CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: seribulan

[Pelbagai] ...Idea EXPLORE/RASA : tips ke serata benua...

  [Copy link]
Post time 3-5-2017 05:35 PM | Show all posts
best nya kalau boleh pergi holiday tp by tis time fulus pun bocor so kena la kerja keras sikit..planing nak g turki
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-5-2017 01:38 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 20-1-2017 10:11 AM
Setakat ini travel agency yang boleh pakai...selain yang dah establish...

Umrah- Juara Travel

Hi mod seri bulan  

Ckp pasal agent umrah, ada ikut family g umrah, ikut 1 travel agency ni, (boleh mention tak?) sedih sgt, 2minggu tgu asek postponed je. Leave kerja dah bg. Rasa mcm kena tipu. Mungkin dugaan jugak kot. Last2 dpt jugak pegi buat umrah. Alhamdulillah.

Btw thank you for info dah ss  

Comments

Bokeh je mention.  Post time 4-5-2017 06:07 AM
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2017 01:41 AM From the mobile phone | Show all posts
koda replied at 22-4-2017 11:03 AM
bestnya dapat melancong  seluruh dunia.

2011 - german

Sorry ot, bestnya sebulan , i 5hari je, tak cukup sgt! Tak sempat explore mcm2.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2017 01:45 AM From the mobile phone | Show all posts
koda replied at 22-4-2017 11:03 AM
bestnya dapat melancong  seluruh dunia.

2011 - german

Sorry ot, bestnya berjalan, now tgh spnt duit nak g spain taktau la dpt je tak. Harap2 jadi. Best ke kat german tu?
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2017 08:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Pink59 replied at 4-5-2017 01:45 AM
Sorry ot, bestnya berjalan, now tgh spnt duit nak g spain taktau la dpt je tak. Harap2 jadi. Best  ...

Berkursus sambil berjalan. X banyak tempat i sempat pergi. Bg i cantik..
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2017 09:31 AM | Show all posts
Last night I Nampak kat IG explorer DTL memasak kat hotel di Australia
I was like seriously?!?! and most of the comment pun mostly doing the same WHAT?!? in his defense, dia cakap dia bawa staff dia 40 org so that's why tak tinggal kat Serviced Apartment

boleh pula lepas dia bawak segala bekal dari Malaysia ke Australia yg strict tu
hahahaha kadang-kadang kesian pun ada kat "celeb" ni... handbag bukan main harga ribu riban tapi gi holiday main masak-masak kat hotel same goes to RSO siap bekal kicap tapi bab ambik gambar kebaboom berOOTD tapi tak pernah pula nampak RSO post kat IG hotel tempat dia tinggal and I wonder why   bajet hotel ker?

so my question, korang main masak-masak kalau travel holiday oversea tak? kalau masak kat Serviced Apartment I tak heran... ni kat hotel you yang takde kitchen or cooking equipment haaa... acaner tuh?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-5-2017 09:38 AM | Show all posts
MainemHu replied at 4-5-2017 08:31 AM
Last night I Nampak kat IG explorer DTL memasak kat hotel di Australia
I was like seri ...

Kalo sis.... masak bila kat Serviced Apartment @ BnB je.....tak le kat hotel   biasa bawa pek mi, megi, bubur, mamee dgn rendang, serunding, sambal bilis, sambal hitam paling senang guna yang khas air suam cam lemon tea @ milo 3in1...kalau hotel...breakfast kat dining dia la...main meals yang lain biasanya kat luar tempat sightseeing etc...

Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2017 09:53 AM | Show all posts
seribulan replied at 4-5-2017 09:38 AM
Kalo sis.... masak bila kat Serviced Apartment @ BnB je.....tak le kat hotel   biasa bawa pek mi,  ...

main masak-masak kat Serviced Apartment takpelah sis dah memang ada kitchen bagai hehehe
kalau stay kat tempat macam tu sesuailah bawak bekal dah memang plan nak self cater kan... esp. negara yang susah nak dapat makanan halal

tapi ni kat hotel dia masak kat balkoni plak tuh hehehehehe org tak nampak dan tak report ke? fire hazard tu...
he's jeorpardizing nyawa-nyawa penginap hotel kat situ God forbid sis   teringat i news lama dah yang hotel jemaah haji kebakaran gara-gara memasak kat hotel tak silap jemaah dari asia sis...



