CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: seribulan

[Pelbagai] ...Idea EXPLORE/RASA : tips ke serata benua...

  [Copy link]
Post time 6-8-2017 11:00 PM | Show all posts
seribulan replied at 20-1-2017 01:50 PM
Saya pergi Korea...2/12 blom salji lagi...

dari Incheon pergi Pulau Nami, salji mula turun...be ...

pergi korea backpackers sendiri ke ada tour guide? saya nak pergi korea next year tapi macam masih blur konsepnya. pernah pergi 2008 jeju island, ada sedikit pengalaman pahit di situ. ai is trauma.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-8-2017 11:12 PM | Show all posts
Edited by pattahamie at 8-8-2017 12:42 PM

negara pernah saya lawati  dan suka:

1. new zealand
cover south island saja. sebab sorang saya ambil under tour company. saya choose nak plan apa dan dia cadangkan itinerary. dari christchurch naik bas ke queenstown.saya ambil package lord of the rings. haha.gigih nau sebab minat sungguh LOTR nih. boleh DM kalau nak tengok itinerary.

2. sydney
stay kat sini 6 bulan, so banyak jugak pantai2 di sideni saya lawati sorang2.

3. switzerland
bern saja. cantiknya ya tuhann tempat ni.

4. italy
trieste dan venice sajork. trieste ni banyak istana-istana cantik dan laut yang cantik. sedikit bosan jika anda suka shopping. venice rasa macam semua orang dah biasa pergi eh.

5. hong kong
syurga kaki shopping. bagi orang suka pemandangan, saya rasa hong kong ni biasa2 je. disneyland dia pun biasa-biasa je. USS lagi best.

6. jepang
saya pernah pergi dua kali. sagamihara dan tsukuba best bagi sesiapa yang suka pasal space. kat tsukuba ada space center under JAXA. ada la seketul roket yang gagal dilancarkan dia pamer kat situ.

7. spain
saya pergi madrid dan cordova. di cordova tinggal di hostel 10 Euro semalam. dekat dengan Mosque-Cathedral of Cordoba tu.naik bas dari madrid. seharian juga naik bas dia. Hostel bersih dan bilik air dalam bilik. di  mardid saya tinggal di maria guest house. dekat dengan central. di sini, saya pergi tengok real madrid versus granada. tiket kawan saya yang memang asal madrid belanja. bagi saya, madrid untuk kaki shopping. bangunan-bangunan dia cantik juga.

8. austria
graz - saya suka graz. shopping complex tutup masa weekend (masa saya pergi la). jenuh cari makanan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-8-2017 06:46 AM | Show all posts
pattahamie replied at 6-8-2017 10:00 PM
pergi korea backpackers sendiri ke ada tour guide? saya nak pergi korea next year tapi macam masih ...

Cerita la yg pahit utk pedoman bersama
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2017 09:34 AM | Show all posts
sape yg pernah gi Egypt...

share le sikit....
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2017 09:51 AM | Show all posts
Zafrah replied at 7-3-2017 05:48 PM
Sambungan.

Maesa Elephant Camp.

u pakai tour guide ke? boleh share?
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2017 12:32 PM | Show all posts
Edited by pattahamie at 8-8-2017 12:35 PM
seribulan replied at 8-8-2017 06:46 AM
Cerita la yg pahit utk pedoman bersama

haha.bagi saya kenangan itu pahit la.taktau la bagi orang lain. mungkin biasa2 je. pahit sebab ni first time ke obersea. perasaan itu sanggat eksaited dan anggap semua orang akan layan kita baik. masa 2008 tu rasanya masih tak ramai orang melancong ke korea terutama jeju island. jadi kami punya info tentang how is jeju island ni agak zero sebenarnya. hanya  bersandarkan info dari cerita my girl lee dong wook itu saja.

masa pergi itu bersama kawan lagi sorang.berdua saja atas urusan kerja.so jalan sendiri tanpa menggunakan internet google bagai. redah aci boleh je. masa kami pergi tu, kawasan kami pergi  mostly yang kami jumpa makcik-makcik. kami di hambat keluar daripada dua kedai. 1 kedai tu kedai jual kain hanbok. baru nak melangkah masuk (kena buka kasut), dia cakap korean yang kami pun tak faham. gaya menghalau kami. pangkah2 tangan dan hayun-hayun tangan suruh keluar. lepas tu kami gigih jalan lagi kat kedai sekitar tu. ada satu kedai jual jacket, kami masuk. lagi sekali kena halau. cakap itu kedai hanya untuk lelaki. no woman. man only katanya. sedih sungguh.

