CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
Author: dani-rox

[UNSOLVED MYSTERIES] Empat Kes Misteri Oleh KILL_NANCY #1611-#1614 (21 Januari

    [Copy link]
Post time 14-10-2016 10:07 AM | Show all posts
dani-rox replied at 13-10-2016 11:10 PM
Walaupun kes ni takda bunuh2 yg kejam tp dgn details yg aneh dan menimbulkan tanda tanya, tetap dian ...

macam mana digelar the monster with 21 faces?
adakah penjenayah tu bertukar rupa setiap kali melakukan jenayah?
kalau dari artikel tu, tak ada dinyatakan pasal ni
tapi kes ini lebih kepada dengki khianat..nak jatuhkan bisnes..
aku syak, the monster ni tahu details pasal produk gula2 ni...sbb dah diletakkan racun sianid..
so, maybe the monster was one of the employee yang tak puas hati dgn majikan
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 14-10-2016 10:10 AM | Show all posts
best tred ni.. seronok baca
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2016 05:49 PM | Show all posts
nak join tred TT.. bosan2 di petang hari.. aku dengan gigih meng translate sebuah cerita

KES PEMBUNUHAN VANESSA JOHNSON SOSIN



Telah lebih tujuh tahun berlalu semenjak kejadian Vanessa Johnson Sossin mati ditikam dikedainya sendiri. Terdapat pelbagai persoalan yang tidak terjawab mengenai kes ini termasuklah tentang siapa yang mempunyai motif utk membunuh vanessa yang pada ketika itu berada di kedai pos beliau semasa musim sejuk.

Kisah pembunuhan terbongkar apabila mayat Johnson telah ditemui di bilik belakang kedai pos nya dengan kesan tikaman. Sebelum mayat ditemui, pihak bomba telah menerima panggilan kebakaran di kedai tersebut. Sejurus tiba, pihak bomba terkejut apabila menemui mayat Johnson ditemui mati disebabkan tikaman, bukan kebakaran. Beberapa teori muncul dan menganggap kebakaran tersebut sengaja dilakukan oleh penjenayah hanya untuk menutup motif sebenar.

Sebelum kejadian, Saksi penah ternampak seorang wanita African-America yang bertubuh besar linkungan umur 30-40, memakai baju kot berbulu hitam dan topi “pill box style” beserta penutup telinga telah memasuki kedai jonhson sebelum kebakaran itu berlaku. Polis bagaimanapun tidak dapat mengesan siapa suspek yang dilihat kerana kekurangan bukti fizikal.

Selepas enam bulan kejadian pembunuhan tersebut, polis pernah menerima panggilan daripada seseorang yang tahu mengenai kejadian tersebut tetapi bukti tidak cukup kuat untuk mengenalpasti motif dan siapakah suspek yang terlibat. Tambahan polis lagi, jika sudah mempunyai bukti kukuh, sudah pasti ibu beliau, Ms. Onneil adalah orang pertama yang diberitahu.

O’neil telah membuat bermacam2 cara untuk sesiapa sahaja tampil memberikan maklumat mengenai pembunuhan anak beliau termasuklah melalui akhbar, television, radio dan sebagainya tapi semua itu tidak membuahkan hasil.
O’neil berkata ‘ saya cuma nak orang ramai tahu yang kejadian ini sudah 7 tahun berlalu tetapi tiada siapa yang tampil untuk memberikan respon’ luahnya kecewa.

Hamill, seorang polis veteran di jabatan penyiasatan pernah menghubungi producer “America’s Most wanted”  untuk meyakinkan beliau bahawa kisah pembunuhan Jonhson ini harus dipaparkan didalam salah satu episode mereka kerana kes ini boleh diklasifikasikan sebagai ‘Unsolved Cases”
Pada waktu tengahari ketika kejadian itu, Johnson hanya bersendirian di dalam kedai sebelum didatangi oleh pelanggan, seorang ibu dan anak. Apabila pelanggan tadi keluar, seorang pelanggan lain telah memasuki kedai Jonhson. Mengikuti Hamill, itu lah pembunuh yang sebenar.
Bukti dilokasi kejadian sudah dikumpul dan di analisa, Hamill memberitahu sampel DNA dalam bentuk air liur dari minuman bergas dan botol air yang dipenuhi minyak tanah yang ditinggalakn di lokasi pembunuhan tersebut adalah milik seorang lelaki dan wanita.




