CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: dani-rox

[UNSOLVED MYSTERIES] Empat Kes Misteri Oleh KILL_NANCY #1611-#1614 (21 Januari

    [Copy link]
Post time 25-1-2020 02:51 AM From the mobile phone | Show all posts
dani-rox replied at 25-9-2016 01:12 AM
Kes Pembunuhan Empat Sekeluarga di Setagaya, Jepun



dani, kenapa pembunuhan miyazawa family tu tak leh settle hingga dinihari?sebab kat jepun dan korea selatan diorang nak lupus orang pakai khidmat hitman dari puak joseonjok.diorang ni etnik korea yang bermastautin kat China.small groups of south and north korea.diorang ni ramai jadi balaci2 kkangpae dan yakuza, lagi pun nak upah diorang ni tak mahal.saya dapat info ni dari filem Yellow Sea.cerita ni based on true story kat korea selatan.diorang cerita secara detail pasal puak ni, jenis bangsa hybrid yang kasar, lasak, hati kering dan boleh menyeberangi yellow sea (laut yang memisahkan korea utara, selatan dan tanah besar china) dengan hanya berenang je.gila tak gila lah.
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2020 10:28 PM | Show all posts
to sis dani.. tqvm .. saya dua hari khatam stories sis..best sgt bace sbb maybe dari cara u tulis n u olah..saya langsung tak skip setiap ayat..diselangi dengan gambar so saya dapat imagine the case..dari pemerhatian saya, sis hadam betul2 setiap story case bukan translate gitu je,,


semoga sis dani dimurahkan rezeki n sihat supaya dapat citekan lagi kes2 misteri ni..very informative!!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-1-2020 05:03 AM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 25-1-2020 02:51 AM
dani, kenapa pembunuhan miyazawa family tu tak leh settle hingga dinihari?sebab kat jepun dan kore ...

ohh mcm gangster upahan PATI kat sini la konsepnya. pas bunuh org senang2 lari ikut jln tikus ke negara asal.
oleh kerana takda rekod kemasukan dan dna utk dibandingkan, maka pembunuh keluarga Miyazawa terlepas begitu saja.

btw, terima kasih top up cerita lagi




Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-1-2020 05:09 AM | Show all posts
snowpurple replied at 26-1-2020 10:28 PM
to sis dani.. tqvm .. saya dua hari khatam stories sis..best sgt bace sbb maybe dari cara u tulis n  ...

Terima kasih sis Snow. Really appreciate your kind words.
ai try my best kongsi lebih byk kes misteri.



Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2020 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni dani. Ada baca buku, pasal mrs.maybrick.pastu mr.maybrick yang dia bunuh tu, orang kata suspek jack the ripper. Baru tau ni.ramai gak suspek selain tok moyang kuin E


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-2-2020 12:32 PM | Show all posts
aleX-S replied at 31-1-2020 11:19 PM
Ni dani. Ada baca buku, pasal mrs.maybrick.pastu mr.maybrick yang dia bunuh tu, orang kata suspek ja ...

thanks you for sharing apa tajuk bukunya sis? ai nak cari lah.
entah kenapa ai suka baca keratan2 akhbar dahulu kala, selangkah ke sejarah gitu


ai terbaca nama James Maybrick sbg salah sorg suspek Jack the Ripper dlm buku ni:



polis syak Maybrick ada kaitan sbb dia selalu berulang alik ke Whitechapel - pompuan simpanan dan anak2 mereka dok kat situ. Bagi ai, Florence Maybrick tak bersalah, laki dia mati sbb overdose dan keracunan akibat byk sgt ambik arsenic and cyanide based drugs. Florence didapati bersalah sbb dia pompuan yg curang di zaman Victorian. Itu jah. Padahal James pun 2x5. Malah lebih teruk lg dia tak ambik peduli psl bininya yg jauh drpd family di US. Sedih jugak kisah si Florence, dia hidup bersorangan hingga ke akhir hayat, lepas anak2 dia diambik oleh family's doctor.
Bagi ai jugak, James bukan JtR. dia takda medical atau butcher background. pembunuhan terakhir yg berhenti secara tiba2 pd thn 1888 tp JM mati pd 1889. tambahan pula diari tu pun org masih persoalkan kesahihannya.

