CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: seribulan

[Pelbagai] ...Idea EXPLORE/RASA : tips ke serata benua...

  [Copy link]
Post time 30-10-2019 12:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Jomm melancong ke saudi arabia..
Apply visa online

https://visa.visitsaudi.com/

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-11-2019 06:04 PM | Show all posts
seribulan replied at 29-10-2019 08:20 PM
Balik kampung tu...

Well...can be your guide for advice, been twice to Spore by bus with a fr ...

yo koh
bulih!
tapi sy bayar upah je
byr dgn tacang bleh koh?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-11-2019 07:07 AM | Show all posts
ipes2 replied at 9-11-2019 05:04 PM
yo koh
bulih!
tapi sy bayar upah je

Boleh, sebagai travel consultant kena upah kacang pistachio berkilo-kilo...mampu?

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 01:40 PM | Show all posts
Momod, iolls dah berjinak2 dengan dunia travel since 2010. Masa tu tengah rasa best baru kerja and dapat gaji sekelepuk (mana tak sekelepuk, peram dekat 3 bulan sey...)


2010 - Indonesia. Follow trip under Poto Travel, lawat Jakarta-Puncak-Bandung. Ini semua trip ditanggung beres termasuk itinerary by travel agent iaitu full-board package. Bawak emak pergi berdua time ni, memang puas hati dengan Poto Travel. Bandung was sooo sejuk especially sampai Puncak sebab ada ladang teh di sana, Jakarta was sooo lit sebab shopping di Tanah Abang. Cuma di Bandung ramai benauuuu laa pengemis, kena keras hati tak bagi duit sebab kalau bagi semua datang kerumun ngkorang ahahaha...


2014 - Vietnam. Backpackers trip with housemates, main redah jek pi Ho Chi Minh - sampai sana baru kami pi Bent Thant cari hotel - cari pakej merayap - shopping. Ho Chi Minh dah macam KL beb, pi pusing sana sini muka org Mesia jek kitaorang nampak hahahaha. Tapi serius, rindu kopi Vietnam dan mee Pho dia cuma agak pricey sikit makanan halal di Ho Chi Minh. Cuma nak pergi tourist attraction tu agak jauh dan makan masa perjalanan misalnya dari Ho Chi Minh nak ke Chu Chi Tunnel - Sg. Mekong tu ambil masa sekitar 2 jam lebih.


2017 - Benchmarking TVET Students di Selatan Thai. Ini trip akademik + sharing knowledge + cultural knowledge. Gerak dari Ketereh - Sg. Golok - Nara - Narathiwat - Songkhla - Hatyai - Yala. Serius penat sebab nak pergi 1 tempat ke 1 tempat tu agak jauh, balik Mesia terus cari nasi kat Wakaf Che Yeh huhu. Tapi sayang, dah tak ramai penutur BM di wilayah tersebut sebab dasar kerajaan Thai yang mahukan 1 bangsa 1 bahasa. Tapi rata-rata students Melayu Thai pemalu dan perlu dipujuk untuk sertai aktiviti yang kitaorang buat, cantik mulussss kulit students diaorang...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-11-2019 04:40 PM | Show all posts
Nora_29 replied at 19-11-2019 12:40 PM
Momod, iolls dah berjinak2 dengan dunia travel since 2010. Masa tu tengah rasa best baru kerja and d ...

Saya dulu mula bff yang suka ajak sampai sekarang...lepas tu kazen lelaki dengan wife rajin ajak

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 02:27 PM | Show all posts
seribulan replied at 19-11-2019 04:40 PM
Saya dulu mula bff yang suka ajak sampai sekarang...lepas tu kazen lelaki dengan wife rajin ajak : ...

Momod, iolls ni sejenis suka laa travel menyengkit bagai ni. Cuma kekangan masa dan nak kena main kutu buat saving sekarang ni, annual leave kena pandai2 sorting karang ke laut dalam nak spend masa dengan famili pulak kalau dah terbanyak ambik cuti nak travel

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-11-2019 02:39 PM | Show all posts
Nora_29 replied at 20-11-2019 01:27 PM
Momod, iolls ni sejenis suka laa travel menyengkit bagai ni. Cuma kekangan masa dan nak kena main  ...

