CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: dyana612

suami suka burukan isteri dengan jiran tertangga..

[Copy link]
 Author| Post time 23-9-2016 06:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Sblmni pon mmg penyampai adacerita bnda len tp sy xambik port sgt sbb biasala hubgn suamiisterii xsempurna,  mungkin yg ni sy mrh sgt sbb sy dh cuba jd yg terbaik tp diaibkn juga
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-9-2016 07:06 PM | Show all posts
dyana612 replied at 23-9-2016 02:55 PM
klu ikutkan mmg nk perang besar tp mak sy pesan suh sabar, dia kata itula niat si penyampai nk mem ...

Salahkan suami sendiri, bukan penyampai.
Suami normal dan bermaruah, dia tak jaja cerita buruk isteri.
Sebabnya dia tahu, dia pemimpin & dia yang wajib menegur tingkahlaku isteri.

Alahai... mentang2lah yang menyampaikan tu status janda kan.
Nak mengata orang tu cemburu awak bersuami ke?
Setakat ada suami yang mulut jaja cerita merata, entah2 sujud syukur si penyampai tu tau ex suami dia takde perangai macam suami TT.



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2016 07:31 PM From the mobile phone | Show all posts
dyana612 replied at 23-9-2016 06:21 PM
Sy ringkaskan cte, husband sy ske bercerita buruk ttg sy xkira dgn siapa baik dengan kuarga sya,me ...

Berbincanglah puan. Suami kena belajar terima kekurangan isteri. Dan isteri belajar terima kekurangan suami. Toleransi mesti ada. Cuba meet to his expectations and dia pun sama. Do your best. Ask him to do his best. Selepas tu belajar terima. Pergilah kaunseling. Suruh dia cerita habis. You pun cerita habis. Dari bercerita dengan org yg berat sebelah. Lebih baik cerita dengan kaunselor yg tidak memihak pada sesiapa.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-9-2016 08:14 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 23-9-2016 07:31 PM
Berbincanglah puan. Suami kena belajar terima kekurangan isteri. Dan isteri belajar terima kekuran ...

Itu la sy nk buat
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2016 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
dyana612 replied at 23-9-2016 08:14 PM
Itu la sy nk buat

Saya doa semua dipermudahkan ye.
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2016 11:43 AM From the mobile phone | Show all posts
gaya cerita TT ni mcm kekurangan household income pun iya jgk. Adakah tu salah satu faktor penyumbang stress hidup TT laki bini?
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2016 09:31 PM From the mobile phone | Show all posts
dyana612 replied at 23-9-2016 11:25 AM
mak sy suh sabar, tp dia bgi cadangn supaya sy boikot dia,kami semua akan boikot dia

Seumur hayat mulut dia cam pompuan, xkan la boleh bertukar terus.

Bercerai berai at this stage bukanlah pilihan terbaik. Kita pun ada perangai buruk juga.
Tt bagilah masa utk tt baiki diri sendiri, sebulan , setahun dua. Kalau lepas berusaha sehabis baik, somi masih berkata yg jelik tentang tt,

Maybe yang terbaik berilah dia peluang sehidup semati dgn pompuan yg lebih baik. ( biar dia tau langit tu tinggi ke rendah giteww)
Semoga ada kebahagiaan utk tt selepas ini.
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2016 10:30 PM | Show all posts
Pompuan kalau mulut tahap neraka aku paham jugak sbb memg tabiat pompuan bebel mcm2 mengata gosip bagai ni ..tp kalau laki ada sikap mcm ni seolah2 lg teruk pada perempuan..mana ada laki mcm ni...

Masak x sedap pun komplen..dasar x besyukur..abis tu apa plan dia supaya ang masak sedap? Kutuk2 pastu belalu korek hidung ja kah? P la sponsor ang amik kusus masak..dia jaga anak..mampu?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-9-2016 02:19 AM From the mobile phone | Show all posts
framecermin replied at 22-9-2016 05:12 PM
Klu aku pun tension dpt laki gini. Biasa lelaki susah nak cerita bab2 gitu klu dgn jiran. Kesian kau ...

Ye la. Slalu lelaki x suka bercakap bnda2 mcm ni kat jiran. Jgn kata kwn baik, kat kuarga pun x cite. Rare suami tt
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2016 02:22 AM From the mobile phone | Show all posts
hadirafnatni replied at 22-9-2016 11:35 PM
Awak kena tanya diri awak sendiri, masih sayangkan husband awak atau tak. Awak boleh berdiri sendiri ...

