CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: seribulan

[Pelbagai] ...Idea EXPLORE/RASA : tips ke serata benua...

  [Copy link]
Post time 5-3-2017 03:50 PM | Show all posts
Zafrah replied at 5-3-2017 03:39 PM
Lg satu, masa otw ke wave rock or pinnacles nnt bnyk jumpa optimus prime. Yg kontot mahupun yg panja ...




bestnyaaa..tapi belum ada rezeki ..uhuhuhu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 5-3-2017 04:45 PM | Show all posts
scoffield replied at 4-3-2017 03:42 PM
mod,

blh tau kat mn kedai tu? sy pergi rome 2 mggu lg.. x sabar

https://m.yelp.com/search?find_d ... e&find_loc=Roma
https://www.google.com/amp/www.eurocheapo.com/blog/rome-shopping-5-places-to-find-roman-fashion-for-every-budget.html/amp
http://www.explore-italian-culture.com/shopping-in-rome-italy.html
http://www.archeoroma.net/


Hope these links help...enjoy your trip to Rome...

Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2017 05:45 PM | Show all posts
seribulan replied at 5-3-2017 04:45 PM
https://m.yelp.com/search?find_desc=99+cent+store&find_loc=Roma
https://www.google.com/amp/www.e ...

Tq mod.. dh bookmark link ni
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2017 10:09 PM From the mobile phone | Show all posts
zellyzam replied at 5-3-2017 03:50 PM
bestnyaaa..tapi belum ada rezeki ..uhuhuhu

Bess. Xpe, nnt plan bila nk pegi. Kumpul duit tabung. If ada rezeki mst smpai punya. Huhu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2017 06:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak share lg. Thn lps bln 11 pegi Chiang Mai. Chiang Mai ni kt Thailand taw. Utara Thailand. Ramai kwn2 igt Chiang Mai ni kt China or Vietnam. Maybe nama dia kot.

Kami pegi 4 hari. Kali ni pegi ikut tour sbb ikutkan isteri2 golfres ni. So hr pertama lepas touch down kami ke Fruit Market. Bnyk buah2an. Beli pn just nk alas perut je sblm lunch. Lepas tu mkn kt warung2 yg jual mknn thailand tp muslim. Mknn dieorg ni bnyk letak herba. Daun ketumbar dgn serai dah mcm wajib ada. Hr tu aioollss mkn mee thai. Siap letak bunga kekabu. Sape2 yg suka try n xkesah bolehlah habiskn tp aiolls tgglkn satu sbb xsggp nk mkn dh.

Lepas tu kami ke Gemstone Gallery. Memandangkan Thailand mmg femes dgn gems. So kalau korg nk beli gems silalah ke sini. Berbaloi2. Mcm2 jenis gems ada. Korg sebut je nk yg mcm mana, semua dia boleh tunjuk. Gallery dia besar gilerr. Owh dun worry sbb kt sini pembantu dia boleh ckp mcm2 bhs. Bukan setakat bm bi je. Latino, jepun, mandarin, itali, pendek kata semua bhs pn dieorg boleh. Mcm mne blh tahu?. Sementara mak aioollss beli jade, ai selit2 kt dieorg nk dgr ckp bhs ape. Hihi.
Lepas tu, kami ke Highland Bee Farm. Kt situ mcm2 produk berasaskan madu ada. Ada aiskrim, yougurt, air madu, coklat, eh, mcm2lah. Produk utama dia ofkos madu, propolis n bee pollen. Kalau korg nk continue beli produk dia, jgn risau korang boleh order online n diaorg boleh pos ke rumah. Bess kn.                                         Lepas tu, kiteorg balik hotel. Kiteorg ddk kt Pornping Hotel. Yg bessnye adalah. Turun je bwh terus ke night market. Haha. Ape lg berjimba lah kiteorg. Kt sini, bnyk jugak minyak2 angin. Untk stress pn ada. Ada minyak dr buaya, singa, harimau, leopard. Aioolls pn xtahu mcm mne dieorg boleh buat benda2 tu semua. Kalau nk beli pilih betul2 ye, tkt krg xsesuai hbs kulit korang. Nk beli tshirt pn boleh kalau kt sini. Aioollss cdgkn pusing 1 market sbb lain org lain harganya. Kalau boleh mintak diskaun smpai boleh tp mesti beli tau. Kalau x sng2 je korg kena sumpah seranah. Aioollss suka market ni sbb dia jual rempah. Kalau rempah kari tu, ada kari kuning, kari merah, kari hijau. Ada herba2 lagi. Kiteorg borong bnyk rempah. Hihi.                                                                    Oklah. Stop sini dulu. Mlm krg sambung lagi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 04:47 AM From the mobile phone | Show all posts
I prefer plan sendiri dr ikut tour..rs ada kepuasaan di situ..at first i akn google 'things to do'/ top attraction tempat yg i nk pergi tu..then br bc blog, pengalaman2 dr forumers..mmg excited time nk buat itinerary wpn agak stress..lg2 bila rs semua tempat nk pergi tp masa xmengizinkan..

