CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: seribulan

[Pelbagai] ...Idea EXPLORE/RASA : tips ke serata benua...

  [Copy link]
Post time 15-10-2017 08:00 PM | Show all posts
Edited by zetty1978 at 15-10-2017 03:03 PM

Greece

Nak share cite, aku rasa dlm byk2 negara yg aku travel Greece ni termasuk antara percutian aku yg plg byk pengalaman tersendiri ..

a) Aku pegi pada hari berlakunya riot 2008 .. korang blh google dan byk sgt gmbr2 yg mengejutkn ye ... but at that time aku cuma stay semlm di Athens and semlm kt Thessaloniki ... tujuan utama sbb aku nak gi Bulgaria, Macedonia n Albania .. jdnya masa kejadian yg tgh betul2 kecoh tu aku dh berada kt Bulgaria .. few days later, aku blk ke Greece semula xtau riot ni dh berlaku beberapa hari .. masa tunggu bas kt Kastoria tu mcm pelik napa polis ramai sgt di kawasan tu .. then aku n hubby naik bas kat Kastoria menuju ke Athens  .. sampai pagi2 buta so x perasan sgt keadaan waktu tu ..

Dh siang, aku n hubby keluar and br nmpk org mcm gelisah ke sana sini .. byk jln kena tutup ngan police tape tu .. bangunan2 tong sampah cermin2 semua pecah ada bekas tembakan .. siap ada bangunan tgh terbakar ada wartawan with camera tgh buat rakaman .. aku n hubby mcm confused .. last2 tanya la org  yg tgh jalan apa yg jadi .. rupanya tgh riot dh few days .. org tu advice kitorang blk hotel .. kitorang tgh sibuk travel kan mmg xdan la nak bukak tv ke hapa .. 2008 tu blm la handphone berjahit kt tgn so xde la tau sgt dunia luar punya cerita ..

Otw nk balik hotel tgh jalan, tiba2 dgr bunyi tembakan .. pastu bunyi org bising2 ..  seram ooii .. kitorang mmg x tunggu lama dh .. terus gi singgah kedai beli kopi then blk hotel .. next daynya baru rileks sket dpt jalan2 kat sana .. nnti sambung point lain lagi ..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-10-2017 08:14 PM | Show all posts
ni mengikut dari pengalaman sendiri,well iols ni perut nya timurleste so instant brahim memang life saver. kehkehkeh
beli je brahim yang ready to eat tu. tinggal nk heat up je. sodap tau.

and one more thing,
yang travel ngn gang tu make sure your travel buddies tu sebulus ngn chuols.
good mates, good laugh, good times gitew.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2017 09:13 PM | Show all posts
Tips pg New Zealand

Aku blm berkesempatan nk gi NZ lg .. planning nak join friends last year skali ada aral so kena cancel .. dorang pg naik caravan tu .. jdnya kawan aku ckp, kalau org x ramai xyah la ngada2 naik caravan .. jalan kat sana esp nk pg tmpt2 yg menarik tu kn lalu bukit bukau gunung ganang .. mmg cukup2 je jalan tersebut seluas caravan tu .. then tepi tu ada lembah, pndg tepi je mmg nmpk gaung dh .. blm lagi yg kena lalu jalan gilir2 menaik bukit .. kn jaga brek handbrek bagai sbb jalan menaiki bukit tp caravan rasa mcm melorot ke bawah je rasanya ... mcm minyak x naik .. aku dgr pun seram .. huhuhu ..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2017 09:24 PM | Show all posts
Greece

Sambung cerita kt Greece lagi ... percutian ni aku survey sendiri ye .. 9 days gi Greece, Bulgaria, Macedonia n Albania guna public transport .. masa kat Greece tu kan , aku ada list dua kedai makan halal kt Athens .. bila hari dah reda drpd riot ( certain tmpt je yg dorang wat perhimpunan mcm dpn parlimen building dorang ), so aku n hubby pusing Athens yg xde kaitan ngn tmpt2 riot ni la .. jalan2 cari makan and jumpa la kedai halal jual nasi beriani .. dpt la sepinggan nasi beriani lauk ayam 2 Euro x silap .. pastu kitorang bincang2, nak tapau blk x nasi tu .. sbb kompem2 la xde makanan lain dh lps tu .. hubby aku tanya list kedai yg lain ada x .. aku ckp ada lg 1 kedai .. dia ckp malu pulak nk tapau selepas makan sepinggan sorang kt situ .. hahaha .. jdnya kitorang pun pegi la meredah blk area Athens tu cr kedai halal yg lagi satu ..

