CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Fienomenology

Tales From The Abyss: My Paranormal Stories and Experience [Updated] 17.02.2017

  [Copy link]
Post time 21-12-2016 11:12 AM | Show all posts
Fienomenology replied at 21-12-2016 09:28 AM
Hahaha....in sha Allah.
Tgh menulis lg ni. In sha Allah ptg ni ada bonus story.

ok, menanti penuh sabar ni abam fie
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 21-12-2016 02:22 PM | Show all posts
Edited by Fienomenology at 30-12-2016 11:33 AM

Bonus Story: The Heavenly Disco Above

Since korang banyak support and bagi positives reviews/feedback, aku bagi satu citer bonus as a token of appreciation.


Kisah ni diceritakan oleh kazen aku (belah papa aku) oleh si Mamat pada tahun 1988-89, tapi still fresh dalam memori aku sbb citer ni adalah citer hantu terawal aku dengar.

Pada satu malam ada seorang pemuda yang baru balik dari keje naik motor berhenti di salah satu simpang di Jalan Yahya Awal. Sebelum pemuda ni berenti, dia nampak ada seorang lelaki Cina berpakaian cheong-sam (qi-pao) lama.

Pemuda tu pun pelik apa apek cina ni seorang2 malam2 buta ni. Dia pun bertanya “Apek you buat apa sini?”

“Gua baru balik dari itu joget2” jawab apek tu.

Pemuda tuh pelik, setahu dia mana ada tempat2 mcm tu kat area sini!lagi pun bandar JB jauh di belakang. Dia tanya lagi “You datang dari mana?”

Apek tu pun jawab “Itu disko atas!” sambil menunjukkan ke arah bukit seberang jalan.

Pemuda tuh pun toleh ke arah Apek yang dia tunjuk. Lu orang tau apa tempat tuh? Rumah Pembakaran Mayat dan Pengebumian Buddha bai!

Pemuda tuh tak pikir panjang, lalu di pepahnya motor kapcai dia ke depan tanpa toleh ke belakang.

.END.
@bottombikini @miemiecha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2016 03:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku dulu duduk kuarters kat Larkin. Ada jugaklah penampakan kat situ memandangkan masih ada kawasan hutan dekat sekitar kuarters. Menurut mak aku dalam tahun awal 80an, arwah Opah aku pernah memarahi entiti tak dikenali yang dok sakat KaKaK aku sampai melalakria setiap maghrib. Lepas kena marah tu takde sakatan susulan dah. Opah aku sangat garang ok, tu yang entiti tu insaf agaknya...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-12-2016 04:57 PM | Show all posts
Inezkhalidi replied at 21-12-2016 03:10 PM
Aku dulu duduk kuarters kat Larkin. Ada jugaklah penampakan kat situ memandangkan masih ada kawasan  ...

Kuaters kat larkin?kat mana bro,tepi jalan ke?
Siot!dekat dah kampung kita.hewhewhew!
Orang lama mmg mcm tu bro. Arwah Tok Jantan aku pnah berentap dengan hantu jepun pakai parang je
kat rumah pusaka kami. Rumah tuh ada lagi kat Tarom.huhuhu.
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2016 05:00 PM | Show all posts
Fienomenology replied at 21-12-2016 02:22 PM
Bonus Story: The Heavenly Disco Above

Since korang banyak support and bagi positives reviews/feed ...

joget joget katanya
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2016 05:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Fienomenology replied at 21-12-2016 04:57 PM
Kuaters kat larkin?kat mana bro,tepi jalan ke?
Siot!dekat dah kampung kita.hewhewhew!
Orang lama ...

Kuarters dah tak wujud dah. Tepi jalanlah, depannya ada taman permainan yang ada gelungsur batu tu  (ada lagi ke?). Tempat uncle tu joget2 tu yang dekat dgn mall tu eh?
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2016 05:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Kawasan Tarom tu agak eerie pada aku, mungkin sebab banyak rumah lama. Takkan takde cerita kot... Cer citer kot ada...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-12-2016 05:31 PM | Show all posts
Inezkhalidi replied at 21-12-2016 05:21 PM
Kuarters dah tak wujud dah. Tepi jalanlah, depannya ada taman permainan yang ada gelungsur batu tu ...

Dekat dgn jirat cina tuh bro.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 21-12-2016 05:33 PM | Show all posts
Inezkhalidi replied at 21-12-2016 05:29 PM
Kawasan Tarom tu agak eerie pada aku, mungkin sebab banyak rumah lama. Takkan takde cerita kot... Ce ...

Tarom tuh mmg horror skit.ak paling x ske tdo Tarom.
Nnt aku korek balik citer dari bapak aku.ada 1-2 citer s xsilap.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-12-2016 05:34 PM | Show all posts

Tau xper sis.Kalo muka dia mcm Chow Yuen Fatt akak tergoda x?
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2016 05:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Fienomenology replied at 21-12-2016 05:31 PM
Dekat dgn jirat cina tuh bro.