Stkt ni i br pergi paris, amsterdam, italy, belgium and swiss..and for me negara yg plg best utk pergi is switzerland..highly recommended!tersangatla cantik..xtergambar dek kata2..but of course tempat2 yg lain tu pun still ada keunikan dan keindahan tersendiri..lain tempat lain rupa kekdahnya..just enjoy the trip..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 05:48 PM | Show all posts
Sambungan.

Maesa Elephant Camp.
- Boleh tgk gajah mandi, ada pertunjukan gajah, boleh naik gajah tapi bayar lainlah. xsama dengan harga tiket. Bess taw. Pengalaman baru. Gajah yang kiteorg naik tu umur 25 tahun n tgh preggy.

Perkampungan Orang Asli.
-Pernah dengar Long Neck?. Yup. tu salah satu dari suku kaum orang asli kat Chiang Mai ni. Perkampungan dia x jauh dari Elephant Camp. Banyak lagi suku kaum dia tp yg paling terkenal adalah long neck sbb dieorg pakai gelang kat leher n lutut. Dipercayai sebab nak elakkan dari binatang buas terkam n makan dieorng. Yg pakai cuma org perempuan je. Berat pulak gelang tu. Dari kecik lagi dieorg dah pakai. Kalau nk ambik gmbr dgn dieorg ni, bglah tip sikit. dalam 2000-5000 baht. Barulah sama2 hepi. Kn.

Orchid Farm
-Kat sini biasa bagi kiteorg. Tapi kalau korg penggemar orkid blh layan kot. Kat sini kiteorg spent masa kejap je sbb dah eksaited sgt nak pegi tgk silk. hihi

Thai Silk House
-Sinilah tempat org buat sutera thai. Sebelum msk gallery, dia akn brief sikit cara pembuatan silk ni. Lps tu, time to shopping!!!. Macam2 harga ada. Korang boleh pilih yang mahal atau yg murah.

Doi Suthep Temple
-Temple ni terletak atas bukit. Nak naik bukit ni mcm Genting Highland. Kat atas ni sejuk. Kalau nak naik temple ni ada tangga atau cable car. Kiteorg naik cable car. Tak lama pn. Kiteorg naik smpai atas tempat penganut buddha keliling pagoda sambil pegang bunga teratai. Dipercayai juga dalam pagoda tu ada abu mayat suci. Sambil keliling tu ada doa yang dieorg baca. Sempat jugak tgk upacara do'a oleh sami bg yg berhajatlah. Dari temple ni korang boleh nampak Chiang Mai. Ada satu port korang boleh ambik gambar. Owh kt sini pn ada gems. Cuma xbesar mcm kt town.

3D Gallery
-Sama mcm Langkawi. Sbb kat map dia ada tunjuk benda alah ni ada kat Langkawi.  Gallery dia bertingkat. Penuh. Lebih baik korang pilih. Naik muntah kiteorg pusing2. Penat. Sbb dr pg tu dok memanjat temple. hihi.  