Punyalah pusing pastu br jumpa .. nmpk la kedai makanan India tp halal tulisnya .. kitorang masuk and order la nasi beriani bungkus .. owner kedai tu punyalah peramah kan ajak borak bagai .. kitorang pun tunggu la makanan siap .. dh siap bila tanya rega .. owner tu ckp reganya 80Euro x silap .. ada tmbh air mineral 2 botol .. aku n hubby mcm x percaya la kan .. tanya blk rega .. mmg dia ulang rega yg sama .. dlm kedai tu ada la dua tiga org lelaki tgh makan .. aku pandang hubby .. hubby pndg aku .. pastu kuar duit byr and blah .. terus rasa nyesal x tapau kedai 1st yg kitorang makan td .. x pasal2 kena sembelih kt kedai kedua .. nk argue lelebih kita kt tmpt org kan .. ramai pulak org dia dlm kedai tu tadi .. silap gak la kitorang x tanya rega dulu main order dulu .. xde la expect mahal sgt2 kot ye pun ..

Jdnya, kesimpulannya silalah bertanya dulu harga makanan yg korang nak makan .. lepas tu xyah la malu nak tapau2 kalau kedai yg korang pegi tu mmg murah dh .. hahahaha ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2017 10:15 PM | Show all posts
Utk sesapa yg nak gi wat umrah tu esp yg pompuan ye .. aku nasihatkan korang pilih la date yg jauh sgt2 drpd date korang period .. mcm aku sendiri nak diikutkn lagi 2 weeks nk period .. lama lagi but before gi umrah gi Turki dulu 4 ari .. then gi Madinah dulu baru gi Mekah .. kiranya sampai kat Mekah tu patut aku x period lagi la .. but kuasa Allah kan, aku cuma sempat wat umrah sekali je .. itu la 1st time aku wat umrah itulah last aku wat umrah utk trip yg itu .. sbb abis je umrah blk hotel x lama lps tu aku period .. terus rasa mcm rugi x smpt nk spend masa lama sgt kt MasjidilHaram .. aku suspect sbb byk sgt berjalan kan ... kt Turki .. kt Madinah .. tu yg period jd awal dtgnya ..

Masa nk blk Msia, ada sorang pompuan tu nangis .. aku tanya napa .. dia ckp drpd dia sampai Mekah sampailah dia nk blk Msia, sekali pun x merasa nak wat umrah sbb dia dtg period drpd kat Madinah lagi .. kesian sgt .. aku pun dlm sedih2 frust2 tu kira beruntung gak la lagi sbb sempat wat umrah kan .. dia lgsg x dpt nak buat .. jdnya korang yg pompuan yg nak gi umrah kalau bleh pilih date yg jauh sgt2 drpd date korang period ok ..  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2017 02:51 PM | Show all posts
Pada i, i suke travel on bajet. Syiok jugak haritu gi krabi bajet rm600 in total (flight return, makan minum, logistik, aktiviti, shopping). makanan halal pon byk. money exchanger pon banyak.

just tuktuk tu kan, mmg kena deal betul2 la. lokal ni kdg pandai betul kencing org. haritu i kena. nak pusing dekat2 je, die bawak ktorg pusing jauh. pastu, caj mahal. kite mane la tau sbb baru 1st time kan dtg.

pastu, travel bulan april to oktober la sesuai sbb time tu x hujan. tapi mmg mat saleh berlambak la klu buat islands trip tu. krabi x sesak sgt klu nk banding dgn phuket sbb phuket kan over-commercialized.  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2017 11:34 AM | Show all posts

wow canteknye..pegi ms bile bole kosong tmpt ni

Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2017 08:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku pergi Makati 3 taun lepas...

Shopping kat Mall of Asia aku bagi 7/10, makan masa tu 1 kedai je halal, indo restaurant owner dia baik

Shopping kat Greenhills aku suka pasal murah so aku bagi 8.5/10, kalau google ada je kedai makan halal tp kitaorang tak jumpa pun at last lepak kat starbucks & beli chips kat Jollibee

Bahasa~ lucky kawan saya tu fasih bahasa tagalog so no problem

Overall ~ aku suka g Makati ni kalau ada rezeki nak pergi lagi sebab

1. Security ketat, setiap kedai ada je security jaga...
2. Makan bawa bekal sendiri
3. Kedai bersih
4. Ada satu tempat tu Bonafacio kalau tak silap.. tetiba perasan lah jugak mcm kat Miami walaupun takpernah g sana