Hamill memberitahu lagi, pihak polis tidak menolak kemungkinan orang terakhir yang telah memasuki kedai Johnson adalah seorang lelaki tetapi berpakaian seperti wanita. Apabila suspek menikam Johnson dan menghidupkan api kebakaran, dia kemudian bertindak keluar dari kedai dan menuju ke arah selatan Montgomery, dan megambil selekoh kearah Burbank dan menuju ke laluan antara dua bangunan. Saksi yang ketika itu membawa surat memberitahu pernah melihat seseorang melakukan aktiviti mencurigakan iaitu membuang/menanggalkan pakaian lelaki dan wanita kedalam tong sampah. Setelah diteliti, pakaian tersebut dipercayai mengandungi bau minyak tanah.

Lanjutan penyiasatan, Polis kemudiannya telah mengenalpasti satu item telah hilang dari kedai Jonhson, sepasang mink coat yang unik yang mana ianya adalah pemberian daripada suami Jonhson, Cliff. Polis mengharapkan kehilangan kot tersebut memberi petunjuk kuat utk mengenalpasti suspek.
Cliff telah memberi kerjasama kepada hasil penyiasatan polis, tetapi kemudiannya enggan setelah disoal siasat mengenai hal2 peribadi, termasuk penyertaan beliau didalam online dating, chat rooms yang dilakukan secara sembunyi2 semasa perkahwinan mereka. Walau bagaimanapun, polis tidak menamakan beliau sebagai suspek utama. Cliff pernah memberitahu disebuah wawancara bahawa johson adalah cinta sejati beliau.
Menurut Hamill, kes ini akan terus dibuka sehinggalah suspek berjaya ditangkap dan didakwa kemuka pengadilan. Pada masa yang sama, O’neill berkata dia akan terus mendekati media untuk menuntut keadilan terhadap pembunuhan anak beliau dengan harapan masyarakat di luar sana tidak akan lupa kisah pembunuhan anaknya, Vanessa Johnson Sosin.

Sory kalau tepek gamba tak betul

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-10-2016 12:02 AM | Show all posts
Jajabeans replied at 14-10-2016 05:49 PM
nak join tred TT.. bosan2 di petang hari.. aku dengan gigih meng translate sebuah cerita

KES P ...

Thanks Jajabeans

Kes ni kalo tak silap pernah ditayangkan dlm CI, tu pon dah bertahun2 yg lalu. Suspek utama; laki Vanessa... dia suka main kayu tiga belakang bininya dgn ramai pompuan. tapi dilepaskan bila dia bg alibi kukuh. so, teori seterusnya -- barangkali salah sorg pompuan simpanannya yg bunuh vanessa dan bakar kedainya. apa pun ramai yg yakin si suami ada kaitan sbb jenayah tuh nampak personal sgt.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-10-2016 12:05 AM | Show all posts
DeeHanania replied at 14-10-2016 07:43 AM
Kann TT...cam pelik jek dia tinggalkan botol bir kosong kat tepi mayat yg dia dah katok kepala.. ...

ha'ah sama ada dia bekas pekerja Glico, atau memang psiko yg seronok menakut2kan org ramai.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-10-2016 12:09 AM | Show all posts
Ipo replied at 14-10-2016 10:07 AM
macam mana digelar the monster with 21 faces?
adakah penjenayah tu bertukar rupa setiap kali mela ...

menurut wiki, nama 'monster with 21 faces' tu dipilih oleh penjenayah itu sendiri... sempena nama villain dlm novel detektif popular.
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2016 06:02 PM From the mobile phone | Show all posts
dani-rox replied at 15-10-2016 12:02 AM
Thanks Jajabeans

Kes ni kalo tak silap pernah ditayangkan dlm CI, tu pon dah bertahun ...

Ha tu lah.. rasanya laki dia jugak yg bunuh.. dh sape lgi kan yg ada motif tu.

Camne eh nk letak gmba kat tgh2 cm u buat  
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2016 03:33 PM From the mobile phone | Show all posts
dani-rox replied at 15-10-2016 12:05 AM
ha'ah sama ada dia bekas pekerja Glico, atau memang psiko yg seronok menakut2kan org ramai.

Kan TT,psiko menjadik smpai mnakut2kan org ramai,mngenai gula2 yg da dracuni...   
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 16-10-2016 03:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Jajabeans replied at 15-10-2016 06:02 PM
Ha tu lah.. rasanya laki dia jugak yg bunuh.. dh sape lgi kan yg ada motif tu.