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-5-2017 06:37 AM | Show all posts
tips Spain

first thing first... spain mmg oh so cantik. ok italy pun

- If you dont have much time, skip Madrid. Honestly takde apa sgt kat situ. Unless u die hard fan real madrid like me, then went there few times nak tgk match je so boleh la
- barcelona is da bomb! paellas, las ramblas street, olympic stad/facilities, ada scenerey laut, and most importantly very clean. architecture also nice.
- hotel spain mostly considered ok tak mahal2 sgt. cari je dekat expedia or booking.com hotels byk kat situ
- tak ramai can speak english agak gigih sikit di situ
- spain's bus network is super good and reliable. spain tak sekaya france germany etc. so ramai take bus from one city to another. and wayyyyy cheaper option that train. train dia mahal.
- if sempat u all singgah Andorra. it is one of the smallest nation in the world/europe. tak sure pasal ni.  Andorra, the whole country is duty free. So many french / or spanish dtg sini utk shop buy cigarettes, wine semua
- gi spain of course tak complete if tak pergi south of spain : If tak byk masa, concentrate to these 3 cities : Sevilla, Granada, and COrdoba
- Granada ada ALhambra.. masya ALlah super beautiful
- COrdoba ada mezquita church tu dalam dia half mosque and half church
- Sevilla is just too beautiful, remember queen amidala's castle/palace dalam star wars? aaa castle dia sebijik kat situ
- from madrid to these 3 cities, naik bus je if you are not driving. its really comfortable and budget friendly
- gi to spain, be careful ada SIesta (afternoon nap) so kadang tu between 1-4pm kedai tutup semua. sbb org nak rest and tidur time tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 10:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by reen_5300 at 9-5-2017 10:25 PM
seribulan replied at 20-1-2017 01:50 PM
Saya pergi Korea...2/12 blom salji lagi...

dari Incheon pergi Pulau Nami, salji mula turun...be ...


Bestnya dpt tgk snow! Sy pegi korea 27 dec 2015.. 5 hari pegi.. pakai agent. Jom backpackers. Santai2 je.. tp snow nan hado.. sedihh hahah. Xde rezeki..

Untuk yg nak pegi sana.. santai2 jalan2 naik subway, bas.. boleh la try Jom Backpackers.. service dorg okay.. waktu solat pun dia jaga.. harga pun okay.. affordable la.. Duk kt hostel.

Itu pegi dgn husband.. honeymoon la konon. Hehe tp before that thn 2013 dah pegi sekali. Tp dgn family.. dgn agent jgk. Tp dgn intifada travel. Pun okay.. untuk family n mak2 ayah2 yg dah berumur okay la.. sebab stay kt hotel, ada private bus yg bwk jln2.. so x la penat nk kene menapak ke subway bagai.. price mahal sikit la.. tp berbaloi la dgn keselesaan..  

Sy pegi umrah+jordan+syria+palestine pun dgn intifada travel jgk. Best!    tapi penat la. 15hari. From kul- amman jordan. Smpi jordan terus pegi petra.. best sgt! Naik unta.. tgk yg mcm castle dlm gunung tu.. masyaAllah.. kagum. Lepas tu pegi buat umrah pulak. Dlm 5-7 hari mcm tu buat umrah di madinah& makkah. Such a beautiful memories. Rindu. Nak pegi lagi klu ada rezeki. Dr Makkah balik ke Jordan. Then ke Syria. Time tu Syria aman damai lagi.. negeri2 dorg ni bnyk padang pasir. Tp cantik.. cuaca sejuk.. pegi gua al kahfi.. seronok menyusuri tinggalan sejarah islam di sana..

