CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: dyana612

suami suka burukan isteri dengan jiran tertangga..

[Copy link]
Post time 23-9-2016 11:34 AM | Show all posts
xrelevan tnye syg suami atau tidak lagi...
just follow the flow, org mcm ni nk di ngadap lg ke?
blah je... khwin ni bkn sehari dua kite nk tempuh...

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-9-2016 11:35 AM | Show all posts
dyana612 replied at 23-9-2016 11:25 AM
mak sy suh sabar, tp dia bgi cadangn supaya sy boikot dia,kami semua akan boikot dia

Boikot macam mana? Pulaukan?
Silap2 terus jatuh nusyuz.
Buatlah sesuatu mengikut aturannya.
Bukan emosional.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2016 12:03 PM | Show all posts
Edited by Hana at 23-9-2016 12:04 PM

kalau anak baru sorang, better buat keputusan cepat utk masa depan.
nak bersama sehingga akhir hayat dgn 4-5 orang anak dgn suami yang sama atau,
tinggalkan suami itu?
masyarakat melayu yang normal, biasa/majoriti ada 4-5 orang anak. lebih2 lagi kalau kawen umur 25-27 tahun.

itu ko yang kena buat keputusan.
mulut cibai ke cabai ke hangsuang ke tak kan insaf.
sampai ke tua le ko akan diburuk2 kan. pls take note eh.
ini, nasib baik ko belum gemuk lagi kan? kalau ko dah beranak 4, gemuk sket, nanti abis kena canang kat jiran2, "bini aku tu dah le pemalas, gemuk pulak. rumah tak kemas. mana le aku ada selera nak balik?" - so, malu tak?
tapi, tau tau aje la perempuan. umur dah tua. anak ramai. gemuk pulak tu. pasrah aje la bila laki mengutuk depan orang lain.
Dlm kepasrahan, gelak2 manja aje laa - janji berlaki. ko hade?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2016 12:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Rumah sepah??  Dia buat apa kat rumah??  Dia ada tolong buat sekali kerja rumah??  Parents in law aku didik anak laki and pompuan semua sama sama buat kerja masak semua. Takde nak asing2 ikut jantina. Masing masing handal. Jadi kalau spouse tak larat, another spouse take over buat. Masing masing ada task masing2.

Now masalahnya suami you tu suka bercerita itu ini. Mungkin itu cara dia. Tapi benda itu boleh diperbaiki. Masih ada ruang utk diperbetulkan. Now kenapa jiran you menyibuk nak tanya itu ini. My jiran never tanya benda pelik2 kenapa ko tinggal laki bini itu ini. Paling kuat pun depa offer help. Contoh "kalau ada apa2 panggillah aunty/uncle". Takde cakap banyak. Exchange hi hello tanya khabar sikit2. And bercakap isu semasa and good things only.

Why ask what should you do?  Kalau you ask that, i would ask you and husband sama sama pergi kaunseling. Kerana org kalau dah nekad bercerai berpisah tak perlu tanya 'eh betul ke husband aku ni'. That you need to ask yourself.
Maaflah, you tak mention husband you curang kan? Dia pergi kerja buat ot. Walau kerja sampai 10 raya pun what is so wrong about it?? Aku tau for some people, raya tu is sooooooo important ya amat. That aku tak leh relate. Sometimes orang malas and tak suka beraya kerana ada banyak pembaziran. Biskut ni kadang 15 balang tak habis sampai setahun. Baju nak beli nak sedondon. Duit habis camtu je. For me and spouse raya is only 1 hari thats it. malaysia ni raya jumpa orang sama 10 kali dalam masa 4-5 hari berturut turut 12 hours apart. You should sit down and berbincang dengan spouse. Tanya dia kenapa apa bagaimana nak settle kemelut you all. Put aside cerita jiran nak pandang senget tu. Lantaklah dia pandang senget benget apa. Bukan dia letak nasi lauk atas meja untuk korang makan pun. Lagi satu korang ni kenalah planning. Takkan susu habis terus korang tak alert?? Ni masalah pasangan muda takde planning. Kalau ada kekangan duit bincang. Raya tu tolak ke tepi. Itu cerita 4-5 hari. The rest 360 hari setahun nak hidup. Susu tu kalau dah tinggal sekerat or satu tin, belilah extra satu tin. Set priorities. Now masalah ini bukan masalah curang. Tapi kurang komunikasi. Masing masing panas lalu mengadu kat orang lain instead bercakap berbincang sama sendiri

