CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
Author: seribulan

[Pelbagai] ...Idea EXPLORE/RASA : tips ke serata benua...

  [Copy link]
 Author| Post time 26-5-2017 07:08 PM | Show all posts
Edited by seribulan at 26-5-2017 06:10 PM

Cilok dari CARI...Anda rasa dalam banyak-banyak negara di seluruh dunia, bandar mana paling kerap dikunjungi?


Memetik portal The Telegraph UK, Indeks Bandar Destinasi Global (GDCI) 2016 yang dikeluarkan Mastercard melaporkan kedudukan 132 bandar utama di seluruh negara dan ia direkod berdasarkan jumlah ketibaan pelawat antarabangsa dalam masa semalaman pada tahun 2016.


Jadi, di mana kedudukan Kuala Lumpur di mata dunia?




#1 Bangkok






#2 London




#3 Paris




#4 Dubai




#5 New York




#6 Singapura




#7 Kuala Lumpur




#8 Istanbul




#9 Tokyo




#10 Seoul

Foto: The Telegraph



11. Hong Kong
12. Barcelona
13. Amsterdam
14. Milan
15. Taipai
16. Rome
17. Osaka
18. Vienna
19. Shanghai
20. Prague

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 27-5-2017 08:34 PM | Show all posts
Tip travel sangat best : travel buddiesss ! kalau travel buddies best, pegi la memana ceruk pon, konpem good memories .


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 04:16 PM | Show all posts
I prefer backpack coz senang nak bergerak. Biasanya akan buat research or tanya org dulu, then planned trip based on our preferences. Pemilihan tempat pulak biasanya akan utamakan tempat dalam wishlist dulu. Tempat yg ada nature yg cantik, kurang tourist and jauh dari bandar

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 05:01 PM | Show all posts
Acikayumii replied at 20-1-2017 10:14 AM
auchhh thank SM @seribulan. this think really help forummer yang kaki traveller.

btw. im looking ...

haiii
saya kerap ke krabi, baru pegi hujung tahun lalu
dgn rakan2 lain
dgn family lain

sana very the hottt u noe
lagi skrg tgh cuaca panas membahang ni, lagi laaaa kalau kat sana fuhhh basah kuyup rasanya
kalau nak pegi, sila la standby kipas kecik electronic tu, supaya tala aje kat muka sambil jalan

sana merata rata ramai Malaysians
makanan halal merata rata

stay at Ao Nang area senang esp Princeville Hotel ke Resort namanya, very accessible
restaurant in the hotel halal
kluar je dari hotel, kiri kanan kedai
jalan je la dari satu hulu ke satu hilir

better pegi weekends sbb bole merasakan weekend market yg worth to try but far to go from town area

harap u enjoy ur hols in Krabi!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 05:04 PM | Show all posts
Acikayumii replied at 20-1-2017 04:03 PM
btw.. sapa penah ke NZ? NZ one of my wishlist. any tips @ suggestion or experience?


saya lagi

saya pernah pegi ke NZ byk kali jugak

amat green and mountain views
kalau awak orgnya yg suka melihat keindahan alam semulajadi, ini la tempat nya

tapi bagi saya tempat dia amat boring walaupun town area
coz by 6-7pm everywhere close
semua org berkubu dlm rumah agaknya

kalau tau drive can try the caravan like program cita Dato Terlajak Laris tu buat
interesting

tapi kalau ada budak, tak semua budak suka sbb tgk gunong never ending

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 05:19 PM | Show all posts
Saya gemar ke US esp NY

to some people, it's very busy and buildings and boring
my exact thoughts when I went there for the 1st time
but when I am THERE, it's the most amazing experience of all compared to all other places I have been to

penuh dgn bangunan lama - betul
tapi semua comes with sejarah and classic tings attached to it
esp Times Square yg sememangnya busy - sebijik mcm cita Spiderman
bole imagine mcm mana dia bergayut from one building to another