Yang lain tu, kiteorg pegi Bird Nest House n Skin Leather House. Belilah jugak tp xde yg menarik sgt untk dicerita. Maybe sbb dh penat. Malas layan. Haha.

Mknn kat sini portion dia banyak. so, bg yg xmkn bnyk better kongsi. Waktu siang n mlm dia xmcm Malaysia. Jam 6:00am dh mcm jam 7:00am. So, mlm pn cptlh. Tp bila mlm, lorong2 mmg meriahlah. Siap menari2 secara berjemaah. Hati2 kalau jln kaki tu. Kiteorg sanggup jln jauh sbb xbrni nk lalu lorong tu.

Nak pesan jugak kalau korang beli bnyk, jangan lupa claimed ye. Kiteorg borong banyak kt silk tu, so boleh claimed kt situ then ambik kt airport. Tapi get ready je tunjuk barang tu. Sbb kadang2 dia xnk tgk semua pn. Contoh je. Tgk angin dia jugak. hihi. Lagi satu, Kt sini toilet yg tmpt kiteorg pegi semua ada paip dlm tandas, So xpyh bwk botol. Tp if korang was2 boleh je prepare.

Chiang Mai ni dikenali sbg "Land of Buddha". Mereka sgt berpegang dengan ajaran Buddha yang dibawa oleh Siddartha Gautama. So, korang jgn bt mcm2 kt temple tu ye. Behave!!. Lagi satu nnt dlm kpl trbg, jenguk2lah sikit kt luar tingkap tu. Gunung-ganang n bukit bukau dia saaaaangat cantik!!!. Mcm beralun je coraknya.


OKlah. Trip to Ching Mai dah settle. Next is???

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 05:54 PM | Show all posts
Kakak_cun replied at 7-3-2017 04:47 AM
I prefer plan sendiri dr ikut tour..rs ada kepuasaan di situ..at first i akn google 'things to do'/  ...

A'ah. Aioolls pn kalau blh nk plan sendiri. Tapi sbb pegi dgn family n others also dgn kwn2 yg request nk guide, so aioolls is ok je. Ada guide pn bess sbb blh jimat masa n tenaga. Kalau xde guide pn bess jugak. Kalau xsesuai boleh je susun balik iti tu kn. Huhu.. Tp dua2 pn aioolls dah rasa n dua2 pn enjoy!!!. hihi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-3-2017 11:28 PM | Show all posts
Seronoknya baca pengalaman uolls.. Teringin menjejakkan kaki ke luar negara, tp apakan daya,  belum ada rezeki lagi...  
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2017 07:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Sesiapa yg belum merasai musim salju patut try travel masa winter .. pengalaman baru

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 11:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau banyak masa, biasanya plan sendiri semua dpd tiket hotel itinerary.
Kalau xada masa ambil pakej je mudah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 12:59 PM | Show all posts
Edited by adore_a_a at 17-3-2017 01:05 PM

which country paling cheap to experience snow ?

in total cost ....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-3-2017 02:05 PM | Show all posts
adore_a_a replied at 17-3-2017 11:59 AM
which country paling cheap to experience snow ?

in total cost ....

Kashmir kot...nanti tanya bff yg dah gi.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-3-2017 03:00 PM From the mobile phone | Show all posts
adore_a_a replied at 17-3-2017 11:59 AM
which country paling cheap to experience snow ?

in total cost ....

RM4200..kashmir + delhi + jaipur + agra...9 days...

Maybe you just go to Kashmir for the snow n not the other places...less days..much cheaper...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-4-2017 06:40 PM | Show all posts
Terbaca ni kat CARI...

Berikut adalah 5 pasar rempah yang terbaik di dunia.


Foto: Lonely Planet


Rahba Kedima, Maghribi

Dikenali dengan nama Spice Square, ini adalah syurga rempah ratus kerana sebut sahaja apa yang dicari, pasti ada di sini. Dari kayu manis, kunyit, pala, adas dan sebagainya.