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-10-2017 02:11 PM | Show all posts
woww....bestnya baca pengalaman2 org pegi travel...setakat ni i baru penah pergi 3 negara jer....klau xde apa2 hal hujung tahun ni akn pergi HK...stakat ni i g travel smua sendiri dgn kwn2 tanpa guna agent...klau nak pegi dgn kwn2 ni make sure smua 1 kepala la kan...klau ada sorang diva memg payah la nak jln ...tido pon style backpackest jer ...bekalan makanan pon penting klau pegi negara yg susah nk dpt makanan halal kan...apa pon i love travel

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2017 08:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Scenery..cant wait trip europe this dec..swiss im coming..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2017 12:49 PM | Show all posts
Iols g Brussels tahun lepas....sampai stesen keretapi, nak terkucil yang amat sangat....nak masuk toilet kena bayor kat machine...hanya ada notes (semua beso 2 - 50/100 Euro)...coins dlm Euro langsung takde...
nak g tukor duit, ada cafe jer yang bukak...Iols tak minum coffee plak tu...tetiba ada sorang filifino tanya... nak masuk toilet ke? iols terus angguk...dia sedekahkah iols & husband coins....alhamdulillah....the morale of the story...sediakan coins jugak sbb kat sana (train station) nak masuk toilet bayor guna machine...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2017 04:27 PM | Show all posts
redapple10 replied at 12-10-2017 06:10 PM
Iols ad bad experience kat beijing... time tu tgh sakit perut memulas, masuk la satu shopping comple ...

Ni pun i trauma kat stesen keratapi xián. i punyalah lurus bendul bebaris, asyik kena sailang orang ja I punya turn. dahlah toilet takda flush. ada yang pintu nya tak kunci sebab dah rosak. nampak pulak penampakan bahan buangan. omg..ngeri gila. kawan siap suruh jangan bernafas lagi masa dalam toilet.

tapi.. tak semua toilet di xián or beijing macam ni. ada yang bersih. cuma memang agak trauma dalam train nak ke toilet lepas tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2017 04:38 PM | Show all posts
nak share lah.. first time travel masa student dulu. tempat yang betul-betul nak pergi Seoul. masa tu AA buat promo first time fly ke Seoul, so dapat beli tiket return memang murah yang amat. dalam 200++ return. lepas tu pergi dua orang dengan kawan. memang backpackers punya stail. study gila semua route and places yang nak pergi.

masa tu tak salji lag tapi angin sejuknya memang menggigil gak. tapi masa tu tak banyak tempat nak pergi. orang malaysia pun tak ramai.

tema travel masa tu nak jejak tempat shooting drama korea. pergilah Hongdae sebab cerita my sassy girl choon yang, mary dan coffee prince banyak shoot di sana. masa tu internet tak sehebat sekarang, so guna maps dan jugak buku lonely planet. tanpa buku tu memang tak tau sangat jalan.
Alhamdulillah, kami berdua dapat bergerak ke tempat yang kami mau. macam 63 building (cerita my girl) dan HanKang (sungai wajib dalam drama korea). sesat memang sesat tapi semua tu buat perjalanan ni lebih bererti.

kedai halal kat seoul masa tu pun tak banyak. memang makan maggi dan roti je. dua kali je makan kat kedai. satu makan kebab di Itaewon dan satu lagi kedai vegetarian di Insadong.

tinggal dekat kawasan Myeongdong, sebab tu hari-hari mesti singgah di Myeongdong. last day kat seoul, kami habiskan won kat Myeongdong. tapi time tu currency tak semahal sekarang. masa tukaran tu 2.7 ja. sekarang double dah harga tukaran.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2017 09:32 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 20-1-2017 10:11 AM
Setakat ini travel agency yang boleh pakai...selain yang dah establish...

Umrah- Juara Travel

Thank youuuu seribulan. February nak pg korea. Winterrr. MAS ada promo dgrnye.

So nk try suggest kat boss guna agent tu saje. Nah bunga

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-11-2017 10:19 AM | Show all posts
separasedar replied at 17-11-2017 08:32 AM
Thank youuuu seribulan. February nak pg korea. Winterrr. MAS ada promo dgrnye.