kami berjalan-jalan di pasar Seogwipo market,makcik2 kat situ sikit pun tak layan bila kami tanya soalan nak beli  barang. rasa sebab mereka tak pandai english. saya pulak tak pandai korea hahaha.

sebelum balik singgah seoul ok sikit layanan orang di situ. overall, saya rasa korean agak rude. hahahaha..maap walaupun saya peminat park haejin (Apa kaitan taktau)

maafkan karangan spm saya ini.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2017 03:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by nuraru at 8-8-2017 03:06 PM

As for Japan, it is better going there without agent..sebab for me it's a bit pricey..you can get cheaper flight ticket during matta fair or promo by airasia..if tak bawa kids boleh ambil airlines yg ada transit mcm thai airways ke..cuma kalau ada kids especially baby better ambil direct flight Airasia InsyaAllah ada..sometimes Japan airlines pun ada promo JAL @ ANA..the good thing of ANA luggage boleh upto 40kg berbaloi2

Then timing.
winter- kalau nak experience heavy snow mmg kene pergi north part sapporo(airasia sahaja ada direct flight dr klia kalau x silap..most of big city tokyo osaka kyoto will only experience snow in jan/feb tp bukan heavy snow

spring- sakura is the best tp tiket always pricey..its good to experience sakura in japan..every year akan ada schedule bila start sakura start blooming (lain tempat lain masa)

Summer- dlm bln 7 sgt2 panas..those yg ok boleh je travel time summer the best part is daylight lama so bnyk activities boleh buat..in august is typhoon season..and mostly raining..typhoon ada chnaces flight postponed or delay..cuma summer kdg ada attraction yg dia buka time ni je

Auntmn- for me is the best(after spring)..nit so hot but not so cold..nov biasa daun start gugur and the view MashaAllah sgt dekat kanazawa ada tmpt best boleh lalu dekat snow wall


Then decide how long is your trip..kalau less than a week better go and explore 1 city like tokyo sahaja if more than a week better pergi more than 1 city (tokyo-kyoto-osaka)

Itinerary senang je bnyk dekat internet boleh ikut and modified accordingly..if bawa family kene consider traveling with kids..bnyk turun naik train..choose right location for ur stay..then plan itinerary mengikut keadaan family sbb mmg akan berjalan more than 5km per day..towards olympics 2020 japan lebih open..makan halal mudah..google translate pun boleh translate direct from photo..but internet is most important either rent from malaysia or choose airbnb yg sediakan pocket wifi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2017 09:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya nak cerita berkenaan Switzerland,  Dkt negara ni korang bleh masuk sama ada dr zurich airport atau geneva airport dan sebaik2 nya jangan kuar masuk dari satu airport sahaja.

Bagi saya lg cantik masuk dari geneva dan kuar dr zurich dan pilihan saya ke lauterbrunnen dahulu jadi dr geneva anda akan disajikan dengan pemandangan yang sukar dilupakan dlm ingatan kerana ia sgt cantik. Dari geneva ke lauterbrunnen ade sebahagian jalan anda akan menaik panaromic train di mana akan melalui lake geneva sila pastikan anda duduk di bahagian kanan tren.

Saya, memilih stay d lauterbrunnen kerana pemandangan yang menarik, dan d Switzerland amat rugi kalau x ke jungfrou sbbnya ia merupakan top of europe,  Kalau ke sini gerakla d awal pagi selepas bf dan stay di jungfrou sampai petang dan barulah turun.

Destinasi seterusnya saya le lucerne dan destinasi ni juga amat cantik dan disinalah adenya jambatan kayu yg dipanggil chapel bridge. Untuk ke sini anda akan melalui pengalaman yg mengasyikkan jgn tido d dlm tren kl x teramatlah rugi dan masa ni sebahagian pertama pemandgn cantik d belah kanan tren sebhagian berikutnya d kiri tren. Di lucernne jgn lupa untuk menaiki cruise untuk ke pulau satu lg. Pastikan bermlm di sin juga  Dan setelah puas barula gerak ke zurich dan ke destinasi negara seterusnya.

Di swiss tempat shopping yg murab d coop, semua brg mknn sayuran malah buah2an amat murah. Jgn lepaskan peluang merasa susu dark choc yg fresh keluaran swiss x mahal pun 1sf jr.

