CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: seribulan

[Pelbagai] ...Idea EXPLORE/RASA : tips ke serata benua...

  [Copy link]
 Author| Post time 27-2-2017 11:14 AM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2017 08:12 PM From the mobile phone | Show all posts
this jun..ikut husband balik turkey..time puasa pula tu..dan nk menunggu berbuka tu kemain pjg..sapa ada pengalaman meh la bagitau..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2017 11:09 PM | Show all posts
Saya biasa kalau pergi Europe, especially London memang tak guna tour sebab senang je guys korang boleh beli ada satu macam travellers pass ni naik bus semua free untuk hari pass tu valid lah, naik tube tak free tapi ada discount rasanya kalau guna travellers pass tu and lebih murah dari naik turun bas bayar tanpa pass ni. Pass ni untuk sehari dalam 20 pound kalau tak silap sekitar 20-30 la

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-3-2017 08:03 AM | Show all posts
ironpatriot31 replied at 2-3-2017 10:09 PM
Saya biasa kalau pergi Europe, especially London memang tak guna tour sebab senang je guys korang bo ...

I did that n it was very convenient
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-3-2017 08:05 AM | Show all posts
intanumbrella replied at 2-3-2017 07:12 PM
this jun..ikut husband balik turkey..time puasa pula tu..dan nk menunggu berbuka tu kemain pjg..sapa ...

pergi ri tu...bukan bulan puasa...best la siangnya panjang
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2017 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka travel free and easy..

Umrah kalau kali pertama better pakai agency..sebab kena ada mutawif nak ajar semua tu..

Kalau travel kena buat homework..pegi sendiri jimat banyak..fun and easy..pastikan buat itinerary..tengok blog2..masa pegi nanti maybe takkan 100% perfect tapi akan mudahkan perjalanan..
Kena tgk uols suka travel jenis macam mana..iols baru tau iols suka tempat yang sejuk dan nyaman dgn kehijauan..tak gemar beach..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2017 12:40 PM | Show all posts
seribulan replied at 11-2-2017 12:13 PM
pertama kali UMRAH-corat-coret...

Madinah dulu- transit Abu Dabhi - Jeddah...

TA mana yg naik Etihad ni uols? menarik

Comments

JUARA travel  Post time 3-3-2017 02:08 PM
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2017 07:29 PM | Show all posts
saya paling suka masa planning itinerary hehe cari segala info kat google and group banyak dapat tips. especially the do's and dont's. semangat membara walaupun berbulan lagi nak fly haha pastu stress sorang2..tp alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar setakat ni dah g perth, korea and sapporo travel berdua dengan kawan sendiri je tak guna agen. free and easy ikut kitaorang punya pace. and its true kalau nak main snow pergi la sapporo.. besttt tp sejukkk.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2017 10:23 PM | Show all posts
travel semua amik info dr sini je tapi selalu silent reader unless klu dh tak tau dh nak cari info kat mane. Selalunya mmg dpt jwpan yg best. Experience travel:-

1. Jepun- best psl suka dgn org jepun n culture dorg. Paling best dkt Kyoto. travel selama 12 hari n cover tokyo-osaka-kyoto-nara-hiroshima..
2. Sydney- peaceful
3. Siem reap- klu kat sini, akan teringat2 dgn mknan lembu naik bukit n kesian dkt penduduk melayu champa
4. Vietnam- kasar n tmpt shopping
5. Jakarta - ayam penyet n tanah abg. hihii
6. Korea - pegi 2x time winter. sejuk giler.
7. Thailand- d antara tmpt paling aku suka pegi. kat thai semua ada  sama ada shopping, entertaiment , culture n food. u named it.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2017 12:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Blm ada rezeki nak travel jauh2.. Tapi, teringin nak pegi scandinavian countries bcos of sceneries. (They asked me..boleh ke tahan tempat sejuk beku sepanjang tahun.. ) and the other one, pegi mediteranean countries bcoz of the people, culture n history.. Mcm iye ye je angan2 ni..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2017 10:57 AM | Show all posts
If pergi perth better sewa kereta sebab attraction semua jauh-jauh.. tak cukup 5 hari senang je pakai waze/google map. insyallah tak sesat and please ekot speed limit. sebab nanti kena  bayar saman fuh menangis tak berlagu or takut berlanggar dengan kangaroo ke ape ke..

aaaa.. bila la nak cuti lagi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2017 11:37 AM | Show all posts
kadang2 pengalaman travel ni depend dgn sapa kita pegi..

1) pernah pegi krabi dgn anak2 buah n adik beradik hjg thn lps.. seronok psl byk kerenah. penat pun x terasa sgt.plan nak pegi lg hjg thn ni ke hong kong.

2) travel dgn ofismate ke Bangkok- x pening kepala. expenses pun fully sponsored.

3) travel dgn kwn tp kadang2 ada jgk perasaan x puas hati. disebabkan aku ada rasa x puas hati dgn kwn aku tu, dh 3 thn tak travel dgn dia. bln ni nak pg europe pun, aku x offer dia join aku. mesti dia terasa hati dgn aku

Conclusion: nak cari travelmate yg ngam dgn kita, sgt la ssh. akhirnya, aku travel dgn adik beradik aku je. stress free

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2017 12:11 PM From the mobile phone | Show all posts
I suka shopping je kak. So kalau i jalan i suka tgk2 kedai dan shopong mall besar2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2017 02:17 PM From the mobile phone | Show all posts
skmy90 replied at 4-3-2017 10:57 AM
If pergi perth better sewa kereta sebab attraction semua jauh-jauh.. tak cukup 5 hari  senang je  ...