Perak sebut menjongkit
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 03:31 PM | Show all posts

Wow Momod kawan tak mahir loghat Perak ni tapi tau laa sebut libang libu huhuhu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 22-11-2019 06:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Nora_29 replied at 21-11-2019 02:31 PM
Wow Momod  kawan tak mahir loghat Perak ni tapi tau laa sebut libang libu huhuhu

Ate, kome kena belajor le...bila nak buka thread tu...ce cuba
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2019 05:08 PM | Show all posts
Edited by D.Adek at 26-11-2019 05:09 PM

Iols ada pengalaman bagpackers ke Bangkok-Lopburi-Kanchanaburi-Hatyai...

Itu la pengalaman iols mengembara overseas dgn 2 lagi kawan. agak mencabar sebab kita dlm negara yang berbeza budaya, bahasa, cara hidup.. memang preparation sebelum berjalan kena sedia lengkap.

Sebelum
1. Beli tiket flight (beli yg aa free seat)
2. Study tempat2 menarik tempat utk jejak
3. Atur masa perjalanan dgn buat itinerary (pahamkan betul2 jarak perjalanan), budget semua entrance fee dan segala cost
4. Booking Transportation yg nak digunakan sepanjang perjalanan (ticket bus, ticket train)
5. BELI INSURANCE KE LUAR NEGARA!

Semasa
1. Follow itinerary dan buat ubah suai perjalanan mengikut keadaan di sana jika perlu. (itinerary mmg penting utk panduan kat sana kalau boleh print biar boleh take note dan senang refer berbanding phone)
2. pastikan print out segala booking transportation. takut screen shot tetiba waktu urgent hp mati la hp hilang laa mcm2 bakal jadi kita tak duga. jadi benda2 hard copy ni sgt la penting one of bukti pembelian kita.
3. jangan off track & saling membantu... jangan harapkan seorang saja yg boleh buat kerja. bincang bersama perihal perjalanan lagi2 kalau perjalanan yg panjang. jangan selfish utk siapa yg nak berbagpack dengan kawan2! Ini bukan travel agent ya semua tersedia anda adalah Bagpackers. semua keputusan kena cepat dan sebulat suara..

selepas
1. posting gambar laaaa lepas korang dah berpenat lelah tu!!!
2. post-mortem dgn kawan apa yg kurang dan perlu ditambah baik utk next trip atau masing2 dah serik. hahahaahhaha

itu jelah idea sis. pengalaman keadaan kat setiap tempat sis pergi tu tak la tulis sini, berpage-page nanti. tapi ni lebih pada persediaan awal yg korang kena ambil tahu, bukan seronok je p beli tiket flight lepastu takda apa2 effort. Good luck!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-11-2019 05:37 PM | Show all posts


Where's my winter coat
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2019 12:24 AM | Show all posts
seribulan replied at 16-10-2019 02:15 PM
Share la yang terkini plak

haha TT masih active di thread ni lagi ya, saya ada byk self trips dari after post yg lepas antaranya Edinburgh, Osaka, Barcelona, Paris & tempat2 di uk spt Manchester, Liverpool, Birmingham... boleh bagitau negara mana yang paling berminat nak pergi nanti ada masa saya share2 lagi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-12-2019 05:24 AM From the mobile phone | Show all posts
ironpatriot31 replied at 3-12-2019 11:24 PM
haha TT masih active di thread ni lagi ya, saya ada byk self trips dari after post yg lepas antara ...

Edinburgh, Barcelona, Liverpool belum sampai lagi siila buat ulasan...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-2-2020 11:11 AM | Show all posts
Going for 6 Europe countries with bff and SIL tazzabarnyaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2020 12:26 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 4-12-2019 05:24 AM
Edinburgh, Barcelona, Liverpool belum sampai lagi  siila buat ulasan...

Iols just share je pengalaman tak seberapa iols ni ya TT pergi pun a few yrs back with my husbnd & elder sister, weols went to a few places in europe during autumn, road trip most of it (hsbnd je yg drive pun ) tapi sini iols share 1 tmpat dulu ya. But sorry TT, most of the details iols lost jgak (short term memory iols ni), hard to recalled, tp boleh la...