Di sini untuk penggunaan transport utama adalah train, dan pass yg digunakan sma ada swiss pass atau swiss half fare pass atau byk lg tp yg popular 2 ni je. Sebelum membeli pass ni sila buat kajian dan kira2 dahulu sebelum membeli pass ni untuk mngelakkan kerugian.Cth utk ke jungfrou anda hnya mndpat diskaun 10% kl mnggunakan swiss pass tetapi mndapat diskaun 50%  Off tuk galf fare pass. Jadi sila memili dgn bijak, dan ia semu betgantung pd beberapa hari anda d sana dan d mnakah tempat2 yg akan d tuju.

Itu saje pnglman sy....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-8-2017 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Ini pula kisah spain.

Untuk ke spain anda boleh pilih direct flight atau yg bersesuaian dgn anda. D europe memang terdapat byk budjet flight seperti airasia. Jika anda dr turkey anda boleh menaiki pegasus airlines,  Dr Uk ryan air dan sebagainya.

Saya memilih pegasus sbb senang nak mkn sbb halal, flight dlm 4jam lebih ke madrid. Dr madrid sy memilih untuk terus ke destinasi berikutnya dengan menggunakan pengangkutan train. Saya terus ke cordoba iaitu tempat sumber pendidikan d zaman dulu hinggalah sekarang. Perjalanan selama 2 jam setengah dan sesampainya d stesen train kami menaiki bas ke tempat penginapan kami.

Untuk makluman,  Setiap stesen bas mempunyai nombor d mana ia menunjukkan no bas dan jln yg akan dilalui oleh bas tersebut. Bagi pelancong jalur perjlanan boleh dbaca d stesen tersebut dan memudahkan. Kami memilih apartment yang berdekatan dgn masjid cordoba. Jika anda ingin memasuki masjid cordoba secara free sila dtang sebelum jam 10pagi dan anda boleh menjimatkan duit.

D cordoba juga terdapat medina az zahra,  Disini merupakan istana yg mewah d zaman silam dan disinilah juga terdapat tempat sembahyang/masjid d mna ia merupakan masjid pertama yg menghadap arah kiblat iaitu kaabah dan masjid cordoba sebenarnya kiblatnya terlari sedikit menghadap kaabah. Untuk ke medina az zahra anda boleh membeli tiket bas+medina d pintu masuk cordoba mosque. Dr pintu masuk sila ke arah kanan dan ade office kecil untuk mmbeli tiket.  Di sana juga adanya roman bridge dan kincir air.

D cordoba sesuai untuk menginap 2 malam,  Seterusnya kami ke granada dengan menaiki alsa bus, perjalanan dlm 2j45minit. D granada kaki memilih menginap d Apartment, disini kami memilih untuk ke alhambra dan ia merupakan tempat wajib pergi. Disini anda dpt melihat kemajuan dan kekuasaan empayar islam yg kuat d situ. Bila anda memasuki ke dlm istana, anda akan terpegun melihat kemajuan tersebut.

Kami juga memilih untuk mengambil hoho tram untuk mengelilingi tempat2 menarik d granada dan jgn lepaskan peluang menikmati ice cream spain halal d granada. D granada perlu menginap sekurangnya 3 malam kerana dr granada anda boleh ambil perjlnn sehari ke seville.

Dr granada ke seville mengambil masa 3jam+.,  Untuk menjimatkan masa smpi d stesen bas alsa seville, boleh memilih untuk mengambil hoho bus berharga 15euro. Teramat betbaloi kerana anda d bawa menfelilingi seville menjelajah tempat sejarah d seville. D seville jgn lepaskan peluang ke alcazar,  Giraldar dan ade kisah sedih d giraldar tersebut.

Tips mengenai tempat tinggal semasa percutian sebelum memilih apartment sila lah merajinkan diri membuat kajian dan melihat d google street d mna tempat tinggal yg bersesuaian yg membolehkan kita tidak membazir masa untuk ke satu2 tmpt. D granada saya stay d puerta real apartment,  Anda boleh memilih tempat berdekatan dgn apartment ini kerana d hdapan apartment terdapat pejabat tourist information jadi d sini juga membolehkan anda, mendapatkan tiket al hambra yg d beli ol,  D kanan tempat penginapan terdpat pit stop untuk hoho tram. D blkg pula adanya carrefour yg membolehkan anda mmbeli brg2 untuk memasak.Carrefour merupakan tempat yg teramat murah untuk shopping brg mknn anda boleh mndapatkan 1 liter jus berharga 60sen dan susu coklat berharga 70sen seliter. Sayur2 dan buahan berharga 1 euro sahaja.