ramai gak suspek selain tok moyang kuin E


ha'ah atok sedara QE2, Prince Albert aka Eddy. tp ada ura2 mengatakan dia sebenarnya gay, dan suka melanggan pelacur lelaki. Apapun, dia dikatakan jd JtR sbb nak balas dendam dgn pelacur pompuan - kerana merekalah dia dpt sakit siflis.

satu lg teori JtR adalah sorg tukang masak berbangsa Melayu yg juga disyaki pembunuh bersiri "Servant Girl Annihilator" di Austin Texas pd 1884-85. Menurut satu laporan, lelaki yg memperkenalkan dirinya sbg 'Maurice' lari dari US ke England menaiki kapal dan dok di Whitechapel. Pada lewat 1888, reporter US belayar ke UK nak cari si Maurice nih tp dia dah cabut sekali lg entah ke mana. Dalam masa yg sama (mungkin kebetulan), pembunuhan JtR pun berhenti.

Personally, ai rasa suspek paling kuat adalah Charles Lechmere.

- dia org pertama yg menjumpai mayat Mary Nichols, juga mangsa pertama JtR. saksi kedua yg datang selang bbrp minit kemudian. kedua2nya dlm perjalanan ke tpt kerja, tak jumpa sesiapa atau dengar apa2 yg pelik. tempat kejadian di lorong sunyi dan kejadian berlaku pd awal pagi, masih gelap. masa tu ada 3 org polis meronda di kwsn berhampiran, mereka tak terserempak dgn sesiapa pun. teorinya, CL baru saja bunuh Mary tp terdengar saksi kedua tadi makin hampir maka dia terpaksa berlakon - konon2 terkejut terjumpa mayat.
- stetmen yg bercanggah: CL kata, dia berdiri agak jauh drpd mayat Mary tp saksi kedua pulak bg tahu dia nampak CL berdiri betul2 dekat dgn mayat.
- CL bg nama kat polis sbg "Charles Cross" padahal dia lebih byk menggunakan nama "Charles Lechmere"
- Dia bekerja sbg penghantar daging dgn menggunakan kereta sorong. So dia ada pengetahuan psl penyembelihan dan juga pakaian dia semestinya sentiasa dikotori dgn darah. Bayangkan lepas bunuh org, pakaian hanyir dan berdarah takkan menimbulkan syak wasangka. Hello... dia penghantar daging kot
- CL adalah penduduk local Whitechapel, maknya tinggal di kawasan berdekatan. Lima pembunuhan adalah dlm route penghantaran, satu lg laluan ke rumah emaknya. Dia bole berulang alik tanpa masalah. Background penghantar daging pd awal2 pagi memberikan dia peluang utk memerhati kawasan sekeliling dan aktiviti kejiranan. Salah satu tempat kejadian JtR, mangsa ditemui di belakang rumah seseorg dgn pintu gate yg terbuka. Maksudnya JtR bunuh dgn mengambil risiko bila2 masa penghuni akan keluar rumah dan org awam yg lalu lalang. Konfiden kan? sbb dia tahu line clear pd jam tersebut.


Charles Lechmere pada usia tua. masa pembunuhan JtR tgh berlangsung, dia berusia lewat 30an.
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2020 10:00 PM From the mobile phone | Show all posts
dani-rox replied at 1-2-2020 04:32 AM
thanks you for sharing  apa tajuk bukunya sis? ai nak cari lah.
entah kenapa ai suka bac ...

