CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: seribulan

[Pelbagai] ...Idea EXPLORE/RASA : tips ke serata benua...

  [Copy link]
 Author| Post time 20-1-2017 01:51 PM | Show all posts
Acikayumii replied at 20-1-2017 10:21 AM
if naik train berapa jam???

dengarnya KL ke Padang Besar 4 jam...pehtu kena naik tren lain ke Haatyai...Krabi tak tahu plak...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-1-2017 02:17 PM | Show all posts

Awwww thanks again seri bulan

Florence is one my wishlist!!

Please please.. If you ada masa, more tips on europe hehe... Sorry meminta minta plak
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-1-2017 02:20 PM | Show all posts
tripleG replied at 20-1-2017 01:17 PM
Awwww thanks again seri bulan  

Florence is one my wishlist!!

no prob...seronok mengimbau kenangan...

Tip for Paris-

Boat cruise river dia, ambil jam 10 pm..sebab time tu lampu Eiffel dia akan liplap liplap jam tu ...cam Raya plak tengok

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2017 02:20 PM From the mobile phone | Show all posts
hanni_ruzz replied at 20-1-2017 12:55 PM
setakat yang saya pernah pergi

Japan / Korea - dua dua ambil package tp frm student..

Teringin sangat nak pergi jepun..tp tak tau..kena pergi redah sendiri ke..atau travel agency ke..
Tp kalau ada anak kecik ni susah sikit nak pegi dgn travel agency kan. Jadual ejen lain..jadual anak kecik lain..nak kena consider time dia tidur semua

Comments

Jemput rakan2 borak sini gak :) https://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=forumdisplay&fid=104&mobile=2 Belajar bahasa utk melancong  Post time 21-1-2017 08:45 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-1-2017 02:22 PM | Show all posts
caramel_cloud9 replied at 20-1-2017 01:20 PM
Teringin sangat nak pergi jepun..tp tak tau..kena pergi redah sendiri ke..atau travel agency ke..
...

kalau nak pergi Europe dll guna Kelana Convoy..dia cater for femili with babies...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2017 02:24 PM | Show all posts
seribulan replied at 20-1-2017 01:50 PM
Saya pergi Korea...2/12 blom salji lagi...

dari Incheon pergi Pulau Nami, salji mula turun...be ...

Kami masa ke Nami Nara, terawal sehari dari snow..masa naik ITX train  tuh, masa nk ke Station Gapyeong, dah nampak putih sana sini dalam perjalanan, excited giler....
tapi, bila sampai Nami, belum snow... dia turun sebagai hujan, sebab masih berat.. sedih.. *sobb sebbb*

Malam, balik dari Nami - kalau ke Nami harus seharian kt sana kan-
taim nk gerak nk dinner kt satu kedai Taebokki tu.. tiba2 hujan jatuh dan membentuk snow kat tangan
masing2 menjerit macam apa jer... kelakar ingat balik perangai sorang2

Esoknya tu, mendapat la -4 punya.. snowflakes turun melayang2 tapi sakitkan muka kena angin kering tuh..
taim tu kami di National Palace & Gwanghwamun Square..  sempat gak la video..
ada akak tu siap konon2 wartawan lokasi.. selalu perasan, dia suka buat video konon2dia ni wartawan lokasi kalau bercuti kt memana tu
tapi bila dah lama, seronok pulak tgk clip2 tu sume..


nota kaki untuk kawan2: untuk ke Nami Island, kena naik ITX train dari Seoul Station ke Gapyeong Station, fare : KRW 4,800, jangka masa : 1 jam
dari Gapyeong Station ada feeder bas... kalau nak cepat amek teksi.. tak sampai 10 min.. fare, sorry saya terlupa berapa. Dari situ akan naik ferry (pun lupa berapa tambangnya.. sorry.. harap maklong  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2017 02:25 PM | Show all posts
seribulan replied at 20-1-2017 02:20 PM
no prob...seronok mengimbau kenangan...