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2016 01:12 PM | Show all posts
ank kerap bgn mlm, sy minta bli susu tepung, sbb sy nk tido lama skit,dia kata sy anggap ank beban,sy diam je,sy susukan jugak bdn wlaupon susu xberapa nk ada(ank dh nk masuk 2 thun)


apa maksud tt di sini?
adakah suami tt taknak beli susu tepung sbb nak suh tt fully bf saje?
even anak dah 2thn pun kena bf jgk, takleh tambah dgn susu tepung?
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2016 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sebu at 23-9-2016 01:21 PM

Cuba berbincang ketidakpuasan hati masing2 .aku ni pula hidup umpama dlm sangkar ..eh X de lah dalam sangkar juga boleh je aku bebas asal bgtau apa aku nak buat. tapi aku suka sbb dia pun baik .semua benda kena bgtau kena update dan semua benda kena minta kebenaran dari dia. Yelah siapa dia pun bukan orang lain.  Yang penting aku happy dengan hidup aku bersamanya.

Tapi suami kamu ni TT memang teruk x menghargai kamu sebagai isteri.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2016 02:02 PM | Show all posts
klu aku mmg dah perang besar dah..motip laki buruk2kan bini kat jiran dah knp? jaga lah aib bini tu..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-9-2016 02:55 PM | Show all posts
myakayina replied at 23-9-2016 02:02 PM
klu aku mmg dah perang besar dah..motip laki buruk2kan bini kat jiran dah knp? jaga lah aib bini tu. ...

klu ikutkan mmg nk perang besar tp mak sy pesan suh sabar, dia kata itula niat si penyampai nk memusnah hubgn kuarga,iyela diakn janda
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-9-2016 03:48 PM From the mobile phone | Show all posts
dyana612 replied at 23-9-2016 02:55 PM
klu ikutkan mmg nk perang besar tp mak sy pesan suh sabar, dia kata itula niat si penyampai nk mem ...

Kenapa nak salahkan si penyampai?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-9-2016 04:19 PM | Show all posts
Sasha replied at 23-9-2016 03:48 PM
Kenapa nak salahkan si penyampai?

penyampai mmg terkenal dgn perangai ske melaga2kn org ditambah plk husbnd sy ada perangai mcm tu
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2016 04:26 PM | Show all posts
Assalammu'alaikum TT.

Sabar.  Semua org yg telah berkahwin akan menghadapi dugaan rumahtangga.   Bersihkan hati. Muhasabah diri.  Periksa semula rutin harian kita.   Sempurnakan solat fardhu, bykkan istighfar, bykkan sedekah, amalkan membaca Al Quran di dlm rumah setiap hari.  Jaga mulut, jaga mata, jaga telinga, jaga aurat, jaga hati.  Jgn sedih, jgn marah.  Jgn pandang remeh pd dosa2 kecil yg sengaja/tidak sengaja dilakukan.  Semua org ada kelemahan masing2 termasuklah suami TT.  Bersyukurlah dgn segala nikmat yg telah Allah berikan.  Mungkin kita membenci sesuatu tapi sebenarnya itulah yg terbaik utk kita.  Sabar.  Allah mencintai org2 yg sabar.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2016 04:29 PM From the mobile phone | Show all posts
It's the message that is important, not the messenger.