Empire State - famous for King Kong movie
Rockefeller
Times Square
Central Park - famous for a lot of movies
Central Park ni punya la besar da mcm a city of it's own
kalau jalan2 satu hari TAKKAN habis nak round seluruhnya
Nampak mcm kecik
Statue of Liberty - kena naik ferry gi sana

Woodbury - Shopping outlet
bigger than JPO
and it's damn cheap

makanan halal mmg senang nak cari kat NYC
especially tepi jalan yg safe and clean - tgk reviews baca online
The Halal Guys merata ada
makanan Malaysia/Indonesia/Thailand - semua ada

haizzzzz - sungguh rindu mcm nak pegi lagi skrg

everywhere it's mostly 24hours
so takde masalah dgn lapar mlm2 buta

airbnb byk kat sana jugak
tapi saya tak pernah try lagi
slalu duduk kat hotel2 je

concerts kat sana worth to go coz there's always something going on in NY, always events there
broadway shows also interesting to go

mlm2 kalau boring ( which NEVER happen for me when in NY ) duduk je tgh2 Times Square tu and do people watching

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2017 09:54 AM | Show all posts
Edited by munahtingtong at 9-6-2017 09:59 AM
seribulan replied at 12-2-2017 10:26 AM
Sambung...

Kadang2 saya jalan melawat tapak rumah, antaranya tapak rumah Nabi SAW...ni buat foto  ...

seram nya....mmcm dpt CASH depan mata gitu eh

mod nak tanya ni, kat sana panas kan....ada tak org bawa kipas electronic kecik tu?
yg tala je kat muka gitu sambil jalan
ada tak?
or is it too weird to be doing dat?


Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2017 10:24 AM | Show all posts
next saya pernah pegi Abu Dhabi
fuhyooooooo panas dia....MEMBAHANGGGG
mcm mana la saya nak pegi umrah jika sampai masanya
baru Tuhan test water kat Abu Dhabi saya rasa TAK NAK PEGI LAGI dah!

kluar plane jejak airport ok lagi, mcm ok not bad, quite cooling
kluar airport je, terus nak pengsan
38/39degree but bahang dia semacam
serta merta pakai shades
serta merta kipas muka
serta merta PELUH

and the locals say it's actually cooling! not dat hot time saya pegi tu
saya rasa tebiat ke apa org ni

tu mula2 sampai la
when I learn more abt the weather I realize there are hotter months

tempat dia basically BELUM menjadi mcm Dubai yg da memang menjadi habis
this was last year
where rata2 semua tempat kiri kanan sedang membina tgh on going
unlike Dubai everywhere flashy

Rumah2 istana2 kat sana semua gah, lagi hebat kat Malaysia ( yg saya lalu la )
saya ingat rumah kat Tropicana tu da cukup besau
kat Abu Dhabi rata2 lagi besau

only attraction is the masjid terbesar and kebanggaan org sana - Sheikh Zayed mosque
also souq where ppl buy gold
gold dia lain sikit dari gold kita

and Ferrari World - Yas Island
tis is really the wow of the place la
eerrrr kalau nak ckp worth to go or not, it depends
seblm pegi kena check betul2 baca reviews EVERYWHERE
serzly
coz u might feel cheated
time saya pegi tu TAK BACA review
bayar entrance fee mahal2
skali most rides tutup la, construction everywhere ( padahal da buka a few years )
anw, I managed to the take the roller coaster ride
the fastest roller coaster in the world - Formula Rossa
240km/h in 4.9 seconds
in 60 seconds u complete the ride
it is so fast, that by the time u open your mouth to scream, tekak kering sbb laju
and bila telan air liur nak pekik balik tekak kering sbb tak sempat nak pekik
dari start takde slow slow, terus vroom habis
faster than F1 car
so tak sempat nak pekik MAK pun
kena pakai goggle coz too fast
it was an exhilarating experience I should say
lepas tu NAIK LAGIIII
mcm tak serik la konon
padahal takut
and since tak tau bila lagi dapat pegi, gunakan la peluang yg ada naik je la
so kat situ byk jugak la kita pegi merchandise Ferrari sbb minat
mahal pun ye tapi bila lagi kan, so borong aje la semua yg Nampak