Tip for Paris-

Memang seronok kan.. Wah what you described tu buat i tiba2 in romantic mode hihi  

Anyway, if you tak keberatan, blh tak list top 5 or top 10 places in europe yg you recommend?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-1-2017 02:32 PM | Show all posts
Edited by seribulan at 20-1-2017 01:39 PM
tripleG replied at 20-1-2017 01:25 PM
Memang seronok kan.. Wah what you described tu buat i tiba2 in romantic mode hihi  {:1_149: ...

memang romantik


Italy- semua best...sebab saya peminat boleasepak Itali..Viva Italia...

Venice, pulau aje..panas...gondolanya ringan...takut tergelincir dlm canal jerr...

Rome, Colosseum, Phanteon, Spanish Steps menarik sejarahnya...

Pisa- menara dia..jam Taj Mahal...putih je pillar...tapi ambik foto gila2 mmg best...
cantik lagi menara jam condong tempat saya

Vatican City, kecik je...

Florence, cantiknya bangunannya..merah ada...lawa2...

setakat yang ingat...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-1-2017 02:33 PM | Show all posts
caramel_cloud9 replied at 20-1-2017 02:20 PM
Teringin sangat nak pergi jepun..tp tak tau..kena pergi redah sendiri ke..atau travel agency ke..
...

taim kami pergi aritu, terjumpa satu family tu dekat kedai ramen.. anak laki 3 tahun, anak perempuan 5 tahun
3 minggu katanya bercuti untuk Jepun dan Korea.


jumpa jugak dengan one family dari kota singa..
kebanyakan family mereka jalan sendiri sebab free and easy..
tapi kena cari maklumat dulu la..
cuba join group kt FB 'Road to Japan' macam2 info yang dorang share atau nak tanya.. ramai yg sudi membantu
dari feedback, dorang cakap info dari group RTJ tu sangat2 membantu...

saya join pun lepas dah balik dari Japan


sebagai info, kat Jepun ni, kedai makan dia dibuka dalam waktu tertentu sahaja..
contoh untuk dinner : waktu operasi 6pm- 9pm sahaja

So kena pandai manage masa... kena awal kalau nk dapat tempat..
kalau tak berderet beratur  kt luar kedai menunggu turn dalam cuaca sejuk tuh...
sbb biasa kedainya kecik2... dan full!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-1-2017 02:38 PM | Show all posts
Edited by seribulan at 20-1-2017 01:41 PM
tripleG replied at 20-1-2017 01:25 PM
Memang seronok kan.. Wah what you described tu buat i tiba2 in romantic mode hihi  {:1_149: ...

Switzerland-cantiknya scenery

Gi la Interlaken...dua tasik bertemu...


Jungfrau...Tip of Europe, dari Lauterbrunnen naik train...best tgk pemandangan bunga2 comel n salji memutihnya...
Atas memang salji je...leh ski, main luncur snow tu, slide...buat snowman...dok berjam2 pun tak puas...sejuk gegiler..





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2017 02:48 PM | Show all posts
hanni_ruzz replied at 20-1-2017 12:46 PM
haah dah pergi 2/3 yrs back kot..
serius blue pool cantik giler...
tapi nak jalan tu jauhnya ya  ...

betul!!tp bila smpi sana n tgk cantik gila, hilang semua penat..berbaloi jln kaki
i smpi melecet kaki nak smpi atas..hahaha
emerald pool x secantik blue pool..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2017 03:16 PM | Show all posts
rasa mcm nak save satu2 tips dalam ni.
kalau tiba2 nak pegi atleast da ada.

dari sini kita boleh save terus x? or kena copy & paste ke word? *sejenismasihblurlagi* hehe
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2017 04:03 PM | Show all posts
btw.. sapa penah ke NZ? NZ one of my wishlist. any tips @ suggestion or experience?
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2017 04:09 PM From the mobile phone | Show all posts
If nak pergi jln2 skjp msa cny blh pergi cameron n masuk lavender garden n try lavender ice cream..hehe

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2017 04:40 PM | Show all posts
seribulan replied at 20-1-2017 01:51 PM
dengarnya KL ke Padang Besar 4 jam...pehtu kena naik tren lain ke Haatyai...Krabi tak tahu plak... ...