So nk try sugge ...

nostalgianya Winter Sonata kat sana dulu
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2017 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 17-11-2017 10:19 AM
nostalgianya Winter Sonata kat sana dulu

Kannn. Mntak2 masih ada snow kat sana. Boleh fefeeling choi ji woo
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-12-2017 08:42 AM | Show all posts
separasedar replied at 17-11-2017 10:25 AM
Kannn. Mntak2 masih ada snow kat sana. Boleh fefeeling choi ji woo

kaka par anak ke korea jugak ke? waaa...
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2017 11:23 AM From the mobile phone | Show all posts
shaun_bb replied at 4-12-2017 08:42 AM
kaka par anak ke korea jugak ke? waaa...

Eh. Shaun kt sini pon ado haha
Aah. Nk repeat korea. Tp february snow dh takde
Patutnye booking january huhu
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2017 07:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Tips umrah
Yang penting bawa baby oil or minyak zaitun, boleh apply kat badan n tgn supaya tak kerengsaan (kering) yg boleh mengakibatkan kita tergaru n rasa gatal

2. Utk pompuan pakai stokin sampai 3 lapis n baru pakai kasut/stokin tawaf kerana lantai masjid sangat sejuk n boleh buat kaki kita sakit

3. Elak minum air zam zam sejuk kerana boleh buat kita batuk teruk kemudian. Amal minum air zam zam biasa

4. Bawa telekung at least 5 pasang supaya memudah kan kita . Dobi disana charge base on satu helai. Kalu jubah 10riyal satu

5. Bawa ubat ubatan, minyak vick, minyak gamat, ubat batuk, strepsil n paling penting air garam tuk cirit birit tu kerana bila dehyrated ianya sgt membantu

6. Bawak sambal kering or serunding kering. Kekadang kita tak lalu mkn masakan kat sini.

7.jgn bawa baju lycra kerana berat timbangan beg anda

8. Tudung labuh or shawl bawa 3 dah cukup

9. Baju tido 2 dah cukup, inner dlm 2 each, underwear kena byk, modess jgn lupa takut terkencing bila terbatuk (bawa 3 pax yg besar) percaya lah nanti ada yg nak minta dari kita

10. Nak sedekah bagi kat tukang sapu or cuci kat masjid. To feed the poor pergi jer kat subway kedai tepi tepi tu..dlm 60riyal for 20 ppl gitu

Itu jer yg teringat..tapi kalu bab ibadah just mohon pada Allah, in sya Allah, semuanya akan di permudahkan.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2017 08:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku bg tip pergi europe je la sebab aku duduk sini.
1) botol mineral,botol minuman baik plastik atau kaca, air tin sini biasanya ada nilai utk refund. Jangan buang. G supermarket masukkan dlm mesin refund, dpt 25sen.
2) europe terkenal dgn pastries yg sedap kan? Sebelum beli tanya dulu ni vegetarian friendly & alkohol free atau tak sebab kebanyakan dessert&kek diorang ada alkohol,gelatin dgn lemak babi.
3) coklat sini murah dan sedap.elok beli byk2 buat souvenir je sebab beli keychain,magnet,tshirt tu mahal gila plg kurang 5eur.coklat lak satu bar tu harga 70sen. Tentang halal atau tak biasanya coklat sini vegetarian friendly cuma coklat mcm truffles&pralines kdg2 ada alkohol.
4) sini nak wuduk jgn masuk kaki dlm sink ye..org tgk tak elok nak lak lantai habis basah. Guna spray je..sama mcm istinjak jgk. Nak solat boleh cari tempat yg tersorok contoh belakang tangga. Kalau nak solat dlm fitting room minta izin dulu. Kalau tempat tu busy tak pyh la.
5) breastfeeding mom jgn mimpi nak jumpa nursing room canggih2 mcm kat malaysia ye. sini mak menyusu anak kat mana2 je,tepi jalan pun jadi. Org tak ambil kisah pun, tak byk pervert mcm kat malaysia
6) siapa yg sewa kereta tu kalau anak kecik bawah 12 tahun letak dlm children car seat nnt kena saman. Cab pun kdg2 tak terima kalau diorg takde carseat. Bila plan nk drive study dulu rule kt sini sebab tak sama mcm malaysia. Sini guna rules right before left dekat simpang. Maknanya jgn terkejut tetiba ada kereta menonong je kluar dr simpang dr belah kanan kita. Kat traffic light pun kalau kita turn tengok dulu jalan yg straight sbb ada setengah simpang traffic light dia bg green utk jalan straigh arah berlawanan jgk.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-10-2022 09:00 PM GMT+8 , Processed in 0.088334 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list