food wise, of coz la mana2 halal
tapi makanan drong ada sikit masin
suka garam agaknya org arab ni

atv sand rides also fun
dunes ride also

the most u shld try is Arabian desert night ada belly dancing!
so seductive
cons - byk lalat

sana abaya bykkkk pilihan tak mcm kat sini

once to experience is enough
coz I cannot tahan the panas

exotic experience I should say




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 9-6-2017 10:42 AM | Show all posts
munahtingtong replied at 9-6-2017 08:54 AM
seram nya....mmcm dpt CASH depan mata gitu eh

mod nak tanya ni, kat sana panas kan....ada tak o ...

Actually kat Mekah tu derang dah standby kipas yg kuar air tu di tiang2 jlnrayanya bersama 4 saluran pancutan air di atas hujung tiang2 tu, jadi kurang kepanasannya sebab air tu jatuh renyai atas kita dan basahkan jlnraya siang mahupun malam...utk elak bahang menyengat muka pakai topi, mask @ topeng...dari kipas tu baik guna botol spray air...isi dgn air zamzam tips ni utk Madinah juga...
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2017 11:06 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 9-6-2017 10:42 AM
Actually kat Mekah tu derang dah standby kipas yg kuar air tu di tiang2 jlnrayanya bersama 4 salur ...

Btol tu. Sbb kat sana panas yg kering. Rasanya kalau pakai kipas yg kecik tu..makin kering lg muka.
Saya pun pakai botol spray kecik..isi air zamzam..lagi praktikal kot

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-7-2017 08:18 PM | Show all posts
FWD- Assalamualaikum, ini info yg ana dpt dr Juara travel website.


✈Destinasi : Turkey Istanbul
Harga : RM4,488


Departure :
1⃣ 12/10/17
2⃣ 10/12/17
3⃣ 13/12/17




✈Destinasi : Korea, Seoul, Nami Island
Harga : RM3, 388


Departure :
1⃣ 26/08/17
2⃣ 12/09/17
3⃣ 22/12/17


✈Destinasi : Vietnam Ho Chi Minh City
Harga : RM1,578


Departure :
1⃣ 20/10/17
2⃣ 16/12/17


✈Destinasi : Beijing (China)
Harga : RM1,958


Departure :
1⃣ 28/08/17
2⃣ 27/10/17




✈Destinasi : United Kingdom, Europe
Harga : RM8,978


Departure :
1⃣ 07/12/17




✈Destinasi : Spain
Harga : RM8,898
Open date :


1⃣ 04/10/17


✈Destinasi : New Delhi
Harga : RM3,900


Departure :
1⃣ 26/03/18

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2017 02:42 PM | Show all posts
munahtingtong replied at 8-6-2017 05:19 PM
Saya gemar ke US esp NY

to some people, it's very busy and buildings and boring

best nya u.... teringin nk pegi US since i mmg peminat drama series Hollywood. cam best je kehidupan diorg.

post u buat i bsemangat nk pegi.hehe
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2017 03:04 PM | Show all posts
i paling jauh pnah pegi Turkey and Kazakhstan ( sbb amik travel package yg transit Kazakhstan. best sgt sbb dua dua tempat best!)

Turkey:
pemandangan mmg sgt sgt cantik. yg paling i suka dekat pamukkale and capdoccia of coz. pamukkale sgt2 amazing. putihhh je. capadoccia pulak bg u feeling macam hidup dekat kota lama. since hotel i pun yg dlm gua tu.
makanan - dinasihat kan untuk tekak melayu tolong bawak makanan kering seperti serunding, sambal ikan bilis, even sos cili mcd banyak banyak k! sbb makanan theols agak bland and x variety. plus, diorg hanya ada sos tomato yg mana akan meragut kenikmatan uols nk makan kebab diorg yg lazat tu.
and i love Istanbul! sejenis bandar yg sgt cantik, bersih and moden. and i pg time tu time autumn nk masuk winter. so, sejuk dinginn je. and i sgt suka tgk sekeliling i pakai winter wear. stylish yg amat! sukaa sgt