Depan hutan bandar eh? Korek wei jangan tak korek, cerita orang lama ni penting untuk anak cucu. Takdelah blur kalau tetiba ada aktiviti paranormal yang tak diingini di kemudian hari.
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2016 11:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Yeayy..
Tt datang lagi..
Cerita kau simple tapi makin seram..
Malam ni tido bukak lampu..
Yeayy..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-12-2016 09:12 AM | Show all posts
Aneem replied at 21-12-2016 11:13 PM
Yeayy..
Tt datang lagi..
Cerita kau simple tapi makin seram..

Heh! tq Aneem...more to come.keep following this thread.tq
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2016 09:21 AM | Show all posts
Fienomenology replied at 21-12-2016 05:34 PM
Tau xper sis.Kalo muka dia mcm Chow Yuen Fatt akak tergoda x?

Chow Yuen Fatt masa muda remaja kalu tak menarik...dah tua ni baru tetiba dia nampak ensem sikit...hahahaha
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-12-2016 01:53 PM | Show all posts
adn replied at 22-12-2016 09:21 AM
Chow Yuen Fatt masa muda remaja kalu tak menarik...dah tua ni baru tetiba dia nampak ensem sikit.. ...

Ok la tuh kak still hensem.kena muka mcm stephen chow nak kat akak?
x ke haru?
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2016 01:54 PM | Show all posts
Fienomenology replied at 22-12-2016 01:53 PM
Ok la tuh kak still hensem.kena muka mcm stephen chow nak kat akak?
x ke haru?


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 22-12-2016 05:55 PM | Show all posts
Edited by Fienomenology at 30-12-2016 11:36 AM

Oleh kerana aku agak free hari ni aku post cerita seround.Terimalah!

Tales From Subang Jaya


[I dedicate theses stories to all my Subang boys who I grew up with. You know who you are.]

Aku dilahirkan di KL tapi dibesarkan di Subang Jaya. Oleh kerana sebatang jalan, aku dinafikan untuk ber-IC kan no. 10. Mula2 aku duduk Subang buat sementara di rumah aunty aku di ss17, sebab masa tu bapa aku belum beli rumah lagi. Lepas tu kami berpindah ke Kelana Jaya dan duduk sana for 6 years. After that, kami berpindah balik ke Subang tapi duduk kat USJ 2. Masa tu USJ baru bukak so kiranya family aku are one of the earliest people duk USJ. Dari situ banyak la incident dan kisah2 yang aku dan sahabat2 aku alami. So di sini aku ceritakan balik kat korang semua sebagai hiburan.


Story 1: Swing,Swing!

Intro:

Kisah ni berlaku terjadi kat member kelas aku, nama dia Zam. Di kawasan USJ 2 ni ada beberapa padang (taman permainan kalo nama teknikalnya):
1) Dekat rumah aku di panggil padang bukit (sbb taman tu atas bukit)
2) Padang Sekolah (sbb belakang sekolah) dan
3) Padang Atas (sbb topography USJ 2 berbukit so taman ni berada agak tinggi dari yang lain*.

*Padang2 ni semua significant dalam cerita2 Subang aku.

Pada satu malam minggu, si Zam ni melepak dengan senior2 aku di USJ 2 ni. Diaorang lepak kat SS15 kalo x silap aku. Anyways, lepas puas melepak, diaorang pun berjalan balik ke rumah. Time ni masing2 tak der transport sbb bersekolah lagi. Malam pun dah lewat, nak naik cab mmg tak mampu la. So nak balik ke rumah si Nohan ni, diaorang kena la lalu Padang Bukit ni.

Masa tengah jalan ke arah padang bukit tu diaorang dah nampak and dengar bunyi macam ada orang main buaian.

“Wei korang nampak tak kat atas tu? macam ada orang main buaian”tanya si Zam.

“Takkan la! dah pukul 4am kot. saper sial yang main buaian tgh2 malam ni?”jawap Nohan.

Diorang makin hampir dengan buaian atas padang bukit tuh. Makin dekat makin jelas siapa yang main buaian tu. Dari kelibat dan suara diaorang cam dan kenal sangat siapa tu! Rupa-rupanya Cik Pon tengah main buaian! Sambil di hayun buai tu sambil dia meringai!

Budak2 tuh dah seram sejuk! badan masing2 kaku tak tau nak buat apa! Diperhatikan lagi Pontianak tu. Makin lama makin laju and tinggi hayunan buaian tu! Sekali Pontianak tuh pandang ke arah diaorang sambil mengukir senyuman! Nampak taring dia yang tajam tu!

“Heeeheeeeheeeeheeeheeee..~!”hilaian cik Pon.

“Pon…pppp..pon…Pontianakkk!! LAAARRRRIIIKKKK!” Masing2 bertempiaran macam lipas kena Ridsect. Semua lari balik ke rumah Nohan. Esoknya, masing2 demam and tak datang sekolah untuk tiga hari. Huhuhu.

Moral: Budak sekolah tak elok keluar malam minggu.dah cukup umur nanti baru korang bole hoyeah2.