7 hari cukup x? Albany mcm lawa tp jauhnye hoi..kematu dok dlm hiace..huhu..
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2017 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Time2 gini pegi lah vietnam ke bandung ke..cari kain baju raya..sambil tu jual kain pasang..melancong sambil mencari rezeki gitu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2017 04:42 PM | Show all posts
seribulan replied at 20-1-2017 09:52 AM
Edited by seribulan at 5-2-2017 11:52 AM
1 Tip ke Europe-

mod,

blh tau kat mn kedai tu? sy pergi rome 2 mggu lg.. x sabar

Comments

Spanish Steps...silap  Post time 5-3-2017 04:42 PM
http://www.fodors.com/community/europe/99-cent-stores-in-rome-italy.cfm Tghk link...tp xde direction...nqnti sy cuba cari...  Post time 5-3-2017 05:12 AM
Saya terjumpa...lps jln2 area Spanish Taps tu...dun know exact place.  Post time 5-3-2017 05:05 AM
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2017 04:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Ade duit lebih pergi la bercuti..
Dlm islam pun digalakkan bermusafir..
Doa ketika bermusafir sgt mustajab..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2017 04:52 PM | Show all posts
seribulan replied at 20-1-2017 01:50 PM
Saya pergi Korea...2/12 blom salji lagi...

dari Incheon pergi Pulau Nami, salji mula turun...be ...

sy pergi korea 2 thn lepas.klu hjg bln 11 n awal bln 12, salji kadang2 je turun.

masa sy pegi awal bln 12, sy dpt rasa snow 1st day kat korea. excited sgt anak2 buah.. bangun2 pagi, terkejut tgk semua putih.

lepas tu, kitaorg pg gyeongbokgung palace.. masa nak queue beli tiket, kena angin kuat bersalji.. anak buah siap umur 12 thn siap nangis nak cari tmpt berteduh.. lepas dari hari tu, asal npmk je salji trn, terus kitaorg takut kena ribut salji. hahahahha..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2017 12:08 AM From the mobile phone | Show all posts
skmy90 replied at 4-3-2017 10:57 AM
If pergi perth better sewa kereta sebab attraction semua jauh-jauh.. tak cukup 5 hari  senang je  ...

Yup. Same goes like me. Kami pegi perth berlima. Mmg sewa kereta. N xpyh pn apply permit. Just tunjuk lesen kita je. But kalau sewa kereta kena guna kredit kad. Dia xnk cash. Tp xtahulah kalau kt tmpt lain.

Paling jauh kiteorg pegi is wave rock balik hari. Bayangkn dr city ke wave rock then patah balik. Dalam 700km pegi balik. Sbb ayah nak sgt pegi. Tp masa otw tu scenery dia mmg lawa. Jumpa macam2 ladang. Kalau ada tempat yang cantik tu kiteorg turun jap, snap pic. Hihi. Tp isi minyak kalau blh full tank sbb bila dh tgh jln tu, nk jumpa pump minyak dlm 100 km lg. Yg bessnya, jlnraya australia xde lubang pn dan xde tol walaupun 700km pegi balik. N one more thing, australian mmg baik2 orgnya. Sgt peramah. Jgn malu nk tanya apa2. Semua org pn dia bahasakan diri 'mate'.

Tp kalau nk selamat poket, ikut law jlnraya dia. Xblh bt sesuka hati. Bukan takat laju je kena saman. Kalau xpkai seatbelt kt blkg pn kena taw. Polis dieorg ni mata helang.

Pinnacles pn pegi jugak. Kagum sangat. Masa tu kita akan rasa betapa kekuasaan Allah tu lebih dari segala yang kita 'ada'.

Kiteorg pegi masa tu xsejuk sgt lah. Blh pkai tshirt biasa je. Tp kalau kt town prepare jaketlah. Kiteorg pegi bulan 5/2016

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2017 02:09 PM | Show all posts
Acikayumii replied at 20-1-2017 10:14 AM
auchhh thank SM @seribulan. this think really help forummer yang kaki traveller.

btw. im looking ...




Hi..harap pengalaman yang sikit ni dapat membantu. saya drive sendiri ke krabi in 2013. checkpoint bukit kayu hitam ( 4 jam perjalanan drpd sini ke krabi). Krabi mmg best : tapi Krabi is a town. 45 minit drpd Krabi - pekan pantai Aonang. banyak hotel dan tempat makanan halal di sini. saya tinggal di Ban Sai Nai - resort milik org Islam. so, pasal makan tak susah sgt. tour pun mintak dia org yg aturkan. RM100 utk dewasa. RM70 utk kanak2 - dapat la island hopping (4 islands). Island Hopping ni wajib sebab mmg cantik2 pulau nyer.

lagi satu tempat wajib pergi - Emerald Pool. cantik sgt sungai/kolam ditapak volcano lama. satu lagi mesti buat - naik gajah! byk pakej akan cover sema semua ni. shopping wise - mesti pergi pasar malam krabi - t-shirts murah di sini banding di Aonang. tapi pasar malam ni ada sabtu dan ahad je.

makanan halal ada je - tapi mmg kena bayar lebih. esp sea food.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-7-2022 08:32 AM GMT+8 , Processed in 4.311123 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list