Dont shoot the messenger

Discuss the message not the messenger
Source is your husband. Discuss lah apa yg dia tak puas hati. Cerita pun samar2 je camna nak bagi pendapat pun tak berapa nak boleh.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2016 04:41 PM | Show all posts
pucuk pangkalnye bukan setakat isteri kena jaga maruah suami
suami pun sama jugak
sama2 lah jaga antara satu sama lain
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2016 04:46 PM From the mobile phone | Show all posts
dyana612 replied at 23-9-2016 04:19 PM
penyampai mmg terkenal dgn perangai ske melaga2kn org ditambah plk husbnd sy ada perangai mcm tu

Sapa2 pun bole jd penyampai tak kira status dia janda atau bini org.  Skg isu u is ur hubby..mulut dia x dok diam. Rather dia habiskan masa cerita kat org kan ker lebih baik dia habiskan masa ajak bincang dgn u baik2. Kalau dia x buat, u buat.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2016 05:40 PM | Show all posts
laki awak ni orang ke menatang,
buruk noo pangai, malam kenyang main, siang menjaja mulut perihal bini.

ehhh, jumpa laki ni kat tempat buang sampah ke hapee??
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-9-2016 05:51 PM From the mobile phone | Show all posts
sabar_sabariah replied at 23-9-2016 01:12 PM
apa maksud tt di sini?
adakah suami tt taknak beli susu tepung sbb nak suh tt fully bf saje?
e ...

Mcmtu la,dia xpaham keperluan susu anak,yg dia phm susu bdn ada kena bgi
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-9-2016 06:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Lepas kamu kutuk kaw kaw suami. .last2 kamu kutuk penyampai mcm penyampai tu paling jahat dalam masalah kamu padahal suami kamu dan entah2 sikap kamu memang kuat menyepah dan x mengemas rumah x?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-9-2016 06:21 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 23-9-2016 12:54 PM
Rumah sepah??  Dia buat apa kat rumah??  Dia ada tolong buat sekali kerja rumah??  Parents in law ak ...

Sy ringkaskan cte, husband sy ske bercerita buruk ttg sy xkira dgn siapa baik dengan kuarga sya,mentua dan jiran..kejiranan kami plak agak rapat,selalu ada gotong royong, mkan2,bakar ikan dsb..sbb tu sy mrh sgt klu dia bercerita buruk ttg sy sbb sy tau mereka akan sebarkan sesama sendiri,pasal msk tu mmg sy masak xsdp dan sy dh ada perubahan,xboleh ke dia byk bersabar,perluke nk bgtau org,tu pendapat sy,
Husband jenis pembersih tahap pembersih dia 10 kali bersih dri pempuan yg sy jumpa,sy kemas umah tp xmemenuhi piawai dia,ada ank kn nk bersih mcmne,cthnya husband sapu umh pdhal sy dh sapu,bila tanya dia jwb kena byk sapu bru bersih, kkdg tu sy blk mknan dh sedia,xsdp pon tp xbyk bunyi,knpa dia xleh mcmtu..mungkin betul kta awk kami kurg komunikasi
Sbb tu sy berdiam diri dlu tunggu sy beetenang..husband sy hati ppuan kn,jd sy nk ckp pon xleh beremosi,kena terangkn kat dia npe sy mrh sgt2,sampai skrg sy persoalkn perlu ke sy jd isteri dia lgi
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-9-2016 06:24 PM From the mobile phone | Show all posts
sebu replied at 23-9-2016 06:16 PM
Lepas kamu kutuk kaw kaw suami. .last2 kamu kutuk penyampai mcm penyampai tu paling jahat dalam masa ...

Penyampai tu mmg ske cerita psl org sampai beegadoh2,itu yg disampaikan org   pda sy..
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2016 06:25 PM From the mobile phone | Show all posts
dyana612 replied at 23-9-2016 06:24 PM
Penyampai tu mmg ske cerita psl org sampai beegadoh2,itu yg disampaikan org   pda sy..

Kiranya cerita penyampai tu x benar lah?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-12-2022 03:57 AM GMT+8 , Processed in 0.199221 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list