Kazakhstan
pemandangan pun superb! kalau u nk feeling2 pg pergunungan Alps kt switzerland tu, kat sini pun ada okay.. yg i pg tu bandar Almaty. dr airport ke pergunungan tu dl sejam camtu. kt situ mmg salji sepanjang tahun. so mmg boleh main salji and snap gambar ala2 cm kt switzerland la. gituuu...mmg memukau sgt!
makanan wise, i xsempat nk explore sbb weols 2hari je kt situ. tp mknn diorg better dr mknn Turki la. more to western kot. at least kita familiar. tp dekat kazakhstan kena hati2 sbb ada byk yg non halal. theyols ni negara yg agak liberal and negara baru kot.(before this diorg pnah dilanda gempa bumi yg teruk) so tgh bina negara lagi kot. and golongan muda diorg yg lg alim dr org tua. maksudnya islam baru nk bertapak di hati diorg and br nk praktis betul2 islamic way of life.
bandar diorg pun cantik sgt. kemas bersih and mcm dlm movie. maybe pengaruh weather kot. sbb autumn dekat kazakstan lg menyerlah.. dah kuningggg dh semua. sooo beautiful!

sekian, i amek pakej travel dari Ziarah Harmoni. harga sgt okay.masa i pg rm3500per pax. all in. u tggl bawak diri and duit souvenir je.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2017 03:44 PM | Show all posts
princess_mia replied at 27-7-2017 02:42 PM
best nya u.... teringin nk pegi US since i mmg peminat drama series Hollywood. cam best je kehidup ...

apply dulu US visa, as from my understanding it is now 50-50 for msians to get US visa for touristic purposes

It is also not advisable to go now esp if u wears hijab
srzly a few of my kenalan yg makcik2 pakai tudong kena rentap tarik di tgh2 Times Square recently
not a safe place for those who dons the hijab la
org kat sana skrg tgh anti Muslims
kalau duduk2 kat park dorng, Washington parks and all, pun dorng kerjakan jugak

so kalau u free hair, ok la jugak kalau nak pegi

and Yes, it is like living a dream and fefeeling dlm tv drama/movies
sambil2 jalan pun ada newscaster buat live report or shooting etc
i pun selit daun, dgn harapan masuk tv! ahahahhaha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2017 03:48 PM | Show all posts
Edited by AlterEgo at 27-7-2017 04:15 PM

Baru jumpa benang ni! very informative

kalau ikut hati, every three months nak travel kalau ikut cuti, travel seminggu pun susah zaman muda belia harus explore the world whenever you can, the more you travel/ see people..the more humbled you are. (tak kisah lah dalam Malaysia or overseas).

nak share cerita travel kat Jordan (circa 2014):

- Visa upon arrival, dalam JD20 (around RM100+)
- Taxi kena hati-hati sebab ada yg set meter tu bukan dari null (0), even ada yg sengaja bawak jalan jauh sebab nak up kan tambang.
- Lebih murah naik bas, tak sampai JD5 rasanya.
- Masa tu tumpang kat rumah relative yang kerja kat kedutaan. (di Amman).
- Nak jalan2, better sewa van (kalau ada driver among kawan kat sana, lagi bagus)..
- AWAS pick pocket, especially kawasan Balad. (AKA downtown) tapi kat situ best je nak explore.
- banyak tempat-tempat menarik - Petra / Dead Sea/ kalau nak ziarah makam-makan sahabat, banyak - and historical places. (plan wisely sebab jarak ada yg jauh..)
- harga makanan ikut dining place, kalau kat stalls tu shawarma boleh je dapat dalam 3-4 Jordanian Dinar.
- Kdg ada racism terhadap Asians sila ignore kalau dipandang dari atas ke bawah haha tapi biasalah. tempat orang harus sabar

