CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 4857|Reply: 37

Dah setel DP, alih2 company kete call cakap salah kira, xcukup! - Setel dah.

[Copy link]
Post time 31-5-2016 09:33 PM | Show all posts |Read mode
Edited by becir at 3-6-2016 08:47 AM

Salam 1Malaysia,

I nak Mintak pendapat semua dlm ni..i baru beli kereta i.e dah setel bayar DP and tunggu kereta keluar je. FOr your info, kereta i at the moment dah registered road tax dan ada geran. Tinggal nak fit in camera n body kit. I Signed loan n setel Dp last week. Alih2 hari ni dapat call from company tu cakap dia org salah kira, Dp i berbalance lagi 5k. Nak senang cerita, kronologi MCM kat bawah ni:

1. Pegi tengok2 kereta, bincang2 harga bagai...i was told model i nak tu, ada diskaun rmx. I nak bayar dp20% - so dia kira2 ada lagi balance 10k i have to pay to them. So i bayar deposit Few hundred utk Apply loan dulu.
2. Several days later, salesman cakap semua Loan lepas..bila nak Sain? I cakap nanti dulu.
3. Few weeks after, i betul2 decided nak beli so i went to showroom. Before i went, i contact salesman cakap nak sign - dia wasap i cakap ok, bawak balance depo of 5k instead of 10k.
4. I sampai showroom, salesman tu cakap yg i dapat diskaun rmy (lagi banyak). I terkejutlah, tanya balik betul ke SBB hari tu kata dapat diskaun sikit je..alih2 nak bagi lebih. Salesman CKP dah orang akaun kira mcmtu, ambik jela...2kali I tanya, dia kata ye, diskaun lebih..so balance dp i kurang and i happily signed the loan and charged my CC the balance of DP. This was last wednesday.
5. Friday budak akaun call CKP kete Dpt next week.
6. Semalam budak akaun call cakap dah register with no plat sekian2
7. Petang tadi, budak akaun call tanya 'akak, sebenarnya masa mula2 bincang dulu, salesman CKP diskaun rmx ke rmy?' I cakap mula2 kata rmx, tapi bila nak Sign kata company kasi rmy pulak. Then budak tu drop the bomb, 'akak, sebenarnya diskaun rmx bukannya rmy, Dia salah..so akak ada balance lagi 5k+ nak kene setel sebenarnya'. I of course hangin i tak nak bayar n terus end call.
8. Balik keje straight singgah showroom, jumpa salesman n bos dia. Bos dia mengaku dia org salah kira n Mintak 'solution' dari i. I cakap solution apa, i tak nak bayar..masa sebelum i signed loan, 2 kali i tanya betul ke i dapat DP sebanyak yg tu dengan di salesman, bukan i bodo2 tak clarify first.
9. So bos dia kasi statement panjang lebar siap cakap 'nak ambik tindakan atas sales man' sebab dia cuai. Tapi dalam masa yg sama Tanya i ada solusinya ke tak. I cakap xnak bayar lebih, tunjuk bukti from wasap balance  DP i 5k je.

In the end mendapatla si bos dia tu herdikan dari i sebab dia Mintak i pay for their internal mistake and to get the balance 5k siap cakap ambik tindakan dengan staff (nak buang keje lettew) dengan harapan i rasa kesian kot and will pay the balance. I siap cakap xsuka dia threaten staff dia in front of me, a client semata2 nak mintak I bayar lebih. Siap ugut kata nak ngadu kat HQ u are very unprofessional..Free2 boss dia kene marah kot depan staff lain, kah kah. Tapi bos tu tetiba konar pulak ckp eh I tak cakap nak sack dia, Okla let me talk to my big boss..see what's the solution

Sorry la kalu panjang sgt...nak mintak opinion dari u all patut ke I top up je balance dp tu? 5k kot..my sis kata bayar jela, it's an honest mistake..my fren ckp jangan..paling tidak salesman tu komisen kene potong e kot..yela, dalam I hangin rasa kesian pulak buatnya betul company tu sack dia pasal isu Ni..I perasan muka salesman tu tercebik2 mcm nak melalak..dahla nak dekat posa dekat raya Ni...some more, boleh ke diaorg withhold kete I selagi tak setel??

HELP!!!

Update 1/6 - Salesman wassap I kata big boss nak kasi diskaun 2k, balance 3k+ mintak i top up...your opinion?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-5-2016 09:44 PM | Show all posts
kalau ai, waktu dia tanye solusi tu, ai dengan muka tak malu nya akan jawab u topup la dengan duit u ke since tu mistake sebelah u..so u kena bertanggungjawab lah...

tapi dah jadi camni, u bincanglah dengan HQ kedai tu..kalau memang bentul salah kira, tambahlah bayaran tak cukup tu...

human makes mistakes kan..maafkan je..
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 09:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Jgn byr. See the drama first.
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 09:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Email hq n cc big bosses..threaten them to viral the case.. tapi kesian kat salesman tu..but what to do..tak buat keje betul2..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-5-2016 10:04 PM From the mobile phone | Show all posts
zeed replied at 31-5-2016 09:53 PM
Email hq n cc big bosses..threaten them to viral the case.. tapi kesian kat salesman tu..but wh ...

Tadi sebenarnya dah terlepas pun ugut nak viralkan isu.ni masa i tengking mgr dia..
Dahla kita posa, xpsl2 kurang berkat dah marah2 mcm ni..pftt
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-5-2016 10:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Victorioussss replied at 31-5-2016 09:44 PM
Jgn byr. See the drama first.

