celcius....for d experience babe....kejung wor.....gold coast for d theme park experience....pegi ngan sumer geng pompan kecoh wor....bagus jugak kalau afa thread pasal travelling ni...leh kongsi maklumat...paling best for travelling cari red eye nyer kapal terbang...jimat masa dan cost....terbang malam sampai pagi....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2017 10:37 AM From the mobile phone | Show all posts
hanni_ruzz replied at 20-1-2017 12:55 PM
setakat yang saya pernah pergi

Japan / Korea - dua dua ambil package tp frm student..


Jepun mesti pegi lake biei....macam dalam alam magical....betul2 biru wor d lake....fairy tale like...i soooo miss u hokkaido
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2017 12:32 AM | Show all posts
Setakat nih iols pernah pergi korea, Beijing, ngan siam jer,  china iols tak berapa suka, tapi korea ngan thailand iols sukaa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-5-2017 04:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak bg tips kalo nak pergi India.. xpayah amik pakej travel agency Dari Malaysia.. mahal sangat.. my husband dulu pergi.. dia amik pakej Dari travel agency dekat Sana.. 200 USD ++ je untuk 10-11 hari. Include transport makan n hotel..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2017 01:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagus la all the tips dlm thread ni...kudos supermod...
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2017 04:45 PM | Show all posts
anikarma replied at 19-5-2017 10:37 AM
Jepun mesti pegi lake biei....macam dalam alam magical....betul2 biru wor d lake....fairy tale l ...

sana child friendly tak? macam for strollers, highchair kat kedai makan etc.
i pernah baca, abit leceh if strollers tapi worth tak bawak anak anak selain ke tokyo disneyland
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2017 04:50 PM | Show all posts
MainemHu replied at 4-5-2017 09:31 AM
Last night I Nampak kat IG explorer DTL memasak kat hotel di Australia
I was like seri ...

i think kalau kira balik, serviced apartment lagi worth kalau travel sekampong.

kalau duduk negeri yg susah dapat halal food, i akan carik s.a atau hotel yg ada siap kitchenette.
pastu borong la kat supermarket halal sana buat stock berapa lama duduk sana sebab takot malam lapar and untuk breakfast pagi kalau hotel non halal breakfast buffet
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2017 04:54 PM | Show all posts
i need tips to travel with anak anak kecil and what country is child-friendly.
anyone?

dulu masa berduan, peduli apa kalau hotel tak booking in advance ke duduk merempat flight delay.
sekarang, piority anak.  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2017 06:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Number 1 is always food

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-5-2017 05:02 PM | Show all posts
iylegend replied at 25-5-2017 03:54 PM
i need tips to travel with anak anak kecil and what country is child-friendly.
anyone?

Nak travel Europe google Kelana Convoy...ramai gak parents yang anak kecil ikut agensi ni...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-5-2017 07:08 PM | Show all posts
Edited by seribulan at 26-5-2017 06:10 PM

Cilok dari CARI...Anda rasa dalam banyak-banyak negara di seluruh dunia, bandar mana paling kerap dikunjungi?


Memetik portal The Telegraph UK, Indeks Bandar Destinasi Global (GDCI) 2016 yang dikeluarkan Mastercard melaporkan kedudukan 132 bandar utama di seluruh negara dan ia direkod berdasarkan jumlah ketibaan pelawat antarabangsa dalam masa semalaman pada tahun 2016.


Jadi, di mana kedudukan Kuala Lumpur di mata dunia?




#1 Bangkok






#2 London




#3 Paris




#4 Dubai




#5 New York




#6 Singapura




#7 Kuala Lumpur




#8 Istanbul




#9 Tokyo




#10 Seoul

Foto: The Telegraph



11. Hong Kong
12. Barcelona
13. Amsterdam
14. Milan
15. Taipai
16. Rome
17. Osaka
18. Vienna
19. Shanghai
20. Prague

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-5-2017 08:34 PM | Show all posts
Tip travel sangat best : travel buddiesss ! kalau travel buddies best, pegi la memana ceruk pon, konpem good memories .


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 04:16 PM | Show all posts
I prefer backpack coz senang nak bergerak. Biasanya akan buat research or tanya org dulu, then planned trip based on our preferences. Pemilihan tempat pulak biasanya akan utamakan tempat dalam wishlist dulu. Tempat yg ada nature yg cantik, kurang tourist and jauh dari bandar

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 05:01 PM | Show all posts
Acikayumii replied at 20-1-2017 10:14 AM
auchhh thank SM @seribulan. this think really help forummer yang kaki traveller.

btw. im looking ...

haiii
saya kerap ke krabi, baru pegi hujung tahun lalu
dgn rakan2 lain
dgn family lain

sana very the hottt u noe
lagi skrg tgh cuaca panas membahang ni, lagi laaaa kalau kat sana fuhhh basah kuyup rasanya
kalau nak pegi, sila la standby kipas kecik electronic tu, supaya tala aje kat muka sambil jalan

sana merata rata ramai Malaysians
makanan halal merata rata

stay at Ao Nang area senang esp Princeville Hotel ke Resort namanya, very accessible
restaurant in the hotel halal
kluar je dari hotel, kiri kanan kedai
jalan je la dari satu hulu ke satu hilir

better pegi weekends sbb bole merasakan weekend market yg worth to try but far to go from town area

harap u enjoy ur hols in Krabi!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 05:04 PM | Show all posts
Acikayumii replied at 20-1-2017 04:03 PM
btw.. sapa penah ke NZ? NZ one of my wishlist. any tips @ suggestion or experience?


saya lagi

saya pernah pegi ke NZ byk kali jugak

amat green and mountain views
kalau awak orgnya yg suka melihat keindahan alam semulajadi, ini la tempat nya

tapi bagi saya tempat dia amat boring walaupun town area
coz by 6-7pm everywhere close
semua org berkubu dlm rumah agaknya

kalau tau drive can try the caravan like program cita Dato Terlajak Laris tu buat
interesting

tapi kalau ada budak, tak semua budak suka sbb tgk gunong never ending

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 01:25 PM GMT+8 , Processed in 0.369712 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list