Ada travel guide weolls masa tu, nama dia Abu Khalid, terbaik!
EDITED:
- Sunset kat Wadi Rum, boleh menangis chuolls rasa "kecik" je. (sounds dramatic but try experience kalau ada peluang)
- There's this one area, called Dana (might be unpopular destination), experienced my first snow in Jordan kat sana, I think in Nov kot.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2017 03:58 PM | Show all posts
Edited by AlterEgo at 27-7-2017 04:00 PM

Iolls belum backlogged habis.. tapi can anyone share pengalaman travel ke Balkan Cities? tengok online images, cantik yang amat

EDITED:

dah dapat! post #60
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 27-7-2017 05:24 PM | Show all posts
munahtingtong replied at 27-7-2017 03:44 PM
apply dulu US visa, as from my understanding it is now 50-50 for msians to get US visa for tourist ...

omg...teruk nya la yg antimuslim ni. xfaham betul. nk tunjuk apa pun xtau. one fine day i nk pg jugak and btw, tq sbb bg tips2 menarik sgt utk dibaca
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2017 09:12 AM From the mobile phone | Show all posts
munahtingtong replied at 27-7-2017 03:44 PM
apply dulu US visa, as from my understanding it is now 50-50 for msians to get US visa for tourist ...

takutnya mcm tu
nasib baik ai dah ada visa sampai 2023.
Dulu pegi dgn harapan terserempak dgn matt damon ke mark wahlberg ke kot2 tgh shooting movie aper ke tapi tak jumpa pulak    

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2017 09:50 AM | Show all posts
misc replied at 28-7-2017 09:12 AM
takutnya mcm tu  
nasib baik ai dah ada visa sampai 2023.
Dulu pegi dgn harapan terserempak dg ...

if u free hair skrg still ok to go
however, i rasa2 next nak pegi tunggu lagi 3-4years lepaskan Donald Duck nya serving notice
he really anti org Islam
some of my frens yg nama ada Bin/Bte in ppt kena interrogate for 7hours balik2 tanya soalan sama je dok ulang2
and these ppl hold Spore ppts tau who doesnt even need visa to enter USA

yup senang jumpa artis2 Hollywood and stars2 kat sana
esp kalau pegi during fashion week in Sep
senang terserempak dgn models and celebs
dat time i pegi nampak Gigi Hadid and Joan Smalls tgh photo shoot atas a short buiding rooftop
dari bwh tgk asal byk papparazi dok skodeng amik pics, so kita kepo tanya la
they are frenly enuf to tell and even point where and all

makan kat St Regis Hotel jumpa Michael Caine dgn wife tgh dinner, another table ada Serene Williams and Venus Williams tgh dinner
kat bar blkg ada Boris Becker
kat luar hotel tu time tu VP America Joe Biden ada
Victoria Beckham pun ada baru nak kluar time Joe Biden nak masuk
ramai la senang sangat terrrrjumpa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2017 07:49 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 1-2-2017 08:58 PM
Trip ke Arafah dan Mina ni memang betul2 menginsafkan dan membuatkan saya lebih semangat nak menunai ...

Sy pun nak kongsi pengalaman sy pergi umrah 4 thn lepas :
Sy gunakan khidmat andalusia, direct terus ke mekah. Pertama kali bertentang mata dgn kaabah, terus mengalir air mata tanpa henti. Sy pergi bersama suami.
Masa tu toilet agak jauh sbb byk pembinaan sdg dijlnkan. Suami penah tegur ckp panasnye kat sini, ptg lepas solat asar, selipar suami hilang. Dgn berjln kaki blk ke hotel.
Kami suke mkn aiskrim terutama slps solat subuh.
Mase nak panjat gua hiraq, sempat bertembung dgn seorg tua yg pakai tongkat, sgt laju turun dan pajat gua. Perjalanan waktu mlm, tanpa bantuan lampu, mmg laluan itu bercahaya.
Berpeluang ke raudah, xsempat nak berlama sbb ade group lain nak masuk.
Dpt juga cium hajartul aswad. Alhamdulillah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-8-2022 09:27 PM GMT+8 , Processed in 0.113965 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list