Bagi yg ingin memudahkan anda mmbeli tiket tren dan bas silalah download goeuro apps dan ini juga memudahkan anda mengatur perjalanan anda.

Dr dlm spain anda boleh memilih menaiki train av train ataupun bas. Bas paling popular d spain adalah alsa. Alsa bus juga mempunyai pakej menarik, normal,  Supra dan sebagainya. Kl normal hnya seperti bas biasa manakala jika supra mempunyai touch monitor dan set makanan kek dan air malah supra lebih selesa.

Akhir sekali matawang euro semakin menibgkat d mna kadar pertukaran sekarang 1euro = rm5.02. Huhu....makin tinggi la bajet nk ke sana

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2017 09:30 AM | Show all posts
Edited by xyzbubble at 11-8-2017 09:31 AM

i dari tahun lepas mengidam nak pergi Bosnia sbb tertengok rancangan apetah kat tv2... dokumentari pasal bosnia. bosnia seems to be a very beautiful country. pehtu terus carik flight tix, tapi KL-Sarajevo return cost is like 5k +++ terus put on hold

places i've been - seattle, san jose, san francisco (all because of work trip), jakarta, bandung, singapore, few airports during layover (does that count? hehe), japan (my fav, rasa nak pergi lagi).

first time pegi US was almost 4 years ago to seattle. dah la pegi sensorang so tawakal aje la. surprisingly dan alhamdulillah berjalan lancar and i've met just the nicest people (even pakcik imigresen and kastam kat sea-tac pun very nice). so my perception for americans pun elok sikit lps tu. and the trips after pun okay or maybe sbb i didnt really go and jalan-jalan (sebab work trip la kan huhu). halal foods are easy to find in the cities i went. esp san jose, ramai sangat asians and muslims there.

jakarta and bandung, dah pegi a few times. ada sekali tu we took train from bandung to jakarta (naik yg first class, sebab tiket dia pun tak mahal lps convert to ringgit dalam 30-40 ringgit if im not mistaken). subhanallah the view is amazing. route tu banyak lalu kawasan bukit bukau jadi hijau je. and you can see the different side of city yang you thought you knew.

singapore, banyak kali pegi tapi most of the trips memang pegi USS je lah. hehe.

japan - we went there bulan 12. masa pegi tu dah takde saljii, more like fall. tapi sejuk la jugak. our accomodations booked through airbnb - cheaper, and the host siap provide free mobile wifi.

tahun ni je takde overseas trip lagi. mungkin jalan2 dalam malaysia je lah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2017 10:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adeqqq at 12-8-2017 11:06 AM

Ini pula kisah Turki

Bagi sesiapa yang ingin ke Turki saya nasihatkan anda pergi ke sana utk pertama kali ambil la tourist guide sebab terlalu banyak kebaikannya.

Saya ke turki utk pertama kalinya dengan tour guide dari agensi dipercayai d malaysia ni. Nak plih agensi kene juga buat kajian dan jgn tersalah pilih. Kita nk bercuti ni kenalah rajin membaca bagi mengelakkan penipuan kemudian pergi ke matta fair kat sini selalunya mesti dpt special price dr booking thru phone or walk in.

Saya ambil amar travel n tour,  Company ni memang bagus dan byk dpt good feedback dan byk program tv amik agensi ni untuk program travelog.

Kenapa utk pertama kali ke turki pergi perlu dgn agen kerana ia memudahkan anda untuk mengelilingi turki dan lebih selamat. Amartravel memilih perjalanan dr istanbul-bursa-pamukkale-konya-cappadocia-angakara-bolu-istanbul. Dengan itu kita dibawa mengelilingi turki d mna setiap tempat ni agak jauh dan dengan agensi ia lagi memudahkan kita dalam memasuki ke tempat2 bersejarah tanpa perlu beratur panjang dan membazirkan masa.

Untuk kali pertama ke turki dengan agen ini kita dpt cover hampir 80% sejarah islam dan pemandangan menarik di kerajaan uthmaniah ni. Dan pengalaman ini teramatlah menarik dan sepanjang perjlnn disediakan pengangkutan dan hotel yg selesa bertaraf 4 bintang.