Buku ni



Ni menarik. Kuin mesti banyak simpan rahsia sorang2. Harap kuin tulis biografi, konfem akan beli





Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-2-2020 08:19 AM | Show all posts

oh yesss... tocey tocey
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 05:49 PM | Show all posts
TQ... for the update
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 11:47 PM From the mobile phone | Show all posts
dani-rox replied at 1-2-2020 12:32 PM
thanks you for sharing  apa tajuk bukunya sis? ai nak cari lah.
entah kenapa ai suka bac ...

Suami dia ada siflis?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-2-2020 10:26 AM | Show all posts

James Maybrick? Dikatakan menghidap malaria, so dia ambik ubat mengandungi arsenik hingga ketagih. Tapi ada yg syak dia sebenarnya sakit STDS, dan mungkin menjangkitkan siflis dgn Florence.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 10:29 AM From the mobile phone | Show all posts
dani-rox replied at 18-2-2020 10:26 AM
James Maybrick? Dikatakan menghidap malaria, so dia ambik ubat mengandungi arsenik hingga ketagih. ...

Ha.. James Maybrick.. Semlm tgk documentary tentang The Benders Family.. Yg tu menarik juga Dani..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-2-2020 10:50 AM | Show all posts
sarah82 replied at 18-2-2020 10:29 AM
Ha.. James Maybrick.. Semlm tgk documentary tentang The Benders Family.. Yg tu menarik juga Dani..

America's first serial killer family kan? ai dah pernah post kat blog
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2020 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
dani-rox replied at 18-2-2020 10:50 AM
America's first serial killer family kan? ai dah pernah post kat blog

Hihi.. Jap pi jalan kat blog..
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2020 01:10 PM | Show all posts
sempena PKP ni aku godek2 thread kat sini. sekali tertarik tersangkut.
11/4 - start baca petang nak menghala ke senja,sempat aku terbaca page 1-10. mlm tu aku teringat kisah dan disisipkan pic mangsa. x bole tido.

12/4 - start baca semula lepas solat zohor. sempat baca surah Yassin sebelum baca thread. nak elak gangguan emosi. mula2 mcm takut nak abeskan bacaan,syok pulak x bole nak tinggal. terpkir sambung baca masa Ramadan. tapi x peduli. buat langkah pencegahan,pasang earphone lagu kuat2 kat telinga,dgr lagu rancak n happy sambil baca kisah tragis disini. xnak terlalu menghayati. tu pon byk skip pos tuan tanah yg ada pic yg menakutkan. tutup mata klu tertengok gambo

13/4 - baca pagi ni. MO masih sama,bukak lagu kuat2 n dgr pakai earphone. baca thread ni sambil tutup mata klu pic mangsa bunuh.

best thread ni,tapi kena kuat semangat. adios. dah khatam. tapi sangat ngeri,manusia hilang pedoman
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2020 05:40 AM | Show all posts
best best tolong tambah lagi citer..
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 07:06 PM | Show all posts
thread yg menarik..santai2 smbil menghabiskan masa ketika covid 19...awl2 baca agak terganggu sdikit..susah nk tidur..tiba2 rasa seram semacam..mlm2 sebelum tidur check habis pintu tingkap..dah kunci ke belum..sebelum ni x pernah buat pun
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2021 01:45 PM | Show all posts
Best thread ever
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 03:59 PM From the mobile phone | Show all posts
kesian sesangat. bbrp kali clah menangis. mrk cuma budak budak.. tapi, clah setuju bila ada yg kata, kemungkinan besar, ia berkaitan dgn suatu konspirasi rahsia yg besar..
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2022 11:51 AM | Show all posts
benang ni mmg x pernah menghampakan .. selain benang ni kalo  sapa2 newbie nk baca pasal kes2 jenayah kat malaysia bole jenguk benang ni

https://b.cari.com.my/forum.php? ... &extra=page%3D1

dikelolakan oleh forumer @Syd sejak tahun 2007... kes2 profil tggi kebanyakkannya dari rekod2 dan fakta yg boleh dipercayai sprt report news paper dan fsil mahkamah ..skrg dh volume 2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

19-5-2022 12:33 AM GMT+8 , Processed in 0.082179 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list