then ke palestine. Masa nk masuk palestine tu.. kene lalu border israel. Mcm imigresen la. Penuh org bawak senapang mengawal. Mcm berdebar jgk la. Dah la tu.. sy kene tahan around 2 hours. X boleh pass through. Mcm nak ngs okay. Rupanya dorg akan tahan org2 muda umur bawha 40yo. Ada singaporean yg kene tahan sekali tu lagi lama.. 5 jam. Tp kan dkt border dorg ni ramai pegawai perempuan. Lelaki kurg. Pegi berperang gamaknya. Huhu. Dah la time kene tahan.. handphone, camera semua x boleh keluarkan. Duduk la tegak mcm ape je kt situ. Dah la senapang sana sini. Siap ada dgr bunyi tembakkan lagi. Scary sgt. Lepas dpt lepas tu.. rs nk sujud syukur. My family dah ngs dah. Tkt jd apa2. Alhamdulillah.. xda apa. Pengalaman kt palestine pun best.. meruntun hati.. pegi masjidil aqsa.. sedih sgt tgk keadaan kt situ.. askar israel yg dok berjaga kt pintu2 masuk nk ke masjid tu.. asyik kene check je. Even pegi makam nabi2 pun kene check satu badan.. insecure ke hape ntah la.

Klu korg ada rezeki lebih.. try la pegi palestine.. see for urself keadaan kt sana...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 01:53 AM | Show all posts
adore_a_a replied at 19-4-2017 12:27 PM
thank u for the info semua .....

hehhe. xdak la chuols
tapi kalau sleigh versi manual hade.
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 01:59 AM | Show all posts
GegarVaganja replied at 23-4-2017 08:12 PM
Hmmm.
Last time patut Ganja explore belah2 utara India termasuk la Shimla ni.
Time tuh mmg tgh m ...

shimla cantek sangat time winter.
tapi tu la, kita pon jenis tak tahan sejuk.
train india memang bole tahan.
bus dia pon hade sleeper. senang nak travel
malaysia bila lagi? hehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 02:05 AM | Show all posts
AryaRose replied at 10-5-2017 01:59 AM
shimla cantek sangat time winter.
tapi tu la, kita pon jenis tak tahan sejuk.
train india mema ...

Ntah la, bagi Ganja sebab Malaysia ni xde la besar sgt so bas ekspress sedia ada macam dah ok dah tanpa sleeper tu.Plus, Ganja penah naik bus sleeper 23 jam. Sangat azab kot.
Sepanjang 23 jam tu kena terbaring saja. Sumpah Ganja xboleh tahan.
At last, Ganja duduk kat tangga bas sebab situ je yang boleh duduk


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 02:10 AM | Show all posts
Edited by AryaRose at 10-5-2017 02:46 AM

based on pengalaman kita travel,
paling tak suka masa time first mahu cari hostel/BnB/hotel from station tu.
even dah hade direction pon still sesat. so, better ambik accommodation yang dekat dengan subway/metro station. sonang

and

selalu nya kalau pegi negara yang payah nak cari makanan halal,
memang akan bawa travel cooker. perut timor leste nak buat macam mana
last time masak, ade aunty korean siap mintak sket nasi , dia punya excited habis sebab lama tak jumpe nasi.

Capri island :

we stayed at naples, and from there we went to to capri island. Ya Allah, cantek sangat sangat!! everything was beautiful, the people, the island, the landscape. so mesmerising. rasa macam tak nak balik. nak migrate terus. it was a small island indeed and ketua kampung depa mesti kenal semua orang kat island tu.


Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 02:40 AM | Show all posts
Edited by AryaRose at 10-5-2017 02:44 AM
GegarVaganja replied at 10-5-2017 02:05 AM
Ntah la, bagi Ganja sebab Malaysia ni xde la besar sgt so bas ekspress sedia ada macam dah ok dah  ...

lah ye ke? meols memang pantang jumpa tilam, harus membuta walaupun ride tu bumpy. slept like a baby tu la mungkin mlysia ni tak besar compared ngan other countries

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 08:18 AM | Show all posts
Rasanya dlm byk2 tempat yg pergi south spain antara yg paling cantik. Wajib pergi granada to visit al hambra. The place is so beautiful n felt u are back in time ala raja2 zaman dulu yg ada ada taman terlarang
Since u need to spend quite long duration to explore the place so mmg kena allocate at least half of the day there. Sbb que nak beli tiket tu panjang sgt. Better to buy the ticket online n ada jln khas rasanya. I was vey lucky sbb gamble je pergi tp sempat beli. Ramai yg beratur belakang2 tak dpt

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-5-2017 11:53 AM From the mobile phone | Show all posts
MainemHu replied at 4-5-2017 09:31 AM
Last night I Nampak kat IG explorer DTL memasak kat hotel di Australia
I was like seri ...

Mcm mana lah bole lepas masak dlm hotel. I kalo jln akan masak gak tgk tpt. Sbb nk jimat huhuh.. kalo gi europe mmg satu hari masak meal  .. satu lagi try local food. Nak rasa gak food derg..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 02:57 PM | Show all posts
mortekx replied at 10-5-2017 11:53 AM
Mcm mana lah bole lepas masak dlm hotel. I kalo jln akan masak gak tgk tpt. Sbb nk jimat huhuh.. k ...

hehehe entah mungkin dah rezeki dia dah boleh lepas tapi boleh pula dia show off kat IG
before dia ada juga up video kat IG satu luggage penuh barang makan tak silap belacan pun ada hehehehe tapi post tu dia dah delete

masa i pegi europe pon i masak juga tpi i stay kat aparthotel tu pon sebab tempat tu dah puas google cari takde halal restaurant nearby

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 04:30 PM | Show all posts
ni my personal opinion lah ye.

tak pernah pakai travel agencies ni so far, sbb kurang mampu.. huhu... ada peluang travel pun sbb kena duk luar msia utk beberapa tahun, tp travel sendiri2.

so far alhamdulillah semua ok. since sekarang semua benda di hujung jari, tourists attractions, info ttg transport, makan, semua boleh cari online. even suggested itinerary pun boleh dapat dgn sng kat website2 travel spt tripadvisor.. so sgt berguna utk kita familiarize diri dgn apa yg kita nak expect kat tempat tu.

suka travel sendiri sbb save budget dan flexibility. sbb bila dgr kwn2 or family2 yg byr riburiban utk travel dgn big crowd (cth: rm7k per person utk europe travel for 50+ crowd), to me, it's too much. dah la pergi sana sini naik bas je (x experience public transport), pastu jadual terikat, kdg2 blk terlalu lewat atau gerak terlalu awal pagi..kesian makcikpakcik yg dh tua x cukup rehat.. dgn budget sebanyak tu, they can do better lah sbnrnya..

but well, it depends on org tu jugak lah kan. myb xde masa nk buat research before travel, so serahkan pada yg pakar. travel agents lebih bpengalaman kot eh bab2 tempat menarik, makan halal... tapii kalau nk travel sdri, sbnrnya lg best kalau tnya locals (kalau ada msia duk sana pun lagi bagus) tentang apa yg suggested spots/foods, sbb kdg2 ada hidden gems kat certain tempat tu even sometimes pengalaman sesat2, susah2, tu pun menarik sbnrnya..hehe

so kalau nak convenience dan kelapangan fikiran, silalah guna khidmat travel agent. kalau nk pengalaman yg unik, save budget, dan flexibility, jom kita explore sendiri!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 04:50 PM | Show all posts
ops, rasa mcm my previous post off topic pulak. ya ampunn...

anyway utk certain tempat yg i pernah pergi, ni tips skit2 yg i ada terfikir:

1. jepun:
- kalau boleh bawak sorg yg blh ckp jepun utk kelancaran semua benda sbb kt sana mmg xleh ckp english la..
- beli pass utk public transport sbb mmg kena byk gerak dgn tren/metro. transport sgt efficient. (blh refer website JR east -utk tokyo- dan JR west - utk area osaka/kyoto, kalau nk tau detail psl pass ni sbb dulu lain, skrg lain)
- kalau pergi dlm musim spring, ada tiket namanya 18 kippu, boleh pergi mana2 dgn tren JR (tp bukan bullet train lah), sebanyak 5 kali atau boleh digunakan 5 org. (sekali pakai dia akan cop satu. kalau 2 org pakai sekali, dia cop 2. smpai cop tu ada 5, dah x boleh pakai) 18 kippu ni sgt2 jimat especially kalau nak jln2 jauh dan ada byk masa.
- kalau perlu ANYTHING in ANYTIME dgn urgent, sila pergi ke kombini (convenient store: 7eleven, watson, family mart, etc). kat situ almost semua benda ada. beras, nasi yg dh masak, lauk ikan yg blh mkn pakai microwave, mesin fotostat, scan, mesin beli tiket konsert/disneyland, cuci gambar, atm machine, makanan2, toiletries, even pakaian dalam pun ada
- JANGAN cakap kuat dalam phone time naik public transport. its rude.
- JANGAN sepah2 or kotorkan bilik hotel. sila kemas blk mcm mana korg masuk mula2.
- antara chain hotel yg affordable dan selesa: toyoko inn.
- JANGAN berdiri di tengah2 eskalator. kalau kt belah tokyo, sila berdiri sebelah kiri. kalau di osaka, sila berdiri sebelah kanan. eh ke tebalik? lupa dah. tp follow je la org depan ye.
- nanti kalau i ada terfikir atau teringat apa2, akan update balik lah post ni ye.. hee

2. paris
- paris kekurangan tandas awam. so make sure bg korg yg ada small bladder, buang air siap2 kt hotel or amik kesempatan time makan kat restoran.
- sila bertahan dgn bau hancing kat tangga2, lif2, yg mungkin berlaku atas sebab yg pertama td.
- org kata parisian ni sombong, ada sikit kebenaran di situ tp bukan semua. blh tumpang tnya elok2 kat org yg nampak ramah..diorg x cakap english jugak. ada la skit2 yg ckp..
- makanan halal senang cari. kebab sini special ada mcm2 jenis sos.. i suka sos algeria. sila cuba..
- kalau pergi tourist spots, mohon IGNORE org2 yg tnya 'DO YOU SPEAK ENGLISH?" sambil bwk kertas sbb tu perangkap dermapaksa.
- BEWARE of PICKPOCKETS especially kat tourist spots n dalam metro.
- utk elak ditarget oleh pickpockets,  try to dress like parisians. jgn pakai warna bright2, shiny2 sgt eh. theyols wear black
- ALWAYS greet BONJOUR (atau BONSOIR - read: bonswa- kalau malam) kat kedai2 kecik atau time nak byr kat cashier. and say MERCI. kalau x cakap, dianggap rude.
- better gi eiffel malam2. lighting lawooo
- ALL MUSEUMS FREE ENTRY EVERY FIRST SUNDAY OF EVERY MONTH!!!! sini boleh jimat banyak, so sila plan trip korg dlm awal bulan!
- nanti kalau teringat apa2 i update lg..

dan paling penting kalau nak jimat time travel, JANGAN tukar byk sgt duit kat money changer sebelum berangkat. sikit2 boleh, utk time sampai kat airport and transport ke hotel. selebihnya, better WITHDRAW kat ATM local di tempat tersebut (jangan guna ATM yg dkt airport or stesen2 sbb diorg biasanya ada extra charge. cari ATM bank local. cth: jepun: MUFG bank, Mitsui sumitomo.. france: societe generale, bnp paribas,...) sebab rate withdraw ATM jauh lebih bagus drp money changer. dan lebih selamat drp korg bwk duit byk2 sepanjang masa kan. oh jgn lupa activate ATM card for overseas usage siap2!! kalau lupa activate, blh call bank even dr oversea utk activatekan.

selamat travel!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-9-2022 09:37 PM GMT+8 , Processed in 0.118842 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list