Camne eh nk let ...

Wajah mendiang vanessa nie lawo kan,sayang kena bunuh dlm usia muda...kalo idup skrg umo dia da 52thn kan...
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2016 08:54 PM | Show all posts
Jajabeans replied at 14-10-2016 04:49 PM
nak join tred TT.. bosan2 di petang hari.. aku dengan gigih meng translate sebuah cerita

KES P ...

rasanya pembunuh ni berkomplot kot..
ie..pompuan dan lelaki..
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2016 08:55 PM | Show all posts
dani-rox replied at 14-10-2016 11:09 PM
menurut wiki, nama 'monster with 21 faces' tu dipilih oleh penjenayah itu sendiri... sempena nama  ...

oh i see..ingatkan dia boeh berubah wajah jadi 21 muka kalau melakukan jenayah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-10-2016 08:58 PM | Show all posts
Jajabeans replied at 15-10-2016 06:02 PM
Ha tu lah.. rasanya laki dia jugak yg bunuh.. dh sape lgi kan yg ada motif tu.

Camne eh nk let ...

kalau cara ai; pilih mana2 ruang kosong antara perenggan, tekan icon 'add image', pilih 'image link', paste link gambar, kalo rasa gambar tu besar sgt boleh adjust 'width' dan/atau 'height'.
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2016 09:58 AM | Show all posts
baca kes bunuh antara suami isteri perempuan simpanan ni mmmm sedihnya hati kan
lps tu unsolved case terus
yg membunuh bahagia je
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2016 04:44 PM From the mobile phone | Show all posts
WeAiNe replied at 17-10-2016 09:58 AM
baca kes bunuh antara suami isteri perempuan simpanan ni mmmm sedihnya hati kan
lps tu unsolved cas ...

Kannn...teringat kisah yg mendapat liputan meluas kat Amerika skitar 90an,mngenai OJ Simpson c pmain bola sepak Amerika yg dtuduh membunuh bekas isteri yer Nicole Brown bersama kekasih yer c Goldman...memang cantik bekas isteri OJ nie
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2016 10:56 PM | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-10-2016 04:10 AM | Show all posts
Edited by dani-rox at 20-10-2016 10:45 PM

SHANTI DEVI DAN KISAH KELAHIRAN SEMULANYA


Shanti Devi ketika kecil


Shanti dlm usia 60an


Shanti Devi dilahirkan pd 11 Disember, 1926 di Chirawala Mohulla, sebuah pekan kecil di Delhi. Tika kecil dia dikatakan tidak gemar bercakap sehinggalah mencapai usia 4 thn, tp keseluruhannya Shanti adalah seorg gadis yg normal.


Pada usia 4thn, gadis kecil itu mula memberitahu rumah yg didiaminya sekarang bukanlah rumahnya yg sebenar, begitu juga ibu bapanya – mereka adalah org asing baginya. Dia juga menyatakan nama sebenarnya adalah Lugdi bukan Shanti Devi. Ibu bapanya pada waktu itu cuma beranggapan anak mereka itu mempunyai daya imaginasi tinggi.

Apabila mencecah usia 6thn dan tertekan kerana terpaksa menerima ‘org asing’ sbg ibu bapanya, Shanti pernah cuba melarikan dirinya ke Mathura kpg halamannya yg jaraknya 145km dari Delhi.

Bukan saja di rumah, di sekolah juga dia bercerita dlm dialek Mathura bahawa dirinya sudah berkahwin dan mempunyai seorg anak lelaki. Suaminya, kata Shanti, memiliki sebuah kedai kain yg berada di depan kuil Dwarkadhish. Dia juga menggambarkan rupa fizikal suaminya – berkulit cerah, ada ketuat (wart) pd pipi kirinya dan memakai cermin mata tetapi dia tidak mendedahkan nama suaminya itu.

Selain itu, Shanti Devi juga memberitahu dia mati 10 hari selepas melahirkan anaknya.

Setiap kali makan di rumahnya, Shanti akan menyatakan dia selalu makan pelbagai jenis manisan di rumah asalnya. Kadang2 mengenang semula pakaian2 kegemarannya ketika masih berada di Mathura.

Ibu bapanya mula bimbang akan kesihatan mental anak mereka, lantas membawanya berjumpa dgn doktor keluarga. Dan dgn doktor itu juga, Shanti berkongsi kisah dari mula kehidupan sehinggalah saat kematiannya. Apa yg mengkagumkan si doktor adalah bagaimana budak berumur 6 thn itu dpt menjelaskan prosedur pembedahan yg sukar itu secara terperinci.