Saya kembali semula ke Turki tahun ini, kerana saya, merasakan tidak pernah puas ke sini dan turki dh sy anggap seperti kampung saya kerana turki sangat2 mendamaikan.

Kali kedua ke turki saya tidak mengambil agen tetapi bergerak sendiri dan semuanya kene d uruskan sendiri dari penginapan, pengangkutan malah membeli tiket2 memasuki tmpat bersejarah. Di turki saya menginap d istanbul dan saya memilih area sirkeci.  Kenapa sirkeci kerana sy rasa disinilah berdekatan dgn semua. Untuk ke sini dr airport anda boleh menaiki tram dan boleh memilih turun di sirkeci atau gulhane station. Hotel sy berada antara stasion ni dan jarak hnya dlm lingkungan 200m shj. Dr hotel sy boleh memasuki pintu belkang topkaki palace di mana anda, menemui taman bunga yang sangat besar dan teramat lah cantik. Bulan 4 adlah bulan yg paling sesuai di mana masa ni tulips tengah mekar dengan pelbagai warna di sini. Anda perlu tahu, tulips d Amsterdam di ambil dr turki dan ditnam di sana dan d komersialkan sehingga satu dunia kenal Amsterdam kaya ngn tulips tapi3 tulips tu dr turki ok!!

Kemudian melepasi taman ini,  Anda boleh terus ke topkapi palace untuk melihat sejarah dan kekayaan zaman uthmaniah. Bila keluar d pintu depan anda akan boleh terus ke blue mosque dan haghia sophia.

Jika saya berjln ke hdapan ke stesen sirkeci akn dpt melihat marmara sea dan jeti untuk ke bhagian asia. Disini sejuk pada waktu malam. Di kawssan penginapan kami juga adanya tempat shopping yg lg murah dr grand bazaar dan spice bazaar. Pendek kata semua ada disini dan harga makanan di sini lebih murah berbanding dr kawasan lain

Untuk kali kedua ini, amat menarik jika cover bahagian istanbul sahaja dan peruntukan yang sesuai adalah 5 malam d mna anda dpt cover sekali istanbul bahagian asia sehingga ke taksim.

Terdpat byk tempat2 yang anda boleh terokai sendiri iaitu blue mosque, topkapi palace, haghia sophia, museum sains, hippodrome, grand bazaar, spice bazaar dan semua ni boleh diterokai dgn menggunakan tram. Hnya perlu istanbul kart d airport dan jika kredit dlm kad habis anda boleh topup d mna2 station yg anda bethenti.

Semasa bercuti dgn agen anda akan kurang bershopping jadi untuk pergi kali kedua ni,  Jgn lepaskan peluang untuk bershopping. Salah satu tempat yg teramat murah ialah di mahmud pasha bazaar untuk kesini anda perlu ke grand bazaar masuk dlm dan terus ke belakang ke pintu ke luar mahmud pasha sy x ingat pintu ke berapa mungkin 18/19. Bila keluar pintu tu anda akan melalui bazaar2 yg dipenuhi kedai di kiri kanan jalan. Masa ni harga memang jauh lbh murah dr dlm grand bazaar.

Masuk je mahmut pasha, stage pertama, turun bukit  anda akan ke jacket shop atau bhgian leather.  Stage kedua, Turkish lady jacket ataupun jubah dan ia amatlah murah member sy siap beli 5 pasang. stage ke 3, kedai2 baju tido, handbag, langsir, sarung bantal dan kemudian akan smpi d   stage terakhir sebelum masuk spice bazar,stage nie tempat paling murah kalau nak borong tea set atau ape2 set sourvenir  ( Tahtakale area )      
Akhirnya anda akan menjumpai Spice bazaar untuk membeli souveniour seperti turkish delight, serbuk teh pelbagai perisa, t-shirt, kestane, FM & key chain. Selepas penat bershopping anda teruslah merasai sandwich ikan tepi laut yang berada d seberang jalan spice bazaar.

Tips tambahan untuk ke turki anda boleh memilih tiket2 flight sama ada transit atau direct flight dan qatar selalu memberi harga yang amat berbaloi.

Kadar pertukaran sekarang 1lira = rm1.25

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2017 05:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Tips to USS Singapore

1. Please buy the ticket online or u will end up que for a very long time
2. Please find all the games that u want to play then after finish play the game then u can enjoy the scenery and so on

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2017 08:55 PM | Show all posts
oh i just want to add this...probably not so important tapi nak letak juga

- if you go to country that has low humidity or jenis angin kering (usually non tropical country) bring lotion and apply it to your body every day. my skin macam a little bit sensitive and if i forgot this i will end up with itchy skin..