EDINBURGH (tapi 1 malam je sbb tak cukup masa)
Dari Lake District terus drive ke Edinburgh. Pd iols yg tak prnah smpai ke New Zealand ni, hsbnd kata ada similarities view NZ & Scottish Highland, neway mmg iols tak tau la kan sbb tk prnh smpai NZ. Tapi mmg terus lain pd pndangan mata iols bila kereta msuk je border Scotland, nmpak mcm sama je dgn UK, tapi pd iols yg jakun ni, rsa mmg lain (org lain tak tau le kan). Gnung ganang, small hills dia sngt2 cntik, fog, kambing gurun yg ada janggut2 color coklat tu pun ada (sebijik la mcm siri2 UK yg lokasi dkat Scot’s tu, kambing tu mmg terkesima jgak la iols tgok) lain2 smua breathtaking view!

Masuk town dia very gloomy, a bit dark, ala2 misteri sbb bgunan batu gelap2 kot, or mybe masa tu bru lpas hujan. Turun naik bukit dia punya town, sngt2 cntik (mmg tak puas 1 hari). Suka dgn pekedai2 dia, sbb very frenly pd iols (good thing iols ok je dgn scottish accent sbb boss iols scottish). Beli byk2 biskut Walker’s tu sbb ye la dah murah kan ( beli 2 free 2 la etc etc), byk kedai buat mcm2 promo jual biskut Walker’s.

Strolling thru town (tapi tak best sbb hujan on off, nasib tak lebat mana), visit edinburgh castle (closed that time)so jalan2 dkat luar tgok view je. Pergi tgok The Elephant House cafe (birth of Harry Potter place) & mmg just walking the street je sbb kebetulan airbnb host weols pun dok tak sabar menunggu kedatangan weols (sbb weols 1st guest heols). Elok2 rumah dia in the middle of the town, very strategic! Friendly scot’s (actually too friendly ) hbes dia bercerita psal his time in Msia! He loves Msia very much, esp the ppl kata heols.
So stay 1 night, weols masak je that time, guest pun bgus, siap ada bread, pasta tersedia.

The next day weols smua drive balik ke London. Tapi sesambil drive slow2 utk enjoy the tiny bit of Scottish View tu, tak puas sngt rasanya esp sbb not enough msuk kampung2. Nmpak those tiny2 village pun sbb sengaja drive ceruk2. Those brick houses dgn chimney tu sngt byk di sana.

Iols dgn husbnd planning nak pi visit lagi to entire Scotland in the future!

Sorry TT, if celoteh too much here.
TT pi Edinburgh, please share & tag iols ya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2020 12:32 AM From the mobile phone | Show all posts

Utk yg suka makan ni, feveret iols.


Sorry pic cafe carian google je...

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 4-3-2020 08:57 AM | Show all posts
realist_13 replied at 3-3-2020 11:26 PM
Iols just share je pengalaman tak seberapa iols ni ya TT  pergi pun a few yrs back with my husbn ...

pi Edinburgh, will share & tag u...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-7-2020 09:38 AM | Show all posts
realist_13 replied at 3-3-2020 11:32 PM
Utk yg suka makan ni, feveret iols.

Mujur dapat balik deposit dah bayar untuk pegi Europe ujung tahun ni tak tahu bila boleh dibenarkan...

Semalam 1 kes kluster Turki

Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2021 12:50 AM | Show all posts
Edited by ironpatriot31 at 21-3-2021 12:52 AM

hi TT @seribulan lama tak berkuntum kat bod ni sedih last year tak dapat travel banyak. kebetulan sebelum covid Feb 2021, dapat travel ke seoul untuk kali ke-2. Alhamdulillah. Masa tu case kat Seoul dah tinggi jugak hahaha
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-3-2021 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
ironpatriot31 replied at 20-3-2021 11:50 PM
hi TT @seribulan lama tak berkuntum kat bod ni sedih last year tak dapat travel banyak. kebetulan se ...

Good for you...stori le lagi...ni nunggu divaksin...nak pi Mekah & London
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-10-2022 07:32 PM GMT+8 , Processed in 0.196121 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list