Tula..tungguk esok2 apa pulak ceta dia..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-5-2016 10:07 PM From the mobile phone | Show all posts
periakuning replied at 31-5-2016 09:44 PM
kalau ai, waktu dia tanye solusi tu, ai dengan muka tak malu nya akan jawab u topup la dengan duit u ...

Masa bos dia tanya utk kesekian kalinya whether i ada solution ke tak, terus i jawab lebih kurang camni - 'apa solution2? Kan i dah cakap xnak bayar, i xnak bayarlah!!!'

Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
kalau loan bank dah release ke dealer tu maksudnya u dah beli la kereta tu tinggal lagi dealer tu minta balance lagi 5k.

kereta tu ada kt sape skrg? kalau still ada kt dealer, rugi la you. kereta x dpt tapi loan kena byr jgk. u x nk byr loan, nama you jgk yg blacklist nnt.

u ckp jer nk bawa hal ni kt tribunal pengguna. u ckp nk kan keadilan sebagai pembeli. u rasa mcm teraniya. biasa kalau dah pi tribunal pengguna, ada la penyelesaiannya.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 31-5-2016 10:21 PM From the mobile phone | Show all posts
zuri154 replied at 31-5-2016 10:14 PM
kalau loan bank dah release ke dealer tu maksudnya u dah beli la kereta tu tinggal lagi dealer tu mi ...

Kete kat dealer lagi..road tax geran dah ada kat dia ( dia tunjuk td)
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 10:31 PM | Show all posts
register ke tribunal pengguna
selalunya cepat je selesai
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 10:32 PM From the mobile phone | Show all posts
becir replied at 31-5-2016 10:21 PM
Kete kat dealer lagi..road tax geran dah ada kat dia ( dia tunjuk td)

kalau dah ada geran kereta tu maksudnya bank dah setuju nk byr loan ko ke dealer la. ko call bank tanya, dorg dah byr ke dealer tu tak? kalau dah byr, mmg sah la loan dah ada.

cuba ko tengok hakmilik kt geran kereta ko tu, mesti atas nama bank.

kalau ko x byr 5k tu, kereta ko kt tangan dealer. dibuatnya dealer tu pedajal ko pi jual kt third party jenis sambung bayar. abis la ko. loan atas nama ko tp kereta ko x dpt. ko x byr, bank cari ko. dealer dah selamat.

pi la buat aduan kt tribunal pengguna. ko ckp nk kan keadilan bg pihak ko sebagai pengguna.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-5-2016 10:32 PM From the mobile phone | Show all posts
animcute replied at 31-5-2016 10:31 PM
register ke tribunal pengguna
selalunya cepat je selesai

Kalau xde jln lain, i will do that.

Thanks
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-5-2016 10:36 PM From the mobile phone | Show all posts
zuri154 replied at 31-5-2016 10:32 PM
kalau dah ada geran kereta tu maksudnya bank dah setuju nk byr loan ko ke dealer la. ko call bank  ...

Ok, tengok esok big bos dia cakap apa lak..kalau dah xde cara lain i akan call tribunal pengguna tu..thanks
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 10:38 PM | Show all posts
i dah pernah guna tribunal..2x dgn housing developer
bayar je rm10 utk register
tribunal panggil utk bicara dlm 30 hari
in my case, terus pihak developer settle sebelum masuk bilik tribunal tu (make sure your paperwork all in order, print out all evidence)
and developer paid 100% Liquidated and Asertain Damages (LAD) .. sebab depa originally tak mau bayar satu sen pun, even cakap nak declare bancruptcy la..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-5-2016 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
animcute replied at 31-5-2016 10:38 PM
i dah pernah guna tribunal..2x dgn housing developer
bayar je rm10 utk register
tribunal panggil u ...

I cuma ada wasap dari salesman ckp balance dp i 5k..lepas bayar, xde dapat resit pun..just ada my cc resit la..valid ke
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 10:45 PM | Show all posts
Edited by animcute at 31-5-2016 10:46 PM
becir replied at 31-5-2016 10:40 PM
I cuma ada wasap dari salesman ckp balance dp i 5k..lepas bayar, xde dapat resit pun..just ada my  ...

itu dah cukup evidence
kan ada salesman punya business card ada tulis no tel dia tu kan and complete w his company? so tak boleh lari lah kan? company dia harus bertanggungjawab cz u deal w company ie payment to company

your cc tu ..keep the receipt yg u bayar...dapatkan detail from yr cc issuer (rm5k paid to what company etc matching dgn business card)
its already enough to build a case of misreprenting
ie harga yg diquote lain harga suruh bayar
then suddenly bila dah settle..lain plak harga.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 31-5-2016 10:56 PM From the mobile phone | Show all posts
animcute replied at 31-5-2016 10:45 PM
itu dah cukup evidence
kan ada salesman punya business card ada tulis no tel dia tu kan and compl ...

Thanks!  
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 11:06 PM | Show all posts
nak senang...pergi je tribunal pengguna..
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 11:22 PM | Show all posts
Wahh..nak beli keta baru pun mcm2 hal..menyampah kalau org duk perlekeh soklan yg sama dr customer..kalau tnya 10x jawab ja lah 10x...over yakin sgt jd mcm ni lah...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-5-2016 11:26 PM From the mobile phone | Show all posts
alieyrina replied at 31-5-2016 11:22 PM
Wahh..nak beli keta baru pun mcm2 hal..menyampah kalau org duk perlekeh soklan yg sama dr customer.. ...

Ni first time i beli kete sendiri.. kete yg ada skrg ni my dad yg beli n bayar..dah jd mcmni rasa menyesal pun ada...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-10-2022 05:57 AM GMT+8 , Processed in 0.090528 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list