Kalau nk ke Krabi, train pukul 10 malam di KL Sentral
Subuh (dalam  train), dalam pukul 7 pagi sampai Padang Besar
Lepas tu train akan tukar kepala (pakai Thai punya, train yang sama) then bergerak ke Haatyai
Dari stesen Hatyai, amek van untuk ke Krabi.. jangka masa perjalanan 4 jam
Nak dapatkan van ni senang jer, keluar jer dari stesen Hatyaai tu depan tu dah berderet kiosk2 van untuk disewa

Better terus ke Aonang, sana banyak hotel2 bajet/medium/ mahal..
Dekat Aonang bolehlah sewa scooter untuk bergerak.. lupa pulak bayaran dia
Kalau stay kat pekan Krabi, jauh... sebab attraction kt sini adalah pantai
Pantai Aonang sangat cantik... pekan dia pun hidup macam Pantai Cenang kat Langkawi tu

Kat Krabi ni (atau Aonang) dah macam Malaysia dah
Orang Malaysia saja kt sana sini
Makanan halal sangat senang ditemui compared to Phuket
Masa ke Phuket dulu sangat sangat susah untuk mencari makanan halal
Lately ni mungkin dah banyak la... dengar2nya macam tu la..

kalau nk ke Krabi dan Phuket ni, daratan je yang membezakan
pantai yang dorang lawat (island hoping) tetap sama -
7 buah pulau tu la - Maya Bay (paling popular - sebab citer The Beach), James Bond Island, Phi Phi Island.. Khai Nak Island, 3 lagi lupa nama nya

Pantai2 dorang memang lawa la... suka suka sukaaaa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2017 04:47 PM | Show all posts
Acikayumii replied at 20-1-2017 04:03 PM
btw.. sapa penah ke NZ? NZ one of my wishlist. any tips @ suggestion or experience?

belum sampai... dah pernah book karavan tapi akhirnya tak jadi dan kami ke HCM

NZ ni pun salah satu wishlist sedari kanak2 nih
ntah bila akan jadik ni..

mudahan kita dapat pergi nanti kan acikayumii  *cross finger*
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 20-1-2017 04:52 PM | Show all posts
nanazulkifli replied at 20-1-2017 03:09 PM
If nak pergi jln2 skjp msa cny blh pergi cameron n masuk lavender garden n try lavender ice cream..h ...

Dah gi. I love purple
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2017 05:43 PM | Show all posts
Interesting. I like this.
Harap dapat dapat input input lain.
I would love to know more from the experiences of others on travelling.
TQ

Comments

Jemput rakan2 borak sini gak :) https://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=forumdisplay&fid=104&mobile=2 Belajar bahasa utk melancong  Post time 21-1-2017 08:45 AM
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2017 05:46 PM From the mobile phone | Show all posts
hanni_ruzz replied at 20-1-2017 02:33 PM
taim kami pergi aritu, terjumpa satu family tu dekat kedai ramen.. anak laki 3 tahun, anak perempu ...

Owh ye ke. Thanks for the info. Boleh start2 usha  ni
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2017 07:28 PM | Show all posts

Wah sep sikit!! I memang rasa semua tempat di Italy menarik! Cuma rasa mcm mana nak cover semua tpt tu in one trip. That would take a month or more kan? How did you do last time? You pergi dgn travel agent ke? Another question, utk europe ni, you suggest pergi dgn travel agent or sendiri free and easy? (sori tanya lg)
And yesss, definitely Switzerland too




Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-10-2022 11:41 AM GMT+8 , Processed in 0.099450 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list