Foto: viajevietnam.net


Pasar Long Bien, Vietnam

Deretan kedai yang menjual rempah menjadikan suasana di sini antik sekali. Lagi menarik jika berkunjung ke sini awal subuh, sekitar pukul 4 pagi. Waktu begini kebanyakan yang datang adalah penduduk setempatnya. Namun hati-hati, jika mahu mengambil gambar rempah ratus yang dijual, minta izin dahulu daripada penjualnya.


Foto: shutterstock.com


Grand Bazaar, Iran

Di sini selain rempah ratus, ia dikenali juga sebagai pusat penjualan karpet, kekacang dan buah-buahan kering. Semuanya dijual mengikut kilo dan di sini harga kunyitnya dikatakan antara yang termurah jika dibandingkan di tempat lain. Cuba juga makanan istimewa di sini iaitu nasi kunyit yang disajikan bersama ayam.


Foto: Lonely planet


Khari Baoli, India

Khari Baoli merupakan pasar rempah terbesar di Asia. Wujud sejak abad ke-16, pasar ini menjual pelbagai rempah, kekacang serta buah-buahan kering dari India Utara dan Afganistan. Kawasannya agak sedikit sempit dan ramai orang, jadi manfaatkan waktu yang ada sebaiknya untuk membeli dan mengambil foto kenag-kenangan. Jangan cuba untuk mencuba Kuih Gula India yang terkenal di sini.


Foto: Lonely planet


Dubai Spice Souk, Dubai

Rempah-rempah yang dijual diletakkan dalam bekas-bekas plastik. Masuk sahaja ke kawasan Dubai Spice Souk ini, aroma rempahnya sudah mula menusuk hidung anda. Pastikan anda tawar menawar semasa membeli untuk mendapatkan harga yang terbaik dan berbaloi.


Agak-agak mana satu agaknya pasar rempah yang menjadi idaman kalbu untuk dikunjungi ya? -CARI

Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2017 04:03 PM | Show all posts
I had a chance to go to Dubai for only 3 days 2 nights previously. Only 3 of us, my hubby, my daughter and me. Since time constraint, we took the Big Bus Tour Dubai for two days. It was the best choice for me since the bus stopped at most tourist attractions and it was a hop-on-hop-off bus, so it was up to us to choose which places we wanted to spend more time.
We took the two-day tour so we managed to cover all routes. We went to the Ski Dubai in Mall of the Emirate, Atlantis, Burj Khalifa, Cruise, Aquarium, and many others. Of course, it wasn't enough since we didn't manage to go to the Safari and desert trip but it was worth it.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-4-2017 04:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by JeepersCreepers at 8-4-2017 04:28 PM

Went to Gold Coast last year...ramai Malaysians di sana..kebetulan terjumpa org Malaysia yg buat homestay + tour package di situ. Bg yg berminat nak holiday ke sana boleh search for homestay run by Malaysians. Personally i feel the local food is tasteless so best sgt dpt rs masakan Melayu di sana.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-4-2017 06:21 PM | Show all posts
JeepersCreepers replied at 8-4-2017 03:27 PM
Went to Gold Coast last year...ramai Malaysians di sana..kebetulan terjumpa org Malaysia yg buat hom ...

I missed Aussie coffee
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 08:58 PM | Show all posts
adore_a_a replied at 17-3-2017 12:59 PM
which country paling cheap to experience snow ?

in total cost ....

kashmir pon hokey and kalau uols tak nak pi kashmir
another option is shimla manali .

sape sape nk nombor agent leh pm sini
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 09:08 PM | Show all posts
Edited by AryaRose at 15-4-2017 09:14 PM

meh i tepek gambo

shimla



Snow leh tahan heavy
personally, i like kashmir lagi.
sorry chuols i x pndai la nk upload pic dari my laptop

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-8-2022 02:32 PM GMT+8 , Processed in 0.095318 second(s), 36 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list