- bring the lotion everywhere so you can apply it throughout the day .. agak2 bila kulit dah rasa gatal2 tu apply je. better if the lotion is non perfumed sbb perfume ni kadang2 will irritate the skin more.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2017 04:41 PM | Show all posts
Speaking about the American perception on hijabis, on the contrary, I wear hijab and I went to US end of last year I was never once treated badly. I went to few states in the US, stayed in New York too. Maybe I was lucky, perhaps due to my appearance that looks rather young and innocent, I guess? Point is, don't be scared. Make du'a, if your intention is good Insya Allah you'll be fine But stay alert and always update your family your whereabouts.

I understand it is stricter to get US visa now? One suggestion I can share is to get yourself accepted to any conference or work-related events there, to be eligible for B1/B2 visa. Insya Allah a lot easier for you to get approved. Bonus point if you have been there (as student etc) or have been approved before, Insya Allah you'll get approved again. Best of luck!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2017 11:04 PM | Show all posts
zaman gawat nii rasa nya duduk dediam jer lah dalam negeri.
last 2 week baru balik phuket. kecik  nyer duit kita. ibarat sepuluh(100) bath mereka, rm13 duit kita.

tips : bawak bekal maggi kalau was was nak makan tempat terbuka
jgn percaya orang yang panggil untuk massage, paksa minta tips dari kita

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2017 10:47 AM | Show all posts
Perkara pertama yang akan dicari kalau pergi travel semestinya makanan tempatan negara tu...dan lagi senang kalau pergi dengan agensi...semua dh tersedia..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-9-2017 10:32 AM | Show all posts
ai suka pergi travel sendiri dengan kawan-kawan. kami akan buat researtch dulu macam mana nak eprgi ke suatu tempat guna public transport. kadang-kadang je guna day tour (macam kat vietnam). seronok jugak pengalaman salah naik bas.

recently baru balik dr beijing. salah guna bas nak pergi ke masjid niujie di beijing. 2 jam jugaklah duduk dalam bas sebab kesesatan. salah naik arah bas.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-10-2017 09:25 AM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2017 06:10 PM | Show all posts
Iols ad bad experience kat beijing... time tu tgh sakit perut memulas, masuk la satu shopping complex ni.. terus menapak ke toilet... masuk jer toilet, hamek ko xde pintu... air tu dah sah2 tak wujud dlm konteks toilet diaorg.. tp ni pintu kot... i mean pintu cubicle toilet tu... aand ye iols gagahkan diri berjalan to the end berharap jumpa toilet yg ada pintu... nope.. all i get to see is pompuan tgh meneran taik... ewwww.... this is real.. trus trauma n hilang rasa nk membuang... but this in 2013..
and malas nak cita perangai cina mainland ni.... iols anti betul ngan diaorg.. no manners..full stop

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2017 07:44 PM | Show all posts
Tips nk pg Kuwait :

a) Make sure kalau boleh segala alamat hotel atau tempat yg nak dituju ada tulisan arab .. sbb aku dh terkena kt airport, dpt driver taxi lgsg xtau English .. alamat dlm tulisan rumi pun x pandai baca .. lps tu dalam taxi husband kn bebel dlm Arabic sbb xtau jalan .. confused dh kitorang.. dgn org2 hotel kn marah sbb bg direction pg hotel yg dia xtau ..

b) Make sure jugak kalau blh bwk skali duit yg nilai kecik2, jgn nilai besar .. sambungan kes ngan driver taxi td .. duit yg dlm tgn plg kecik is KWD10 ( lbh kurang seratus duit msia ) .. rega taxi dr airport gi hotel cuma KWD7 .. disebabkn driver tu dh marah2 bila sampai hotel ... bila bagi duit KWD10 td, dia main rampas je then naik taxi and belah xde lgsg nak pulangkan duit ke hapa .. msg2 dh tergamam sbb x expect pulak driver taxi nk bawak lari duit .. huhuhu ...

c) Kuwait masih lg x mesra pelancong .. so kedai2 kat market yg jual cenderamata ke perfume ke kedai makan ke semua kurang pandai berbahasa Inggeris .. Arabic the main language .. jdnya pandai2 la nk survive utk mmbeli brg ..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-10-2022 03:53 AM GMT+8 , Processed in 0.106337 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list