Bagus nasihat ni..empathy sangat
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2016 02:33 AM From the mobile phone | Show all posts
zuri154 replied at 24-9-2016 11:43 AM
gaya cerita TT ni mcm kekurangan household income pun iya jgk. Adakah tu salah satu faktor penyumban ...

Aku pun speku benda yg sama. Point : selalu keja ot, susu tepung anak, duit raya anak, balance duit tt.

Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2016 10:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Tt dah luah betul2 perasaan kat suami? Tt cari satu masa tenang dan sesuai, ajak suami bincang elok2 kelebihan dan kekurangan masing2..sama2 bagi peluang kat diri masing2 utk perbaiki diri..amalkan sikap terus terang dlm hubungan... terus terang je yg tt sedih bila suami mengata tt macam2.. Cakap kat suami apa2 keburukan tt  jangan sebarkan kat org luar.. Buat ala2 sedih minta simpati gitu.. Walau nak marah pun jgn tunjuk.. Lepas bincang semua tu Tt tengok ada perubahan ke tak... Selain dari mulut suami mcm tu apa lagi kelemahan dia? Tgjawab lain macamana?
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2016 08:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Pada saya, berterus terang adalah kuncinya. Tt kena bersemuka ngan suami. Bincang dan bg tahu semua yg tt rasa. Tanya dia, apa penyelesaian pd masalah ni since dia yg bawak mulut.
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2016 04:00 PM From the mobile phone | Show all posts
semoga dipermudahkan urusan tt

kalau sy ajar cara berfikir positif nak tak

tukar segala yg negatif kpd positif
jgn duk pikir negatif. contoh suami tt suka kemas banyak kali kalau fikir negatif kita sakit hti fikir je positif lega drp suami yg suka bebel tapi xsuka kemas kalau bab balik kampung raya, pikir positif kita balik saja kampung kita dgn anak2 kita sepuluh hari, dia duk jelah sini, bab beli rumah, kalau fikir negatif rasa rugi sebab x beli rumah idaman, tapi bab positif kita akan syukur sbb dah ada rumah dan mampu byr rumah di saat ramai lagi xda rumah, bab suami renovate rumah patut syukur ssebab benda tu adalah belanja hangus tapi bukan dr poket kita, bab suami suka omel omel cerita bukan bukan tu, dengar jelah yg penting slow talk bgtahu x suka, ini tips pikir positif,
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2016 08:24 PM | Show all posts
Genkidesuka replied at 23-9-2016 04:26 PM
Assalammu'alaikum TT.

Sabar.  Semua org yg telah berkahwin akan menghadapi dugaan rumahtangga.    ...

Can you stop being walking textbook??? Be real...get real????


Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2016 09:39 PM | Show all posts
Mannakautahu replied at 26-9-2016 08:24 PM
Can you stop being walking textbook??? Be real...get real????

Manak...
I'm not a walking textbook.  I just want to be a true of Allah, a servant who wants to follow the right path.  As long as I live, I'll be spreading goodness and kindness to others, Insya Allah.
As for you... please seek good companions... companions who can lead you to jannah.  



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-9-2016 05:31 AM | Show all posts
Genkidesuka replied at 26-9-2016 09:39 PM
Manak...
I'm not a walking textbook.  I just want to be a true of Allah, a servant who wa ...

You have already got your good companion, I presume? for you to pass judgement on others?????
Nak berskema tuh pun agak agak ler.........








Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2016 10:25 AM | Show all posts
Mannakautahu replied at 27-9-2016 05:31 AM
You have already got your good companion, I presume? for you to pass judgement on others?????
Nak ...

Young man,  for you to say that I'm a walking textbook, it made me realized that perhaps you don't have friends who will not be the cause of regret for you on the Day of Judgment.  Hence, the advice.  

Alas, I'm truly sorry if you think that I'm a staunch conservative pest... and I'm also truly sorry if you think that I'm judging you, which I'm not. Alhamdulillah patience is my virtue.  I will continue posting 'skema style' and I hope my presence here may benefit others and myself.  If you don't like it, just leave me be.  

Minta maaf mod and TT.  Habis thread TT kena OT.


Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2016 10:39 AM | Show all posts
Dah ke mana TT ni?
Tak nak update lagi ke apa langkah yang telah di ambil?

#sajakepoh
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2016 11:46 AM | Show all posts
dear tt,

laki chuolls hauk.

tu ja kesimpulan yang mzz dapat buat dari penceritaan tt
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 05:38 PM GMT+8 , Processed in 0.109665 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list