Shanti Devi menyebut nama suaminya buat pertama kali pd usia 9thn. Keenganan gadis itu pd mulanya adalah kerana adat India melarang para isteri menyebut nama suami walaupun apa keadaan sekalipun, sbg tanda hormat.

Seorg guru di sekolah Shanti yg juga saudara jauhnya, Babu Bishanchand memujuk budak itu dgn berjanji akan membawanya ke Mathura sekiranya dia mendedahkan nama suaminya itu. Maka Shanti pun berbisik ke telinga Bishanchand: ‘Pandit Kedar Nath Chaube’. Guru itu terus mencari alamat lelaki itu dan menulis sepucuk surat, menceritakan segala2nya serta meminta Kedar Nath utk datang ke Delhi. Kedar Nath membalas surat itu; mengakui seluruh cerita Shanti Devi adalah benar dan isterinya, Ludgi memang meninggal dunia 10 hari selepas melahirkan anak. Lelaki itu juga memberitahu salah seorg saudaranya, Pandit Kanjimal yg tinggal di Delhi akan berjumpa Shanti terlebih dahulu.

Pada pertemuannya dgn Shanti Devi, Pandit Kanjimal amat terkejut dgn maklumat yg cukup terperinci mengenai Kedar Nath, oleh gadis kecil itu. Maka lelaki tersebut mengatur perjumpaan antara Shanti dan ‘suami’nya. Akhirnya Kedar Nath datang jua, bersama anak hasil perkahwinannya dgn Ludgi, serta isteri barunya.

Namun, Kedar Nath berpura2 berlagak sbg abang kpd dirinya tetapi Shanti serta merta dpt mengecam rupanya, dan juga anak lelakinya Navneet Lal. Dgn rasa penuh gembira, si gadis kecil itu juga berkata kpd ibunya sambil menunjuk – ‘Lihatlah, bukankah saya dah cakap kulitnya cerah, dan ada ketuat pd pipi kirinya.’

Semasa Kedar Nath berada di Delhi, Shanti Devi meminta ibunya utk masakkan kari labu dan roti prata berinti ubi kentang kerana kedua2nya adalah makanan kegemaran ‘suami’nya. Kedar Nath tidak terkata2 apabila dihidangkan makanan2 ini kerana ia memang kesukaannya.

Utk menambah keyakinan dgn dakwaan Shanti adalah isterinya pd kehidupannya yg lampau, Kedar Nath menyuruh budak itu memberitahu perkara yg lebih unik dlm ingatannya. Lantas Shanti bercerita mengenai perigi yg berada di halaman rumah lelaki itu di mana tempat dia (Ludgi) selalu mandi.

Kemudian Shanti Devi mempersoalkan kenapa Kedar Nath berkahwin lg sedangkan dia pernah berjanji padanya (Ludgi) ketika wanita itu sedang nazak yg dia akan hidup menduda sehingga akhir hayat. Kedar Nath mula rasa malu tidak mampu memberikan jawapan. Shanti pula dengan selamba berkata sebab dia dilahirkan semula adalah kerana tidak puas hati dgn suaminya yg mungkir janji itu.

Akhirnya, Kedar Nath meminta kebenaran kedua ibu bapa Shanti agar dpt bersendirian dgn anak mereka utk menanyakan soalan yg terakhir dan sgt peribadi. Sejak malam itulah, lelaki tersebut menerima hakikat bahawa Shanti Devi adalah kelahiran semula mendiang isterinya, Lugdi

Hasil penyiasatan bertahun2 kemudian, mendedahkan pertanyaan rahsia dan teramat peribadi Kedar Nath kpd Shanti – Bagaimana dia (Ludgi) mampu hamil sedangkan wanita itu sukar utk bangun akibat radang sendi ketika hayatnya. Maka Shanti Devi menceritakan cara persetubuhan mereka dari mula hingga kahir.

Kisah Shanti Devi tersebar hingga ke pengetahuan Mahatma Gandhi. Tokoh yg disegani itu melantik 15 individu terkemuka termasuk ahli parlimen, pengamal media dan ketua masyarakat utk menyiasat kes ini.