.End.

Story 2: Who’s that?

Insiden ni berlaku kat aku and serius, sampai hari ni aku masih tak dapat justify apa yang aku nampak. Pada suatu malam, aku mengajak member aku Tazmie* keluar minum. Macam biasa aku la pergi pick-up dia kat rumah. Rumah dia dengan rumah aku tak jauh, selang 4-5 jalan je. Rumah Tazmi ni rumah jenis end-lot, maka ada lorong kecil dalam lebar dua meter sebagai pemisah dengan rumah jirannya.
Oleh tempat nak pegi ni agak jauh, maka aku pun dengan paksa rela pick up dia.

*Tazmie ialah member aku yang dalam kisah Lady’s Templer ler. Aku dengan dia ni membesar sama2 dari darjah 3 sampai sekolah menengah. Lepas sekolah pun masih melepak lagi. Cuma ada certain matters yang buat ktaorang berenggang sampai skrg.

Sampai aku ke rumah dia, aku pun text dia, “wei ak kat luar”.
Dia pun balas, “Jap.ak nk msuk toilet. berak jap".*

*Bahasa text/sms ler.korang hantar text msg penuh ke? saper tegur aku salah eja, aku starlight kepala dia!

Maka aku pun tunggu kat luar rumah dia mcm orang bodoh. Untuk save minyak, aku matikan enjin and lepak depan kete. Tengah aku menunggu, tiba2 aku mata aku caught something. Aku ternampak ada satu entiti hitam tengah berlari laju dari celah lorong rumah depan.

Entiti hitam ni bentuk macam seorang lelaki tengah pakai back-pack. Lepas “dia” lari terus dia panjat pagar batu rumah jiran sebelah ni and terjun ke laman! Serius aku ingat pencuri nak merompak! Semua berlaku dengan pantas, dari dia lari sampai ke panjat tembok. Aku pergi la jengok ke rumah jiran ni. Aku tengok rilex je tuan rumah tengah tengok t.v. Aku jengok dari tembok tepi takder pulak kelibat lembaga tu.

Aku blur jap. Aku tak sure apa yang aku nampak. Aku balik ke kete dan dalam 5 minit gitu si Tazmie keluar dari pintu depan. Dalam kete nak menuju ke mamak aku citer la dengan dia apa aku nampak.

Dia pun tanya “ko tgh ‘high’ per?”

“Babi ko!Kalo aku ‘stoned’ aku tak keluar cibai.baik aku duk umah je!hahaha!”aku berseloroh.

Sampai di mamak,dah order air bagai,Tazmie pun bercerita. “ko tau tak?”

“aku tak tau.”jawab aku.

“Kimek!hahaha! Dengar la aku nak citer ni. A few years ago, kan keje dengan abang ipar aku kat Sentul.Malam tu aku balik ke Subang, sbb malas nak lepak umah dia. Aku lalu la federal highway. Dari exit federal tu kan ko akan lalu bawah fly-over ss 19. As aku approach that flyover tuh,aku nampak ada hantu separuh badan bai!” kata Tazmie.

“Macamana ko tau separuh badan? Kan fly-over tuh penuh billboard.”tanya aku

“Kalo dah nampak sepasang kaki je berjalan atas fly over tuh, ko nak panggil apa sial?!”jawab Tazmie.

Kami pun gelak mcm orang tak siuman. Maka lepak la kami sampai pkul 2 a.m kat mamak tuh.

.End.

P/S: Citer Tazmie tuh aku ‘lump-sump’ kan dalam citer ni sebab citer dia pendek sangat kalo nak buat separate story. huhu.

@bottombikini @miemiecha


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2016 08:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Fienomenology replied at 22-12-2016 05:55 PM
Oleh kerana aku agak free hari ni aku post cerita seround.Terimalah!



Cite hantu separuh badan tgh highway ni mcm pernah dengar weh..
Tapi tak ingat aku dengar kat mana..
Glemer giler hantu ni..
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2016 08:32 AM | Show all posts
Fienomenology replied at 21-12-2016 02:22 PM
Bonus Story: The Heavenly Disco Above

Since korang banyak support and bagi positives reviews/feed ...

tq abam fie..

bab disco atas bukit tu..

dedulu abangngah pernah p hongkong..
dia pun ada ckp, cina pggil jirat tu night club, then abangah tnya, yg niteclub yg idup tu panggil ape, dia ckp tu pun night club jugak..

so means ada dua versi..

niteclub jirat utk yg dah xde.
niteclub utk yg msih bernyawa..


agaknya tu dia bru bik joget2 kat niteclub tu lah tu, nasib x ajak join yamcha
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2016 08:56 AM | Show all posts
Fienomenology replied at 22-12-2016 05:55 PM
Oleh kerana aku agak free hari ni aku post cerita seround.Terimalah!

wahhh... tq abam fie!!!
menarik and mudah d fahami..

mujur blh baca siang je kat opis... hahahah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-12-2022 08:19 PM GMT+8 , Processed in 0.136162 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list