Pasukan khas itu membawa Shanti Devi ke Mathura – di stesen keretapi bandar tersebut, mereka menyuruh gadis itu utk mendekati seorg lelaki asing dan ditanya sama ada dia kenal lelaki tersebut. Shanti dgn segera menyentuh kedua2 kaki lelaki itu dan menyatakan bahawa dia adalah abang kpd suaminya – tekaannya memang benar.

Kemudian, dia juga cam rumah ibu bapa Ludgi, ahli2 keluarga, kawan2 lamanya dan tempat dia menyembunyikan tabung wang simpanan rahsianya.

Dalam perjalanan ke rumah Kedar Nath, Shanti Devi memberi komen mengenai beberapa perubahan yg berlaku di sekitar Mathura sejak kematiannya. Perubahan2 yg dikatakannya itu telah disahkan benar oleh penduduk tempatan.

Setibanya di rumah suaminya, Shanti terus menuju dan memberi tanda hormat ke arah bapa mertuanya yg sengaja bercampur dan berkumpul bersama2 penduduk2 yg lain. Dia juga masih mengingati barang2 kepunyaannya, bilik tidurnya, kejadian2 yg berlaku di rumah itu termasuklah di mana dia dan Kedar Nath pernah tinggal secara berasingan di dalam rumah yg besar itu.

Shanti juga diberikan beberapa soalan dgn menggunakan perkataan2 yg hanya ahli klan keluarga Chaube di Mathura saja yg tahu. Dia dgn tenang berjaya menjawab kesemuanya. Kemudian, dia diminta utk menunjukkan kpd para penyiasat di mana perigi yg pernah diceritakannya sebelum itu. Apabila sampai ke tempat itu, mereka semua terkejut kerana perigi itu tiada. Namun Kedar Nath mengalihkan sebongkah batu yg besar, dan menyerlahkan perigi spt yg diingati oleh Shanti Devi.

Akhirnya setelah melakukan beberapa penyiasatan, kajian dan sesi soal siasat, pasukan khas itu mengisytiharkan Shanti Devi adalah kelahiran semula Lugdi. Tidak lama kemudian, kes aneh Shanti Devi mendapat perhatian antarabangsa dan beratus2 saintis, ilmuwan, pewaham (skeptics) dan pengkaji datang utk pengesahan lebih lanjut.

Salah seorg pengkritik dan pewaham terkenal Sweden, Sture Lonnerstrand sanggup datang ke India utk membuktikan bahawa kisah Shanti Devi – pd waktu itu sudah berumur, adalah palsu dan penipuan semata2. Walau bagaimanapun, hasil drpd siasatannya yg berminggu2 Sture mengakui apa yg berlaku pd Shanti adalah benar dan kes wanita itu adalah satu2nya kelahiran semula yg tidak dpt disangkal.

Shanti Devi tidak pernah berkahwin hingga saat dia menghembuskan nafas terakhirnya pd 27 Disember 1987.


Waktu remaja





ketika dewasa






Wikipedia

Sumber 1/2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 20-10-2016 07:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Gambo hubby and anak sheols xde ke?? Best cite reinkarnasi ni, iols x penah baca
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2016 09:19 AM | Show all posts
dani-rox replied at 20-10-2016 04:10 AM
SHANTI DEVI DAN KISAH KELAHIRAN SEMULANYA

Kisah kelahiran semula selalu muncul dalam fiksyen dan drama.
Tak sangka dapat baca kisah yang betul-betul wujud.
Suka part yang dia kata dia dilahirkan semula sebab tak puas hati suaminya mungkir janji. Malu laki tu. Padan muka
Lebih berminat nak tahu macam mana hubungan dia dengan "anak" dia lepas tu
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2016 09:48 AM | Show all posts
Menakjubkan si Shanti ni......terbukti dah dia 'kelahiran'semula Ludgi
how details dia boleh cerita apa saja yg berkaitan Ludgi, Kedar Nath and famili..
ni rare...
sayang...Shanti Devi tak berkahwin pulak...apakah kecewa dgn Kedar Nath?
lagi menambahkan kepercayaan pasal kelahiran semula ni oleh penganut yg memang percaya benda gini
citer Korea pun banyak disajikan dengan kelahiran semula..


Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2016 10:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Sedih yer membaca kisah Ludgi 'klahiran semula'oleh Shanti Devi,tp kan pd yg beragama hindu@buddha,diaorg percaya pada kpercayaan 'kelahiran semula'..sedih Shanti x berkahwin...memang cantik wajah bernama Shanti nie...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

13-8-2022 05:45 PM GMT+8 , Processed in 0.102583 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list